perjantai 12. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 11032021 - III

 

  • 1

  • Euroopan keskuspankki painaa kaasua turvatakseen talouden elpymisen

    Ilkka Luoma 
    Biologisessa luontotaloudessa vallitsee keskimäärinen niukkuus - siis vain sen verran, että kokonaisvaltainen biotalous monine lajeineen pysyy hengissä ja jatkaa sukua.

    Ihmisen materiaali- ja energiataloudessa, mitä lopulta koko raha- ja ostovoimallinen talous on - elää taas kasvuhokemallisessa näyttö- ja vertailutaloudessa, jos hiukan "ilkeämielisesti" haluamme todellisuuden ilmaista.

    EKP -Euroopan Keskuspankki on hienostunut numeroiden pyörittelyvirasto, jossa valvotaan oivaltavasti inflaation pysyen hallitusti hiukan alle kahdessa prosentissa - siis sellaisessa luvussa, jonka pohjalta voidaan puskea rahaa finanssijärjestelmään luomaan uutta ostovoimaa, sillä kaikenhan pitää kasvaa.

    Nyt Korona antoi hienon mahdollisuuden puskea ostovoimaa yli äyräiden, sillä nyt luotetaan maailmantalouteen ja euron sekä erityisesti isoveljen - US-dollarin mahtiasemaan, vaikka sitäkin pusketaan nyt Koronaa torjumaan1900 miljardin edestä US-markkinoille - tyhjästä luoden, sillä ei ole mitään reaalista vastatasetta, josta se nostetaan - se luodaan tyhjästä.

    Nyt EKP tekee samoin. Tätä tyhjästä luomisen taidetta todisti parhaiten edellinen EKP' n pääjohtaja (siirtyi velka-Italian pääministeriksi) Mario Draghi kertoen vakaasti: "EKP' lta ei voi raha loppua" - eikä lopukaan, sillä se on itsenäinen euron haltija ja omistaja, jolla on hallitusti siihen paino-oikeus.

    Nyt ei edes paineta seteleitä, vaan ne siirretään sivukonttorien, kuten Suomen Pankin kautta eurobitteinä jakeluun - valtioille (yrityksille ja myöhemmin helikopterirahana kuluttajille?) ja vastineeksi saadaan velkakirjoja - vastataseeseen tilkkeeksi, ikään kuin joskus velka maksettaisiin takaisin. Ehkä tai sitten ei.

    Suomalainen taseviisas Vesa Vihriälä ehdotti jo ilmaisrahaa valtioille - rehdisti ilmoittaen huomisen mahdollisuuden.

    Maksaako Kreikka joskus velkansa - arvattavasti ei.

    EKP' n tase-ekspertit osaavat taikoa uskottavan hienostuneet tasekikkailut, jolloin osa elvytysveloista haihtuvaa kassakaappeihin.
  • 2

  • Ydinvoiman piti tarjota rajaton energian­lähde, sitten tapahtui jotain kauheaa – Fukushiman onnettomuus oli käänne­kohta, nyt ydin­voiman tulevaisuus lepää kehitys­maiden harteilla

    Ilkka Luoma 
    Ydinenergiasta pakotettuun energiatasapainoon?

    Ydinvoima on energiaa maailmojen alusta. Big Bang alkuräjähdys loi täydellisyydestä pikkiriikkisen epätäydellisyyden ja synnytti vetovoimatekijöinä atomien osaset, joista syntyi ajan saatossa kevyitä atomeja – ja lopulta paljon myöhemmin supernovien myötä myös alkuainetta – uraania, jota nyt halotaan loputtomaan energian nälkäämme.

    Energia puhuttaa valtapoliittisina virtauksina meillä Euroopassakin – maakaasu on luontoystävällisempää energiaa kuin kivihiili tai raakaöljy. Kaikki nuo kolme ovat hiilielämän kiertojäänteitä kovasta paineesta ja vuosimiljoonien takaa. Tankkaamme siis muinoin elänyttä elämää, niinpä hiilijae-energialla on suorat yhteydet elämään ja biomassoihin, mitä mekin ihmisinä osaltamme olemme.

    Ihmisen energian nälkä on kasvava ilmiö – hyötysuhteiden kehittymisestä ja energiaverotuksesta huolimatta. Elintasomme mitataan näyttö- ja vertailutaloutena ja noihin liittyy väkevästi energeettinen osio muunneltaessa materioita meitä palveleviksi tuotteiksi, välineiksi, kulkuneuvoiksi kuin lämmöksi ja viilennykseksikin. Enemmän energiaa, enemmän materiamuutoksia ja lopulta enemmän ympäristömuutoksia.

    Miksi meidän on niin vaikeaa vähentää energiankulutustamme?

    Miksi meidän on saatava lisää, enemmän ja useammin. Mikä on meidän energiankäyttö ihmisinä yhtä biomassakiloa kohden. Helppo veikata enemmän kuin millään muulla eliölajilla. Syömmekö muiden mahdollisuuksia – vai onko sama millaista biomassaa kuolonhetkellä biokiertoon kiertyy?

    Mikä on meidän ihmisten välinen energiankäyttö ja materioiden muuntelu

    helppo tämäkin arvata; markkinataloudet kuluttavat enemmän kuin kehitysmaiden ihmiset. Näin palaamme jälleen tuohon markkinamekanistiseen kulutushoettuun näyttö- ja vertailutalouteen.

    Tänään käytämme energiaa enemmän kuin koskaan

    Ihminen on käyttänyt käyttämästään energiasta 99 prosenttia viimeisten 250 vuoden aikana. Energia on ihmisille apuväline – muille ei.

    Ydinvoimaa väliajaksi - ennen mitä?
  • 3

  • Suomen suurin maskituottaja Lifa Air kilpailee kiinalaisvalmistajia vastaan: ”Onko se pari senttiä enemmän maskia kohti liikaa?”

    Ilkka Luoma 
    Tietyt tuotteet tulisi olla omasta maasta - jo "varmuuden vuoksi"

    Kiinassa palkkataso, tuotantomäärät ja toimitusvarmuus ovat aivan eri tasolla kuin Suomessa. Suomen etu saataisi olla näiden kaikkein vaativimpien hengityssuojaimien tuotekehitys ja valmistus, jolloin kisa ei olisi tuotantomäärissä, vaan huippulaadussa.

    Kiina valmistaa noin 65 prosenttia koko Maapallon maskitarpeesta ja valmistusmäärät ovat meihin nähden tähtitieteellisen suuret. Niinpä valmistuskustannusten taso kappaletta kohden on viimeisen hintatarkistuksen mukaan enää pari-kolme senttiä - tehtaan ovella. Tästä suomalaiset maskivalmistajat voivat tarkistaa oman hintakilpailukykynsä perusmaskien osalta - joiden kiinalaislaatu pärjää kaikelle kilpailulle.

    Massiivinen valmistusero johtuu jo pelkästään Kiinan koosta, jonka väestö edustaa maailmallisesti lukuparina 1,4/7,8 - verranto meidän Suomen on 0,0055/7,8.

    Kiina on tänään maailman suurin liukuhihna, joka robotisoituu nopeimmin maailmassa - Kiina varautuu näin jo ennakkoon ihmistyövoiman vähentymiseen. Maskien osalta kiinalaistehdas ei enää paljon todellisuudessa työllistä, mutta työtä tarjotaan yli tarpeen - yhteiskunnallisista syistä. Kiinassa palkkataso meihin nähden on ehkä keskiarvona noin neljäs-viidesosa.

    Kilpailu on kovaa. Kiina olisi ollut halukas ostamaan Suomesta hengitysuojaimien raaka-ainetta, mutta valmistaja ilmoitti ettei sitä riitä kiinalaisille. Onneksemme Kiinasta riittää maskeja nyt kiihtyvään tarpeeseen - myös tänne Suomeen.

    Alussaan, jo noin vuosi sitten kiinalaiset olisivat odottaneet ostajan tietävän tarkasti mitä haluaa - eikä erikoisten välikäsien mukana olo helpottanut tätä tietämättömyyden tuskaa. Nyt tämäkin asia voidaan paljastaa.

    Alun "epäkelpotoimitusten" vuoksi itse Kiinan Keskushallinto ja tämän ministeriö MOFCOM antoi käskyn miten asiaa hoidetaan maskien ulkomaankaupan osalta. Tietämystä välitettiin myös ostajille ja välikäsille - nyt kauppa käy ja laatu pelittää, kun tilaaja tietää tarkasti mitä haluaa.


..
Ilkka Luoma





| BLOG | FB |

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti