torstai 22. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 18102020 - II

.

  • 1

  • Kiinan suur­lähetystö arvostelee Suomen päätöstä keskeyttää luovutus­sopimus Hongkongin kanssa, kehottaa ”lopettamaan maan asioihin puuttumisen”

    Ilkka Luoma 
    Hongkong on osa Kiinaa, ollut "aina" pl. englantilaisten miehitys ja pakolla vuokraotto - suurelta osin kahden Opium-sodan myötä, joissa siirtomaaimperiumi Englanti halusi myydä Intiasta, alusmaastaan opium-huumetta kiinalaisille - jota taas silloinen Kiinan keisari vastusti jyrkästi. Kiina hävisi nuo Opium-sodat. HK siirtyi Englannin alaisuuteen, kunnes vuokrasopimus päättyi.

    Suomella on ollut poikkeavan hyvät suhteet Kiinaan

    Me emme ole aiemmin juurikaan sekaantuneet Kiinan omiin sisäisiin asioihin. Lisäksi hyvät kaupalliset suhteet ovat jo kaukaa ajalta, jolloin suomalaiset myivät käytetyt paperikoneet käytettyinä - eikä uudelleen maalattuina "uusina" kuten moni tuolloin aikanaan tarjosi. Nokian supermenestys kumpusi paljolti Kiinasta. Nyt Kone Oyj ammentaa Kiinasta suuria voittoja.

    Nyt katsotaan pelisilmää, puolueettomuutta sekä kykyä nähdä todellisuuksia erilaisten yhteiskuntajärjestysten osalta - me kun Elämme idän ja lännen vedenjakajalla.

    Lännessä pelataan omilla yhteiskuntamalleilla ja idässä omilla

    EU edustaa maailmastamme noin 0,45/7,8 osuutta, kun Kiina on sitä suhteella 1,4/7,8. USA' n rooli maailmallisena toistaiseksi hegemoniallaan vieläkin peienempää suhdetta 0,33/7,8.

    Suomen on viisasta olla "niinistömäisesti hyvien palveluksien tarjoaja" - niitä haluaville, ja aina niin, että kaikki osapuolet ovat läsnä nauttimassa näistä meidän pragmaattisen neuvokkaita sekaantumattomuuksista. Löysikö nyt rikka silmään tai särö "rakkauteen" - on herkkä hetki, sillä Kiinalla on pitkä muisti - hyvin pitkä.

    Pitkästä kiinalaismuistista esimerkkinä voisi olla 1960-luvulla Suomesta pyydettynä annettu metsien hoito- ja istutusneuvonta - nyt Kiina vihertyy voimallisimmin koko maailmassa - Intian ohella. Yllättävääkö? Kyllä tai ei, mutta Kiina muistaa suomalaisten hyvät neuvot.

    Kiina on tänään maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2015) sekä suurin viejä

    Suomelle kiinalaiset tuotteet ovat osaksi välituotteita parantamaan meidän omaa vientiä, josta Elämme.
  • Yhdysvaltojen on pakko uudistaa turvallisuusajatteluaan lähivuosina

    Ilkka Luoma 
    EU-Euroopasta katsottuna olisi tärkeää osata huomioiminen niin "itään kuin länteen"

    Nyt maailmallinen napaisuus on vähintäänkin duopolistumassa. Aiemmin US oli viime vuosisadalta juontuen jo maailmallinen hegemonia kaikkialla olevine sotilastukikohtineen sekä US-osallisteisine sotineen. Sodat jatkuivat tämän vuosituhannen alusta - Afganistanista Syyriaan, lähes jatkuvina sotilaallisina sekaantumisina.

    Kaikille US-hyökkäyksille on aina löydetty lännessä hyväksytty syy - usein vielä niin, että EU-Eurooppa muutamine jäsenineen on osallistunut, jopa itse näihin taistelutilanteisiin - Irak, Libya ja Syyria. Samaan aikaan toisen maailmallisen duopolin synnyttäjä - Kiina, ei ole sotinut missään - tällä vuosituhannella.

    Kiina noudattaa vanhana perinteenä sekaantumattomuutta toisten vieraiden omiin sisäisiin asioihin, tässä lienee se suurin ero lännen ja idän yhteiskuntakulttuureissa - pidemmällä vaikutteella.

    US on jo aloittanut uuden maansa kansallisen turvallisuuden nimissä olevan uuden normaalin ulko-ja turvallisuuspolitiikassaan - epätavanomaisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -käytänteen erityisenä trumppismina, saaden nimityksensä vielä istuvasta presidentti Donald Trumpista.

    Kiina on ajanut ehkä USA' lle yllätykseksi itsensä naailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2015) ja samalla US on huomannut monin osin suuren riippuvuuden Kiinan tuotannosta ja sen viennistä; näin Kiina on noussut myös maailman suurimmaksi vientimaaksi.

    Myös amerikkalaiset yhtiöt veivät tuotantoaan ja työpaikkojaan Kiinaan

    EU ja Suomikin veivät, jo alkaen reilu 20 vuotta sitten. Työpaikkojen vienille on selvä syy - piti saada enemmän kilpailukykyä hinnoittelusta - siis lisää liikevaihtoa ja voittoja. Kiina taas houkutti ja houkuteli - lähinnä kolmen syyn vuoksi:

    1) Halpa ja ahkeran oppiva ja utelias toveri, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3) Alussaan liki olemattomat ympäristölait, näin länsi siirsi ympäristötaakkaansa kiinalaisten "taskuihin".

...
               Ilkka Luoma


...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti