torstai 24. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 22092020 - III

 .

  • 1

  • Kansanäänestyksessä selvä tulos: Italia poistaa yli kolmanneksen kansanedustajistaan

    Ilkka Luoma 
    Äärimmillään kansanedustajia on sama määrä kuin on äänioikeutettuja kansalaisia!

    Tällöin puhutaan jatkuvan suorasta demokratiasta (kansandemokratiasta?), joka hoidetaan suorilla kansanäänestyksillä - tänään tietotekniikka ja mobiliteetti saattaisivat jo siihen teknologisesti yltää. Tosin hakkeroituminen noihin suoran kansanäänestyksen järjestelmiin kävisi monille varmaankin ylitsevuotavaksi pakonomaisuudeksi.

    Suorien kansanäänestysten kannoksi kaskeen saattaisi muodostua itse kysymysten asettelu ja niille selitteiden ja taustojen anto. Missä olisi niin hienostuneesti laadukas ja oikeudenmukainen systeemi, ettei mikään kansanäänestyskysymys taustoituksineen aiheuttaisi närää missään ryhmittymässä - kun jo yksilöinäkin olemme usein niin erimielisiä.

    Kiinassa, maailman väkirikkaimmassa kansakunnassa on noin 1 398 000 000 kansalaista. Kiinassa on osapuilleen meidän eduskuntalaitosta vastaava kansankongressi, jossa on 2 980 edustajaa - yhden edustajan "edustaessa" noin 470 000 kiinalaista. Entä meihin nähden - se tarkoittaisi eduskuntaa, jossa olisi noin 12 edustajaa! Hyvä vai huono - hyvä ainakin siltä osin, että edustajalla olisi todella valtaa, mutta!

    Kiinassa kansankongressi kokoontuu kerran vuodessa - eli jos Suomessa vastaavuus, niin eduskunnan kulut olisivat liki nolla nykyiseen nähden. Kärsisikö näin välikädellinen demokratia - kukin olkoot tässä omaa mieltänsä.

    Tekisikö sitten Suomessa kaiken toimeenpanotyön hallitus, ja miten se valiintuisi - ehkä suurimman puolueen aikaansaamana. Olisiko se tehokasta ja näin toimien olisi komiteamietintöjä minimaalisesti eli päätöskoneisto olisi suoraviivainen - myös kaikkine virheineen. Onko lopullista virhettä - kuin vain elinehtojemme syöminen ihmisen omana itsekkyytenä.

    Kiina on luvannut hoitaa kaikki ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä?

    Mikäli näin, on se esimerkki tuon Kiinan uus-kungfutselaisuuden tehokkuudesta, jota meillä kutsutaan median näkökulmasta kommunistisen puolueen diktatuuriksi.
  • 2

  • Yhdysvallat palauttaa vanhat Iran-pakotteet ja vaatii muilta mailta samaa – Trumpin hallinto perustelee päätöstä ydin­sopimuksella, josta se on vetäytynyt

    Ilkka Luoma 
    Tämä kuvastanee uusamerikkalaista trumppismia - "uhata, kiristää ja pakottaa" -linjauksina. On tarve ylläpitää The Greatest America mielikuvaa, ainakin nyt US-presidentinvaalien lähestyessä, kun nykyinen presidentti Donald Trump haluaa jatkokaudelle tekemään "fantastisia tosi-tv-diilejä".

    Mikä voisi olla syynä tähän us-ulkopoliittisen mielenmaiseman uhkaavuuden syntyyn?

    Syinä voisivat olla pelko maailmallisen valtahegemoniallisuuden menetyksestä - lähinnä voimistuvan idän aikaansaamana ja ehkä kaupallisen ykkösaseman horjumisesta suurimmaksi kasvaneen Kiinan edessä.

    US kamppailee nyt "Kiinan vuosisataa vastaan" - kuten osuvasti amerikkalainen laatuaviisi The Newsweek kannessaan jo joku vuosi sitten printtasi: "The China's Century".

    Iran on aivan eritason vastus kuin Irak, jonne US hyökkäsi ilman mitään mandaattia vuonna 2003. Sota jatkui yli 10 vuotta, ja Irak vaipui kaaokseen ja ISIS sai syntysanansa.

    Nyt Iran on eri maata - sen takana tehdyssä sopimuksessa ovat kaikki muut paitsi US

    Miksi US irtosi - lienee puhtaasi amerikkalaisten oma itsekkyys - kurittaa. Esimerkiksi käy hyvin iranilaisen sotilasjohtajan Trumpin määräämä dronemurha tässä jokin aika sitten - Irakissa. Ehkä kuvastaen sitä, että tuota hegemoniaa on vielä jäljellä, ainakin asein.

    Nyt US kiristää kumppaneitaan ja kaikkia niitä maita, jotka haluavat rauhanomaista ratkaisua Iranissa. Aseiden kalistelu ei nyt tässä kuulu edes EU' n US-myönteisten valtioiden keinovalikoimaan. Tosin emme saaneet paljoakaan EU-vastalauseita iranilaisen Qassim Suleimanin us-murhasta.

    Iran on paha kanto US-nimisessä kaskessa

    82 miljoonan kansa ei taivu läntisen hegemoniatavoitteen edessä. Iranilla lienee hiljaiset kirittäjät ylläpitämään rauhaa ja rauhanomaisuutta - Kiinasta ja Venäjältä. Näiden todennäköisesti ryhtymättä us-vaateiseen kauppasaartoon.

    Paras rauhaa rakentava ratkaisu on USA' n liittyminen takaisin tuohon yleismaailmalliseen sopimukseen Iranin kanssa. Iran muuttaa näin heti asennelinjansa.
  • 3

  • Värjäytynyt taivas

    Ilkka Luoma 
    Mikä ylös nousee, tulee aina lopulta vääjäämättä alas. Nuo metsä- yms. muiden palojen pienhiukkaset tulevat jossain kohdin alempiin ilmakehäkerroksiin, ja lopulta esimerkiksi vesisateiden myötä maanpinnalle. Emme tiedä missä laskeutuvat, kuten emme sitäkään mitä muuta metsäbiologian ohella on palanut!

    On ymmärrettävää, että hengittävää kansaa tyynnytellään turvallisuudella. Tuo palamistuotteiden pienhiukkaspilvi on siksi laaja, että siitä riittää sadantaa laajalle. Toivottavasti ei lopulta hengitettävän hapen myötä keuhkoihimme.

    Voisimme saada tähän asiantuntijalausuntona ilmakehän aerosoli-ilmentymien tuntijan mielipiteen ...
...
               Ilkka Luoma




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti