torstai 4. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 03032021 - I

 

HS

Porvoo saattaa hävitä Nesteen miljardi-investoinnin Rotterdamille, mutta UPM:n hankkeen osalta peliä ei ole vielä menetetty


..
Ilkka Luoma 
Biologia syntyi alkuaine hiilen ympärille - sehän on sitä jo keskikoulussa opetettua orgaanista kemiaa - eikä sinne saatu mahtumaan kuin yksi alkuaine - hiili C.

Neste Oyj tuli tunnetuksi ympäristöaktivistien keskuudessa 'sademetsien kaatajana', sillä tuo palmuöljy raaka-aineena kasvoi viidakoissa - usein maailmallisissa keuhkoissa - palmujen siemenissä ja näin kaatui paljon sellaista, mikä kostautuu todennäköisesti kohta tai hiukan myöhemmin.

Aikanaan Kiinasta oli Neste yhtiölle kysely voitaisiinko ravintolarasvoja hyödyntää biopolttoaineiksi, kun silloin tuo jäterasva meni haaskuuseen ja ongelmiksi putkistoille ja viemäreille (meillä asiaa auttoi rasvanerotuskaivot) - niin nytkin Kiinassa.

Kiina ei taas halunnut kaataa metsää autoilun liike-energiaksi - tänään Kiinan metsät vihertyvät US NASA' n tutkimuksen mukaan nopeimmin pallollamme yhdessä Intian kanssa.

Lappiin oli myös tarkoitus tehdä biopolttoainetehdas - jalostamo - kiinalainen Kaidi rahoittajana, jopa aiempi RKP' n ministeri Carl Haglund meni ponnistamaan tätä hanketta - sittemmin Carl hävisi kuvioista.

Biopolttoaine ei ole kestävä ratkaisu, varsinkaan kun emme ole valmiit vähentämään kulutustamme.

Neste yhtiön uudet ajatukset jäterasvojenkin jalostamisesta autoilun liike-energiaksi vaativat paljon rasvaa, ja sitä meidän 5,5 miljoonaa ei tuota riittävästi. Ehkä maaperä rakentamisen osaltakin on eräs investointihalukkuuteen vaikuttava tekijä, mutta raaka-aine ja itse markkinat ratkaisevat.

Rotterdamista kun vedetään harpilla 400 kilometriä - mahtuu sinne miljoonia autoja ja vielä enemmän ihmisiä - kyllä biopolttoainetta voidaan hyödyntää autojen jälkeenkin - vaikkapa julkiseen liikenteeseen, ehkä jopa lämmittämiseen (?)

Entä itse kierrossa olevan biologian hyödyntäminen lyhytnäköisesti liike-energiaksi?

Liki ympäristörikos, sillä emme tunne riittävästi vuosimiljoonaisen biotalouden luontaisia biomassakiertoja ja niiden keskinäisiä vaikutesuhteita eri vaiheissaan!

Emme tunne bioevoluutiota!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti