lauantai 19. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 19092020 - XII

 ...

  • 1 - 2

  • Suomi velkaantuu hurjaa vauhtia, mutta muuhun Eurooppaan verrattuna tahti on maltillinen – myös Ruotsin velkasuhde nousee Suomea nopeammin

    Ilkka Luoma 
    Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

    2 - USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen budjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 120 prosenttia valtiomme budjetista – siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle. USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä. EKP:kin säätelee omaa euroaan alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta.

    Rahalla pääsee, mutta sillä ei elä!

    Saksalaiset muistavat, kun aamulla ruisleipä maksoi puoli kottikärryllistä seteleitä – tosin iltapäivällä se maksoi jo koko kottikärryllisen. Rahalla ei saa mitään, jos se menettää arvonsa. Jos maailmassa olisi yksi valuutta, eikä sitä painettaisi jatkuvasti katteetta lisää, ei meillä olisi valuuttapeliä, jolla monet tänään rikastuvat ”ansiottaan” - tekemättä mitään elonkierron järjestelmien ylläpitämiseksi.

    Ennen raha sidottiin johonkin konkreettisesti arvokkaaseen – kultaan

    Kun menee huonosti – ostetaan kultaa, vaikka sen ravintoarvo on nolla. Valtiot, joilla on oma valuutta, kuten Kiinalla – voivat ”pelata” rahan arvolla, meillä sitä kutsuttiin D-devalvaatiovitamiiniksi. Kiinalla on oma valuutta, joka suurella todennäköisyydellä vain vahvenee ja siihen luotetaan – kohta enemmän kuin US dollariin.

    Kiina ei voi laskea omaa valuuttaa heittelehtimään, sillä nykytilassa Kiinan oma sisäinen järjestelmä ei kestäisi ulkomaantuonnin loppumista (Kiinalla on jättiläismäinen sisäinen, nk. maakuntavelka).
    ..
    Entä piskuinen Suomi nyt, kun valtiovallinen päätöskoneisto pysäytti talouden - "Elämä ensin -linjauksellaan". Kun määrättiin - niin määrääjä myös maksaa - siis valtio huolehtii "valtiosta" eli sen ihmisistä - korjaten määräyksien aikaansaamat talousvahingot, kun talous ei saanutkaan kasvaa hokemallisesti tukien näyttö- ja vertailutalouden ilmentymää.

    Olisiko niin, että nyt velka on kuin velipuoli ja takaisinmaksamattomuudessaan se olisikin kuin veli? e [1]
  • 1 - 1

  • Suomi velkaantuu hurjaa vauhtia, mutta muuhun Eurooppaan verrattuna tahti on maltillinen – myös Ruotsin velkasuhde nousee Suomea nopeammin

    Ilkka Luoma 
    "Suomi velkaantuu nyt rahasta, jota ei makseta takaisin" -piireissä jo näin touhukkaasti arvellaan

    1 - [Suomessa talousasiantuntijana pidetty Vesa Vihriälä toi esille mahdollisuuden, josta ei pidä puhua - "EKP: Antakaa valtioille ilmaista rahaa" - EKP' n entinen pääjohtaja Mario Draghi ikään kuin vastaa: "EKP' lta raha ei lopu". Niin ---

    Verrantoa Yhdysvalloista, jossa poliittinen näytelmä toistuu aina vuoro vuosin
    ---

    [2006] USA ilmoitti hyväksyvänsä jälleen liittovaltion velkakaton nostamisen - ennätystasolle. Republikaanit hyväksyivät ja demokraatit kiljuen allekirjoittavat – ei ole muuta vaihtoehtoa. Euro-euroopassa EKP painaa seteleitä ja laskee bittirahaa pankkeihin – ostaan eurovaltioiden velkapapereita näillä ”katteettomilla” painokonerahoilla. Velan määrä kasvaa kaikkialla. Mitä velka on?

    Velka on toiselta lainattua ostovoimaa, joka on tehty jollain keinolla


    Keinoja on monia – ansainta on niin suurta, että jää ylijäämiä tai sitten ostovoimaa kertyy ”ansiottomana ansaintana” (pörssi- yms. valuutta-, raaka-aine- yms. pelit) niin paljon, että tulee kiire saada tuottamaton pääoma liikkeelle, sillä se ylläpitää kysyntää. Taloa ei makseta käteisellä – pitää saada velkaa.

    Entä jos emme ota velkaa pankista?

    Jos omakotitalonrakentaja saa tavaraluottoa kaikilta osatoimittajilta – esimerkiksi 15 vuodeksi, voisi talon rakentaminen olla mahdollista ilman pankkivelkaa, ja entä jos tuossa tavaratoimittajan luottamuksessa ei ole korkoa, vaan se on leivottu hintaan? Lopultahan velanotossa on vain kysymys luottamuksesta tai sen 'korvikeveljestä' vakuuksista ja/tai takaajasta >
  • 3 - 1

  • Suomi jää jälkeen Kiinan-tutkimuksessa, ja se käy kalliiksi

    Ilkka Luoma 
    1 - Innostava ja yllättävä kirjoitus Kiinasta, sen mystisyydestä ja vaikeaselkoisuudesta, ollen paljolti tunnustus, ettemme tiedä paljoakaan ... tai sitten luullaan tietävämme - Kiinaa ei kannata katso läntisten "aallonpituusvärejä" sulkevien ja rajaavien lasien läpi!

    Kiinasta uutisoidaan kommunismin ikeestä diktatuurina, ihmisoikeusrikkomuksista, teollisuusvakoilusta, omiin kohdistuvasta väkivallasta ja kotiin päin vetämisestä sekä tapahtuvasta "maailmanvalloituksesta", joka sekin nähdään "pahan valtakunnan läpi".

    Olemme täällä lännessä niin itseriittoisia, ettei siihen maailmankuvaan mahdu valtiota, joka edustaa Maapallomme ihmispopulaatiosta 1.4/7,8 osuutta!

    [2001|2013] Kiinalaiset uuden aallon yhtiöt nousivat maahamme

    Suomeen tuli kutsuttuna vuonna 2000 vierailulle kiinalainen ZTE yhtiö – sen vierailu ei kiinnostanut täällä meillä juuri ketään; eräät yritykset naureskelivat hyväntahtoisesti heidän kännykkäprotoilleen – eivät naura enää, kun Nokiankin markkinaosuus Kiinassa, maailman suurimmilla markkinoilla, on typistynyt kuudenteen osaan – vielä muutama vuosi sitten oli Kiinassa yli 220 miljoonaa nokialaisen käyttäjää. Nokia teki koko viime vuosikymmenen suuret voittonsa juuri Kiinasta.

    Suomessa eräs yhtiö uskoi tuolloin vuosikymmen sitten ZTE vierailuun ja tämän yhtiön toimitusjohtaja-omistaja arvoituksellisesti pohti kiinalaisten ottavan koko liukuhihnatuotannon itselleen ja meille jäävän ohjelmistokehityksen – tuolloin Symbian oli voittoisa käyttöjärjestelmä matkapuhelimissa.

    Meillä on vähän kiinalaisuuden asiantuntemusta

    Suomessa on hyvin vähän todellisia Kiinan tuntijoita, ei meillä osata maan kieltäkään – kuin hyvin harvakseltaan. On esimerkiksi vain yksi lakitoimisto, jossa on kiinankielen taito aitokiinalaiselta, joka on suorittanut Helsingin yliopistosta oikeustieteellisen oppiarvon, lisäksi hänellä on suomalainen kiinaa hienokseltaan osaava lakimieskolleega – voimme arvata, että heidän palveluitaan tullaan tarvitsemaan enenevässä määrin >[2]
  • 4

  • Talvi 1991–92 oli Erkki Liikaselle jännitysnäytelmä – Neuvostoliitto oli kaatunut, mutta EU-juna ei olisi odottanut loputtomiin

    Ilkka Luoma 
    Eläköitynyt Erkki Liikanen oli ja on nokkela sanaseppo - pystyi pitämään eduskunnan kateederilta puheita ilman papereita

    Erkillä on lisäksi ollut aitiopaikka prosessissa, jossa Suomi ajautui 'hallitun riskin' aikana nykyajan suurlamaansa - silloisen PM Harri Holkerin rahamaailmaa vapauttavassa "eurooppalaistumisen" aallossa. Jälki oli rumaa, mutta kuulemma oli pakko tehdä.

    Elo eduskunnassa kävi sietämättömäksi ja näin Erkki Liikanen ponnahti kauas kotimaisemistaan - oppimaan "eurooppalaista" Elämän laatua, -mallia ja poljentoa - alkoi tie kohden EU' ta. Tässäkin Erkki olisi varmaan oiva tietolisä miksi, miten ja keiden päätöksillä Suomi menetti oman perustuslailla suojatun markan ja itsenäisen valtion pankin - Suomen pankin.

    Liikanen oppi EU-Brysselissä tätä läntisen Euroopan taloutta ja vaivihkaa syvenevää integraatiota kansojen kesken, joilla on aina tosikriisin sattuessa vähän yhteistä.

    Euro ajettiin rattaisiin nostamaan tuota kansojen yhtenäisyyttä - ja näin naitettiin Elostaan tarkka pohjoinen päiväunien etelään - syntyi vastuun ja vastuuttomuuden rajapyykit - tai ei näin rumasti sanottuna - vaan erilaiset Elämän mentaliteetit kohtasivat - omin tavoin. EU-Brysselistä Erkki tämän varman luovasti hoksasi.

    Brysselin juna toi Erkin takaisin Suomeen

    Ikävistä ajoista ja tapahtumista oli kulunut riittävästi aikaa, ja kansa oli unohtanut pahimmat virheet ja suurtyöttömyyden. Erkki kuittasi luontevasti EKP' n sivuviliaalin, Suomen pankin johtajuuden, alkoi kypsymisvaihe jazzin ystävälle, joka käyttää suomenkielen voimaa viitoittaessaan tietä kohden tulevaisuutta.

    Mikkelistä - päämajasta kajahtaa

    Sieltä tuli niin Erkki - kuin nyt Suomen pankkia johtava Olli Rehn. Molemmat käypää ainesta uusille portaille. Erkki linnaan ja Olli yllättäen - lopulta EKP' n pääjohtajaksi keksimään luovia ja hienostuneita ratkaisuja, jottei EU-valtioiden tarvitse maksaa EKP' n setelikoneen tuottamia velkarahoja "koskaan takaisin". Onhan Korona hyvä tekosyy kiertää omia ja pyhiä EU-sääntöjä. [FB]
  • 5 - 2

  • Poikkeuksellista huomiota herättänyt kansainvälinen suursotaharjoitus saattaa peruuntua Suomessa

    Ilkka Luoma 
    2 - Suomen Lappi on pahin uhka Venäjälle, jos Lapin kentät ovat esimerkiksi Nato-Isäntämaa pöytäkirjan mukaisessa varustelussa, sieltä on vain parin sadan kilometrin matka rynnäkköpommittajille ja niiden ydinlatauksellisten risteilyohjusten laukaisuille.

    Tässä syy miksi Venäjä on kovin huolissaan tuosta Nato-Isäntämaa pöytäkirjasta *, jossa ei edes kielletä erikseen Natoa tuomasta Suomeen ydinaseita. Miksi? Ruotsi kielsi omassa Isäntämaa pöytäkirjassa nuo Naton ydinaseet.

    Nato/USA' n taistelu- ja rynnäköintiharjoittelu Suomen Lapissa on aina venäläisten suurennuslasien alla - ymmärrettävästi, siitä seloste tämän kirjoituksen alkuosassa - Boreit ja niiden Bulavat.

    Mikäli nyt tuo suunniteltu suurtaisteluharjoitus peruutetaan vie se mahdollisuuden virhetulkinnoilta - aina, kun Suomen Lapissa rynnäköiden harjoitellaan, on Venäjän signaalitiedustelu täysillä ja vastaavasti Nato/USA' n GPS-häirintä maksimissaan.

    Tässä syy, miksi Venäjä varustaa juuri pohjoista puolustusaluettaan - esimerkiksi Kuolassa, jossa on hämmästyttävän pienet suojajoukot Suomen rajalla - vain Borei-tukikohdat ovat vahvasti suojattu - myös mereltä.

    Suomen Lappi on Venäjälle arka paikka

    Historiaa - Saksan kolmas valtakunta aloitti 1941 hyökkäykset Kuolaan - tavoitteena Kuola. Lappi oli Suomen osalta annettu Saksan sotakoneen - Wehrmachtin ja Waffen-SS' n haltuun.

    Nyt Venäjä tulkitsee kuuden kuukauden irtisanomisajalla olevaa Nato-Isäntämaa pöytäkirjaa USA' n mandaatiksi käyttää Suomen Lappia skenaarioihin, joissa rynnäköidään juuri Kuolan Borei-tukikohtiin.

    Miksi Suomen eduskunnalta ja kansalta pimitettiin tämä Nato-Isäntämaa pöytäkirja, sitä ei edes ennen allekirjoitusta käännetty kansanedustajille suomeksi, saati että heiltä siitä olisi sitä mielipidettä kysytty.

    Ruotsi pohti parlamentaarisesti vuoden tuota vastaavaa omaa pöytäkirjaansa - siihen tehtiin muutoksia. Suomi ei vaatinut muutoksia - miksi?

    Suomi ei myöskään liittynyt ydinaseiden ICAN-kieltosopimukseen - kuten ei Ruotsikaan. e
  • 5 - 1

  • Poikkeuksellista huomiota herättänyt kansainvälinen suursotaharjoitus saattaa peruuntua Suomessa

    Ilkka Luoma 
    1 - Korona saattaa olla positiivinen järjestelijä tässä ehkä kaikkein tulenarimmalla alueella - koskien suursodan syttymisvahinkoa tai mahdollisuutta. Ajatus tuntuu huimalta - täällä Pohjolassa, rauhan tyyssijassa, jossa Nato ja Venäjän Kuolan niemimaa ovat vastakkain - tosin hyvin lyhyellä maa-aluerajalla. Miksi Pohjola, juuri Lapissamme on niin tulenarka suursodalle - se on vahinko, vahinkomahdollisuus.

    Kuolan niemimaalla sijaitsevat Venäjän (sen toisen ydinasesuurvallan) merkittävimmät suurydinsodan estojärjestelmät - uhan toisena osapuolena.

    Kuolassa syvällä olevissa kallioluolissa sijaitsevat tavanomaisten pommien ulottumattomissa Borei-luokan strategiset ydinsukellusveneet, joiden noin 16 Bulava monikärkistä mannertenvälistä ydinohjusta ovat se uhka, joka estää amerikkalaisten kolleegoiden ydinnappuloiden painelut.

    Borei on moderni ydinsukellusvene, jonka sijainteja merellä US ja Nato eivät tarkoin tiedä - ne ovat uhka maailmanpalolle, mutta samalla tae, ettei tuo maailmanpalo syty -ainakaan tarkoituksella. Bulavoiden tuhovaikute merellä jatkuvasti olevista kolmesta Boreista ovat 3 x 16 x 4 eli 192 lähes yhtäaikaista ydinräjähdystä ennalta maalitettuihin kohteisiin.

    Boreit tukeutuvat Kuolan kalliotukikohtiin, joiden tuhoamiseen tarvitaan taktisia ydinaseita


    Se on varmaa, että Nato/US on maalittanut nuo Kuolan kohteet, mutta mannerten väliset ehditään ehkä torjua USA' sta tai Englannista/Ranskasta. Torjunta-aikaa jää riittävästi - tosin US Ohio-luokan ydinsukellusveneet voivat olla lähellä Kuolaa, mutta Jäämeri on Venäjän taholta tarkoin syväkuuntelun kohteena. Mutta! > [24]
  • 7

  • Jorma Ollilan tarinan kertaava radio-ohjelma sisältää paljon kiinnostavaa tietoa entisestä yritysjohtajasta

    Ilkka Luoma 
    Nokia sai alkuvauhdin nykyisyyteen - maailmanmestaruuden ja siitä häviön jo edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon ajoilta - tuolloin Jorma Ollila oli tuntematon Nokian talousjohtaja, joka koki hetkiä, jolloin Nokia ei saanut lainoitusta pankeilta -näin kerrotaan.

    Kairamossa Nokia menetti voiman, mutta hänen käynnistämä Mobira ja langaton puheomaisuus taskuista loi erään maailman suuruuden, joka kulminoitui vuosituhannen aivan alun ennätykseen, kun 240 miljoonaa kiinalaista puhuivat "yhtäaikaa" nokioillaan - tuolloin luotiin Nokialle kiinalainen nimikin - osapuilleen "nuu zi a", sen tarkoittaen lupauksien nousevan idästä.

    Jorma Ollilalla oli dream team, joista jäljellä on vain Sari Baldauf - ollen nykyisen Nokian hallituksen puheenjohtaja. Aikanaan Kairamo olisi halunnut suojatistaan Timo H.A. Koskesta seuraajansa, mutta Timo menehtyi Lontoon lentokentällä. Menetys oli suuri, ja tämän varmaan Sari tietää hyvin - Nokiaa oli yhdessä ideoitu.

    Suuruus tekee ylpeäksi - luullaan olevansa napa, osaaja ja ylivertainen kuin itseriittoinenkin. Ylpeys käy lankeemuksen edellä - Omena tuli ja voitti taskujen luottamuksen. iPhone valtasi innovatiivisuudella, vaikka peruslähtökohdat olivat Xeroxin Palo-Alton tutkimuskammioista. Uteliaisuus näkee jopa seinien läpi.

    Ollila teki mahdottomasta mahdollisen - aika oli jännittävä ja kasvu oli huimaa - Kiina veti ja sieltä ammennettiin suurimmat voitot. Kiinalainen toveri oli edullinen, lakkoilematon ja ahkerasti oppiva.

    Tietävästi Ollila sai jopa Kiinasta Pekingin kunniakansalaisuuden - olihan hän kertoillut, että joskus kiinalainen voi johtaa Nokiaa - no, se valui intialaiselle, joka väistyi suomalaisen tieltä.

    Miksi Nokia ei halunnut jo ennen Microsoftia noteerata riittävästi kiinalaisen Huawein ostotarjousta koko Nokiasta - kännykätkin mukana. Emme jossittele enempää - tänään Huawei on maailman suurin niin kännyköissä kuin verkoissa.

    Nokiasta (-kin) on myös toinen kirja: Anne-Liisa Palmu-Joronen: "Nokia vuodet" -2009 Atena.
  • 8

  • Koronavirustilanne pahenee Euroopassa, ja lauantaina hallitus purkaa matkarajoituksia – kartat näyttävät, miten tartuntatilanne muuttuu suomalaisten suosikkikohteissa

    Ilkka Luoma 
    Korona on eräs virus satojen - tuhansien joukosta. Eikä Korona meille tyhjästä putkahtanut, se on samoin kuin me ihmisinä evoluution tuotekehityksen tulos - ollen matkalle jonnekin, kuten mekin.

    Niin virukset kuin ihmiset ovat jatkuvassa muutosprosessissa - kilpailun ja sopeuman meille tuntemattomassa paritanssissa. Virukset olivat jo ennen meitä - ehkä jo jo aivan "alussa", kun Maapallolla alkuliemiä keiteltiin. Ja matka jatkuu ...
    ..

    "Alussaan" PM Sanna Marinin johtama NNV-hallitus valitsi 'Elämä ensin' linjauksen Koronan ja sen Covid-19 taudin osalta, ja näin ensikierroksella päästiin helpolla, mutta maallinen Elomme kärsi.

    Syntyi velkaa Suomea laitettaessa kiinni. Korona-velkaa ehkä ei koskaan makseta kokonaan takaisin - minne se muuten maksettaisiin, kun EKP pyörittää rahaa - "velkaa" setelikoneen kampi soikeana.

    Valtiovalta sääti ohjeita, määräyksiä - laittoi jopa uusmaalaiset karanteenin omalle "saarelleen" - näistä ohjeista johtui maallinen ahdinko ja tämän vuoksi valtiolla on käskijänä nyt velvollisuus hoitaa seuraukset ja niitähän hoidetaan - rahaa palaa, ja syntyy toimeliaisuutta, mutta minne, kun tehtaita suljetaan. On otollinen aika sulkea, kun syyt saadaan Koronan niskaan ja valtion jarruttaman talouden kontolle.

    Reviirirajoja availlaan, näin 'Elämän ensin' -linjaus antaa tilaa 'Talous edellä' -mantaliteetille

    Nyt työt karkaavat, ahdinko syvenee ja konkurssit tiivistävät muutosaaltoa kulutusjuhlinnasta - niukkenevan talouden kulku-uralle. Ehkä Korona nyt II-aallossaan antaa meille oivan tilaisuuden hoksata, ettei rajallisesti voi loputtomiin nyhtää.

    Ehkä kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalous antaa sijaa minimalismille, luontobiologian säästämiselle sekä ymmärrykselle, etä me ihmiset olemme vain osa tätä biomassallista Elämän kiertokulkua, jossa ihmisen haittajalanjälki kasvoi Elämän monimuotoisuutta kaventavalle tautiherkkyyksien linjalle.

    Pitäisikö sittenkin olla rajoilla tarkkoina, sillä onhan reviirien puolustus evoluution perusohje?
  • 9

  • Euroopan olisi saatava Venäjä vastuuseen Aleksei Navalnyin murhayrityksestä, mutta keinot ovat vähissä

    Ilkka Luoma 
    Eurooppalainen vastuu on tasa-arvoinen näkökulma kaikkien Euroopan valtioiden kesken tapahtuvana sovinnollisuuteen pyrkivänä keskinäiskommunikaationa - kukin omin tavoin, perintein ja lainsäädännöin.

    Europpa on maanosa, joka on niemimäinen jatke Aasian jättimantereelle, jota kutsutaan kokovertailuna "väärinpäin" Eur-aasiaksi.

    Eurooppa jatkuu lännestä kauas itään Venäjän Uralille ja Volgan mutkille

    Venäjä on siis osa Eurooppaa ja eurooppalaisuutta, Venäjän ollen Euroopan suurin valtio -niin asukaslukuna kuin maapinta-alana. Eurooppa ei ole nimityksenä EU-Euroopan yksinoikeus - ei tässäkään.

    Venäjän oppositionääri Aleksei Navalnyin myrkytys on venäläinen tapahtuma

    Ainakin Venäjällä tapahtunut - sitä emme tiedä kuka tai mitkä tahot ovat tuon myrkyttymisen/ myrkyttämisen takana. Saksa on ilmoittanut myrkyn olleen kemiallisen aseen - Novitsok -nimisen aineen myrkky-yhdiste.

    Todisteaineistoa on jaettu joilekin muillekin valtioille, jotka ovat kompanneet Saksan ilmoitusta myrkyn laadusta. Todisteaineistoa ei ole luovutettu Venäjälle, jota sen sijaan syytetään raskaasti myrkytyksen tekijäksi - valtiona, Kremlinä vai jonkun yksityshenkilön tekemänä - emme tiedä edes sitä olisiko myrkkyoperoija tullut ulkomailta.

    Syytteet Venäjän valtion suuntaan ovat länsivaltiollista paatosta - tässä vaiheessa ilman oikeuslaitoksien vaatimia todisteita. Kysymys: Miten Kiina on ottanut kantaa Navalnyin myrkyttymiseen?

    Lopuksi esitän kysymyksen alkaen Nordstream I putkiparin uhkaavuudesta, vaarasta tai muusta arveluttavasta sitoutumisesta verrattuna vaikkapa USA' sta vahvasti, jopa uhkauksin tarjottuun LNG-särötyskaasuun Yhdysvalloista valtamerilaivoilla EU-Eurooppaan.

    Herää myös kysymys trumppistisen uusnormaalin - "uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen" perimmäisistä tavoitteista ja syistä niihin. Länsi haluaa kaikin keinoin pitää kiinni omasta valtahegemoniasta Maapallollamme, josta tämä läntinen tapa edustaa pientä vähemmistöä.

    Onko lännenmiehen Elämänkatsomus se oikea?
  • 10

  • Vähintään sadat ihmiset varautuvat korjaamaan Suomen tulevia myrskytuhoja – ”Torstaiyö tulee olemaan todella poikkeuksellinen”

    Ilkka Luoma 
    Kiihtyvät myrskyt luovat työtä - jopa kymmenille tuhansille!

    PM Sanna Marinin NNV-hallitus painii työn perässä - työtä on saatava kansakunnalle. Ajelehtiva - erityisesti nuori - on vaarassa liukua polulle, joka vie lopulta kehitykseen, jossa työpanos jää antamatta. Muinoinen presidentti Urho Kekkonen julisti hätätilan, kun 60.000 työttömän raja ylitettiin.

    Perustamme maahamme ’New Deal’ – Uusjakotyömobilisaation.

    Tarkoittaen suurprojektia, jonka tavoitteena on työllistää yhteiskunnallisesti ja tarvittaessa vaikka velkarahalla koko maan kattava työllisyysoperaatio, johon osallistuu 40 - 60.000 henkilöä. Arviohinta projektille on yhden atomivoimalan hinta, ehkä 10 -15 miljardia euroa.
    ..
    Olemme huomanneet, että maatamme ravistelevat yhä voimakkaammat myrskyt, katkoen sähköjohtoja ja rikkoen tietoliikenneyhteyksiä. Nyt kaivamme kaikki järjelliset johdot, kaapelit ja putket kuin niiden tarvitsemat ohjaus- ja valvontajärjestelmät maan alle – seuraavan 3-4 vuoden aikana.

    Suunnitelmaan kuuluu jakaa maamme sähköyhtiöruutuihin ja jokainen ruutu kunta-alueisiin

    Kunnat koordinoivat kuntakohtaisen mobilisaation. Projektille perustetaan keskus, joka tekee perussuunnitelman valtiotasolla ja sähköyhtiöt kulminoivat suunnitelmat teleoperaattoreiden kanssa – kunnille jää yhteistoiminta vesi- ja viemärilaitosten kanssa. Jokainen kunta on työnjakamisen koordinaattori ja töiden järjestäjä ja maksumies.

    Koko projektin kustannuslaskenta on valtiotasoinen ja jakaantuu sähköyhtiöruutuihin ja kuntatasolle. Kun kunnat toimivat koordinaattoreina, voidaan osaprojektit pilkkoa siten, ettei pakollista EU-tasoista kilpailutusta tarvita, vaan Uusjakomobilisaation kotimaisuusaste nostetaan hyvin lähelle 100 prosenttia.

    Nyt ohitamme kaikki turhat direktiivit ja työllistämme maksimaalisesti työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia. Pienille yksityisurakoitsijoille varataan erityismahdollisuudet. Kotimainen työ ja materiaalit kuin laitteistot ovat etusijalla.

    Nyt suojautumaan myrskyiltä!
  • 11 - 2

  • Suomettumisen sanakirja kertoo nyt Kiinasta

    Ilkka Luoma 
    2 - Läntiset yhtiöt ottivat itse osaa Kiinan jättinousun ja sen myötä vaikuttamismahdollisuuksien syntyyn - lähinnä kolmen tekijän vuoksi, kun siirsivät työpaikkojaan ja tuotantoaan Kiinaan - kasvavat voitot mielissä:

    1) Kiinassa on halpa, ahkera, uteliaasti oppiva ja lakkoilematon työtoveri, 2) Heti läntisen kiinatehtaan ovien takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali sekä 3) Vielä reilu kymmenkuntauotta sitten lähes olemattomat ympäristölait - näin siirrettiin valtava ympäristökuorma lännestä kiinalaisten taskuihin.

    Nyt on käynnissä vastakkainasettumisen informaatiosota

    Länsi ei halua taipua omalla maailmallisella populaatiovähemmistöllään (noin 1,2/7,8) kiinalaisten nousuun merkittäväksi vaikuttajaksi, jota se on jo nyt.

    Kiinalla on kirkkaat päämäärät - se korjaa omat ympäristöongelmat vuoteen 2049 mennessä, jolloin eräs maailman vanhimmista korkeakulttuureista täyttää nykyisyydessään 100 vuotta. Kiina myös ilmoitti, että se voi ottaa ympäristökorjaamisen johtajuuden ajassa, kun US ilmoitti eroavansa Pariisin ilmastosopimuksesta - eroaako lopulta?

    Historiaa tuntevat tietävät Kiinan olleen maailman suurin jo 1400-luvun alkupuolella, jolloin sen kauppapiiriin kuuluivat niin Afrikka kuin Australia, joissa kiinalaiset dzonkkilaivastot vierailivat keisari Zhu Di' n aikana. Kiina oli tuolloin maailman suurin kauppias, kuten nytkin.

    Kiina ei ole sotilasvalta

    Kiina on kauppavalta, joka rakentaa Silkkiteitään ympäri maailman. Meille Suomelle yllättävän tärkeä on syntymässä Koillisväylälle, jonka päätesatamaa mietitään - Petsamon Liinahamari? Tämän mahdollistaa kahden alallaan maailman suurimman läheistyvä yhteistyö - Kiina ja Venäjä, joita molempia vastaan länsi käy jo kovaa vastakkainasettumisen informaatiosotaa - väkevin syyttein, usein ilman todisteita.

    Toistaako nyt Kiina historiaansa, siltä osin mitä tapahtui, kun keisari Zhu Di kuoli. Ovet menivät tuolloin kiinni ... Btw. Kiinalla on yksi toive: "Ei sekaannuta vieraiden omiin asioihin". e[1]
  • 12 - 2

  • Demokratian tuhosta menestyskirjan tehnyt Anne Applebaum löysi uuden toivon: Putinia ”pelottaa suuresti” ja jopa Trump voidaan pysäyttää, hän arvioi

    Ilkka Luoma 
    2 - Demokratia oli keksintö, jolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa piti suojeleman. Kansalaiset saavat tänä päivänä niin runsaasti informaatiota, että tajuavat kasvavan kuilun pääoman ja tuotannontekijöiden välillä. Liika ahneus ei tue demokratiakäsitystä.

    Onko demokratia nykymuodossaan hampaaton rajattomalle pääomalle ja ostovoimasiirroille? Valtakoneistojen tulisi olla riittävän vahvat huolehtimaan kulutustekijöistä, jotka ovat oleellisimpia talouselementtejä taloudellista hyvinvointia jaettaessa.
    ...

    Välitön kannanotto neuvoa-antavana, jopa äänestyksenä voisi olla päivittäistä operointia jo nykymallisissa infoverkoissa, joissa kansalainen suoraan ottaa kantaa ensivaiheessaan ns. varjovaltuustona tai -eduskuntana. Poliitikkojen on turha mainostaa asiakäsittelyjen monimutkaisuutta tai edunvalvonnan tasajakautumisen edellytysten valvomista pönkittääkseen omaa rooliansa.

    Pienoiskansa eduskunnassa ei ole koko kansa,

    vaan välikädellinen niukkuuden jako kansalaisille. Kansalaiset osaavat antaa mielipiteensä ratkottaessa noita samoja niukkuuksia. Mitään monimutkaisuutta ei ole, sillä oleellinen asia on kysymysten asettelu suoriin kansalaismielipidekyselyihin.

    Suomeen voisi syntyä koulukunta, joka osaisi kysyä oikeita asioita oikealla hetkellä

    Kreikkalaisen filosofin Sokrateen kyselytekniikka oli jo reilu pari tuhatta vuotta sitten vertaansa vailla. Muutama sata sata vuotta myöhemmin Rooman keisari Julius Caesar osasi vahvana henkilönä hoitaa kansalaistyytyväisyyden paremmin kuin ahneet senaattorit, joiden päällimmäinen huoli oli omien busineksien kulku.

    Caesar ei ollut demokraatti, eikä Sokrates ollut poliitikko!
    ..

    Btw. Nato perustettiin ennen Varsovan liittoa patoamaan kommunismin leviämistä. Varsovanliitto hajosi itäisen neuvostoliittolaiskommunismin myötä ja tuolloin piti myös Nato lopettaa. e[1]
..
          Ilkka Luoma


...
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti