tiistai 6. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 05102020 - VI

 .

  • 1

  • Käytettävissä oleviin tuloihin vain pieniä muutoksia – Grafiikka näyttää, miten hallituksen päätökset vaikuttavat eri tuloluokissa

    Ilkka Luoma 
    Olisiko vihdoin koittamassa hetki, jolloin tupakka ja alkoholi irrotetaan näistä meno- ja tuloluokkien vertailueristä. Nikotiini ja alkoholi eivät ole välttämättömyyksiä. Samoin ne voidaan poistaa kaikista tilastoista, joilla määritetään elinkustannusindeksejä.

    Noiden poistojen sijasta niin alkoholi kuin tupakka voidaan nostaa yhteiskunnan kulumittareihin aiheuttamiensa suorien ja epäsuorien kuluerien osalta!
  • 2

  • Hallituksen onnistuminen punnitaan, kun ajat paranevat

    Ilkka Luoma 
    Vertaaminen aikaan, jossa "hallitun riskinoton" PM Harri Holkeri (Kok.) teki "pakolliset teot ja säädökset", mutta väärin ja/tai PM Esko Ahon (Kesk.) rinnastus talouden korjaussarjoihin ontuu sillä noiden vaikutetekijät olivat osin sisäsyntyistä ja ulkoisten vaikutteiden kokemattomuutta - markan vapautus, valuuttalainat ja pankkien kilpailuun saattamiset sekä Neuvostoliiton romahdus toivat yhteistosiasian.

    Taitamaton markan käsittely teki tehtävänsä ja jouduimme Saksan pelastusohjelman varaan 1990-luvulla - "kun Otto tuli apuun" -näin kerrotaan pörssisaleissa huudetun, kun Saksa avasi "rajoittamattoman tilin" ulkomaanvaluuttansa kadottaneelle Suomelle.

    Nyt tilanne on toinen

    On euro, joka on kerrankin hyvä. Lisäksi pandemia ajaa kaikkia - myös EU' ta kohden valtavaa velkaantumista, mutta nyt se tapahtuu yhdessä. Kaikki euromaat tulevat saamaan rahaa - jopa ilmaiseksi.

    Tosin meillä oppositio riekkuu 'kolmella kuusi' syytöksillään

    Ehkä PM Sanna Marin ei voi kaikkea kertoa, mitä EU-Brysselissä tapahtui. Ei ole lainkaan kuulutettu, että kaikki velka maksetaan takaisin - tämähän on yhteinen etu. Olematon inflaatio, jopa deflaation pelko ajaa setelikonetta käyntiin ja eurojahan riittää - näin maalaili edellinen EKP' n pääjohtaja Mario Draghi*.

    Nyt velkaannutaan ja reilusti

    1990-jälkimainingeissa me suomalaiset velkaannuimme myös - markka menetti arvoaan ja arvokkaat valuuttalainat löivät korville, syntyi kaaos - työttömyys, konkurssit jopa yrittäjien itsemurha-aalto, kun pankit realisoivat velan vakuuksia, kuka mitenkin.

    Nyt on asia toinen - valtavan valtiovelan vakuutena ei ole kansalaistemme reaaliomaisuutta, vain myöhempiä valtioiden jvk-papereita, joita voidaan hienostuneen luovasti pyöritellä EKP-euro-Frankfurthissa - loputtomiin.

    Ja lopulta elvytysvelkojen haihtuessa taivaan tuuliin - nokkelien virkabyrokraattien keksiessä uusia kiertoteitä pyhien EU-säännöksien kiertämiseksi. Entä jos PM Marin tietää tämän kaiken, mutta ei voi kertoa?
  • 3 - 2

  • Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat ydinasevalvonnasta maanantaina Helsingissä

    Ilkka Luoma 
    2 - Niin Venäjä kuin Yhdyvallat tietävät kansakuntamme vankan natovastaisuuden, jopa niin tiukkana, että presidenttimme Sauli Niinistö totesi FT' n (Financial Times) haastattelussa olevansa suomalainen ---

    Mutta, mikä pahinta, tuossa Nato-Isäntämaa pöytäkirjassa ei ole ydinaseiden tuontikieltoa, kuten vastaavassa Ruotsin pöytäkirjassa on, mikä Tukholmassa käsiteltiinkin parlamentaarisessa järjestyksessä - ennen lopullista allekirjoitusta. Miksi Suomessa ei näin tehty, vaan Suomi sallii pöytäkirjan myötä Nato/US' n tuoda ydinaseita maahamme.

    Entä kuka/ mikä kutsuu Nato/USA' n taistelujoukot Suomeen? Onko tämä jossain määritetty?

    Kun huomaa Lappimme erinomaiset lentokentät, niin voi helposti ajatella meidän roolin silloin, kun Nato/US suunnittelee hyökkäys- tai puolustusiskua Kuolaan, niin näin meidän lentokentät tekevät meistä taistelualustan - jopa taktisten ydinaseiden osalta.

    Näin on helppo ymmärtää, että toiveena on saavuttaa suurvaltojen välinen sopimuksellisuus ydinaseista - laajastikin.

    Nyt US hangoittelee vastaan ja vetoaa, että Kiinan tulisi olla mukana - ikään kuin kolmikannassa. Tässä tulee tietää, että Kiina on toistaiseksi ydinaseiden osalta "kääpiö" USA' n ja Venäjän rinnalla, eikä Boreiden kaltaista todellista ydiniskun vaaraa ole kuin USA' n ja Venäjän tahoilta - laajana operaationa.

    Ei siis ole ihme, että Niinistö haluaa järjestää hyvät palvelukset suurvalloille - tässä ydinaseasiassakin. On vain meille etu, jos olisimme se puolueeton toimija, jonka luona voidaan luottamuksellisesti neuvotella aiheesta, joka koskettaa koko maailmaa.

    Meidän suomalaisten on viisasta katsella värittömin ja puolueettomin silmin näitä vastakkainasettumisia - me emme halua olla niissä mukana, aivan kuten kansakuntamme suuri enemmistö ei halua olla Naton jäsen.

    Olemme saaneet viisautemme äidin maidosta ja suurmiestemme J.K.Paasikiven ja Urho Kekkosen taitavasta ulkopolitiikasta, jossa viisauden alku on aina tosiasioiden yhteissumma. e
  • 3 - 1

  • Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat ydinasevalvonnasta maanantaina Helsingissä

    Ilkka Luoma 
    Tässä kohdin ottamatta millään tavoin kantaa kumpi olisi "syyllisempi" vallitsevaan ydinaseiden sopimattomuuksien tilaan - on sen sijaan selvää, että tuo neuvottelu käydään Suomessa - olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla, ja aivan tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä. Eikä tässä vielä kaikki ---

    1 - Oleme pohjoisessa - Lapin ja Kainuun osalta kiinni Venäjän Kuolan niemimaassa, jossa sijaitsevat maailmallisen suurydinsodan esto- ja uhkajärjestelmät - venäläisen osapuolen taholta.

    Suurydinsodan estää uhka ja sen myötä herkkä tasapaino ydinaseiden tuhovoimassa


    Tosin kukaan ei lopulta tiedä kuinka "hyvin" - tehokkaasti nuo noin 6 000 kummankin osapuolen ydinasetta tehtävänsä tekisivät, jos ...

    Kuolassa ovat Venäjän Pohjoisen laivaston strategisten ydinsukellusveneiden Boreiden päätukikohdat - syvissä kallioluolissa, joita ei voida konventionaalisin räjähtein tuhota - vain taktisin ydinasein. Miten tämä liittyy Suomeen?

    Suomi allekirjoitti kuuden kuukauden irtisanomisajalla Puolustusvoimien edellisen komentajan toimesta yllättäen niin kansakunnaltamme kuin eduskunnaltammekin Nato-Isäntämaa pöytäkirjan*, joka määrittää Nato/US' n taistelujoukkojen tulon Suomeen - niin sotaharjoituksina kuin - ... >
  • 5 - 2

  • Ymmärrys ihmismielestä perustuu outoon vinoumaan

    Ilkka Luoma 
    2 - Miten meidän enemistöajatteluun perustuva demokratia nykymuodossaan selittää tämän meidän kovin pienen vähemmistöisyyden sekaantumisilmiön - omien periaatteiden selittyminä.

    Olemme innolla selittämässä, että tutkimus, käsitteistöpohdiskelu kuin huumorillinen kulttuuri on läntisvetoista - onhan se sitä, kun sitä selittelee läntinen mediatapa, joka puolustelee voimalla omia peinvähemmistöjään, olettaen itsestään selvyyksinä, että koko muun maailman on ne hyväksyttävä - esimerkiksi sateenkaaret, sukupuolisuus ja oikeus esitellä omat uskonnot selittävinä tekijöinä maailmankäsitykselle.

    Miten meidän enemmistödemokratia suhtautuu tähän läntisen maailman hegemoniavähemmistöisyyteen? Olisi kiintoisaa kuulla tuohon läntisen tutkimusmaailman selite ja perustelu.

    Tänään Kiina - maailman suurimpana taloutena (bkt/PPP - IMF 2014/-15) on jo ilmaissut, ettei yhteistä maailmaamme voida johtaa ja määritellä vain yhden pienen vähemmistöisen valtiokäsitteen kautta.

    Kiina on samalla ilmaissut - tavoittelematta käsitemaailmalleen maailmallista suvereeniutta. Kiinalainen yhteiskuntajärjestys on vaihtoehto, eli jo vientituote tarjolle muille, jos siitä olisi otettavissa jotain sopivan hyödyllistä kullekin, tavalla nähdä maailmaa erilaisin silmin ja lähtökohdin.

    Kiinan, yhden maailman pisimmän yhtäjaksoisen korkeakulttuurin eräs pitkäaikainen perinne - kungfutselaisuutena - on olla sekaantumatta muiden vieraiden omiin sisäisiin asioihin - se lienee osoitus itäisestä huomaavaisuudesta ja arvonannosta toisten omiin näkökulmiin. e
  • 5 - 1

  • Ymmärrys ihmismielestä perustuu outoon vinoumaan

    Ilkka Luoma 
    'Me länsimaisten valtioiden kasvatit' olemme kovin pieni vähemmistö maapallollisesta ihmispopulaatiosta, silti geneettinen perimä meillä kaikilla 'homo sapienseilla' on lähes täydellisesti samanlainen.

    1 - Meitä länsimaalaisia sävyttää oma perinteemme löytäretkistä kolonialismiin, jossa lännenmies otti suvereenin talous- ja sotilasvallan maailmastamme, jossa pelkästään kiinalaisten osuus (1,398/7,8) on suurempi kuin syvimmillään länsi - USA' na ja EU' na, heidän eli meidän ollen noin 0,77/7,8 osuudellinen ihmiskunnastamme.

    Tänään vielä vaikuttaa maailmassamme amerikkalainen valtahegemonia (0,33/7,8) vauraan ja nykyään trumppistisen "uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen" funktioimina kauppasuhdeverkostoina ja voimakkaan aseistumisen eli sotavoiman myötätuella.

    Amerikkalainen sotilasvoima on sekaantunut monin syin (niitä tässä tarkemmin erittelemättä) "kaikkialla tapahtuviin" selkkauksiin - Aasiasta arabimaiden kautta omalle "pallon puoliskolleen - Monroe-oppina" - niin US Army' na, USAF' ina kuin CIA' na. Usein EU-Euroopan aseet ovat olleet komppaamassa US-sotilasvoimaa - kurittajina.

    Läntisen hegemoniallisuuden mantraa ylläpitää hienostunut laatumedia, joka iskee omalla sananvapaudella, sekaantumisilla ja yksipuolisuuden voimalla muiden vieraiden sisäisiin asioihin - tämä lienee se suurin "perisyntimme" omasta itseriittoisuuden ja oikeassa olemisen ylimielisyydestä. Esimerkinä edelliseen oikeudestamme pilapiirtää muiden vieraiden pyhistä asioista - tunnetuin seurauksin.

    Kuinka hienostunutta tämä meidän läntinen ylemmyyden itseriittoisuus lopulta on
    , kun katsomme erilaisia kulttuureja, vaikkapa kiinalaisuuden pisimmästä jatkuvan korkeakulttuurin näkökulmasta
    >[2]

...


Ilkka Luoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti