lauantai 24. lokakuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 23102020 - II

.

  • 1 - 2

  • Uuden Silkkitien investoinnit vesittävät Kiinan ilmastotavoitteet

    Ilkka Luoma 
    Kiina tietää, että jos 1,4 miljardia ihmistä kuluttavat per capita keskimäärin kuin US' ssa tai Suomessa, niin Maapallon kantokyky romahtaa ja biologinen luontoelämä kutistuu hälyttävästi.

    2 - Näin muodoin Kiina on kauaskatseisesti ehdottanut roolia olla ympäristöasioiden johtovaltio maailmassamme

    Kiina on saavuttamassa tavoitteensa kansalaistensa maallismateriaalisen hyvinvointitason osalta verrantona suhteellisesti lännen kulutusvaltioihin. Tämän tasa-arvo- ja oikeudenmukaisuustason Kiina haluaa myös kumppanimailleen Silkkiteiden reiteillä - ovathan nuo valtiot keskimäärin edelleen kehitysmaita, ja näin heilläkin on samat oikeudet maalliseen kulutustottumukseen - maailmallisen keskiarvon mukaisesti.

    Nyt kaikkien on otettava vastuuta!

    Tuo vastuu katsotaan kahdella mittarilla: 1) Kumuloituneiden päästöjen määrä valtioittain ja 2) per capita kulutuksen keskinäinen vertailu per valtiokansalainen - päästöineen. Tämä on sitä kiinalaisten tasa-arvoajattelua ja oikeudenmukaisuusfilosofiaa - uus-kungfutselaisella hengellä.

    On siis kysymys maailmallisesta oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvon kokemuksista - todellisten tilastojen perusteella

    Kiina laskee, että reaalitilastojen hyväksyminen jättää varaa nostaa nämä kehitysmaat lähemmäksi muiden jo pidempään kulutukseen tottuneiden valtioiden kanssa.

    Kaupallisesti Kiina pohtii tässä itsekkäästi - omaa ylivertaista kauppaa kilpailukyvyllä, jota ei muilla toistaiseksi ole - juuri näihin kehitysmaihin! Näin Kiina ajaa itseään rooliin, jonka populaatiosuhde 1,4/7,8 oikeuttaa - suhteessa vaikkapa US' n 0,33/7,8 suhteeseen nähden.

    Edellä oleviin näkökulmiin nähden länsi USA' n johdolla on herännyt vastakkainasetteluun ja informaatiosotaan, joka esiintyy hyvin US-presidentti Donald Trumpin "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkana.

    Maailmallinen ympäristökriisi hoidetaan vain kokonaisvaltaisella yhteistyöllä ja tämä ei siedä tätä luotua vastakkainasettumisen tilaa kuin informaatiosotaakaan - maailman hegemoniallisuudesta. e
  • 1 - 1

  • Uuden Silkkitien investoinnit vesittävät Kiinan ilmastotavoitteet

    Ilkka Luoma 
    Kiina haluaa olla maailmanlaajuisesti ympäristöasioiden huolehtija numero 1

    1 - Tilastot tukevat ja eivät tue tätä ympäristöjohtajuutta - tosin Kiina on rakentanut ohjelman, jossa se korjaa kaikki ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä.

    Ympäristöhaittoja sekä päästöjä tulee tarkastella laajemmin

    Ensinnäkin ympäristöpäästöjen vuodesta toiseen kumuloituvuus on vähän tunnettu - tunnetusti ongelmat kasautuvat vuosien saatossa - niin hiilidioksidi kuin muutkin jätökset, joita ihmisperäinen tuotanto ja kulutus aikaansaavat. Kumuloituvuutta on tutkittava noin 100 vuoden hahlossa.

    Kiina oli ja on osin vieläkin kehitysmaa - aina 2000-luvun alkuun asti

    Kiinan nousu maailman suurimmaksi taloudeksi aktivoitui vuonna 2015 (bkt/PPP* - IMF 2015). Näin Kiinasta tuli myös maailman suurin vientivaltio ja absoluuttinen päästöjen lähde. Päästöjen suureen määrään vaikutti myös se, että lännestä siirrettiin paljon tuotantoa** (ja myös työpaikkoja) Kiinaan ja samalla vietiin omia ympäristöjätöksiä kiinalaisten "taskuihin".

    Kiina halusi edesmenneen suuren miehen Deng Xiaoping' in ohjeistamana omaan osuusrooliinsa maailmassamme - jo populaatiosuhteensa 1,4/7,8 osalta - "Menkää ja rikastukaa" -Deng kehotti.

    Oli kysymys yksilötasoisesta maallismateriaalisesta hyvinvoinnista - lähinnä kulutuksena

    Olihan Kiina tältä osin kaukana jäljessä lännestä per capita -laskentana. Deng halusi kiinalaisille saman oikeuden kuin mitä se oli lännen kulutusmaissa, joissa kasvuhokema ja näyttö- ja vertailutalous ajoivat kehitystä kohden luontobiologian romahdusta.

    Nyt kiinalaiset ovat tulleet tähän arveluttavaan kehitykseen mukaan, mutta vain vimeisten noin 15 vuoden aikana, kun lännenmies sai kulutusjuhlia jo lähes 100 vuotta - ainakin ympäristöpäästöjen aikaansaajana.

    Kiina johto haluaa nostaa sen omat kansalaiset samaan oikeudenmukaisuustasoon kuin mitä on lännessä - niin myös kulutusmahdollisuuksien mukaan >

...

Ilkka Luoma

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti