torstai 3. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 03092020 - VII

 .

  • 1 - 2

  • Globaali metsäkato on yhä pysäytettävissä

    Ilkka Luoma 
    2 - Metsä on hakattu uutena aikana mielin määrin - urakalla, edelleenkin!

    Välimerellä, Kiinassa ja vaikkapa Englannissa metsät joutuivat hakkuiden kohteiksi, kun ihminen oli utelias ja halusi merille.

    Ennen laivat olivat puuta ja tervaa. Mekin nautimme kolonialismin herkuista tuottamalla tuhansia tynnyreitä pakollista tervaa Englannin siirtomaalaivaston käyttöön, parin sadan vuoden ajan. Tuo aika oli suomalaisille, tai oikeastaan ruotsalaisille kulta-aikaa, sillä terva oli tuottoisaa, eikä suinkaan kuin "tervan juontia".

    Nyt metsien pitää tuottaa puolijaloste selluloosaa

    Tämä hoksattanee kohta lähes biologiseksi rikokseksi, sillä tehometsätalous rikkoo vuosimiljoonaista biodiversiteettiä riuskoin ottein. Tuo rikkominen on helppo nähdä kävelemällä tehotalousmetsässä ja sitten luontaisessa biokierrossa olevassa luonnonsuojelumetsässä. Ero on valtava.

    Entä nyt, kun metsien arvo on huomattu muunakin kuin selluloosana ja kohta Suomessa päättyvänä sanomalehtipaperina, joka sekin informaation kantoratana on lähes ymäristörikos. Ymmärtäisimme tämän, jos osaisimme hypätä luontometsien Elämän monimuotoisuuksien hupeneviin biokiertoihin.

    Metsä on arvokas lähde - Elämän lähde!

    Vaalikaamme luontobiologian ehkä suurinta biomassaesiintymää, jonka vaikutteet suoraan ja välillisesti ovat lähes meille mittaamattomat. Keskitytään olemaan vain osa tätä biologista kietoa oman biomassasuhteemme osalta.

    Meillä ihmisinä on oma Elollislokeromme ja biokäytön osuutemme, joka nyt on suhteeton. Jättämäämme ympäristöllinen haittajalanjälki on biomassaamme nähden ylivoimaisen suuri, ja sitä on nyt opittava verottamaan - maksaaksemme velkamme kokonaiselollisuudelle. Näin voimme pelastaa Elämämme - lapsillemme ja heidän lapsilleen.

    "Evoluution olisi syytä vahtia meitä tarkemmin - meidän itsekkyyspyrkimyksiemme osalta ..." e
  • 2

  • Lyhyempi työaika rokottaisi tuottavuutta

    Ilkka Luoma 
    Valtapoliitikot, media ja toverit kuin työnantajatkin vääntävät kättä työajasta, joka on kuulemma meillä Euroopan lyhyintä – tai toverit kertovat, ettei pidä paikkaansa, kun katsotaan viikottaista työaikaa – ja väittely jatkuu

    [ … kansalainen Erkki/Liisa häärii toimistossa littunäyttönsä edessä, on jo iltamyöhä, mutta iltapäivän kokousmuistio pitää saada jakoon – ennen aamu kahdeksaa; työstä ei makseta ylityökorvausta eli se ei kirjaudu mihinkään. Kansalainen Liisa/Erkki istuu kahvilla työtoverinsa huoneessa ja käyvät läpi edellisen ”iltalomansa” saavutuksia – aika kuluu, palkka juoksee ja työt eivät etene ja kohta yt-riipii ja ”ulkoistaa” vapaaksi työvoimaksi … ]

    Työ on aikaa, josta maksetaan palkkaa ja jota vasten annetaan oma aika työnantajan käyttöön. Me myymme siis itseämme – palkka ja/tai palkkio muodostuu sadoille tuhansille satojen erilaisten työehto- ja työsopimusten puitteissa. Näitä sopimuksia sorvataan koneistoissa, joissa on satoja virkakauluslaisia, kukin ajaen edunvalvontansa ytimiä, eli jäsenistönsä etuja ja oikeutta omaan byrokratiatehtävään.

    Todellisuudessa työ on ajankäyttöä
    [ … 'toiselle minuutti on toisen viisiminuuttinen' … - olemme erilaisia, ja jälkemme vaihtelee … ]

    Ajankäyttö on taas tehokasta tai tehotonta, ellei sitten jotain siltä väliltä. Meillä on keskimäärin 7,5 tunnin päivittäinen työssäoloaika. Tuosta ajasta tehdään sitten sitä kuuluisaa tehokasta ja tuottavaa työtä, jota määritellään kymmenin eri kriteerein. Nyt emme ole enää tehokkaita, näin kerrotaan.

    Yksi työn kriteeri on tehollinen aika, jonka todellisuudessa teet;

    ... päivittäisiin rutiineihin menee osa ajasta, osa menee juoruiluun, odottamiseen ja käskyjen selvittämiseen, jotta syntyisi yhteinen ymmärrys mitä tehdään. Osa menee tehottomaan työnohjaukseen – siis työnohjauksen puuttumiseen. Me emme aina ole osaavia työnohjaajia – työnjohtajuudesta puhumattakaan.

    Itse työprosessien suunnittelu on jatkuvassa kehityksessä ja sieltä on puristettavissa lisätehoa.
  • 3 - 2

  • Charlie Hebdon terrori-iskun oikeuden­käynti alkoi Pariisissa – lehti julkaisee uudestaan pilakuvat profeetta Muhammedista

    Ilkka Luoma 
    2 - Oleteaan, ettei Charlie Hebdoa olisi kohdannut tuo veriteko, ja nuo pilapiirtäjät olisivat saatettu islmistisen valtion oikeuslaitoksen käsittelyyn - millaisen tuomion he olisivat saaneet?

    Lakien laadinta, oikeuskäytäntö ja tuomiovalta ovat maakohtaisia ominaisuuksia

    Läntinen oikeuskäytäntö ei ole esimerkiksi iranilaisen, saudien tai egyptiläisen oikeuslaitoksen käytäntö. Meillä täällä lännessä ei ole mitään oikeutta nostaa oikeuskäsitystämme toisten erilaisten yläpuolelle. Kullakin itsenäisellä maalla on oikeus omalaiseen lainsäädäntöön - kuolemantuomiotkin ovat maa- ja osavaltiokohtaisia.

    Miksi nyt pitää kaivaa tietoisesti ongelmia esille - antamatta periksi toisia halventavalle Elämän esittelytavalle?

    Lännen huumori ei ole islamistista huumoria - moniltakaan osin. Maailmassamme vallitsee kuitenkin uskonnonvapaus - sekä erityisesti huomiselle toivomuksena toistemme kunnioitus.

    Mielipide voi erota, mutta tapa osoittaa hienotunteisuutta toistaan kohtaan on uutta Elämää, jossa erilaiset voivat Elää rauhanomaisesti rinnan - toinen toisiaan arvostaen. Kukin tavallansa, mutta sekaantumatta toisen omiin sisäisiin asioihin - varsinkin asioihin, jotka ovat toiselle pyhiä.

    Länsi käy nyt jo muutoinkin informaatio- ja kiristelyn sotaa itään vastaan; tämän ei tarvitse laajentua enempää uskontoihin, jotka kaikki keskenänsä voisivat antaa arvon toistensa jumaluuskäsitteille. Uskossa olo on oikeus, eikä se kuitenkaan anna omahyväisyyttä alentavaan käyttäytymiseen toisen omia Elämänmalleja kohtaan. e[1]
  • 4 - 1

  • Mitä ay-liike tekee, jos teollisuuden tilanne menee todella pahaksi?

    Ilkka Luoma 
    1 -"Niin koira älähtää, kun kalikka kalahtaa"?

    Kumpiko olikaan kyseessä - toveripiirit vai työnantajia edustavat EK, Kokoomus ja Yrittäjät. Ei saisi olla kumpikaan, sillä uusi demareiden puheenjohtaja ja PM Sanna Marin on uudistaja ja näkee tilanteen NNV-hallituksensa (vahvistettuna pitkällä kokemuksella - Matti Vanhanen, VVM ja Kepu) silmin huomisen ja vielä senkin jälkeisen ajan, sillä lapsillemme pitää jättää Maailma, jossa voi Elää.

    Elämän tunnistaminen luontoahdingon keskeltä on lopulta juurisyy, miksi Marin osasi terävästi sanoa luokkasota esillenoston olevan näköalattomuutta ja historiattomuutta. Nyt ei olla enää luokkasodassa, vaan rajalla, jossa on pakko löytyä yhteistyö. Yhteistyö sanana on perinteellisesti ollut poliittista sanahelinää, jolle nyt on löydyttävä sisältö.

    Sisältö syntyy kun toveripiiri aivan ensimmäiseksi hioo uuden "forssan", onko se työaikaan liittyvä vai ajatus tuottojen uusjaosta, missä toveripiiri pääsee osalliseksi vastuusta ja oikeuksista ... tuo ainakin kannattaa testata jossain sopivan pienessä mittakaavassa. Osuuskunta-ajattelun reformointi tähän päivään?

    Seuraavaksi EK, Kokoomus ja kupunginleikkaajat oppivat hyväksymään kuluttajien mahdin - olla päättäjä lopulta kaikelle kaltaisessamme markkinataloudessa. Toveripirit edustavat ryhmänä suurinta kuluttajaryhmää - niin rahallisesti, potentiaalina kuin itse kuluttajina.

    Palkasaajat ovat todellisuudessa kuluttajia

    Jos kuluttaja pääsee tuotannon lähteille ajamaan vastuuta niin tuloksenteossa kuin ympäristöasioissa, voi lopputuloksena olla sellainen linnarauha, ettei syntynyttä kalapaliikkia "luokkasodasta" tarvita. On heräämisen aika.

    Toveripiirin vahvuus syntyy yhdistymisestä

    Tämä tarkoittaa demareiden, vasemmiston ja De Grönan yhdistymistä. Tuo taas saa aikaiseksi aivan uuden pohdinnan porvaripiireissä - ehkä Kokoomus herää kosimaan Keskustaa?

    Jokin aika sitten Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo yritti kosia TV-keskustelussa Keskustan puheenjohtajaa Katri Kulmunia ... >
  • 5 - 2

  • Ylen gallup: Sdp yhä suosituin puolue, kokoomus ottaa perussuomalaisia kiinni

    Ilkka Luoma 
    2 - PM Sanna Marin on ihmisyys edellä ja nyt linjapuheensa myötä ympäristötasapainon kannattajana eri linjoilla kuin vain pelkkä raha, sen ostovoima ja maallisen elintason kasvuhokemallinen tavoittelu.

    Sanna on kompromissihakuinen - sanonut sen myös itse

    Mikäli haluamme eduskuntana puhaltaa yhteen hiileen, ehkä hankalimmassa tulevaisuusvisiossa, sitten sotavuosien - on kompromissit liki pakollisia - tämän tietävät myös oppositiolaiset. Nyt on aika hehkua yhteisen tavoitteen edessä - tavoite on selvä:

    Emme voi uhrata kasvuhokemallisessa näyttö- ja vertailutaloudessa ympäristöä, joka meidät kaikki lopulta Elättää.

    Ehkä huomiseen katsovana Sanna oivaltaa tämän hallituksensa kanssa - sillä lapset ovat meidän huomisen tulevaisuus ja turva. Hedelmällinen aikuisuus kantaa aina vastuuta myös huomisesta - se lienee jo "evoluutionkin perusohjelmistossa kirkaana oleva käskymoodi".

    Suomi on tunnetusti "Onnellisin maa" maailmassa - ainakin tutkimukset sitä koettavat todistella

    Meillä menee edelleen toistaiseksi hyvin - keskimäärin, mutta tummat pilvet reunustavat Onnen maitamme. On opittava vähentämään, jotta sopusointi palautuisi sekä riittävä Elämän monimuotoisuus, joka lopulta tuottaa sen ravinnon mitä me varmasti tarvitsemme.

    Osakkeet, raha, kulta ja timantit eivät Elätä - vain luontobiologia, josta me olemme vastuussa ja tämän Sanna Marin viestitti monin eri sanoin linjapuheessaan. Se oli vastuuta - sitä korkeaa vastuuta, joka meille sen välttämättömän leivän tuo.

    Otettava velka on budjetuaalista excelöintia, EKP-rahavirtaa, jonka takaisinmaksulle on jo varmaan luovat ja kiintoisat askelmerkit piirretty EKP-Frankfurtin norsunluutornissa - "Raha ei meiltä lopu" - tokaisi jo aiempi EKP-pääjohtaja Mario Draghi. e
  • 6

  • Kimi Räikkösen kasvomaskin rautaristi raivostuttaa brittitoimittajaa – olivatko historiantunnit jääneet väliin?

    Ilkka Luoma 
    EU ja Nato näyttävät sallivan ilman kalapaliikkia Saksan ilmavoimien (Luftwaffe) konetunnukset, jotka ovat liki samanlaiset kuin Kimi Räikkösen kasvomaskissa oleva rautaristi, joka ei viittaa millään lailla länsimaissa kiellettyyn hakaristiin.

    Emme tunne Kimin sopimuksia mainostajiensa ja tallinsa kanssa "esiitymisasuista" - silti arvaan Kimin fiksuna kaverina tietävän mitä suunsa eteen laittaa.

    Tuo rautaristi on ollut jo ainakin I Maailmansodasta lukien (1914-) - ehkä kauempaakin

    Suomessa on vapaus valita, on sananvapaus ja ilmiasunvapaus - toistamiseen todettuna tuo rautaristi ei ole millään kieltolistalla, jos olisi niin koko Saksan ilmavoimat olisi väärin koristeltu.

    Britit voivat olla toki omaa mieltänsä ja katsoa yhtenä osana II Maailmansotaa, niin Euroopassa kuin kaukana Kauko-idässä sotineena.

    II Maailmansodan todellisia voittajia oli vain kaksi - Yhdysvallat ja Neuvostoliitto

    Neuvostoliitto romahti ja Yhdysvallat hankki maailmallisen valtahegemonian, jota tuo rautaristi ei ole häirinnyt - vain se, ettei Saksa käytä omaan taisteluvoimaansa Natossa "sovittua" kahden prosentin bruttokansantuoteosuuttaan.

    Kimille toivottaen Onnea Alfansa kanssa. Menestys ei ole ollut toistaiseksi kummoista, mutta Kimi saattoi tämän arvata jo lähtiessään talliin mukaan - jopa osaomistajana?

    Voisin arvata, ettei Alfa-Romeo italialaisena automerkkinä ole kieltänyt rautaristin käyttöä henkilökohtaisessa hengityssuojassaan - onhan se ikäänkuin esite, että tähän se päättyy. Se voi olla myös viesti italiaisille siitä, miten rautaisen määrätietoista on saksalainen teknologiaosaaminen - ei tarvitse kuin katsoa Mercedeksen menoa F-1 radoilla.
  • 5 - 1

  • Ylen gallup: Sdp yhä suosituin puolue, kokoomus ottaa perussuomalaisia kiinni

    Ilkka Luoma 
    1 - HS-ote: " ... kyselyyn haastateltiin 2442 ihmistä, joista kantansa ilmoitti lähes 1660 ihmistä ... " -puolueensa ilmoittajia oli noin sama määrä mikä on ollut perinteellinen äänestysvilkkaus.

    Jos kuunteli PM Sanna Marinin linjapuheen demareiden puolukokouksen päätteeksi, voisi arvata, että se herätteli vihreästi ajattelevia vastuuihmisiä.

    Sanna käytti linjapuheensa ajasta merkittävän osan ympäristön puolesta - ympäristön joka lopulta Elättää meidät kaikki. Vastuu kuulsi Sannan puheesta hyvin vihreänä, ehkä yhdennellätoista hetkellä - ehkä, tai kaikki oli huolella suunniteltua. Tämän päättäkööt kukin lukija ja myöhempi äänestäjä itse.

    Merkitsevää on se, että demareiden kannatus jatkuu kestävänä vaikka puolue kantaa hallitusvastuussa pääministerin tuolia. Yleensä kannatus laskee ja oppositio pääsee helposti edelle. Tosin lopulta vain vaaleissa annetut äänet ratkaisevat - tämän tietävät kaikki puolueet, siksi SDP ei tee ylenpalttista riemua kannatusjohdostaan - vaan keskittyy nyt Sanna johdolla puolueen vahvaan uudistamiseen.

    Toistaiseksi Sanna on kyennyt johtamaan NNV-hallitustaan (vahvennettuna pitkällä kokemuksella - VVM Matti Vanhasella, Kesk.) menestyksekkäästi - juuri oikeiden Korona-päätöksien osalta, kuinka kauan - jää nähtäväksi.

    Sannan harkitseva ja asiantuntijoita kuunteleva toimintamalli ei ainakaan heikennä myöhempääkään tulosta, ellei kuvioihin tule liian paljon tuntemattomia muuttujia - mikä onkin mahdollista!

    Maailmalla on nyt liiaksi ongelmapesäkkeitä - myös meillä Suomessa

    Korona talttuu, muuntuu, ärhäköityy ja tekee tehtäväänsä entistä tehokkaampana - eikä tämä riitä, sillä Korona vaikuttaa talouteen, ja sen myötä ainakin Kokoomus oppositiosta ärhäköityy - raha on Kokoomukselle yksi merkittävimmistä tekijöistä - puolustavathan he pääomia, omistuksia ja kannattajiensa palkka- ja ostovoimakehitystä >

..
       Ilkka Luoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti