torstai 24. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 24092020 - V

 .

  • 1 - 1

  • YK:n pääsihteeri varoittaa uudesta kylmästä sodasta, jossa kaksi suurinta taloutta ”halkaisevat maailman”

    Ilkka Luoma 
    Miksi USA ajaa niin voimallisesti omaa valtahegemoniaansa - pakottein, sodin ja sekaantumisin muiden itsenäisten sisäisiin asioihin? Miksi koko muun maailman pitäisi astella USA' n viitoittamaa tietä askeltaen amerikkalaisen busineksen valtavirrassa?

    1 - Ei riittänyt US-presidentti Donald Trumpille, että hän repi ja repii Yhdysvaltoja kahteen leiriin - demokraatteihin, joihin Trumpin näkökulmasta kaikki amerikkalaiset ongelmat kulminoituvat sekä konservatiiveihin, jotka ovat talouden ja maallisen hyvinvoinnin alku ja juuri kuin "The Greatest America" -luojia ja ylläpitäjiä. Populismiako? Komppaako meidän laatumedia jo tätä valtavirtaa?

    Kun tuo trumpmedian populismi ei riittänyt - oli otettava suurempi mittakaava, kun Trump haluaa repiä Maailmammekin kahtia - itään ja länteen

    Muinainen US-presidentti Ronald Reagan nimesi Neuvostoliiton pahan valtakunnaksi - ja Neuvostoliitto hajosi, mutta venäläisyys jäi, edelleenkin "pahan valtakuntana" ja suurimpana pinta-alana.

    Kun lännestä itäiseen ajatuskuvioitumaan kuuluu nyt myös Kiina ...

    - maailman suurin kansakunta ja talous (bkt/PPP - IMF 2015) - on sekin saatava trumppistisen inkvisition alttarille ja omat kohta epäilevät läntiset US-kumppanit tukemaan trumppismin uusnormaalia: "uhkaa ,kiristä ja pakota" -politiikkaa.

    US haluaa kaikin keinoin pitää kiinni viime vuosisadalla saavutettua maailmallista valtahegemoniaa.

    Laatuaviisi The Newsweek Yhdysvalloista: "The China's Century"

    US on herännyt Kiinan nousuun, se tuntuu taloudessa, vientikaupassa, velkaantumisessa kuin vaikutteissa mitä talousvirrat aikaansaavat suorina ja välillisinä vaikutteina.

    Kiina on maailman suurin liukuhihna ja vientivaltio - sen talousvaikutteet tuntuvat "kaikkialla" ja tämä ei sovi amerikkalaisten pirtaan. Odotamme milloin Trump nimeää ihailemansa Reaganin tavoin - tällä kertaa Kiinan - "pahan valtakunnaksi". 'Kiina-virus' on jo nimetty ja syyte esitetty >[2]
  • 2 - 2

  • Presidentti Niinistö varoitti YK-puheessaan monenkeskisen yhteistyön rapautumisesta: ”Kansainvälisiä sopimuksia, normeja ja periaatteita haastetaan yhä enemmän”

    Ilkka Luoma 
    Suomella on juuri nyt hieno paikka luoda itselleen ura YK-rauhanturvaamisen pienenä suurvaltana

    2 - Me sijaitsemme uskomattoman haastavassa paikassa - aivan tuossa Venäjän suurydinsodan estojärjestelmien vieressä (strategiset ydinsukellusveneet Boreit mannertenvälisine Bulava ydinohjuksineen) - pohjoinen osamme Lappina on Kuolan niemimaan vieressä, jossa ovat ne merkittävimmät Venäjän suurydinsodan vastavoimat.

    Siksi nyt - juuri nyt presidentti Sauli Niinistö osoittaisi mahtavaa ymmärryksen voimaa irrottamalla Suomen lännen sotakoneen Nato-Isäntämaa pöytäkirjasta, siinähän on vain kuuden kuukauden irtisanomisaika. Eikä sitä edes esitelty eduskunnalle, saati sitten kansakunnallemme - ennen allekirjoituksia.

    Maailma on nyt trumppistisesti astunut "kiristyksen linjoille"

    Unohtamatta pakotteita, jotka usein pohjautuvat vain valtahengemonian pönkittämiseen, eikä niinkään todisteisiin syytettyjä kohtaan. Maailma käy todellista vastakkainasettumisen sotaa - informaatiosotana, johon aika-ajoin laadukas suomalainenkin media sortuu komppaajana. Tähän vastakkainasetteluun meillä ei ole kansakuntana varaa.

    Kansakuntamme komppaa Niinistön lauseita olla suomalainen!

    Kysyttäessä (Financial Times - USA' sta) miten Suomi suhtautuu Natoon - Sauli vastasi: "Olen suomalainen" (tuntien todennäköisesti ylpeyttä kansallisuudestaan). Sauli tiesi todellisuuden - hänet presidentiksi valinnut kansa ei suurena enemmistönä halua Natoon.

    Tätä natottomuuden suomalaiskansallista enemmistötahtoa on aidosti kunnioitettava ja se lopulta tuo meille sen parhaan henkivakuutuksen, olla muiden aikaansaamien selkkausten ulkopuolella - eikä olla Pohjoisessa, Lapissamme toisten taistelualusta kohden itää. e
  • 2 - 1

  • Presidentti Niinistö varoitti YK-puheessaan monenkeskisen yhteistyön rapautumisesta: ”Kansainvälisiä sopimuksia, normeja ja periaatteita haastetaan yhä enemmän”

    Ilkka Luoma 
    1 - Maailmallisesti poliittinen hätätila kulminoituu "uhkailuihin, kiristyksiin ja pakottamisiin", näiden takana on paljolti juuri Yhdysvallat trumppismina, puolustaessaan viime vuosisadalla kaupalla ja aseilla hankittua us-valtahegemoniaansa.

    HS-ilmaus " ... Maailmanpolitiikan rakenteet rakoilevat, suurvaltakilpailu on kiihtynyt ennen kaikkea Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän pullistellessa muskeleitaan ... "

    ... edustaa irtautumista vain lännettyneeltä tieltä ja kulkua kohden täällä meillä idän ja lännen vedenjakajalla olevaa taitavaa 'niinistömäistä neuvottelupöydän kattajan tietä' - juuri kolmelle suurelle:

    Kiinan puheenjohtaja Xi Jinpingille, Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja US' n tulevalla presidentille ... kuka hän sitten onkaan.

    Ympäristökatastrofi, pohjoinen ydinaseellinen ulottuvuus Kuolan niemimaa - ja Nato-Isäntämaa pöytäkirja-syndroomana kuin EU' n asemoitumisessa idän ja lännen väliin ovat kuningasajatuksia tuohon niinistömäiseen neuvottelupöytään, joka onnistuessaan toisi Nobelin rauhanpalkinnon, ja nyt ansaitusti.

    Maailma odottaa kolmen suuren kohtaamista - puolueettomalla maaperällä


    Voisin olla varma, että nykyinen niinistömäisessä kansansuosiossa oleva PM Sanna Marin johtotienä EU' hun - olisi kannattamassa tätä kolmen suuren neuvottelupöytää, joka toisi Suomelle käsittämättömän hienon aseman luotettavana, muiden asioihin sekaantumattomana ja taitavana kuunteluherkästi analysoivana diplomatiana.

    Onnistunut "kolmipöytä" tukisi meidän yksilöllisesti omanlaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

    "Tosiasioiden muuttuessa viisaudeksi" saisivat edesmenneet suurmiehemme J.K.Paasikiven ja Urho Kekkosen hymyilemään tuolta pilvien päältä. Samalla huomaisimme kansakuntamme eheytymistä ylpeytenä juuri meille kansakuntana sopivasta tavasta kokea olemassaolomme ja tarpeellisuutemme muuttuvassa maailmassa >[2]
  • 4

  • Yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö ja kolme muuta tekivät 2,1 miljardin euron ostotarjouksen Ahlstrom-Munksjöstä – tarjous nosti osakkeen hintaa 24 prosenttia

    Ilkka Luoma 
    Maailmallisesti on meneillään ylikorostettu Korona-kriisi, joka luo työttömyyttä, mutta myös teollisuudelle mahdollisuuksia. Nyt Ahlström - Munksjö on tuossa suurmahdollisuudessa kiinni. Yhtiö tekee kaikenlaista puusta ja sopivista tukimateriaaleista, joilla tuetaan suodatuksellisuutta.

    Päivän sana on ollut kinastelu hengityssuojaimista - kansanomaisesti maskeista, siis Koronan leviämisen estämisestä. Pakko, vapaaehtoisuus ja kertakäyttöisyys ovat kolmiossa, jos pakko ja kertakäyttöisyys kohtaavat - Suomessa maskien kysyntä räjähtää käsiin - noin viisi miljoonaa maskia päivässä - se on paljon se.

    THL pohdiskelee taas uusia sääntöjä, suosituksia ellei jopa pakkoa


    Tänään Kiina tekee maailman maskeista ~60 prosenttia. Suomalaiset innostuivat myös, korkeista tuotantokustannuksista huolimatta - pitää saada omavaraisuutta ja niinpä Suomeen roudattiin maskien valmistuskoneita Kiinasta, sillä siellähän ne on osattu tehdä - onhan se maailman suurin "maskitehdas".

    Kiinasta olisi haluttu ostaa Ahlström - Munksjön suodatinkangasta

    Vastaus oli, 'ettei se oikein käy - piireistä osattiin kertoa', että tuotanto varataan erityisesti kotimaan tarpeisiin - ja tämä on hyväksyttävää tuon omavaraisuuden saavuttamiseksi.

    Ei haluttu olla riippuvaisia tuonnista, eikä oloa sellaisessa sekamelskassa kuin oli alun pandemiatila - keväällä, jolloin "kaikenkarvaiset" hyvääkin tarkoittavat voiton päälle ymmärtäjät halusivat olla mukana: ostaja ei tiennyt mitä halusi ja Kiinassa tehdas kysyi useaan otteeseen: mitä te oikeasti haluatte?

    Virukset ovat olleet aina - virukset ovat saman evoluution vallassa ja "tuotekehitysputkessa" kuin me ihmiset. Samoin suodatinkankaiden tuotekehitys on nyt nopeutumassa ja Ahlström - Munksjö saavuttamassa tason, jolla ylletään leikkaussaleihin saakka. Oliko alussaan näin, jää arvailujen ja tehtaan tuotekehitysosaston tietämyksen varaan.

    Se on lähes varmaa, että hengitysmaskien kysyntä nousee. Paljonko valtio subventoi kotimaisia maskeja - on hyvä kysymys!
  • 5

  • Yhdysvallat pelkää Venäjän toimia, mutta sillä itsellään on toisten vaaleihin sekaantumisen maailman­ennätys

    Ilkka Luoma 
    Yllättävä kirjoitus - nyt kolikon toiselta puolelta. Yleensä julkistuksessa on se itäinen puoli kolikosta, jossa niin Kiina, Venäjä kuin Irankin väitetysti sekaantuvat läntisten demokratioiden vaaleihin.

    Vaalisekaantumiset voivat nykyisin tulla mistä tahansa

    Se, että sekaantumisohjelmissa esiintyy kyrillisiä kirjaimia tai kiinalaisia merkkejä - ei tee automaattisesti Venäjää ja Kiinaa syyllisiksi. Väite- ja syytekynnys on ylittynyt helposti, usein ilman vankkoja todisteita.

    Maailmassamme ei ole yhtään täydellisesti yksimielistä valtiota tai yhteiskuntajärjestystä. Näin vaaleja voidaan häiritä, hakkeroida, jopa manipuloida tuloksia niin tapahtumamaasta kuin itseasiassa mistä tahansa. Taitava hakkeri kätkee jälkensä, ja osaa tuottaa epäilyt liki minne tahansa.

    USA' lle on ollut tärkeää ylläpitää viime vuosisadalla hankittu valtahegemonia


    Valtahegemonia tietää kaupallisuuden, ulkopolitiikan ja kumppaanuussuhteiden sidontaa erilaisin keinoin - muun muassa olemalla merkittävä ostaja - 'ostajahan on aina oikeassa'.

    Jos taas kaupallisuudella ei saavuteta hienostuneesti asetettuja suuremman tavoitteita - on aina käytössä vallankaappauksien (esimerkiksi Chile) junailu tai luovasti vaaleihin sekaantuminen - kuten on epäiltävissä Ukrainan ja Valko-Venäjän tapauksissa.

    Tosin jo Iso-Britannian Brexit-äänestystäkin väitettiin manipuloidun. Se lienee varmaa, että kaikkinainen digitaalinen bittivirtojen muokkaus, paikkasignaalien kuin datavarastojen hakkeroiminen ovat joka päiväistä.

    Operaatioiden lähtökohdat osataan kätkeä, vaikka on suuri kiusaus hakkeroidun maan vakoilulaitoksien osoittavan syyttävä sormiensa vastakkainasettelua vahvistaen - USA' sta Venäjälle ja Kiinaan. Puolueeton valtio voi sitten arvioida minkäkin tietolähteen luotettavuutta.

    Oli erityisen positiivista tässä HS-jutussa tämä kolikon toisen 'kirkkaamman puolen' esittely - kiitokset siitä. Tämän tyyppiset ulostulot nostavat median luotettavuusmainetta. Sopii erityisesti Suomeen! Lehti on kääntynyt.

...
             Ilkka Luoma







1 kommentti: