maanantai 29. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 28032021 - II

 

  • 1

  • Siirtomaavalta on kumottu, mutta vanhat asenteet ja eriarvoisuus ovat osa maailmanmenoa – ja yhdet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

    Ilkka Luoma 
    Kolonialismi ei ollut satiiria. Läntisen Euroopan julmuus kulminoitui Belgian kuninkaan Leopold II' n hallituskauteen ja hänen henkilökohtaiseen siirtomaahan Kongoon.

    Kaikki tämä tiedetään, mutta nyt HS laatuaviisina otti asiakseen avata juurisyitä miksi maailma on jakaantunut ja repeämä railona kasvaa kasvamistaan. Tutusti sanottuna rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, mutta sadat miljoonat on nostettu maallisesta köyhyydestä hiukan kelvollisempaan elämään.

    Afrikka vapautui länsi-eurooppalaisista 1900-luvulla, ollen nyt vapaa päättämään omista asioista, tosin Ranska lähettelee sotilaitaan "omankieliseen" Afrikkaan.

    Kiina ei lähetä sotilaita, se lähettää kauppiaita, rahaa ja osaamista - saaden vastapainoksi raaka-aineita, työtä, tilauksia ja jalansijaa, jota nyt entiset kolonialistit huolissaan katsovat - mutta katsoisivatko nyt juurisyitä?

    Perusongelma on lännen halu nähdä maailma sen navan ympärillä. Länsi hokee omaa mantraansa, sekaantuen vieraiden omiin sisäisiin asioihin - ja useimmiten asein USA' n johdolla ja EU-jäsenvaltiot kiltisti seuraillen.

    Mikä antaa oikeuden tuohon samaan kolonialismiin, jota on vain hienostuneesti säädetty, mutta kuitenkin tee niin kuin länsi sanoo, tai sitten länsi on vihainen.

    Kiina ei taas sekaannu muiden sisäisiin asioihin - se jättää kunkin valtion omat asiat heidän itsensä ratkaistaviksi; oli prosessi millainen tahansa.

    Väistynyt us-presidentti Donald Trump oivalsi yhden asian erinomaisen tyhjentävästi: "Miksi me koetamme opastaa ja opettaa sellaisia, jotka eivät sitä opetusta halua?" -Hyvin viisaasti, sanoisinko kiinalaisesti sanottu.

    On mahdollista, että juuri nämä aiemmat kolonialismin ikeessä olleet - edelleen kehitysmaat joutuvat uudelleen taistelualustoiksi, kun länsi herää kamppailemaan oman vähemmistöisyytensä puolustamiseksi, tilanteessa, jossa Kiina on viemässä juuri nämä entisen koloniat ja heitähän on ylivoimainen enemmistö maailmastamme.

    Kiina edustaa maailmastamme 1,4/7,9 osuutta ja US+EU 0,77/7,9.
  • 2

  • Presidentti Niinistö ehdottaa Helsinkiin huippu­kokousta Etykin hengessä

    Ilkka Luoma 
    HS-kirjoituksen kuvaan nähden, tuo ETYK 1975 oli hieno (loppu)huipennus ehkä Suomen arvostetuimman presidentin, Urho Kekkosen uralle, saavuttaen näin toisen tavoitteensa: tunnustuksen Suomen puolueettomuudesta, kaikilta ilmansuunnilta (Max Jakobson kirjassaan).

    Nyt eletään uutta aikaa, jolloin meneillään on tiukka, lähinnä lännestä käsin ohjattu idän uhkaaminen, kiristäminen ja pakottaminen - tämä vastakkainasettelu johtaa huonoimmillaan vyöryvänä lumipallona kohden suurkonfliktia.

    Suomella on vielä suotuisa maine suurvaltojen näkökulmasta

    Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut olevansa suomalainen ja ymmärtävänsä sen, että suomalaiset eivät halua olla lännen sotakoneessa - Natossa. Tämä tiedetään tarkasti Venäjällä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa, jopa niin, että juuri amerikkalaiselle laatuaviisille - Financial Times -lehdelle Niinistö kertoi olevansa suomalainen!

    Arktinen neuvosto on osuva paikka, josta käsin presidenttimme voi tarjota "hyviä palveluksia - suurvaltapuolueettomina" - joka on samalla meille se paras ulko- ja turvallisuuspolitiikan maamerkki - täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

    Niinistö on nyt kiihtyvien uhkakuvien virrasta oivaltanut erinomaisesti mahdollisen roolimme olla juuri se paikka, jossa Venäjän Arktisen puheenjohtajuuskokouksen 'kolmen suuren' sivutapaaminen voisi olla Rovaniemi, onhan Suomi tunnetusti sotilaspoliittisesti liittoutumaton valtio, jota erityisesti arvostetaan yhä enemmän voimakaksikon Kiina-Venäjän suunnalta.

    Nyt tilanne on aivan toinen kuin kylmän sodan aikana, jolle saatiin yllättävä esipäättöpiste, jo tuolloin 1975!

    Presidentti Urho Kekkosen puheenjohtama ETYK 1975 oli aikana jolloin oli kaksi ydinasesuurvaltaa ja se toinen - Neuvostoliitto alimittaisena US' han nähden. Myöhemmin Neuvostoliitto us-markkinoituna "pahan valtakuntana" romahti ja tilalle tuli Venäjä, joka aallonpohjansa kautta on nyt noussut 'jotenkin' parivaljakoksi Kiinan kanssa (?)

    Niinistöllä on nyt oiva mahdollisuus jatkaa Kekkosen perintöä.

1 kommentti: