torstai 11. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 10032021 - II

 

  • 1

  • Yhdysvalloissa tutkitaan Facebookin rekrytointeihin kohdistuvia väitteitä rasistisesta syrjinnästä

    Ilkka Luoma 
    Herää kysymys miksi tämän tyyppinen epäilys juuri Facebook -yhtiön osalta nousi mediakeskiöön. Ehkä siksi, koska nyt perinnemedia on varpaillaan miten lainsäädäntö tulee ratkaisemaan mainostulojen jakautumisen (niin sanottu Australia case).

    On väitteitä, että tämä uusi suoramedia - 'someksikin' kutsuttu sosiaalinen infoalusta - alustatalous - rohmuaa laatumedian mainoseuroja - epäreilusti ja suurta systemaattisuutta harjoittaen. Onko näin - herää kysymys.

    On kuitenkin selvää, että näistä väitteistä, joita nyt suunnataan Naamakirja yhtiöön, on osoitettavissa kymmenistä, ellei sadoista muistakin yrityksistä epäilyksien alle.

    Olisiko kuitenkin niin, että laatumedia halusi juuri herätetyksi epäluuloa näitä somealustoja kohtaan, jotta lainlaatijat EU' ssa ja Suomessakin olisivat suopeita mainoseurojen jaon osalta - paremmin vastaamaan perinnemedian toiveita.

    Lopulta mainoseurojen kuten tilausallekirjoitustenkin osalta yritykset ja lukijat ratkaisevat pelin. On kuitenkin kysymys luottamuksesta, uutisten puolueettomuudesta ja ainakin siitä, ettei asetella tarkoitushakuisia vastakkainasetteluja yksipuolisuuden nimissä.

    Olisiko paluu tutkivaan laatujournalismiin ja näin jäisi jäljelle puhdas tiedon oikeellisuuden tilanne, johon lukijat voisivat luottaa.

    Voisi olla varma, että liki mistä tahansa yrityksestä voidaan osoittaa näitä Facebook' iin asetettuja väitteitä - ainakin todisteet olisi hyvä saada esille mahdollisimman nopeasti.
  • 2

  • ”Tyhjiä vuokra-asuntoja on hirveä määrä” – Vuokran­antajat joutuneet laskemaan vuokria Helsingissä, asiantuntijat selittävät muutosta

    Ilkka Luoma 
    Vuokramarkkinoita merkittävältä osaltaan ylläpitää suotuisa yhteiskunnan asumistukijärjestelmä, joka osaltansa on hiljalleen vivunnut tulonsiirtoa yhteisestä vero- ja velkapussista yksityisten asunnonomistajien (myös yhteisöomistajien - kuten Kojamon* sijoitustileille) siis vuokralle antajien pusseihin.

    |* Kojamo Oyj on muun muassa ammattiyhdistysliikkeiden omistama kiinteistöjen omistusyhteisö, joka on monin eri syin voimallisesti nostanut vuokratasoa.

    Tänään asunnon saa ostettua - luottotietonsa huolellisesti säilyttänyt - ennätysalhaisella korolla ja pankkien marginaalilla - parhaimmillaan pienellä alkupääomalla (jopa vain 10 prosenttia) saa asuntolainan, lainoitetun asunnon voi sitten laittaa vuokralle ja koko sijoitustoiminnan voi taitavasti oman yhtiönsä puitteista hoitaa pelkällä vuokratulolla!

    Oikein vai väärin?

    Oikein, sillä se on laillista ja tuottavaa - ainakin saa perinnöiksi jaettua lapsilleen omat asunnot, sitten kun vuokralaiset ovat "kustantaneet" - osaksi asumistuella asunnon velattomaksi.

    Väärin, sillä tämä vuokra-asuntoliiketoimi osaltansa kustannetaan yhteiskunnan tulonjakokukkarosta

    Lisäksi herää kysymys rahan kertymisestä samoihin kukkaroihin, eli kyseessä moraalis-eettinen yhteiskuntakysymys. Entä jos koko asumistukijärjestely poistetaan yksityisasunnoista - ja keskitetään vain esimerkiksi kuntien omistamiin asuntoihin ja samalla kunnat tulevat merkittäviksi rakentajiksi.

    Pohdittavaksi yleiskysymykseksi jää se kuinka paljon yhteiskunnan pitää kustantaa ja ylläpitää yksityisen jäsenensä tulonmuodostusta kuin omistusjärjestelyjä.

    Onko tämä sitten lopulta sitä todellisuutta, että toiset ovat vain nokkelampia kuin toiset - ja toiset pääsevät tulonmuodostukseen ikään kuin kultalusikka suussaan.

    Laittaisiko tämä yrittämisen ja pärjäämisen filosofia enemmän jo alusta lukien, kun vanhemmat antavat opastusta kuinka sijoittaminen on mukavaa, jos unohdamme tässä otettavat riskit.

    Moni muistaa, kun 1990-luvun alun asuntomarkkinat ... !

...
Ilkka Luoma





| BLOG | FB |

1 kommentti: