keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 08092020 - V

 ..

  • 1 - 1

  • Pitääkö nyt tuhlata vai säästää? Ekonomisti kertoo, miten yksityinen ihminen voi suojautua tulevan laman vaikutuksilta ja antaa yhden hyvän neuvon

    Ilkka Luoma 
    Lopulta on kysymys siitä mitä tuhlaamme, vähennämme tai säästämme

    1 - Nykyinen markkinatalous on perustunut kasvulle ja sen hoennalle. On pitänyt saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. On siis voitu tuhlata, hankkia enemmän ja näyttää - on eletty näyttö- ja vertailutaloutta - liian monien osalta, varsinkin kun katsomme meitä kaikkia Elättävän luontobiologian tilaa ja ahdistusta - Elämän kaventuessa, kuten se pyy ennen maailmanloppua.

    Voimme tuhlata aikaa, rahaa, ravintoa kuin myös materiaaleja, joista yhä enemmän on pitänyt valmistaa jotain - lisää koneita, lisää Elämän fyysisiä helpotuksia, automaatiota - lisää ja lisää. Otetaan vielä robotitkin avuksi.

    Me siis olemme tuhlanneet resursseja, jotka lähtevät Maapallon rajallisesta varantokokoelmasta, joka syntyi jo miljardeja vuosia sitten. Tuo tuhlaavuus itse on toiminut vasta noin pari sataa vuotta.

    Olisiko aika säästää - siis vähentää?

    Rahaa voimme tuhlata, sillä sitä riittää - onkin kysymys siitä, mitä sillä saa. Rahalla tulee olla vastaavuus niukkuuteen, mikä vallitsee täydellisessä ja ideaalisessa tasajaossa kullekin ihmiselle. Maapallo ei yksinkertaisesti riitä kaikille sillä kulutuksella mitä me täällä Suomessa harjoitamme - puhumattakaan amerikkalaisten kulutuksesta per capita ja vielä kumuloituvana ilmiönä, vaikkapa viimeiseltä 100 vuodelta - se luhistaa Pallomme >[2]
  • 2 - 2

  • Tyytyväisyys pääministeri Marinin toimintaan koronavirukseen liittyvissä asioissa notkahti

    Ilkka Luoma 
    Puheet teoiksi - velka, sen käsite ja takaisinmaksun luovuus!*

    [Talousmies Vesa Vihriälä vihjaisi osapuilleen jo EKP' lle: "Antakaa ilmaista rahaa valtioille" - ehkä näin, ja tämä voi muuttaa koko käsitteen talouteen, jossa lopulta on vain ja ainostaan yksi tekijiä - riittävyys; materiaalien, energian ja ravinnon riittävyys sekä noiden jakaminen]

    2 - Tekoja: Oppivelvollisuusputki 6' sta noin 18' sta ikävuoteen, sisältäen toisen asteen loppututkinnon, lisäksi kaikkinaisen työn arvostus ja suhteellinen vastuu niin työstä kuin sen antajasta! Osuuskunnat, laittiaomistus ja vastuunkanto niin huonoina kuin hyvinä aikoina. Yritys on aina tekijöidensä summa ja tekijat lattioilta norsunluutorneihin ovat aina periaatteessa samalla arvostustasolla. Siis toveritkin olemassa.

    Sairauksilla ei yrityselämä saa rikastua, terveys on kansallinen kysymys ja sen hoitaa yhteiskunta - tarjoten palveluja mökin mummosta pääjohtajiin. Omalla rahalla saa ostaa haluamaansa terveyttä ja sairaanhoitoa. Onhan meillä vapaus valita. Yhteiskunta on lukko siinä, etteivät tuloerot karkaa yli kahdeksankertaisiksi. Tämän oivalsivat jo demokratian keksineet kreikkalaiset.

    Sanna Marin on vastuuihminen - nuori äiti Elämän tuottajana ja säilyttäjänä

    Lapset ratkaisevat aina sukupolvikysymykset. On aika, jolloin lapsemme ottavat kantaakseen sen taakan, mitkä me tänään yli 50-vuotiaina loimme rasitteeksi meitä kaikkia Elättävälle luontobiologialle. Tältä osin aika on tässä - ja vastuunkantajat kumpuavat sieltä, jotka ottavat huomisen ympäristötaakkalastin vastaan.

    Lisääntyminen täytyy saada nousemaan - luottamus on sytytettävä, jotta nuoret haluavat geeniperimänsä jatkuvan. Meillä vanhemmilla on vastuu, meidän on osoitettava luopumista - monien osalta sellaisesta liiasta, joka loi ympäristöongelmat.

    Enemmän on nykyään aidosti ja kulutuksellisesti vähemmän

    Enemmän laatuelämää, enemmän laatuaikaa ja enemmän huomioonottamista - tässä uskon Sannan olevan tähystäjä, joka näkee huomiseen ja senkin yli ... e[1]
  • 2 - 1

  • Tyytyväisyys pääministeri Marinin toimintaan koronavirukseen liittyvissä asioissa notkahti

    Ilkka Luoma 
    PM Sanna Marin edustaa uutta yhteiskuntapoliittista eli yhteisten asioiden hoidon aikakautta

    1 - Sannan kannatus ja kansalaisten luottamus häneen on poikkeavaa, kuten HS-juttu sen erinomaisesti todistaa - aiemmilla PM mittauksilla. Miksi näin? Siksi, että Sanna puhuu selkokieltä, ei lupaa heti, vaan harkitsee, kuuntelee ja kykenee tekemään demokratian hidasteen eli mielipiteellisen monimuotoisuuden kanssa kompromisseja.

    Tänään Kokoomus huutaa uhoa oppositiosta - aikana, jolloin oppositiokin on jakaantunut. Perussuomalaiset ajavat omaa oppiaan reviireistä, omista ja omien huolehtimisesta - heitä ei voi olankohautuksella ohittaa - enää.

    Kokoomus ei ottane Sannan ojennettua kättä yhteistyöhön, vaikka Marin on esittänyt monin osin parlamentaarista käsittelyä yhteiskunnalle tärkeissä asioissa. Kokoomus mieluummin tappelee uhossaan omiensa eteen - pääomat, työ, voitot ja talous, mutta erityisesti kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalous.

    Demareiden on aika uudistua!

    Nyt on se aika ja kansanliikettä johtaa uudistajavoima, joka osaa kuunnella asiantuntijoita, osaa tehdä kompromisseja ja ennen kaikkea osaa harkita sen hetken, joka on aiemmin hätäilynä monien osalta vienyt päätökset kestämättömästi vääriin suuntiin - koko kansaa ajatellen. 'Kiiruhda hitaasti' -sanotaan Kiinasta. Mutta 'kuoleeko kurki, ennen kuin suo sulaa?'

    Toistaiseksi Sannan kannatus ja lkansallisuottamus häneen on presidentillistä tasoa, mikä on harvinaista poliittisessa vastuunkannossa. Kansa on siis valmis seuraamaan - tältäkin osin on uudistamisen aika --- >
  • 4 - 2

  • 11-vuotias Heikki Herlin heräsi yöllä sängyssään isänsä kauheaan huutoon – Niklas Herlin oli hauras, hauska ja ristiriitainen hahmo, hänen poikansa kertoo nyt

    Ilkka Luoma 
    2 - US Puheenvuorolla oli vaateita - piti olla rehdisti omalla nimellä, myöhemmin vaadittiin myös tarkka ja tunnistettava oma kuva - Niko oli varmaan miettinyt, että Sana on Vapaa, mutta näytät kuka olet, eli siis vastaat siitä mitä kirjoitat. Tämä oli uutta - oli totuttu huutelemaan anonyymeinä, nimettöminä puskista räyhääjinäkin.

    Aiemmin "arkikansan" ei tarvinut palstoilla kantaa vastuuta sanomisistaan - nyt piti

    Tältä osin Niko teki suuren Elämäntyön - hän loi mahdollisuuden kansalaisten omalla suoralle medialle - kansalaismedialle. Oliko tämä hänen suurin toive - jäi nyt mahdollisesti pojan - Heikki Herlinin tietoon, tai sitten ei.

    Esimerkiksi tämä HS-kansalaiskommentointi on jatkoa Nikon US Puheenvuorolle, mutta jääden jälkeen tuossa mielipiteen vapaudessa. HS antaa lähtökohdan kommentoijalle, eli HS tuottaa oman julkistuksen juttuna, uutisena, kolumnina ja vaikkapa Vieraskynänä.

    Niko taas antoi kansalalaiselle vapauden avata Puheenvuorossa itse oma aihe, yleensä jokin ajankohtainen ja tämä asetettiin sitten altiiksi kommentoinnille, joiden heidänkin piti olla omalla nimellä.

    Itse kirjoitin noin 2500 kirjoitusta Puheenvuoroon, kunnes syntyi erimielisyys kuvien käytöstä ja niiden lähteiden merkinnästä.

    Suuri arvostus Niklas Herlinin Elämäntyölle

    Hän avasi informaatioradan tavalliselle kansalle - ei tarvittu paperia, vain tietokanta, nokkelat foorumin ohjelmarivit ja ikiaikainen moderointi oli ja on jäänteenä vanhasta.

    Tavalliselle kansalle ei uskalleta antaa täyttä Sanan Vapautta. Me emme osaa sitä vielä täysin käyttää, silti kansalaiskanava kehittyy nopein askelin - ja Puheenvuoro oli tältä osin pioneeri. e
  • 4 - 1

  • 11-vuotias Heikki Herlin heräsi yöllä sängyssään isänsä kauheaan huutoon – Niklas Herlin oli hauras, hauska ja ristiriitainen hahmo, hänen poikansa kertoo nyt

    Ilkka Luoma 
    Oli kunnia tavata Niklas 'Niko' Herlin vain yhden kerran - kuitenkin kasvokkain

    Katse oli harkitsevasti malttamattoman utelias. Miksi? Ehkä siksi, että oli ensimmäinen yhteistapaaminen, jossa US Puheenvuoron maallikkokirjoittajat kohtasivat toisiaan ja erityisesti pääsivät kuuntelemaan Nikoa, joka oli luonut jotain aivan uutta koko mediamaailmaan.

    Niko piti lyhyen puheen - maintien ohimennen suvun rikkauksista, mutta omasta nuukuudesta käyttää sitä säästeliäästi. Syntyi ymmärrys, että Usari oli tullut jäädäkseen ja nimenomaan Puheenvuoro, joka sytytti niin taviksia kuin myös tunnettuja ...

    Perinteellisesti Media on pitänyt tilata ja maksaa tilausmaksu

    Uusi Usari (US) oli lukijalleen ilmainen - business koetti pyöriä mainoksilla. Niko ilmoitti yksikantaan, ettei tuolloin ensitapaamisen aikana business oikein toimi - tämä tarvitsee tukea, ja sitä tukea tuli Nikon lompakosta. Mutta US ja siihen liittyvä Puheenvuoro oli Niko Herlinin Elämäntyö, suurempi kuin kukaan tuolloin ymmärsi. Ei ehkä vielä nytkään.

    Puheenvuoro avasi taviskirjoittajille maailman!

    - se avasi ja kirvoitti mielipiteet, ajatukset, purnaukset ja kapinoinnin aivan uudelle tasolle. Oli mahdollisuus saada oma juttu esille framille, jolla oli legendaarinen nimi - Uusi Suomi >
..
        Ilkka Luoma


...








...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti