.
1
Yhteisvastuu keskuspankeista voi maksaa Suomellekin miljardeja
Ilkka LuomaMelkoisen pelottelevaa oppositiopolitiikkaa, olihan toinen kirjoittajista Kokoomuksen johtavia kykypoliitikkoja, joka on ollut sytyttelemässä/ agitoimassa jopa hallituksen kaatoa, koskien PM Sanna Marinin johtamaa NNV-hallitusta.
1 - Koronaa ei tilannut yksikään puolue - se vain tuli ja iski
Toistaiseksi hallituksemme on selvinnyt kunnialla, joskin kunnialla on hinta - ja tämän massiivisen hinnan on huomannut myös EU-Bryssel, erityisesti Saksa ja edunsaajina historialliseen "yhteisvastuuvelkaan" ovat nyt yltämässä kaikki, jo senkin vuoksi, että Etelä-Euroopan maat Italia ja Espanja olisivat EU-eroamisen linjoilla, kun heillä menee nyt niin "huonosti" - näin Saksa heräsi.
EKP' n edellinen pääjohtaja Mario Draghi lipsautti tahallaan esimakua tulevaisuuden veloille:
EKP' lta raha ei voi loppua" - eikä lopukkaan, sillä EKP' lla on monopoli euroon ja sen liikkeelle laskuun. Oireellisesti jo meidän talousviisas Vesa Vihriälä oli oivaltanut tuon Mario Draghin vihjeen pyytämällä vaikka ilmaista rahaa sellaisen hoitoon, joka ei ole suoranaisesti talouselämän syytä!
Emme tiedä tarkoin mitä EU-Brysselissä on sovittu, ehkä PM Marin tietää, mutta ei kerro, ettei synny hulabaloota ilmaisesta valtioille suunnattavasta helikopterirahasta.
Ilmaisraha on aina mahdollista, jos se osataan kohdentaa ja jakaa oikein - jos vielä kansalaiset EU' ssa huomaavat aloittaa meitä kaikkia Elättävän ympäristön suojelemisen - kulutustaan vähentämällä!
Velka on elastinen suure, moni muistaa miten vahvassa työllisyydessä ja inflaatiossa 1960- ja -70-luvun omistusasunnot mahdollistuivat "kaiken karvaiselle kansalle" - velatkin maksaen >[2]2
Koronapandemia paisutti miljardöörien omaisuudet yli 10 000 miljardiin dollariin
Ilkka LuomaOmaisuus, arvo ja rikkaus ovat kaikki kolme aivan eri asioita
Omaisuus on usein kirjanpidollista tasearvoa kuvastava suure, jossa kysyntä , tarve ja tarjonta ratkaisevat. Aikanaan Digital Research (=DG) oli valtavan arvokas yhtiö (C/PM-käyttöjärjestelmä ennen Microsoftin DOS' sia, kunnes DG romahti ja omaisuus katosi "liki yhdessä yössä".
Entä Microsoft - miten on sen elinkaari, joka nyt tekee Bill Gates' sta yhden "maailman rikkaimmista", miten tuo Gatesin rikkaus sitten luetteloidaan, kun tiedämme Elämän edessä maallisen rikkauden olevan katoavaista.
Menetämme jopa sosiaaliturvatunnuksemme, kun kuolo korjaa satonsa biologiseen kiertoon - olemmahn itsekin lopulta vain lainassa biosfääriltä - siis muodostuneet hiilielämästä ja vedestä. Joku laski ruumiin keskihinnaksi 42 euroa.
Arvoa taas voidaan mitata vetenä, kun olet kuolemassa janoon Saharassa ja beduiini tarjoaa sinut pelastavaa vesilitraa - mutta millä hinnalla, kuinka paljon tuosta maksaisi muun muassa kiinalainen Alibaba-verkkokaupan kehittäjä ja omistaja Jack Ma? Kiinassa arvellaan herra Ma' n olevan maailman rikkain mies - omaisuudellaan.
Miten se rikkaus sitten mitataan, kun kyseessä on arvo US-dollareina tai Kiinan juaneina - miten on noiden valuuttojen arvon määritys - lopulta, ja mikä kaikkiaan niihin vaikuttaa.
Se on varmaa, että meillä Suomessa menee keskimäärin edelleen varsin hyvin - ainakin maallisesti. "Kaikkea on ja rahakin riittää" -lainatakseni tunnetun kauppaketjun mainosta. Miten me täällä Suomessa arvioimme rikkautta, ja miten siihen liittyy onnellisuuden rikkaus - väitetäänhän meitä "maailman onnellisimmaksi"!
Se lienee varmaa, ettemme faktisesti ja kokonaisvaltaisesti tiedä maailman rikkainta - oli se sitten omaisuusarvona, käteisenä tai ostovoimana - se sen sijaan lienee varma, ettei raha takaa onnea.
Entä, jos oltaisiin voitu kysyä syyrialaiselta pylväspyhimykseltä, joka istui paalun nokassa 32 vuotta, ei tarvinnut rahaa, ei omaisuutta - vain huomaavaisuutta ohikulkijoilta.3
Pääministeri Marin: Koronavirustilanne pahenee Suomessa nopeasti – hallitus neuvottelee lisätoimista ensi viikolla
Ilkka LuomaKoronan ensivaiheessa PM Sanna Marinin NNV-hallitus ohjaili yhteiskuntaa harkiten, kuunnellen ja viisaasti toimien - sen todistavat "Elämä ensin'-linjauksen tulokset. Ruotsissa valittiin "Talous edellä" -linjaus Anders Tegnell' in johdolla - tilastot ovat tästäkin. Suomessa Elämä sai tilaa, ja Ruotsissa kuolema niitti satoaan suhteellisestikin huomattavasti tylymmin kuin meillä.
Nyt päälle käy Koronan "toinen aalto" - emme tiedä mikä on tässäkään tapauksessa viruksen tapa lisäännyttää itseään. Onko virus heikentynyt, onko se "armeliaampi" ja lisääntyy tehokkaammin, koska kuolleisuus on ainakin toistaiseksi vähäisempää - vai onko kyseessä se, että alun vanhukset ja vastustuskyvyltään heikommat ovat nyt viisaasti suojatumpana - emme tarkoin tiedä.
Kuitenkin nyt teho-osastot ovat Koronan osalta liki tyhjinä ja kuolleisuus toistaiseksi vähäistä. Ehkä virus hakee linjaansa, vaikka sen ainoa evoluution määrittämä työ on lisääntyminen, ja mahdollisimman tehokkaasti.
Viruksia on montaa lajia - aina Ebolasta, joka tappaa puolet - harmittomampiin, vaikkapa tämä nyt 'Korona II' n' - vai olisiko se kakkonen, ehkä vain tuotekehitysversio matkalla vieläkin tehokkaammaksi - emme tiedä. Sen me tiedämme, että virukset ovat ihmiseen nähden olleet "aina" ja saaneet kokea evoluution tuotekehitystä vuosimiljardit.
Nyt Koronan vauhti on lisääntynyt, puhutaan jopa eksponentaaliudesta
Silti se on Suomessa vielä "vähäistä" verrattuna muualle - entä kuolintilastot, entä teho-osastotilastot - miten meillä menee noihin nähden? Kerääkö Korona nyt "voimia" - iskeäkseen "imperiumin vastaiskun" - siis hakien itselleen sitä tehokkainta tapaa lisääntyä, kun muutakaan tehtävää sillä ei tietävästi ole (?)
Nyt tartunnan voi saada nuoremmat - he lienevät kyvykkäämpiä vastustustaistelussaan, monelta ei mene kuin maku- ja hajuaisti - vähäksi aikaa ja sitten selvä. Onko näin saatu immuniteetti, jää kiintoisaksi kysymykseksi.
Entä jos Koronan annetaan nyt levitä "Talous edellä" -mentaliteetilla?
...
Ilkka Luoma
1:
VastaaPoista"Suomen Pankin vastuut eurojärjestelmässä ovat kymmeniä miljardeja euroja – Jos Italia eroaisi eurosta, muut voisivat joutua maksamaan
Euromaiden yhteisvastuu toteutuu jo yhteisen valuutan kautta. Lue jutusta, miksi yhden maan EU-ero voisi aiheuttaa vaikeuksia muille.
Euroalue - 7.10.2020 klo 18.11päivitetty 7.10.2020 klo 19.55"
~ https://yle.fi/uutiset/3-11582599 -
...