maanantai 8. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 07032021 - III

 702

  • 1

  • Yhdysvaltain senaatti hyväksyi korona­elvytyspaketin maraton­äänestyksen päätteeksi – edustajain­huoneen äänestettävä vielä kertaalleen

    Ilkka Luoma 
    Raha ja valuutta ovat lopulta vain numeronsa mukainen luottamusarvo!

    Aiemmin raha - vaihdantaväline - sidottiin johonkin reaaliarvokkaaseen, usein niukkuuden ominaisuuteen, kultaan. Näin oli US-dollarikin, joka tosin Bretton Woodsissa irrotettiin kultakannasta, jonka jälkeen dollaria ei saanut FED' ssä vaihdettua kultaan. Mutta luottamus jäi - US Army' n ja USAF' in kuin maailmallisesti merkittävän kauppavoiman vuoksi.

    Nyt kysytään mistä tuo jättimassiivinen dollarivirta ammennetaan?

    Herää vääjäämättä kysymys, miten USD' n haltija FED käyttää setelikonettaan ja pyörittää markkinoille katteetonta ostovoimaa - dollareina. Velkaa toki otetaan, mutta mistä se velkana oikein kalastetaan - jää monien tasetilien taakse piiloon.

    Bretton Woodsin jälkeen US-liittovaltio aloitti velkaantumiskehityksen - tänään Kiina on yksittäisistä valtioista se suurin US' n velkoja - yli 1000 miljardilla USD' lla. Miten Kiina arvostaan omissa taseissa tuota velkaa - ei ole tiedossa, kuin sen verran, että Kiina laskee ettei US maksa reaalisesti koko velkaansa koskaan pois. Kiinan osalta otettu velka oli keino saada US-vienti huipulle, ja tämä taas tuotti USA' lle jättimäisen ulkomaankaupan vajeen - muun muassa Kiinan kanssa.

    EU-Euroopassa puhutaan helikopterirahasta suoraan kansalle, ja vähintäänkin valtioille - muun muassa talousviisas Vesa Vihriälä. Toisaalta EKP' n aiempi johtaja Mario Draghi sanoi enteellisesti, ettei se EKP' lta voi edes loppua.

    Näin myös USA' ssa, FED' ltä raha ei lopu - siitä pitää huolen jatkuva dollarillinen bittivirta pankkeihin, jaettavaksi lainoina asukkaille aiheuttamaan kulutusta. Nykyinen talousoppi on se, että kulutus ratkaisee - kulutus luo työtä ja työ kulutusta.

    Entä meidät lopulta täydellisesti elättävä luontobiologia, joka käy jo varahapella, ja kuihtuu elämänsä monimuotoisuudesta. Me ihmiset syömme muiden riisikupeilta ja lännenmies muiden ihmisten - lähinnä kehitysmaiden lautasilta.

    Kuinka kauan US voi velkaantua ja kuinka kauan luottamus pelaa?
  • 2

  • Burka pois, univormu ylle

    Ilkka Luoma 
    Miksi olemme Afganistanissa?

    [ORIG] Vaimoni kysyi kahvipöydässä - ”Vieläkö lehdet laittavat toimittajiaan Afganistaniin?” - en osannut täyttä vastausta antaa, vaan totesin, että lienevät omalla vastuulla olevia freelance-toimittajia/ kuvaajia – hyvällä korvauksella.

    Vaimoni lukee kirjaa ”Ja vuoret kaikuivat” -Khaled Hosseini, joka on tullut tunnetuksi afganistanilaiseksi kirjailijaksi teoksista ”Leijapoika” ja ”Tuhat loistavaa aurinkoa”

    Edelleen vaimoni sanoi, että kirja tempaisee mukaansa … siksi intensiivistä sisältöä se tarjoaa vaikeissa oloissa elävistä ihmisistä, joilla on laaja sydän ja väkevä historia.
    ..
    Noista aatoksista tuli mieleen – englantilaiset, venäläiset ja amerikkalaiset – kaikki ovat koettaneet järjestyksenpitoa vieraalla maalla – olla opettamassa omaa kulttuuria, tapoja ja menetelmiä. Mikään ei ole kantanut hedelmää. Kaikki vieraiden yritykset ovat leijailleet tiehensä, loistavan auringon alla – vuorien kaikuessa omaa, alueelle tyypillistä historiaa – lännen saamatta mitään vastakaikua.

    Miksi me suomalaiset olemme Afganistanissa?

    Miksi amerikkalaiset menivät ja tappoivat 9/11 kaksoistornien varjolla suuret joukot syyttömiä afgaaneja – ihmisiä vaikeista oloista, joille läntisen maailman kulutus on vain kaiku jostain maallisesta, mitä Allah ei siunaa – eikä Taleban tunnusta.
    ..
    Afganistan oli Neuvostoliiton lopun alkua. Afganistan oli venäläisten "Vietnam", kuten silloinen US-pr. Jimmy Carter ilmaisi: "Saipahan Moskova nyt oman Vietnaminsa". Kornia oli se, että US aseisti ja tuki Neuvostoliiton Afganistan-vastustajaa Mujahideen-kapinallistaistelijoita asein, rahalla ja tiedustelutiedoin 1980-luvulla.
    ..
    HS-teksti tältä päivältä on ikään kuin pyykkäämistä lakanoita valkoiseksi kaikesta siitä verestä mitä Afganistanissa on vuodatettu - niin ulkoisten joukkojen kuin sisäisten kiistojen osalta.

    Miksi me sekaannumme vieraiden sisäisiin asioihin?

    Aiempi us-presidentti Donald Trump totesi: "Miksi opetamme sellaisia, jotka eivät edes halua oppejamme?
  • 3

  • Kukoistuksen aika on nyt

    Ilkka Luoma 
    Himanen kertoi ohuesti minkä kansa jo vahvana tietää!

    [ORIG] Filosofi Pekka Himasen H-hetki koitti – nyt koko kansalle on avautumassa paljon puhuttu ”sinisten ajatusten huominen” - ihmiskeskeinen näkemys huomisesta – meidän huomisesta.

    Julkistus tuli. Hanke tuli esille – väärällä tavalla. Tämä tapa asetti suuret odotukset Himasen Siniselle kirjalle, josta odotettiin reaalista vastinetta sen tilaushinnalle.

    Medialta ja osin vilpittömästi ymmärtämättömältä kansalta pyyhkeet saanut professori Himanen haastateltiin YLE' n suositussa Arto Nyberg -haastatteluohjelmassa.

    Sielullinen pohdinta henkevyydessään ei ole paljoa nykyhallituksen toimenpiteitä tai niitä harvoja päätöksiä sävyttäneet. Rahvas on sen sijaan pohdiskellut elämän syntyjä syviä tilanteessa, jossa osalla menee hyvin, kuten ennenkin ja osalla vieläkin huonommin – monille yhteisenä piirteenä henkinen juurettomuus ja päämäärätön ajelehtiminen.

    ”Niin kaunis on maa” herkistää kertosäkeessään, viattomien lapsien todetessa luottavaisina isänmaata korkeine taivaineen. Tänään eivät ole muut korkeita kuin velka, työttömyys, hätä, yksinäisyys, erakoituminen, mielenterveyden luhistuminen ja nuorten tietämättömyys huomisesta.

    Kerrotaan Himasen ymmärtävän

    Himasen ”niin kaunis on maa” sekä mummon oppilauseet ovat yleviä, herkistäviä ja kansaa yhdistäviä. Mikäli oppilauseet ja huomisen viitoitus sävyttyy noiden arvojen pohjalta – on lupa odottaa jotain kaunista ja hyvää, mutta ratkaiseeko se talousongelmat?

    Ehkä talouden ei pidäkään oijeta nykytavoitteeseen, sillä Himasen arvellaan kannattavan minimalismia ja kulutuksen puolitusta. Minimalismi pienentää materiaaliset talousongelmat myöskin puoleen. Mikäli Himasen oppilauseet totiselle arkikansalle säätää arvokeskustelun elämästä itsestään ja sen syvyydestä – on Himanen arvonsa ansainnut.

    Mitä se Elämä sitten on?

    Jokainen sai geenipaketin syntyessään, sitä on hyvä säätää lähemmäksi elättävää ympäristöä. Nykyinen materialistinen kasvuhuuma-aikakausi on päättymässä ..



..
Ilkka Luoma





| BLOG || FACEBOOK |

1 kommentti: