maanantai 29. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 27032021 - II

 

  • 1

  • Biden kutsuu Kiinan ja Venäjän johtajat mukaan ilmastokokoukseen huhtikuun lopulla

    Ilkka Luoma 
    Oletteko koskaan kuulleet Kiinan johtajan arvostelevan | arvioivan kollegojaan muista maista?

    Ette, sillä Kiinan johtaja ei puutu tuon tyyppisiin henkilökohtaisiin asioihin. Miksi sitten vastavalittu us-presidentti Joe Biden näin tekee? Sekin on selvää - hän on epävarma itsestään ja pitää tällä 'well-tyyppisellä' heittelyllä ikään kuin epävarmana yllä oloaan omasta mahdista, jota ei ole enää kuin aseissa ja niiden hyökkäyksellisessä käytössä (katso US' n sodat tältä vuosisadalta, joihin on sekaannuttu, usein hyökkääjänä).

    'Well -viskelyt' muista johtajista on ehkä myös kevennystä, jotta saadaan tunnetta yhteisestä asiasta, että olenhan minä .. kaverikin, vaikka silloin tällöin uhkailen, kiristelen ja pakottelen -tarpeidemme mukaisesti.

    Onhan nyt kyseessä asiakokonaisuus, joka koskettaa koko maailmaa 7,9/7,9, josta Kiina edustaa 1,4/7,9, Venäjä 0,15/7,9 ja USA 0,33/7,8.

    Ilmastomuutos on yksi osa ympäristöongelmia, joissa "kaikki vaikuttaa kaikkeen"

    Yhdysvallat on kumuloivana ympäristöjäljenjättäjänä maailman suurin - nousevan päästöjäljen alkaessa jo 1900-luvun alusta. Kun vielä demokratian perussäännöin tarkastelemme oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa per capita tasolla - amerikkalaisten kokonaisvastuu jäljestään on johtajan jälki ja onkin hienoa, kun Biden nyt omalla aktiivisuudellaan haluaa kantaa tätä johtajan vastuuviittaa.

    Kiina on valtiona suurin tässä ympäristöjäljenjättäjänä, kuten myös vientivaltiona, talousvaikuttajana ja kansantaloutena (bkt/PPP - IMF 2015).

    Länsimaat siirsivät suuren osan tuotannostaan halvan, ahkeran ja uteliaan toverin liukuhihnoille -Kiinaan, paljolti paranevien voittojen kuin aivan uudelle markkina-alueella pääsyn johdosta. Kiina on itsessään maailman suurin sisämarkkinapotentiaali, kunnes kehitysmaat ja Intia tulevat tilalle.

    Kiina on ilmoittanut ratkaisevansa omat ympäristöongelmat vuoteen 2049 mennessä, jolloin Kiina yhteiskuntamallina täyttää 100 vuotta. Kiina on myös ilmaissut halunsa johtaa ympäristötalkoita ..
  • 2

  • Paavi määräsi kardinaalien ja pappien palkkoja leikattavaksi, jotta työntekijöitä ei tarvitsisi irtisanoa – turistikato vienyt Vatikaanilta tuloja

    Ilkka Luoma 
    Väkevä esimerkki karismaattisesta uskon siivittämästä voimasta vaikuttaa - ilman julkisia komiteamietintöjä - ylhäältä alas - paremmasta palkasta pienempiin, huomioiden ne pienimmät. Ikään kuin Pietarin kalansaalis tai ne "viisi kalaa ja kaksi leipää", jotka osattiin jakaa laajalle joukolle.

    Antaa uskoa sellaiseen oikeudenmukaisuuteen, joka lähtee ylhäältä - valuen alas laajojen joukkojen hyödyksi. Paavi halusi erityisesti että kaikki tulisivat toimeen ja olisi työtä, joka luo elämän eliksiiriä uskovienkin joukkoon.

    Esimerkin voima?

    En tiedä miten itse Paavi alensi omaa palkkaansa, mutta uskoisin, että teki sen, kuten presidentti Sauli Niinistö, joka kieltäytyi aikanaan tulevasta verottoman palkkionsa nostamisesta - tosin se taisi nousta sitten kuitenkin (?)

    Tosiasia on se, että paremmin menevillä on "velvollisuuksia" yhteiskunnassa, jossa "kaikki vaikuttaa kaikkeen", ja jokaisella on roolinsa, kun rahavirtoja muodostuu - epätasajako-ongelma on siinä ,että ostovoimalliset "ylijäämävirrat" kasautuvat liian harvojen kukkaroihin - oikeudenmukaista tai sitten ei?

    Nyt Paavi viestitti omilleen ja maailmalle - on aika raottaa niitä suurempia masseja - vähäosaisempien hyväksi. Miten muualla - ehkä usko antaa tässä uskoa huomiseen paremmasta ja oikeudenmukaisemmasta tulevaisuudesta.

    Ehkä ei, sillä jo nyt huudellaan uutta kasvunhokemaa, siis 'enemmän, useammin ja suuremmissa erissä' - siis ostovoimaa, jotta kulutuspyörä pyörähtää. Onko tuo muisti sittenkin se meidän ongelmaisin psyykkeen värinätila, kun hymy nousee suuremman TV-ruudun tullessa mahdolliseksi.

    Paavi oli muutoinkin esikulkija - kävi Irakissa tapaamassa uskonvelipuolia koettaen näin lähentää uskontojen oikeudenmukaisuutta omiin tapoihinsa hyväksyen kuitenkin erilaisuuden.

    Entä nyt, kun palkkakäsky kävi alas - organisaatioon?

    Oliko tällä ohjeella uskonnollinen täyttymys jaettavasta kalansaaliista, kun meretkin ehtyvät tästä evoluution hyveestä ravita sopeumallinen määrä muuta luontobiologiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti