torstai 22. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20102020 - III

 .

  • 1

  • Kiina jyrähti Suomelle teoreettisen ongelman takia – Ovatko hyvät suhteet Kiinaan nyt vaakalaudalla?

    Ilkka Luoma 
    Hongkong on osa Kiinaa, ollut "aina" pl. englantilaisten miehitys ja pakolla vuokraotto - suurelta osin kahden Opium-sodan myötä, joissa siirtomaaimperiumi Englanti halusi myydä Intiasta, alusmaastaan opium-huumetta kiinalaisille - jota taas silloinen Kiinan keisari vastusti jyrkästi. Kiina hävisi nuo Opium-sodat. HK siirtyi Englannin alaisuuteen, kunnes vuokrasopimus päättyi.

    Suomella on ollut poikkeavan hyvät suhteet Kiinaan

    Me emme ole aiemmin juurikaan sekaantuneet Kiinan omiin sisäisiin asioihin. Lisäksi hyvät kaupalliset suhteet ovat jo kaukaa ajalta, jolloin suomalaiset myivät käytetyt paperikoneet käytettyinä - eikä uudelleen maalattuina "uusina" kuten moni tuolloin aikanaan tarjosi. Nokian supermenestys kumpusi paljolti Kiinasta. Nyt Kone Oyj ammentaa Kiinasta suuria voittoja.

    Nyt katsotaan pelisilmää, puolueettomuutta sekä kykyä nähdä todellisuuksia erilaisten yhteiskuntajärjestysten osalta - me kun Elämme idän ja lännen vedenjakajalla.

    Lännessä pelataan omilla yhteiskuntamalleilla ja idässä omilla

    EU edustaa maailmastamme noin 0,45/7,8 osuutta, kun Kiina on sitä suhteella 1,4/7,8. USA' n rooli maailmallisena toistaiseksi hegemoniallaan vieläkin peienempää suhdetta 0,33/7,8.

    Suomen on viisasta olla "niinistömäisesti hyvien palveluksien tarjoaja" - niitä haluaville, ja aina niin, että kaikki osapuolet ovat läsnä nauttimassa näistä meidän pragmaattisen neuvokkaita sekaantumattomuuksista. Löysikö nyt rikka silmään tai särö "rakkauteen" - on herkkä hetki, sillä Kiinalla on pitkä muisti - hyvin pitkä.

    Pitkästä kiinalaismuistista esimerkkinä voisi olla 1960-luvulla Suomesta pyydettynä annettu metsien hoito- ja istutusneuvonta - nyt Kiina vihertyy voimallisimmin koko maailmassa - Intian ohella. Yllättävääkö? Kyllä tai ei, mutta Kiina muistaa suomalaisten hyvät neuvot.

    Kiina on tänään maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2015) sekä suurin viejä

    Suomelle kiinalaiset tuotteet ovat osaksi välituotteita parantamaan meidän omaa vientiä, josta Elämme.
  • 2

  • Demokratia-aktivisteja on jo pidätetty Hongkongin uuden turvallisuus­lain nojalla – nyt tarkkaillaan, mitä käy Taiwaniin pakoa yrittäneille

    Ilkka Luoma 
    Kiinalaisuus on eräs maailman vanhimpia kulttuureja - yhtäjaksoisena korkeakulttuurina pisin. Kungfutselaiseen perinteeseen kuuluu erityisesti kiinalainen tapa olla sekaantumatta toisten itsenäisten omiin sisäisiin asioihin.

    Lännestä taas huomattavasti lyhyempänä kulttuurina ja maailmallisena vähemmistönä halutaan iskeytyä ja sekaantua juuri toisten itsenäisten omiin sisäisiin asioihin.

    Miksi tämä läntinen sekaantuminen, johon myös liittyy lähinnä eurooppalaisena ilmiönä uteliaiden kauppaetuisuuksien johdattelemien löytöretkien jälkeinen kolonisaatio, josta Hongkong engalantilaisten alamaisuutena aikansa edusti tuota isäntä- ja alusmaa-aikakautta.

    Niin Hongkong kuin Taiwan (Formosa) on pitkällä tarkastelulla osa tätä historiallista kiinalaisuutta, kiinalaisten kieltä ja kulttuuria. Formosan saarelle pakenivat Kiinan sisällissodan hävinnyt osapuoli - Tsiang-Kai-Sekin johdolla. Pekingin Kiina pitää Taiwania yhtenä maakuntanaan ja heillä on aikaa odottaa, kun 'omena on syksyllä kypsä putoamaan syliin'.

    Lännestä sekaannutaan demokratiahokeman kiihdyttämänä muiden sisäisiin asioihin, jota ryyditetään 'vapaalla yksipuolisuuden sanalla'* - näitä pidetään läntisestä maailmavähemmistöstä johtotähtenä koko muulle enemmistöiselle maailmalle - onko tämä sitten sitä läntistä demokratiakäsitettä?

    Demokratiaa myös "opastetaan" maailman suurimman perinteellisen sotavoiman - USA' n johdolla hairahtuneille ja usein taisteluvoiman käytöllä halutaan saattaa 'eksyneitä lampaita oikealle lännen tielle'.

    Suomesta katsottuna, kun Elämme täällä idän ja lännen vedenjakajalla - olisi viisainta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa olla sekaantumatta vieraiden sisäisiin asioihin ja mieluumminkin tarjota niinistömäisiä hyviä palveluksia niitä haluaville, joilla on keskinäisiä erimielisyyksiä.

    Presidentti Sauli Niinistön ehkä korkein tavoite on maailman kolme suurta Suomen Helsinkiin - johtajat Kiinasta - Xi Jinping, Venäjältä - Vladimir Putin ja USA' sta - joko Donald Trump tai Joe Biden.
  • 3

  • Britannia ja Yhdysvallat sanovat Venäjän suunnitelleen kyberhyökkäystä Tokion olympialaisiin

    Ilkka Luoma 
    Tiukkeneva idän ja lännen välinen vastakkainasettelun politiikka näyttää nyt ulottaneen sormensa jo urheiluun. Väitteet, syytökset ja usein tarkemmat selittämättömyydet sinkoilevat - jää pohdittavaksi mikä on läntisen toimintamallin motiivi ja tarkoitus.

    Venäjä kiistää nämä todisteettomat väitteet

    Venäjän vastaavat tiedustelu-, vakoilu- ja tutkimuslaitokset harvemmin syyllistyvät tähän todisteettomien esitysten julkituontiin. Ehkä ei ole löydetty mitään, tai sitten on parempi pitää löytämänsä asiat piilossa - omana tietonaan.

    Lännestä jo olettamus uutisoidaan innokkaasti - pyydettäessä todisteita ei kerrota, vedoten tiedustelulähteiden suojeluun. Usein vielä tietolähteeksi mainitaan nimeämätön lähde tai tiedottaja ei halua nimeään julkisuuteen - tämäkin suojelun ja turvallisuuden nimissä.

    Jos pohdimme tiedustelun tehokkuutta, niin kumpiko olisi tietovirran jatkuvuutta paremmin takaava - nimettömästi ja todisteettomasti esitetty väite vai täydellinen hiljaisuus, jossa ei kerrota ulos julkisuuteen mitään. Tässä ovat nuo läntisen ja itäisen tavan merkittävät eroavaisuudet.

    Miksi länsi käyttää lyömäaseena todisteettomuutta ja usein nimettömyyttä?

    Onko kyseessä tarkoitushakuinen vastakkainasettelu ja yleisen mielipiteen kosiskelu omalle puolelle näyttäen epämiellyttävyyttä vastakkainasettelun toiselta puolen. Näinkö mennään?

    On varmaa, että kaikilla merkittävillä valtioille on omat tiedustelu- ja vakoiluorganisaationsa

    Ruotsikin kuuntelee lain voimalla maansa läpi meneviä tietoliikennekaapeleita - liikkui siellä vieraita tai omia tietobittejä. Tämän vuoksi osaltansa Suomikin siirsi tietoliikenteen Keski-Eurooppaan merikaapeliin, jota ei Ruotsi voi vakoilla - samalla tuo Itämeren-kaapeli sai runsaasti venäläisiä asiakkaita.

    Urheilu on kansainvälinen tapahtumien yhteiskirjo, ja nyt näinkin halutaan sättiä itäistä osaamista, kilvoittelua ja osallistumista - ikäänkuin työntäen syrjään. Tämä malli ei paranna myöskään kiistattomien doping-tapauksien loppumista.


...
                Ilkka Luoma



...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti