torstai 22. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 16102020 - V

 .

  • 1 - 2

  • Kiina alkaa ensimmäisenä maailmassa luopua käteisestä

    Ilkka Luoma 
    2 - Emme voi välttyä ajatukselta, jossa verkkoihin ilmestyy "uutta bittirahaa" - ja sen soljuen eri käyttöosoitteisiin lisäämään ostovoimaa. Tämä on uhka, jossa bittiraha menettää merkityksensä, kun materiaalinen ja ravinnollinen niukkuus iskee päälle ja se tulee vääjäämättömästi, sillä loputonta kasvuhokemaa ei ole olemassa. Rajallisesta ei voida nyhtää loputtomiin.

    Voisimme olla jo nyt varmoja, että kaikki kiinteä omaisuus, ravintolähteet, puhdas vesi ja hengitettävä ilma arvoistuvat huimasti - näin ihmisten asumisympäristöt saattavat muuttua dramaattisesti, kun liika kulutus tuhoaa elinympäristöjä.

    Ihmiselo käy paikka paikoin liki mahdottomaksi - ja tuosta ei bittiraha enää pelasta, jonka piti määrittää kullekin ansioidensa mukaisesti ostovoimaa käytettäväksi ympäristöä, vihdoin ajatellen. Niukkuus on aina ollut evoluution paras "kehitystoveri".

    Entä valtion rooli?

    On varmaa, että bittirahan ominaisuudet tulevat olemaan valtion monopoli - ikäänkuin pankkijärjestelmä siirtyy valtiovarainministeriöiden kontolle - sillä bittivirtoja tulee voida vartioida sieltä mihin liittyy yhteiskunnallinen valvontakoneisto.
    Valvonta asettaa virkamiehistölle erityiset vaateet - nuhteettomuudesta, siis Kiinassa ollen kungfutselaisuuden tärkeintä toiminta-aluetta - lahjomattomien ja vastuuta kantavien virkamiesten koulukuntaa.

    Miten haluamme tässä ymmärtää täällä lännessä meille muutoinkin tuntematonta Kungfutse' een tahtomäärityksiä kaukaa tuhansien vuosien takaa ja mitä sitten merkitseekään Kiinan uus-kungfutselaisuuden aatemaailman, jota ajatetaan sisään vuoteen 2049 mennessä.

    Kiina on ottanut niin ympäristöllisen** kuin yhteiskunnallisen vastuun omasta olemuksestaan - kulttuurista, joka on eräs maailman vanhimpia yhtäjaksoisia korkeakulttuureja. Miten tähän ajatusmaailmaan ohjeistetaan kaikkialla verkoissa kulkeutuva bittimääritteinen ostovoima, jotta turvallisuus ja kunkin ostovoima takaantuu.

    PS. Entä kun sähköt katkeavat kaikkialta? e[1]
  • 2 - 2

  • Sähkönsiirrosta tuli verkkoyhtiöiden omistajille ehtymätön hillotolppa

    Ilkka Luoma 
    2 - Joskus epäkohdan pinnallenousu kehittää malleja luovina korjaussarjoina - tässä yksi sarja työmobilisaationa, jonka "sivu- ja päätuotteena" syntyy turvaa sähkönsiirron osalta kasvavia myrskyjä vastaan ja bonuksena saadaan paljon muutakin!

    Nyt järjestetään valtio-ohjatusti työmobilisaatio, jossa työllistetään projektina - 3-4 vuodeksi 40.000 ihmistä. Valinnat osiltansa syrjäytyneisiin nuoriin, pitkäaikaistyöttömiin ja yli 50-vuotiaisiin. Valinnat tehdään soveltuvuus edellä - tehtäviä on a' sta ö' hön. Kaikkia tarvitaan - suunnittelijoista lapionvarteen.

    Kyseessä suuroperaatio, jossa Suomi kaivaa maahan kaikki järkevästi ajatellut sähkö- ja tietoliikennekaapelit sekä edelleen soveltuvin osin samoihin kaivantoihin muutkin johdot, muun muassa vesi- ja jätevesiputket - järkevästi suunnitellen - alueittain.

    Suomi jaetaan piireihin tai siten miten se on suunnittelun, valvonnan ja työvoimasaannon osalta fiksua

    Vastuu jaetaan piireittäin ja päävastuu asetetaan keskelle Suomea, jotta näinkin annetaan malli Suomen olosta muuallakin kuin Kehä III' n sisällä.

    Koko "maan alle suojaan" projekti kestänee yli viisi vuotta, ja maksaa reilun ydinvoimalan verran, mutta saavutettu hyöty on varmasti suurempi. Projekti on järkevä ja motivoi tekijöitään. Projekti aloitetaan esisuunnittelulla, jolle PM Sanna Marinin hallitus antaa viiden miljoonaan esisuunnittelurahan.

    Samalla hallitus kasaa nopeasti lain, jolla otetaan kaikki ne sähköyhtiöt valtion osuuskuntaomistukseen, joilla on kaapelointia monopolina Suomessa

    Haltuunotto tarkoittaa enimmillään yli 50 prosentin omistusta. Sekin maksaa, mutta varmasti tuottaa takaisin noin 20-30 vuoden kuluessa, ja kansalaiset saavat hallittua maksupolitiikkaa ja myrskykestävyyttä + muut hyödyt, kun syntyneet "yhden kerran kaivannot" hyödynnetään laajemmin. e [1]
  • 2 - 1

  • Sähkönsiirrosta tuli verkkoyhtiöiden omistajille ehtymätön hillotolppa

    Ilkka Luoma 
    Yhteiskunta valtiollisena ja kunnallisina toimijoina kutokoot verkot maan alle piiloon myrskyiltä - kaikenlaisilta myrskyiltä - nyt on tekemisen paikka!

    1 - Tilaisuus tekee tunnetusti varkaan, ja tässä sähkönsiirron verkostossa laillisen "varkaan", sillä voitontavoittelu on eräs alkukantaisimmista ihmisominaisuuksista ja tässä sille annettiin oiva mahdollisuus toteuttaa tulonteon luovuutta - ponnevibraatioksi saatiin pelko myrskyjen tuhoista ja sen myötä sähkökatkoista.

    Nyt yllättäen "ei niin paljon pahaa, ettei yllättäen hyvää!"

    Työllisyystavoite ei täyty puheilla, eikä hienoilla aikomuksilla. Työllisyys kohentuu tarjoamalla työtä. Valtio voisi nyt poikkeustilanteessa tehdä poliittisista puheista toisin eli järjestää työmobilisaation.

    Nyt monia närästää sähköyhtiöiden monopoliasemasta tekemät kiinteiden kuukausi- ja siirtomaksujen korotukset, vedoten suuriin investointeihin - johdotukset maan alle - suojaan lisääntyviltä myrskyiltä. Perustelu on sinällään oikea, mutta toteutus pitää ottaa yhteiskunnalle - vähintäänkin vaikuttavaan vähemmistö-omistuksineen! >[2]
  • 4

  • Luonnontieteilijä Attenborough: Sivilisaatioiden romahdus on jo näkyvissä

    Ilkka Luoma 
    Elämä ihmisen kanssa ja ilman ihmistä

    Tunnetusti meitä kaikkia Elättävä biosfääri tulee mainosti toimeen (jopa paremmin) ilman ihmistä, mutta me valloittaja-ihmiset emme tule taas toimeen ilman muuta biosfääriä (olemmehan toki itse osa tätä hiili-vesi-järjestelmää, joka on luonut kaltaisemme Elämän).

    Ihminen on ainoa Elollislaji joka käyttää ulkoista muiden aikanaasaamaa energiaa omaksi edukseen - valtavalla määrällä Elämämme helpottajia - apuvälineitä, joista on syntynyt muulle Elollisluonnolla se kauhukuva, jota kutsutaan kasvuhokemaksi, kun ihmisillä on vastustamaton tarve näyttö- ja vertailutalouteen*.

    Enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä

    Bioenergia on kierrossa sekin, mutta sen aikaansaama ravinne- ja käyttövoima on aina poissa toisaalta biosfääristä, kun me otamme siitä irti esimerkiksi liike-energiana siirtymisemme paikasta toiseen ja takaisin. Meille on sinnikäs tarve päästä määräänpäähämme nopeammin ja useammin.

    Nyt on pinnalla huoli biosfääristä

    On kysymys meidän ihmisten omasta mahdollisuudesta elää ja lisääntyä. Evoluutio, joka rakensi koko biosfäärin, meidän ollen sen kokonaisbiomassasta hitunen – ei juurikaan nytkähdä, jos meitä ei olisi.

    Se on kuitenkin varmaa, että jälkemme meitä elättävään biomassakiertoiseen hiilielämään on verrattomasti suurin jäljenjättäjä. Sir David Attenborough tylyttää ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005920380.html

    Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

    Kysytään vuodesta toiseen, sillä talouskasvuhokemamme on se suurin syyllinen miksi eliöympäristö ”vaikeroi” tai muuttaa sopeumiaan sellaisiksi, joissa meille ei ehkä tilaa enää olekaan? Miksi näin?

    Syy on selvääkin selvempi. Evoluutio, joka sopeuttaa ja kilvoittaa elämää pysymään tasapainoisesti elinvoimaisena, on aina ”halunnut” vain yhden asian – pysyä hengissä - ”loputtomasti, sen ollen tavoitteeltaan ”kuolematon”.

    Jokainen uusi sukupolvi siellä ja täällä biosfäärissä on tästä väkevä esimerkki ja todiste. Pitäisikö heillekin jättää jotain?
  • 5 - 2

  • Kuinka demokratia mitataan?

    Ilkka Luoma 
    2 - Demokratia oli keksintö, jolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa piti suojeleman

    Kansalaiset saavat tänä päivänä niin runsaasti informaatiota, että tajuavat kasvavan kuilun pääoman ja tuotannontekijöiden välillä. Liika ahneus ei tue demokratiakäsitystä.

    Onko demokratia nykymuodossaan hampaaton rajattomalle pääomalle ja ostovoimasiirroille?

    Valtakoneistojen tulisi olla riittävän vahvat huolehtimaan kulutustekijöistä, jotka ovat oleellisimpia talouselementtejä taloudellista hyvinvointia jaettaessa.

    ...
    Välitön kannanotto neuvoa-antavana, jopa äänestyksenä voisi olla päivittäistä operointia jo nykymallisissa infoverkoissa, joissa kansalainen suoraan ottaa kantaa ensivaiheessaan ns. varjovaltuustona tai -eduskuntana. Poliitikkojen on turha mainostaa asiakäsittelyjen monimutkaisuutta tai edunvalvonnan tasajakautumisen edellytysten valvomista pönkittääkseen omaa rooliansa.

    Pienoiskansa eduskunnassa ei ole koko kansa, vaan välikädellinen niukkuuden jako kansalaisille. Kansalaiset osaavat antaa mielipiteensä ratkottaessa noita samoja niukkuuksia. Mitään monimutkaisuutta ei ole, sillä oleellinen asia on kysymysten asettelu suoriin kansalaismielipidekyselyihin.

    Suomeen voisi syntyä koulukunta, joka osaisi kysyä oikeita asioita oikealla hetkellä
    Kreikkalaisen filosofin Sokrateen kyselytekniikka oli jo reilu pari tuhatta vuotta sitten vertaansa vailla.

    Muutama sata sata vuotta myöhemmin Rooman keisari Julius Caesar osasi vahvana henkilönä hoitaa kansalaistyytyväisyyden paremmin kuin ahneet senaattorit, joiden päällimmäinen huoli oli omien busineksien kulku.

    Caesar ei ollut demokraatti, eikä Sokrates ollut poliitikko! e

...
                Ilkka Luoma


...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti