lauantai 26. syyskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 25092020 - IX

 .

  • 1 - 2

  • Bidenin kyselyjohto pysyy vakaana ja Trump etsii vaihtoehtoista tietä voittoon – HS:n päivittyvä vaaligrafiikka seuraa jännittävää kilpailua vaaleihin asti

    Ilkka Luoma 
    2 - Palataan aikaan 09032016 - kun Donald Trump valiintui republikaanien ehdokkaaksi - ensimmäisen kerran ---

    Kiina tuottaa Donaldin hiuskiehkuraan harmautta

    Sillä Kiina on jo päättänyt, ettei maailmaa enää tällä vuosisadalla johdeta yhden navan politiikalla. Maailma ei tarvitse yhtä maailman poliisia – se tarvitsee kaksi ja Kiina tulee olemaan se toinen. Vahvistaakseen kiinalaista vuosisataansa Peking on päättänyt rakentaa rautaisen hyväilyn alkaen Venäjän Siperiasta ja päätyen kiinalaisen liike-elämän leviämiseen kaikkialle Venäjälle. Rakkaus on joskus henkeä salpaavaa. Tämäkään ei käy USA’ lle!

    Trump tietää, että USA on maailman suurin saastuttaja per kansalainen – vai tietääkö?

    Donald tietää jopa, että USA’ n hegemonia on kasvatettu viimeisen reilu 100 vuoden aikana, syömällä kehitysmaiden eväitä ja päästämällä materiaalisen elintason jätökset yhteiseen ilmakehään – kaikkien haitaksi. Vasta viime vuosina Kiina – neljä kertaa väkirikkaampana on ylittänyt päästöt absoluuttisesti.

    Miten ehdokas Trump erottuisi presidentti Trumpista?

    Suuresti, sillä valinnan vahvistuessa, muuttuu mies, mikäli hänellä on yhtään itsesuojeluvaistoa. Retoriikka ”tehdään USA’ sta jälleen suuri”, voi olla kohtalokasta, jos yhteisymmärrystä ei synny Kiinan ja Venäjän kanssa.

    Olisikin viisasta, että mahdollisen valintansa jälkeen Trump käy kiireesti kiinalaisuuden ja slaavilaisuuden peruskurssit – vähintään historiallisesti, kulttuurillisesti ja yhteiskuntajärjestyksellisesti. Muinoinen Ronald ei käynyt näitä kursseja, vaan Ronald Reagan luotti vaimoonsa Nancy Reaganiin. Entä Donaldin vaimo, onko hänellä kahvinporoista katsomisen taitoa?

    Miten Trump suhtautuu EU’ hun ja tunteeko hän Suomen? ... "

    Tämä kaikki siis ylösmerkittynä 9. maaliskuuta 2016 - entä nyt, miten käy - kuka kuittaa ja mitä muu maailma reagoi? e[1]
  • 2 - 2

  • ”Emme tarvitse teitä ulkomaalaisia” – Tutkijoiden mukaan Kiinan johtoa ohjaa nyt uusi asenne, jolle ei näy loppua

    Ilkka Luoma 
    2 - Kiinalainen pisteytys kannustaa sästämään luontoa ja ympäristöä - lopulta. Tehokasta -näin se olisi myös meille.
    ..
    Kiina kasvoi jälleen maailman suurimmaksi

    Osin sen vuoksi, että läntinen tuotantokone siirsi teollisuuttaan ja työpaikkojaan Kiinaan lähinnä kolmen syyn vuoksi:

    1) Ahkera, uteliaasti oppiva ja lakkoilematon toveri maailman suurimmilla liukuhihnoilla, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkina potentiaali ja 3) Alussaan liki olemattomat ympäristölait - näin läntinen teollisuus valtioina siirsi suuren osan ympäristöhaitoistaan kiinalaisten taskuihin. Nyt se loppuu. Viestit Kiinan ylimmästä johdosta ovat selvät.

    Miksi länsi siirsi tuotantoaan Kiinaan?

    Siksi, että liikevaihto kasvoi markkinoiden suurentuessa, mutta erityisesti edulliset tuotantokustannukset nostivat voitot huippuunsa. Esimerkiksi Mobile-Nokia teki suurimmat voitot juuri Kiinasta, kunnes romahti. Olisiko kannattanut ottaa vastaan Huawein koko Nokiasta esittämä ostotarjous - jo ennen Microsoftia.

    Kiina on omanlainen yhteiskunta


    Kiinan historia, tavat, kieli, kulttuuri ja pitkä kokemus laajasta kanssakäymisestä maailmalla kehittivät hienotunteisuuden olla sekaantumatta muiden sisäisiin asioihin - oletteko kuulleet, että Kiina olisi puuttunut esimerkiksi US-presidentti Donald Trumpin temppuihin, silloin, kun ne eivät ole kosketelleet Kiinaa.

    Trumpin uusnormaali "uhkaa, kiristä ja pakota" käy kovaa vastakkainasettelun sotaa jo Kiinaa vastaan

    Nyt näyttää siltä että meidän läntinen laatumediakin lähtee komppaamaan vastakkaisuutta - pelosta vai pakosta? Onhan kyse idän noususta - kuten US-laatuaviisi The Newsweek painoi kanteensa: "The China's Century". Se on täällä jo nyt.

    Entä me suomalaiset?

    Meillä on käsissämme tuhannen juanin paikka - olla puolueeton täällä idän ja lännen vedenjakajalla, olla taitava ja neuvokas neuvottelupöydän kattaja kaikille kolmelle - vieressä olevalla Venäjälle, Venäjän takana olevalle Kiinalle ja Atlantin takana olevalla Yhdysvalloille. e
  • 2 - 1

  • ”Emme tarvitse teitä ulkomaalaisia” – Tutkijoiden mukaan Kiinan johtoa ohjaa nyt uusi asenne, jolle ei näy loppua

    Ilkka Luoma 
    1400-luvun alussa Kiina oli keisari Zhu Di' n (Yongle emperor) aikana maailman vaikuttavin valtio -

    1 - ... sen useat kymmenien dzonkkien laivastot harvavoivat kauppaa Australiasta Afrikkaan - siis jo ennen löytöretkiä ja ennen eurooppalaista kolonialismia. Keisari Zhu' n kuollessa Kiinan kungfutselaiset mandariinit (=virkamiehet) sulkivat Kiinan rajat - "matkailu maailmalle" oli käynyt liian kalliiksi. Kiina keskittyi itseensä ---

    Kiina on tänään maailman pisimpiä yhtäjaksoisia korkeakulttuureja -

    Mao Zedongin aloittama kommunistinen Kiina täyttää 2049 satavuotta, ja tuohon mennessä Kiina on korjannut kaikki ympäristöongelmansa, jotka alkoivat puheenjohtaja Deng Xiaopingin julistaessa arvoituksellisesti kansalaisilleen - "Menkää ja rikastukaa" - näin kävi ja vuodesta 2016 alkaen Kiina on ollut maailman vaikuttavin talous - jälleen (bkt/PPP - IMF 2015). Entä nyt - sulkeutuvatko ovet?

    Kiinan kungfutselaisuuden peruselämänohje numero 1 on -

    "Älä sekaannu toisten itsenäisten omiin sisäisiin asioihin" - tuo tuhansia vuosia vanha periaate Elää ja voi hyvin. Kiinalainen yhteiskuntajärjestys on tänään jo vientituote -kertoi nykyinen puheenjohtaja Xi Jinping. Uuskungfutselaisuus vaikuttaa yhä voimallisemmin.

    Kiina kumuloi ympäristöhaittojaan noin 30 vuotta
    -

    ... nyt sillä on aikaa korjata nuo virheet samaiset 30 vuotta, ja sen se tekee. Miksi? Siksi että maailman väkirikkain valtio 1398 miljoonainen kansa ei voi kuluttaa kuin läntisen maailman veli tai sisar - jotka ovat jo tähän mennessä kumuloineet omaa ympäristöjälkeään yli 120 vuotta.

    Kiina pisteyttää

    Se on ainoa vahva keino luoda vastuuta yksittäisille kansalaisille muun muassa henkilökohtaisen ympäristöjalanjäljen osalta. Vastuu on aina kuluttajassa, sillä markkinatalousteollisuus ei valmista sellaista mikä ei käy kaupaksi.

    Kiinan pisteytys tulee kohdistumaan erityisesti kulutusjälkeen - mitä enemmän ympäristöäsi haitallisesti kulutat sen enemmän saat miinuksia >2
  • 3 - 2

  • Teinien väkivallassa uusi ilmiö: Tappelut videoidaan kaikkien nähtäville – ”Jumppausvideoissa” käydään porukalla uhrin kimppuun

    Ilkka Luoma 
    Korjaussarja kiusaamattomuuteen - niin lapsien kuin nuorten osalta

    2 - Mitä pitää tehdä? Korjaussarja tuo meille kaikille mietittävää. Tämä ei ole läpihuutojuttu. Syrjäytyneitä on eräiden tilastojen mukaan jo noin 40.000, luvun ollessa suuri, kun kuitenkin puhutaan vain ikäluokista noin 16 – 28 -vuotiaat. Entä tulevat uhat? uutisointi tuo meille lisää ongelmia – nuoria ennen ovat lapset ja kouluista kuuluu jo hätähuuto!

    Opettajat ovat ihmeissään mitä tehdä
    , kun jo 8-vuotiaan tekoset vaativat poliisin kutsumisen paikalle. Tai opettajan viesti vanhemmille, että ostakaa uusia vaatteita, kun lastanne kiusataan. Näin opettajien keinovalikoima on supistettu minimiin. Ei ole mahdollisuuksia, kun jo koululaisetkin sanovat, ettette te meille mitään voi, ette voi tehdä meille mitään. Opettaja - auktoriteetti on kuristettu olemattomiin, vain vahvimmat pärjäävät yhdessä yhteiskuntamme tärkeimmissä tehtävissä.

    Koulukiusaaminen kaikkinensa lisääntyy?


    … tai sitten media käy herkempänä kuin ennen. Nyt kohoaa uutisointiin jopa opettajakiusaaminen, jota tosin oli jo 1970 – luvulla. Koulukiusaaja usein jatkaa työpaikkakiusaajana ja uutena ilmiönä nettikiusaajana.

    Missä olemme menneet metsään? Mihin on jäänyt kasvatusvastuu? Tässä korostan, että edelleen enemmistö soljuu mukavasti yhteiskuntaan ja näin syntyy tehdyn työn myötä tulontasausta valtion ja kuntien kukkaroihin vastaisuudessakin. e[1]
  • 3 - 1

  • Teinien väkivallassa uusi ilmiö: Tappelut videoidaan kaikkien nähtäville – ”Jumppausvideoissa” käydään porukalla uhrin kimppuun

    Ilkka Luoma 
    Lapset ja nuoret ovat tulevaisuudet muotokuva

    1 - Onko meidän huomisen muotokuva kohdallaan? On enemmistön kohdalta, suuri osa jaksaa nykyisessä markkinatalouspuristuksessa, näyttö- ja vertailutaloudessa kuin kilpailussakin paikasta auringossa, jossa usein kiilto on tärkeämpää kuin hyvä pohjamaali.

    Eräät meistä maalasivat suoraan ruosteen päälle, ja nyt ruoste kukkii läpi. Läpivalaisu jäi tekemättä – vahinko on jo tapahtunut ja syrjäytyneet nuoret eivät ole juurikaan osallisia hitaan kehityksen taakkaan, jota nyt kantavat harteillaan.

    Evoluutio antoi meille vain yhden tehtävän – vain yhden

    Meillä on suvunjatkamisen pakote geeneissä, sillä se takaa aina sen siihen saakka kestäneen geeniperimäkuolemattomuuden, joka syntyvän lapsen kohdalla joka kerta jokaiselle kohdistuu.

    Suvunjatkamisen kylkeen on evoluutio luonut kasvattamisen eli huolehtimisen siihen saakka, kunnes jälkeläinen on itse kypsä lisääntymään. Tämä on laki, joka ei pala tulessakaan. Nyt joidenkin osalta tuo lisääntymisen kylkeen ohjelmoitu huolehdintakäsky jäi puolitiehen ja nyt on suuren korjaussarjan vuoro >2
  • 5 - 2

  • Oikeus hyvään kuolemaan ei toteudu, koska olemme pelkureita

    Ilkka Luoma 
    2 - Liian moni kuolee yksin - hoitokodin tai saatto-osaston yksinäisyydessä - teki henkilökunta kuinka hyvää työtä tahansa - kuten teki aikanaan Savonlinnassa, jossa katsoin oman isäni lähtöä kuusi kuukautta, tuo aika toi mielenrauhan rauhattomalle ja kapinoivalle pojalle - ajallensa, kunnes veljet kantavat oman lainani maan multiin.

    Suurin mielenrauha syntyi tunteesta, jonka voisi kokea oikeudeksi lähtijälle ja velvollisuudeksi jäävälle

    Isäni koki (tai näin ainakin arvelen) läsnäolon - sanattomana. Kuolemasta ei puhuttu - kumpikin tiesi, lähdön olevan ovella. Siunaus syntyi siitä, että oli läsnä ja se läsnäolo viestitti hiljaista anteeksipyyntöä entisestä. Oli löydetty toisemme.

    Kuoleman lähestyminen sytytti viimeisen valon - tunteen sen vääjäämättömästä lähestymisestä, vaikka olematonta toivoa oli odotettu - uskoen ihmeeseen.

    Oikeus tuli tapahtumaan ja velvollisuus tuli lähemmäksi. Työ oli tehty, kivut lievitetty - ja vastuu suvun viemisestä eteenpäin toteutettu. Oli lähdön aika.

    Sanoin viimeisenä iltana: " ... koeta kestää, tulen taas huomenna ..." - kuolevan isäni katse jäi taakseni. Tulimme jo aamu-yöllä, saattohoitajan soiton perästä, oli ilmoitus, että nyt on lähdön aika.

    Viimeinen henkäys täytti mielenhaikeuden - oikeus oli tapahtunut


    Jäimme veljiemme kanssa jatkamaan maallista kulkuamme, joka sekin on luonnon luoma oikeus - Elämään - aikansa, pelotta, sillä oppi läsnäolosta vihdoin tavoitti mielenkirpeyden:

    "Elä viimeistä päivää!" - ja muista aina läheisesi

    Hymyile - se on oikeutesi, ja ole läsnä, niin kauan kuin voit ja vielä vähän pidempäänkin, se helpottaa molemmin puolin - sehän on velvollisuutesi, kun Elämää tavoillasi jatkoit - pelotta... e[1]
  • 5 - 1

  • Oikeus hyvään kuolemaan ei toteudu, koska olemme pelkureita

    Ilkka Luoma 
    Kuolema on elollisjatkuvuuden nimellinen tapahtumahetki omassa inhimillisyydessään, sillä tuolloin aina jonkun sosiaaliturvatunnuksen taru päättyy.

    1 - Elämän jatkuvuuden taru ei kuitenkaan pääty, jos on ollut mahdollisuus siihen ainoaan evoluution antamaan kehotteeseen - lisääntyä.

    "Lisääntykää ja täyttäkää maa" -näin sanoo myös Suuri Kirja.
    ..

    Kuolema on siis pinnallinen tapahtuma, jossa lainaksi saatu luovutetaan takaisin, toki sitä voidaan sanoa oikeudeksi, mutta ennen kaikkea se on velvollisuus, sillä biologinen Elämä tarvitsee kaiken sen lainassa olevan, jatkaakseen Elämää. Näin se lopulta vuosimiljoonaisessa Elon jatkuvuudessa menee.

    Me mystifioimme aivan turhaa kuolemaa - jopa pelkäämme sitä

    Se kohtaantuu jokaisessa ja kuitenkin jatkuu omissa lapsissa ja heidän lapsissaan - siis laajasti tarkastellen 'kuolemaa ei ole niin kauan kuin on suvunjatkantaa'. Evoluutio oli nokkela, kun loi kierron, lainan ja sen palautuksen - näinhän se pitää itsensä "ikuisesti Elossa" - kunnes ---

    Kuolema on kaunis, kunhan sen vain osaa - erityisesti omaisten osalta, huomaavaisuutena aina viimeiseen kuiskaukseen lähtijän korvaan, sillä se voi tavoittaa hiipuvan Elämän - silmien liikkeen sitä enää viestimättä >2
  • 7 - 2

  • Trump kieltäytyi sitoutumasta rauhanomaiseen vallanvaihtoon, republikaani­senaattori Mitt Romneyn mukaan presidentti on Valko-Venäjän tiellä

    Ilkka Luoma 
    2 - Nyt Trump viljelee uusnormaaliaan "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkana

    Tikun nokkaan on saatu erityisesti Kiina - "kiina-viruksineen" - ei puutu kuin syyte, että Kiina tappoi nuo yli 200.000 amerikkalaista ujuttamallaan Koronalla.

    Mutta, mutta! Vielä on aikaa lunastaa tuo toinen aiempi vaalilupaus tuoda omat sotilaat kotiin vieraiden maiden sodista - Afganistanista Syyriaan

    Riittää kun taktisesti sopivana ajankohtana Trump ilmoittaa suuren ilon kansakunnalleen kotiutuksesta. Näin tullee tapahtumaan.

    Eikä tässä vielä kaikki, vaan varmistaakseen valintansa toiselle kaudelle - Trump tuottaa kotiin yllätyksellisesti Pekingin tiekartan mukaisesti omat sotilaat pois koko Korean niemimaalta!

    Jos ja kun Donald näin kotiuttaa jännitteen Koreasta, paranee suhteet saman tien Kiinan kanssa, ja palkkioksi US saa jo Pekingissä valmiiksi allekirjoitetun suurtilauksen soijasta - USA' n Keski-lännen maanviljelijöitä ja näin kuittautuu valtakirja toiselle presidenttikaudelle. Peliä - kovaa peliä Laredossa -näin oli lännenmiehen sarjakuvalehden kansiotsikko jo 1970-luvulla.

    Eikä peli pääty tähän, vaan Trump lupaa uusien kehitteillä olevien ydinaseiden sateenvarjon edelleen peittävän EU-Euroopan

    Haluaako EU enää tätä, jäisi nähtäväksi, sillä EU-Bryssel oivalsi, että juuri Venäjä toisena ydinasesuurvaltana onkin osa Eurooppaa ja eurooppalaisuutta.

    Näin alkoi eurooppalaisuuden yhtenevyyskehitys - hitaasti, mutta varmasti, sillä Venäjä purkaa pois keskimatkan ydinohjuksensa ja jättäen jäljelle vain suurydinsodan estojärjestelmät Kuolan niemimaalle - tuohon Lappimme viereen.

    Trump on arvaamaton, mutta se voikin olla osaltansa positiivista arvaamattomuutta, sillä hinku toiselle kaudelle on suunnaton. Sen me jo tiedämme, että vävypoika Jared Kushnerin asema ja valta vankistuisivat appiukon toisella hallitsijakaudella. Ehkä Jared saisi osoitettua sen suunnankin? e1
  • 7 - 1

  • Trump kieltäytyi sitoutumasta rauhanomaiseen vallanvaihtoon, republikaani­senaattori Mitt Romneyn mukaan presidentti on Valko-Venäjän tiellä

    Ilkka Luoma 
    Tosi-tv taistelu on jo käynnissä!

    1 - Amerikkalaiset valitsevat itselleen suunnannäyttäjän ja Esikuvansa - edellisellä kerralla suunta valiintui toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Vähemmistön erikoisella oikeudemukaisuusdemokratialla tehtävään valiintui "tehdään jälleen Amerikasta suuri" Donald Trump ---

    Nyt Trump pitää omissa arvaamattomuuden kahleissa koko maailmaa, sillä US haluaa kynsin hampain pitää kiinni maailmallisesta valtahegemoniasta, joka ansaittiin tai otettiin voimalla ja kaupalla - tuo voima jatkuu nyt myös tällä uudella vuosituhannella - US Army' n ja USAF' in taisteluin ja ilmapommituksin - Afganistanistanista Syyriaan.

    Toteuta vaalilupaukset - aikaa on enää vähän

    Trump lupasi edellisissä vaaleissa muutamia vaalilupauksia - muuri Meksikon ja US' n väliin - ei ole toteutunut muutamaa esittelypätkää lukuunottamatta. Tuo oli lopulta se pienempi lupaus - lähinnä vain uhkaus Meksikon suuntaan.

    US-sotilaat kotiin maailmalta


    Toinen merkittävämpi lupaus oli tuoda omat sotapojat ja -tytöt kotiin vierailta mailta rakentamaan mahtavampaa Amerikkaa - tai sitten nykyisyydessään patoamaan lisääntyviä mellakoita, joista musta väestönosa käy taistoon valkoisen ylivaltaa vastaan.

    Mutta! Trump heräsi myöhännäisenä The Newsweek' in kanteen: "The China's Century"

    Kiinan nousu ykköseksi oli liikaa, kun Trumpille opastettiin, että Kiinasta tuli jo maailman suurin talous (bkt/ppp - IMF 2015), ennen Trumpin valtaantuloa. Syy ykkössijan menetykseen saatiin näin kätevästi edellisen us-presidentti Barack Obaman harteille ja tuon jälkeen tuntuukin siltä, että Obama on syyllinen lähes kaikkeen ikävään >2
  • 9

  • Suomalaiset painavat liian paljon

    Ilkka Luoma 
    Olisi kiintoisaa tietää kuinka paljon syömme lihaa makkaroiden yhteydessä - uskoisin sen olevan suuri määrä, samoin kuin sika-nautajauhelihan. Nuo siivittävät ruokakulttuuriamme, kuten enenevässä määrin broiler-tuotteet.

    Vaikka lihankulutuksemme on noussut vuodesta toiseen - olemme paljon jäljessä yhdysvaltalaisista, jotka mättävät lihaa noin 125 kiloa per nenä - vuodessa! Samaan aikaan intialaiset käyttävät lihatuotteita noin 5-7 kiloa! Intiassa emme juurikaan näe ylipainoisia ihmisiä. EU' n keskiarvo on sekin suurempi kuin meillä Suomessa.

    Kiina on noussut maailman suurimmaksi, myös taloutena (
    bkt/PPP - IMF 2014/-15). Samoin lihankulutus on noussut huimasti. Vielä noin 30 vuotta sitten kiinalainen söi lihaa noin 10 kiloa vuodessa, nyt se on jo lähellä 55 kiloa - kehitys on ollut valtavaa. Kiina on maailman suurin lihamarkkina ja ylipainoisuus jäytää jo joitain ihmisryhmiä.

    Suomessa ylipaino on kasvava ongelma. Voisimmekin tutkia millaista lihaa syömme ja miten rasvaprosentti seurailee kulutusryhmiä ja miten noihin projisoituvat ylipaino-ongelmat. Se näkyy selvästi, että siipikarjan syönti on lisääntynyt jo ohi naudanlihan. Entä lihanjäljittelijät, miten käy "mifujen ja tifujen"?

(9)
...
Ilkka Luoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti