maanantai 21. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS.kommentit 20092020 - V

 [613]

...

  • 1

  • Muinainen Ateena ei olekaan demokratian syntysija, toteaa uutuuskirja

    Ilkka Luoma 
    [2010] 22. tammikuuta 2009 ~ Tohtori ja tutkija Sinikukka Saari esitteli uunituoretta kirjaansa Promoting Democracy and Human Rights in Russia (2009) - tavallisen elämän ulkopuolella valveutuneelle intellektuelliyleisölle europarlamentaarikko Heidi Hautalan alustamana ja säestämänä)

    [ ... turkulaiset tähyävät aatteissaan ja näkemyksissään Ruotsin suuntaan ja mitä idemmäksi mennään kohti Venäjän rajaa sen suuremmaksi kasvaa tavallisen kansan ymmärrys Venäjää kohtaan - taloudella on osuutensa ja vahvasti, puhumme reaalidemokratiasta, talousvalinnasta ja historian tuntemuksesta ... ]

    Maineikas sotapääministeri Winston Churchill* oli todennut arkirealistisesti, että demokratia on paras keksintö - tähän mennessä. Churchill antoi entisenä taivaanrantoihin tottuneena laivastoministerinä odotteen demokratian kehittymisestä suuntaan, mitä me emme vieläkään tiedä. Sittemmin Englannilla ei ole laivastoministeriä enää ollut - kolonnialismi oli kuihtuinut pois.

    Tapahtui aiemmin cocktail-kutsuilla:

    Läntisen markkinatalousmaan toimittaja pikkunokkelana kehitti kysymyksen kiinalaiselle ulkoministerille - Tshou En Lai' lle cocktail-tilaisuudessa, jossa avautui mahdollisuus tentata itäisen maan pitkää historiaa ja sen kestävyyttä demokratian edessä. Kysymys oli kuulunut:

    "Herra ministeri, kuinka Te suhtaudutte Ranskan vallankumoukseen?"** - Ministeri oli pohtinut tavallansa ja aikansa - vastaus oli kuulunut:

    "On aivan liian aikainen hetki arvioida demokratiakehitystänne, sillä aikaa sen alkamisesta on kulunut liian vähän, jotta sen kaikki ilmentymät olisivat tulleet vielä esille" --- lehtimies oli poistunut nolona kirpuksi kutistuneen nokkeluutensa kanssa ... kiinalainen ministeri jäi katsomaan toimittajan perään pohtiva ilme kasvoillaan - mitä hän ajatteli, ... sitä emme tulleet koskaan tietämään.
  • 2

  • Muinainen Ateena ei olekaan demokratian syntysija, toteaa uutuuskirja

    Ilkka Luoma 
    Demokratia oli keksintö,

    ... jolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa piti suojeleman. Kansalaiset saavat tänä päivänä niin runsaasti informaatiota, että tajuavat kasvavan kuilun pääoman ja tuotannontekijöiden välillä. Liika ahneus ei tue demokratiakäsitystä.

    Onko demokratia nykymuodossaan hampaaton rajattomalle pääomalle ja ostovoimasiirroille? * Valtakoneistojen tulisi olla riittävän vahvat huolehtimaan kulutustekijöistä, jotka ovat oleellisimpia talouselementtejä taloudellista hyvinvointia jaettaessa.
    ...

    Välitön kannanotto neuvoa-antavana, jopa äänestyksenä voisi olla päivittäistä operointia jo nykymallisissa infoverkoissa, joissa kansalainen suoraan ottaa kantaa ensivaiheessaan ns. varjovaltuustona tai -eduskuntana. Poliitikkojen on turha mainostaa asiakäsittelyjen monimutkaisuutta tai edunvalvonnan tasajakautumisen edellytysten valvomista pönkittääkseen omaa rooliansa.

    Pienoiskansa eduskunnassa ei ole koko kansa,

    vaan välikädellinen niukkuuden jako kansalaisille. Kansalaiset osaavat antaa mielipiteensä ratkottaessa noita samoja niukkuuksia. Mitään monimutkaisuutta ei ole, sillä oleellinen asia on kysymysten asettelu suoriin kansalaismielipidekyselyihin.

    Suomeen voisi syntyä koulukunta, joka osaisi kysyä oikeita asioita oikealla hetkellä


    Kreikkalaisen filosofin Sokrateen kyselytekniikka oli jo reilu pari tuhatta vuotta sitten vertaansa vailla. Muutama sata sata vuotta myöhemmin Rooman keisari Julius Caesar osasi vahvana henkilönä hoitaa kansalaistyytyväisyyden paremmin kuin ahneet senaattorit, joiden päällimmäinen huoli oli omien busineksien kulku.

    Caesar ei ollut demokraatti, eikä Sokrates ollut poliitikko!
  • 3 - 2

  • Trump hyväksyi Oraclen ja Walmartin tarjouksen ”konseptista”, jolla videosovellus Tiktok voi jatkaa toimintaa Yhdysvalloissa

    Ilkka Luoma 
    2 - Miltä tuntuisi, jos Kiinan hallintokoneisto pakottaisi Kiinassa toimivien vaikkapa Microsoftin ja Intelin Kiinassa olevien toimintojen pakkomyymisen kiinalaisille yhtiöille - tuntuisiko se oikeudenmukaiselta, rehdiltä ja asiaan kuuluvalta? Ei ehkä tuntuisi.

    Läntinen voittoja tavoitteleva yksityisomistus hakeutui Kiinaan jo vuosikymmeniä sitten - syinä olivat lähinnä nämä kolme:

    1) Kiinassa oli ja on edullinen, ahkerasti oppiva lakkoilematon toveri maailman suurimmilla liukuhihnoilla, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3) Alussaan liki olemattomat ympäristölait - siis läntinen voitontavoittelu kuittasi hyvät osingot, mutta siirsi omat ympäristökuormat kiinalaisten taskuihin.

    Kiinaan siirtymisillä pyrittiin kasvattamaan markkinaosuutta, liikevaihtoa, maailmallista merkittävyyttä ja ennen kaikkea voittoja. Emme voi myöskään unohtaa tuotannollisen ympäristökuorman kumulatiivista merkitystä omien silmien alta toisten kontolle.

    Nyt voimme pohtia mitä merkitsisi, jos tässä vaiheessa Kiina sulkee osin tai kokonaan läntisen voitontavoittelun tehtaat Kiinassa ja näin loisi omille tuotantolaitoksille paremmat edellytykset noilla maailman suurimmilla sisämarkkinoilla. e
  • 3 - 1

  • Trump hyväksyi Oraclen ja Walmartin tarjouksen ”konseptista”, jolla videosovellus Tiktok voi jatkaa toimintaa Yhdysvalloissa

    Ilkka Luoma 
    1 - Läntiset somealustat omine henkilö- ja muine tietotallenteineen toimivat Kiinassa - tosin vain esimerkiksi kansainvälisissä hotelleissa. Näin ei estetä Kiinassa vierailuilla olevia ulkomaalaisia käyttämästä omia somealustojaan. Kiina ei halua estää läntisten ihmisten mieltymyksiä omiinsa ja niiden tallennuksiin.

    Tässä emme pohdi sen tarkemmin, mitä mikin läntinen tai itäinen somelausta tai tiedonkerääjä kerää ja välittää muille - jopa viranomaisille. Velvollisuuksia on lainsäädännöllisesti liki joka maassa.

    Kiina ei halua läntisen maailman Elämänmalleja ja -mieltymyksiä omilleen - manipulaationa, vaan Kiina ylläpitää omaa maailman yhtä vanhinta yhtäjaksoista korkeakulttuuriaan - ollen jopa 4000 vuotta vanhaa, paljolti kiinalaisen filosofi Kungfutseen oppeihin ja valistusneuvoihin - soveltaen niitä nykyaikaan.

    TikTok teki ovelan kaupan, jos teki - mikään ei juurikaan muuttunut, mutta mahdollinen kauppa näyttää siltä, että US-presidentti Donald Trump sai tahtonsa läpi omalla uusnormaalillaan - "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikalla. Kiina voitti tämän erän, kuten aiemmatkin. Miksi?

    Siksi, että Kiina on jo maailman suurin viejä, sisämarkkina ja talous (bkt/ppp- IMF 2015). Nuo suurimmuudet ovat se piikki trumppismin jalkapohjassa, joka estää USA' ta jatkamasta jo viime vuosisadalla luotua ja osin sodilla aikaansaatua maailman hegemoniallisuutta.

    Kiina on ilmaissut jo aiemmin, ettei Maapalloa voida ihmisen näkökulmasta johtaa yhden yhteiskuntanäkemyksen pohjalta - varsiknin jos tuo määräysvalta on pienen vähemmistön käsissä - US 0,33/7,8 ja Kiina 1,4/7,8 - verrantona EU olisi 0,44/7,8. >
  • 5

  • Koronavirus näytti, miten vankat valtioiden rajat yhä ovat – Nyt pandemia muuttaa liikkuvuutta ehkä pysyvästi, sanoo maantieteen professori

    Ilkka Luoma 
    Maailma on rajallinen - fyysisesti, kansallisesti ja evolutiivisesti

    Olemme rajoissa kiinni - olemme rajallisia - olemme reviiripuolustajia. Puolustautuminen käy hyvin ilmi kriiseissä - sotavoimat keskitetään juuri rajoille - tautien halutaan pysähtyvän rajoille, mutta rajoja ylitellään myös väkivalloin.

    Ehkä nykyajan dramaattisimpia oli Ruotsista rajanylitykset, kun Ruotsi hienostuneen luovasti "lähetti ystävällisesti opastaen" heille Länsi-Euroopan läpi tulleita pakolaisiaan Haaparannasta Tornioon - meidän lintokotoomme Suomeen.

    Suomalainen reviirillisyys - rajallisuus kohtaantuu voimallisesti perussuomalaisissa, jotka ytimekkäästi ilmaisevat: "Ensin omat, sitten vieraat" - oikein vai väärin; sen arvioiminen on psykofilosofiaa, eikä siitä tässä sen enempää.

    Valkoinen rajasi muinoin Amerikassa preeriat - piikkilangoin,


    ... joita alkuperäintiaanit eivät ymmärtäneet muuksi kuin vapaan liikkumisen esteiksi. Meillä piikkilangat ovat paljolti henkisiä. Olemme suomalaisia, olemme kansallisvaltio, joka ei pidä esimerkiksi nyt EU-Euroopan velallisuuden laajentumisesta yhteisvastuulliseksi.

    Olemme niemellämme, täällä idän ja lännen vedenjakajalla

    Emme halua Natoa, lännen sotakonetta - haluamme olla puolueettomia aseiden edessä - se on paras reviirillinen henkivakuutuksemme J.K.Paasikiven sanoin: "Viisauden alkaessa tosiasioiden tunnustamisesta".

    Koronakin on tosiasia ja pahinta siinä on se, että emme tunne sitä - edes sen alkua, joka kumpuaa alun yöstä - ajoilta ennen mitään korkeampaa Elämää. Korona rajaa kohteensa - se ottaa heikoimmat, joilla puolustusraja on heiveröisin.

    Nyt me valtiona rajaamme Koronaa säännöin, laein ja määräyksin - sehän sopii - jopa rajanveto uusmaalaisille hyväksyttiin. Olemme rajallisia. Avataanko nyt rajoja liian aikaisin - jää nähtäväksi.

    Koronan II-aalto on evoluution kehitysvaiheessa - emmekä tiedä miten tämä tuotekehittynyt Korona-II rajautuu viruksien hämmästyttävässä maailmassa - sielläkin on kilpailu "paikasta auringossa".


..
              




...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti