tiistai 13. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 10102020 - IX

 .

  • 1

  • Mielikuvissa Ruotsi ei tehnyt korona­virukselle juuri mitään, mutta sen suositukset ovat jopa tiukempia kuin Suomessa

    Ilkka Luoma 
    Koronan ensivaiheessa PM Sanna Marinin NNV-hallitus ohjaili yhteiskuntaa harkiten, kuunnellen ja viisaasti toimien - sen todistavat "Elämä ensin'-linjauksen tulokset. Ruotsissa valittiin "Talous edellä" -linjaus Anders Tegnell' in johdolla - tilastot ovat tästäkin. Suomessa Elämä sai tilaa, ja Ruotsissa kuolema niitti satoaan suhteellisestikin huomattavasti tylymmin kuin meillä.

    Nyt päälle käy Koronan "toinen aalto" - emme tiedä mikä on tässäkään tapauksessa viruksen tapa lisäännyttää itseään. Onko virus heikentynyt, onko se "armeliaampi" ja lisääntyy tehokkaammin, koska kuolleisuus on ainakin toistaiseksi vähäisempää - vai onko kyseessä se, että alun vanhukset ja vastustuskyvyltään heikommat ovat nyt viisaasti suojatumpana - emme tarkoin tiedä.

    Kuitenkin nyt teho-osastot ovat Koronan osalta liki tyhjinä ja kuolleisuus toistaiseksi vähäistä. Ehkä virus hakee linjaansa, vaikka sen ainoa evoluution määrittämä työ on lisääntyminen, ja mahdollisimman tehokkaasti.

    Viruksia on montaa lajia - aina Ebolasta, joka tappaa puolet - harmittomampiin, vaikkapa tämä nyt 'Korona II' n' - vai olisiko se kakkonen, ehkä vain tuotekehitysversio matkalla vieläkin tehokkaammaksi - emme tiedä. Sen me tiedämme, että virukset ovat ihmiseen nähden olleet "aina" ja saaneet kokea evoluution tuotekehitystä vuosimiljardit.

    Nyt Koronan vauhti on lisääntynyt, puhutaan jopa eksponentaaliudesta

    Silti se on Suomessa vielä "vähäistä" verrattuna muualle - entä kuolintilastot, entä teho-osastotilastot - miten meillä menee noihin nähden? Kerääkö Korona nyt "voimia" - iskeäkseen "imperiumin vastaiskun" - siis hakien itselleen sitä tehokkainta tapaa lisääntyä, kun muutakaan tehtävää sillä ei tietävästi ole (?)

    Nyt tartunnan voi saada nuoremmat - he lienevät kyvykkäämpiä vastustustaistelussaan, monelta ei mene kuin maku- ja hajuaisti - vähäksi aikaa ja sitten selvä. Onko näin saatu immuniteetti, jää kiintoisaksi kysymykseksi.

    Entä jos Koronan annetaan nyt levitä "Talous edellä" -mentaliteetilla?
  • 2 - 2

  • Presidentti Trump paranee koronaviruksesta vauhdilla, sanoo henkilääkäri

    Ilkka Luoma 
    Onko us-presidentti Donald Trumpilla lopulta heikko itsetunto, jota täytyy tukea yllättävillä tempuilla?

    2 - Heikkoa Trumpin itsetuntoa pönkitetään nyt aika monien kustannuksella. Trump pelaa peliä muiden pelilaudoilla. Osansa on saanut maailman suurimmaksi (bkt/PPP - IMF 2014) noussut Kiina Huawei ceiseineen - unohtamatta tiktokkaajia. Samoin EU-Eurooppa on kokenut kovistelua - liian vähän rahaa taistelukyvyn ylläpitoon - Nato-kuvioitumaan - luoden uhkaa Venäjästä (Nordstream II maakaasuputkisto).

    Trump uhkailee, mutta myös osoittaa inhimillisyyttä oman pienen mielensä myötä - ei hän sitä peittele, vaan jokainen joka katsoo trumppismin sisälle huomaa pienen trumpukan, joka haluaa olla suuri - The Great.

    Trump repi oman maansa kahtia ja nyt hän jakaa koko maailmaamme kahteen/ kolmeen leiriin

    Läntinen maailmannäkemys edustaa vain pientä vähemmistöä. Kiina on jo yksin suurempi kuin US ja EU yhteensä. Trump kuitenkin oivalsi vastakkainasettelun voiman - nyt hänen tähtäimessä on Venäjän ja Kiinan välien rikkominen - hienostuneen luovasti vävynsä Jared Kushnerin opastuksella (?)

    Tällä suuruuden - The Great - luonnilla, vaikka todellisuuksia kiertäen saattaa olla suuri merkitys us-äänestäjiin

    Ehkä trumppistinen poljento viehättää maailmannapaisuuteen tottuneisiin amerikkalaisiin. Äänestystulos voikin olla lopulta yllättävä, jos vain pääehdokkaat pysyvät hengissä.

    PS. Amerikkalaisessa demokratiassa presidentiksi voi valiintua myös toiseksi suurimmalla kokonaisäänimäärällä. e
  • 2 - 1

  • Presidentti Trump paranee koronaviruksesta vauhdilla, sanoo henkilääkäri

    Ilkka Luoma 
    Istuva presidentti Donald Trump käyttää lähestyvien presidentinvaalien edellä epätavanomaisia keinoja kohottaakseen kannatustaan

    1 - Nyt Trump otti ja ottaa suuren riskin - niin itsensä kuin muiden osalta - lähtee "koronassaan" muiden joukkoon osoittamaan kuinka hän tosi-tv-miehenä selättää lennossa Koronaviruksen - palasi "teräsmiehenä" ennen aikojaan sairaalahoidosta - ollen jopa itsessään riskiryhmässä.

    Näin Trump haluaa tuottaa itsestään kuvan voittajana

    Trump johdattaa esimerkillään tätä uusamerikkalaista 'The Great again' -puhuttelua koko muulle maailmalle, pitäen näin kiinni siitä maailmallishegemoniastaan, jonka US hankki jo viime vuosisadalla monilla sodillaan ja laajalla kauppavaihdolla, ollen merkittävä ostaja kovin monille valtioille - muistammehan, että "asiakas on aina oikeassa".

    Mikä onkaan trumppistinen mielenmaisema tuolla faktan tarkistajien lempimaastossa

    - sisällä twiittien täyttämässä trumppismissa, jossa päällimmäisenä käydään hegemoniataisteluaan hänen uusnormaalilla - sekin: "uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetti, jolla halutaan vahvistaa lännenmiehen maailmankuvaa nousevan Kiinan edessä.

    Trump viljelee amerikkalaista vahvuutta - joka esiintyy meille joka viikko amerikkalaisena hollywoodismina, joka suoltaa elokuvia tunteesta, isänmaallisuudesta, koiranomistajina kuin 'etuoikeus-oikeudenmukaisuutena' - sananvapauden airueena ja maailman johtajana.

    Tätäkö Trump haluaa ja hamuaa - itselleen mahtiasemaa, kohottamaan niin usein aiemmin siipeensä saaneena omaehtoismiljardöörinä, joka ei aika-ajoin edes liittovaltioveroja maksanut >
  • 3

  • Puolustusministeri Antti Kaikkosen Afganistan-puheiden ajoitus oli varomaton

    Ilkka Luoma 
    Afganistanissa ovat käyneet häviämässä niin kolonialismin ajoilta isänniksi tulleet englantilaiset, myöhemmin venäläiset Neuvostoliiton aikana ja nyt jo raskain pommituksin vuonna 2001 aloittaneet amerikkalaiset, jotka ujuttivat luovasti kriisinhallinnaksi luetteloidun puolissisällissodan Naton ja suomalaistenkin kontolle.

    Asiantuntijat muun muassa UPI-FIIA' sta - tutkija Charly Salonius-Pasternak ilmaisi jo Afganistanin sotatantereeksi, jossa suomalaiset ovat osallisena ja osapuolena*. Kiintoisa oli myös aiemman Puolustusvoimiemme komentajan Gustav Hägglundin toteamus samansuuntaisesti kuin Salonius-Pasternak.

    Herää kysymys mitä me suomalaiset täältä idän ja lännen vedenjakajalta sotilaspoliittisesti liittoutumattomina teemme Afganistanissa, jossa Nato-jäsen Viro on jo palauttanut sotilaitaan sinkkiarkuissa.

    US Army ja USAF ovat sotineet Afganistanissa jo pidempään kuin Vietnamissa, josta US vetäytyi tappion kärsineenä

    Nyt kun Vietnam on tukevasti omalla linjallaan onkin rauhaisaa jo kysyä miksi US meni sotimaan Vietnamiin - tunnetuin uhriluvuin? Mitä USA teki Vietnamissa ja mikä oli juurisyy tälle - puhutaan niin sanotusta jälki mccarhyismista**- pelosta kommunismin leviämisestä.

    Suomen nykyinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (Kesk.) teki rohkean vedon

    Ilmaisi viestillään, että teemme nyt Afganistanin osalta oman itsellisen päätöksen, joka on samalla viesti meidän erkaantumisesta näistä de facto amerikkalaisjohteisista sotatilanteista.

    Kaikkosen viesti tukee meidän uutta niinistömäistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

    Väistämme muiden keskinäiset ongelmat, ottamatta enää kantaa toisten sisäisiin asioihin, jotka eivät meille kuulu. Sen sijaan me tarjoamme presidentti Sauli Niinistön suosikkilauseella "hyviä palveluksia niitä tarvitseville" - esimerkiksi lopulliselle rauhanneuvottelulle Afganistaniin! Meidän rooli on neuvottepöytien kattauksessa -ei olla sotilaidemme myötä mukana toisten ulkoisten sodissa.

    Kaikkoselta rohkea kekkosmainen avaus.
  • 4 - 2

  • Bloomberg: Trumpin hallinto etsii keinoja rajoittaa Tencentin ja Jack Man Ant Groupin toimintaa

    Ilkka Luoma 
    Lännen ja idän hegemoniataistelu kiihtyy - EU' kin saa osansa

    2 - Eräässä tilassa Saksan henkilöautot liukuivat Trumpin näkökulmissa kansallisen turvallisuuden uhaksi.

    'Kiina edistää nyt jo jopa Trumpin vaaliavustajana' tätä kansallista uhkaa case Huawei' na, TikTok' na jne ... , jotta amerikkalainen äänestäjä huomaisi Trumpin ajavan vapaan maailman oikeutta sekaantua kaikkeen - tuolla trumppistisella kolminaisuudella - aina pakottamiseen saakka.

    Mutta! Onhan kullakin valtiolla oma oikeus käyttäytyä tavallansa, jotta sen itsetunto, vaikutevalta ja kyky saada varantoja maailmalta omaksi edukseen "keinolla jos toisella" onnistuisi kansakunnan etujen nimissä. Näin nyt US toimii. Miten on, jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten US' ssa kansalaiset keskimäärin - per capita? Oikeutta ja kohtuutta?

    Se miten Kiina tulee vastaamaan tuohon vastakkainasettumisen kiihtymiseen, jää nähtäväksi

    Sen me jo tarkoin tiedämme, ettei Kiina sekaannu muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin - tuo filosofia on kiveen hakattu jo tuhansia vuosia sitten kunfutselaisuuteen, jota nyt viritellään uusnormaaliksi uudelleen Kiinan kasvaessa maailmalliseen vastuuseen muun muassa ympäristöasioiden (-sa) hoidossa.

    EU-Eurooppa joutuu väkisin puun ja kuoren väliin täällä Euroopassa

    Maanosaamme pinta-alana ja asukaslukuna johtaa Venäjä - toinen idän jättiläinen; raaka-aineissa, maapinta-alana ja ydinaseistuksena ...

    Lännelle pahaksi kannoksi kaskeen on muodostumassa arveltu 'Kiinan ja Venäjän liitto', jossa kaksi alallaan maailman suurinta voisivat hyvinkin likeisesti ryhtyä yhteistyöhön asemasta maailmassamme. Mikä olisikaan EU' n oikea tie - sekin jää nyt nähtäväksi. e
  • 4 - 1

  • Bloomberg: Trumpin hallinto etsii keinoja rajoittaa Tencentin ja Jack Man Ant Groupin toimintaa

    Ilkka Luoma 
    Yhdysvalloista johdettu trumppistinen ei niin tavanomainen "uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen" sananvapauden ja demokratian edustama läntinen kauppapolitiikka käy kohden voimallista protektionismia - oman valtapiirin suojelua, myös kaupallisesti.

    1 - Kiinan, jonka populaatio edustaa Intian ohella maailman suurinta (1,4/7,8 - yhdessä 2,8/7,8!) osuutta, hakee omaa sijaansa niin kuluttajina, vaikuttajina kuin yhteisöllisenä toimijana - edustaen omalaistaan tapa- ja valtakulttuuria, ollen eräs maailman pisimmistä yhtäjaksoisista korkeakulttuureista.

    USA hankki oman maailmallisen valtahegemonian - ylitse muiden - jo viime vuosisadalla - sodilla ja aktiivisella kaupalla, ollen monille se suurin asiakas/ ostajakumppani. Tämä asiakkuus (markkinataloudessa on hoettu asiakkaan oikeassa olosta) on antanut suuren vaikutusvallan ja johdatuksen tuohon uusnormaaliin trumppistiseen 'uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen' tielle.

    Nyt, kun Kiina ohitti USA' n maailman suurimpana taloutena (mittaustapana bkt/PPP - IMF 2014/-15) on se kirvoittanut Yhdysvallat uuteen aikaan, jossa se käy tiukasti kiinni tuohon valtahegemoniansa ylläpitoon - omalla populaatio-osuudellaan 0,33/7,8.

    Keinovalikoimaan on otettu kansallinen turvallisuus ja sen uhkaantuminen taistelussa, jossa vastakkainasettelu kiihtyy lännen ja idän välillä

    On siis kysymys siitä, miten USA haluaa hallita maailmanjärjestystä voimakkaimmalla sotakoneistollaan koko tämän vuosituhannen jatkuvilla taisteluoperaatioilla Afganistanista Syyriaan kuin armoitetulla US-dollarin maailmanvaluutta-asemallaan. Näinkö oikeus ja kohtuus tapahtuu - arvioikoot lukijat tuon.

    Kaupallinen mahtiasema edellyttää määräysvaltaa - ja sitä ei voi saada kuin suuruudella

    Tämän vuoksi Kiinan ollessa maailman suurin viejä, maailman suurin liukuhihna ja monin osin muutoinkin maailman suurin - on se kiihkeyttänyt US-presidentti Donald Trumppia epätavanomaisiin tekoihin, joita pohdiskellaan nyt arkaillen ja varoen, jo jopa EU' ssa >
  • 6

  • Danske Bank vähentää jopa 1 600 työpaikkaa, Suomessa vähenee ”ensi vaiheessa” korkeintaan 73 työtehtävää

    Ilkka Luoma 
    Suomen Pankki suunnittelee EKP sivuliikkeenä bittirahan käyttöönottoa

    Tämä jos mikä vie suuren osan pankkitoiminnoista automaatiolle, mobiliteetille, tekoälylle ja robotisaatiolle - niihin vähiin toimiin, joihin tarvitaan "henkilökohtaista palvelua".

    Ennen pankki eli korkokatteella - ollen alkuperäinen liikeidea - kerätä rahaa heiltä, joilla on sitä "liikaa" ja maksaa siitä korkoa, siis tuloa "tekemättä mitään" - jaettavaksi sinne, missä rahaa on taas liian vähän ja ottaen siitä korkoa vähän enemmän.

    Pankki pystyi lainaamaan turvallisesti sen osan, joka jäi sille liiketoimintana tai sitten oli luotto, ettei rahanantajat (ottolainaus) hae massejaan "ennenaikaisesti pois".

    Nyt miinuskorkojen aikana pankit ovat menettäneet reippaan osan korkokatteesta - näin pitää saada liiketoimintarahaa kaikesta muusta; sijoituksista, huolehdinnasta, varainhallinnasta ja rahan liikuttelusta lisää tuloja - ja samalla henkilökunta vähenee.

    Laittomuuksiltakaan ei olla vältytty, kun epätoivoissaan on haettu tuloja suurien rahaerien siirtelystä - vähin äänin, ohi verottajan ja poliisin. Hätä ei näemmä lue lakia. Onko kaikki tullut pinnalle - voisimme sanoa, että ei - vain osa taitamattomimmista transaktioista on saatu oikeuskäsittelyyn.

    Entä huomenna, kun on vain bittirahaa - siis tilejä, joilla on ostovoimaa, joka elää reaaliajassa ja valtiokin ottaa samassa tahdissa veronsa - lähinnä haittaveroina, jotta saadaan tämä meidän luontobiologia pysymään Elossa.

    Olisiko niin, että pankkien tulevaisuus on olla osa 'valtiovarainministeriöitä' - käsitellä kansalaisten bitillisiä ostovoimatransaktioita tuohon verojen keruuseen saakka - molemmat kun ovat reaaliajassaan jatkuvia virtoja - muodostaen meille kullekiin jopa pisteytyksen omasta kulutuksellisesta luontojäljestä kuin yhteiskuntakelpoisuudesta!

    Mikäli pankkitoiminta olisikin valtiovarainministeriöllistä - voisi tuohon konklaaviin kytkeä myös vakuutukset, sekin on eräänlaista "verotusta" - useilta otetaan ja harvoille jaetaan.
  • 7 - 2

  • Pandemia muistutti, että euro vaatii enemmän joustavuutta

    Ilkka Luoma 
    Kulutus pitää saada nousuun, jotta yhteiskunnan ja markkinatalouden pyörät pyörivät

    2 - Laitetaan siis ihmiset kuluttamaan. Helikopteroidaan EU-valtioille rahaa tuohon kulutuksen iloitteluun, katsotaan sitten myöhemmin miten tämä meidät kaikki Elättävä Maaemo - Gaia selviää, kun se jo kuumenee** liiasta kulutuksesta.

    Olisiko nyt kuitenkin aika säätää kulutuksemme vähentämiselle, kun Korona siihen toimillaan oivasti opasti


    Olisivatko näin kansalaiset kaikkialla ymmärtämässä ettei rajallisesta voi loputtomiin nyhtää? Onko niin, että talous, rahapolitiikka ja finanssit eivät oikein ymmärrä mihin kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalous on viemässä Palloamme?

    Siis rahaa lisää, jotta juuri ihmisen materiaalinen hyvinvointi takaantuisi - välittämättä muista. Ehkä tai sitten ei - on nimittäin suunniteltu, että tuo ilmaisraha suunnataan suurelta osin ympäristö- ja ilmastotekoihin!

    Milloin EKP puskee helikopteroitua 'ilmaisrahaa' valtioille kampittamaan talouden hyytymistä. Investoidaan Elämään, itse biologiseen ympäristöön, joka tuottaa meille sen kaiken ravinnon, mistä lisäännymme.

    |* Ikuisuutta ja korottomuutta tukee suunnitelmat ottaa käyttöön bittiraha - euroinakin. Mitähän pankeille lopulta jää?

    Heräämisen aika on nyt. e
  • 7 - 1

  • Pandemia muistutti, että euro vaatii enemmän joustavuutta

    Ilkka Luoma 
    'Euroja jakoon - ikuisella maksuajalla ja olemattomalla korolla' |*

    1 - Suomessa oli devalvaatioiden aikakausi, jolloin vientikauppa sai aika-ajoin, tarvittaessa piristysruiskeen - säädettiin markan ulkoista arvoa, tuolloin meillä oli oma valuutta ja oma Suomen Pankki, joita suojelivat perustuslaki.

    Markka vietiin ja euro tuotiin monisärmäisin keinoin - eikä kansalta siitä suoraan edes kyselty. Ruotsissa kyseltiin ja heillä on edelleen oma valuutta - kruunu.

    Euro on jäykkä, mutta meitä odottanee kuitenkin mieluisa yllätys, koska inflaatio on jo liian pieni ja jopa deflaatio (rahan arvon nousu - hyödykkeisiin nähden) uhkaa kulman takaa?

    EKP' n edellinen pääjohtaja luovasti ilmaisi: "EKP' lta raha ei voi loppua". Tuo on vihjaus setelipainokoneen käytöstä, jolloin markkinoille pusketaan rahaa - enemmän rahaa luovan innovatiivisesti, rikkomatta suoraan EU' n pyhiä säännöksiä.

    Suomessa talousviisaaksi tituleerattu Vesa Vihriäläkin ilmaisi suoraan:

    Antaa rahaa valtioille - ilmaiseksi. Puhutaan helikopterirahasta, jota voitaisiin jakaa jopa suoraan kansalaisille vaikkpa Joululhjana 1000 euroa per nenä. Miltä tuntuisi?

    Suomessa vallitseva kauppaketju laulattaa kansaa: "Kaikkea on ja rahakin riittää" -tämä viestii tavarapaljoudesta, mikä onkin laajempaa ja määrällisesti suurempaa kuin koskaan - ei siis niukkuutta; näin voimme arvata rahan - euron säilyttävän arvonsa vaikka sitä puskettaisiin katteetta lisää kulutukseen, päällähän on ihmiskunnasta riippumaton kriisi - pandemia, joka vähensi kulutusta jopa 30-60 prosenttia >
  • 9

  • Oppositio syyttää Marinin hallitusta ja virkamiehiä valehtelusta maskeihin liittyen – ”Kannattaisi ehkä nyt keskittyä siihen epidemian torjuntaan”, toteaa THL:n Mika Salminen

    Ilkka Luoma 
    Opposition hätä on suuri, täytyy keksiä "valehtelua", johon laatumedia lähti oitis komppaamaan, jopa otsikkotasolla

    Sanana "valehtelu" on kielletty eduskunnan suuressa salissa. Nyt olisikin opposition vankasti todistettava tuo valehtelusyytös.

    Media tutki tuon "valahtelun" - ei löytynyt

    Miten oppositio saadaan vastuuseen väärästä syytöksestä? Ei mitenkään - vain äänestävä kansa voi tuon rangaistuksen antaa - ja kansakunnan mielipide näkyy jo oppositiolle ja varsinkin kykypuolue Kokoomukselle - kannatus laskee laskemistaan. Kykypuolue ei ole enää entisensä - olisiko korjaussarjan vuoro tai jopa vuosikymmenhuollon?

    Sen sijaan nyt valehtelusta syytetty SDP' n uusi puheenjohtaja ja PM Sanna Marin NNV-hallituksen johtajana saa niinistömäisiä kannatuslukuja - se on Suomessa harvinaista - hyvin harvinaista, varsinkin oltaessa hallitusvastuussa ja pääministeripuolueen johtajana. Sannaan luotetaan.

    Kokoomuksen raaka puoluepoliittinen peli on täysin käsittämätöntä, sillä Demarit ovat ojentaneet kättä - pitämällä Kokoomusta esillä ja työntäen perussuomalaisia taaemmaksi - ja näin tukien pienempää oppositiopuoluetta. Näinköhän Kokoomusjohto ei ole oikein ajan tasalla?

    Tosiasia lienee se, että Kokoomus on alamäessä ja uuden puolueohjelman teon edessä?

    Vanha porvariperiaate on aikansa elänyt ja uutta verestä johtajaakin kaivataan - piireistä kuiskitaan SDP tekee omaa uudistustaan PM Marinin johdolla - ollaan 'Elämä ensin' -linjauksessa ottaen vastuuta koko kansakunnasta.

    Sekin on tunnustettava, että PS on noussut suurien joukkoon, ja jos mitään erityisiä riman alituksia ei tule, on PS-kannatus nauliutumassa tuohon 18-20 prosentin hahloon - siinä on Kokoomukselle pureskelemista - samoin Keskustalle.

    Kepu käy omaa jaakobin painiaan, vaikka puheenjohtajaksi saatiin sanavalmiimpi Annika Saarikko. Näinköhän yllättäen politiikan ikänestori Paavo Väyrynen ollaan palauttamassa kehiin? Piireistä kuiskitaan, että Paavo valitsisi mieluummin SDP' n kuin Kokoomuksen -mene ja tiedä.




...
               Ilkka Luoma

                               BLOG


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti