perjantai 16. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 13102020 - I

 .

Kiina alkaa ensimmäisenä maailmassa luopua käteisestä

Ilkka Luoma 

1 - Oli aika jolloin de facto maailman valuutaksi kohonnut USD (US-dollari) oli sidottu kultaan, sen tarkoittaen, että FED (Yhdysvaltain keskuspankki) takasi jokaisen dollarin tietyllä kultamäärällä, siis lupaus lunastaa tuo seteliraha ("haltijavelkakirja") x-grammalla kultaa.

USD-kultasidos purettiin US-presidentti Rickhard Nixonin aikana Breton Woodsissa


Purun jälkeen alkoi US-liittovaltion reipas velkaantuminen ja USA' n kauppataseen alijäämäistyminen. Oli hyvä ostaa paljon ulkomailta - "rahaa oli", eikä sitä tarvinnut taata - luottamus riittti.

Bretton Woodsin jälkeen ei tarvinnut taata jokaista painettua seteliä kuin kolikkoakaan


Otettiin riski luottamuksen säilymisestä. Näin USD' n maailmallinen luottamus on kestänyt ja FED on saanut painaa "katteettomia seteleitä" kuin US-kongressi ja US-senaatti ovat voineet käydä poliittisen sirkuksen kuinka paljon kulloinkin nostetaan US-liittovaltion velkakattoa*, joka on jo tähtitieteellisissä summissa.

"Kaikkea on ja rahakin riittää"

Nyt Kiina maailman suurimpana taloutena (bkt/PPP - IMF 2014/-15) ottaa seuraavan askeleen - onhan se järisyttävän merkittävää, kun 1398 miljoonan kansakunta "hylkää fyysisen rahan" ja ottaa tilalle bittirahan, siis käytännössä virtuaalisen rahan, joka ei voi esiintyä kuin tietojärjestelmissä ja sen myötä tiedonsiirroissa ja mobiliteetissa - vaihtaen vain tilinumeroa, jotka ovat kaikki tarkasti luetteloitu ja (sanoisin tässä) valtion hallussa.

Rahalle tulee virtualisoinnin myötä tiekartta missä, minne ja mistä se liikkuu


Ehkä tiekartta vähentää pimeän rahan määrää, tai oikeastaan estää sen kokonaan. Mutta! Tässä kohdin on huomattava, että bittirahan esiintyminen on ohjelmallinen kysymys, ja software-ihmisten taidot kasvavat huimasti
>[2]


...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti