torstai 3. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 02092020 - II

 ...

  • 1

  • Liitto­kansleri Merkel: Aleksei Navalnyi yritettiin murhata novitšok-hermo­myrkyllä, Venäjän vastattava vakaviin kysymyksiin – ”Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää”, sanoo presidentti Niinistö

    Ilkka Luoma 
    Presidenttimme Sauli Niinistö kertoi, että Saksasta tulleen tiedon pohjalta venäläisen opposiopoliitikon Aleksei Navalnyi' n myrkytys 'kemiallisella aseella' on järkyttävää.

    Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii jyrkän painokkaasti Venäjää, ja epäsuorasti viitaten jopa Kremliä antamaan selonteon tuosta Novitschok-myrkyn käytöstä Navalnyi' hin.

    Voisiko Sauli Niinistö pitää järkyttävänä US-presidentti Donald Trumpin antamaa tappokäskyä iranilaisen korkean upseerin osalta - vieläpä vieraalle maalle, kun USAF-drone iski raketti-iskulla Qassim Suleimanin autosaattueeseen - murhaten Qassimin.

    Entä pitäisikö Angela Merkelin vaatia USA' lta nyt tarkan selostuksen mihin todisteisiin ja vaikuttimiin viitaten US-presidentti antoi selvän murhakäskyn vieraan valtion maaperälle. Niin, miten on suhteellisuus?

    Navalnyi sai myrkyn ilmeisesti Venäjän Tomskin kaupungissa. Myrkyn sirottelijaa ei tiedetä, nyt syyteryöppy on jo lähtenyt liikkeelle, ilman todisteiden julkisuutta. Kreml ilmoittaa, ettei heille ole tullut mitään tutkimuksia, todisteita tai muuta selvitystä, että juuri Novitschok olisi kyseessä.

    Pitäisikö odottaa vankkoja ja julkisia todisteita?

    Toisekseen Venäjällä tehty rikos käsitellään venäläisessä tuomioistuimessa ja tuomiot julistetaan sieltä. Missä pitäisi tuo iranilaisen Qassimin murha oikeudellisesti käsitellä - Irakissa, Iranissa vai USA' ssa? Miten presidentti Niinistö ja liittokansleri Merkel tätä tulkitsisivat?
  • 2

  • Keskon Mikko Helanderin ”kevennys” Suomesta Pohjois-Korean tiellä oli typerä – mutta saattoi silti olla merkittävä avaus

    Ilkka Luoma 
    Joskus suuryritysten ja suurpääoman linnakkeista syntyy lapsuksia jopa tahattomasti, joita voidaan tasoitella heittämälle ne huumoriksi. No, ei niin hersyvää huulen heittoa, ettei vähintäänkin ripaus todellisuutta.

    Tässä kohdin on ymmärretävä, että Keskon uusi pääjohtaja Mikko Helander edustaa sellaista kansanryhmää, jonka Elämää viitoittaa valtava ostovoima, kyky vaikuttaa monien Elämään ja verraton omahyvä pitämään itseään juuri oikeassa olevana, joka saattaa synnyttää kaikkivoipaisuutta omasta olemuksesta ja esitämästään Elämänkatsomuksesta.

    Kaikkivoipaisuuden pursuaminen on hyvin ymmärrettävää, onhan tässäkin Mikko vain ihminen - kaikkine puutteineen, joita esiintyy tehtaiden lattioilta aina johtokerrosten ylimpiin kerroksiin - eri tavoin esiintyen.

    Lopultahan on kysymys kasvuhokemallisesta näyttö- ja vertailutaloudesta, oikeudesta siihen ja epätasaisesta tasajaosta, jossa onnekas, ahne, nokkela tai muutoin vain "oikeassa paikassa oikeaan aikaan" kohtaa rahavirrat ja niihin käsiksi pääsyn.

    Kesko, samoin kuin Mikon edellinen työpaikka Metsäliitto ja sen omistamat yhtiöt edustavat suuruuden lakeja, joiden alta ja takaa on joskus vaikea nähdä niitä pieniä, mutta miljoonia eurovirtoja, jotka tuottavat nuo miljardiliikevaihdot niin Keskolle kuin Metsä Group' lle, omistajana on tuo Metsäliitto.

    Eräs maailman rikkaimmista miehistä - Microsoft' in Bill Gates tienasi miljardiomaisuudet juuri noista rahallisista pienvirroista, ja kun niitä on miljoonia, niin johan niistä kertyy massavirtoja "risteysasemien kautta pääteasemille".

    Mikä olisi näiden pääomalinnakkeiden vastavoima, ja paremminkin sivistyksen kasvaessa päässä jos toisessa yhteistoiminnan vaikuttaja - se on lopulta aina ja kaikkialla kuluttaja, se pieni "sukan kuluttaja", joka tuo tervetullutta hiekkaa K-kauppojen lattioille tekemään ostopäätöksiä. Tosin tätä ennen tuo miljoonainen kuluttajarintama tekee päätöksiä minkä kaupparyhmittymän oven aukaisee - vaihtoehtoja ei ole paljon, mutta riittävästi.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti