maanantai 22. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 21032021 - III

  • 1

  • Nokia julkaisi suunnitelmansa, ja osake rojahti – toimitusjohtaja Lundmark uskoo silti valoisaan tulevaisuuteen: ”Nokia on nyt oikealla tiellä”

    Ilkka Luoma 
    Nokian on nyt nähtävä se "suurin kuva!"

    Suurimpien verkkosuunnittelijoiden laboratorioissa on jo 6G, se on vaihe, joka vie 'maailmallisesti kaiken kaikkeen'. Tosin nousevat vastakkainasettelut repivät maailmaa kahtia, ellei kolmeen osaan?

    Kiina johtaa tuotekehityksellään 'verkkojen verkolla' kehittyviä ja kehitysmaiden lohkoa - lännelle jää oma demokraattinen sananvapaus ja yhä tiukemmin kiristyvä uhkailu - sen jäädessä vähemmistöön, kuten se on jo nyt.

    Kiinan tuotekehitysvoima on suurempi tutkijallisesti kuin USA' n ja EU' n yhteensä - muun muassa ylempiä insinöörejä valmistuu joka vuosi noin 340 000 - heistä riittää suuret aivokapasiteetit myös "verkkojen verkon suunnitteluun!

    Nokian on osattava nähdä tämä iso maailmankuva!

    US huomasi yllättäen kiinalaisten olevan verkkojen verkossa maailman suurin suunnittelija, valmistaja ja markkinoija - painon ollessa maailmallisen enemmistön verkottamisessa - kehitysmaissa. Kiinan kyky kilpailla laadulla hintaan nähden, on yhä suuri, vaikka Kiinassa työvoimasta tulee yllättäen pula ja palkat nousevat sielläkin.

    Mikä olisi Nokian rooli?

    Nokialle tarjottiin suurta mahdollisuutta jo ennen Microsoftia. Kiinasta, lännessä syytteiden ja väitteiden kohteeksi joutunut Huawei olisi halunnut ostaa koko Nokian - kännyköineen. Ei käynyt, valittiin kännyköille uusi isäntä - Microsoft. Se tie kuljettiin loppuun.

    Entä nyt, kun Nokian voima ei riitä tosi isoon kuvaan?

    Kulkeeko nyt teknologinen turvapolku Kiinaan, ja Huawei ostaa nyt koko jäljelle jääneen Nokian? Ehkä, tai sitten Huawei kokee, ettei nykyisestä Nokiasta ole enää mitään hyötyä saatavilla, kuten olisi ollut vielä 2005-2007!

    US ja EU eivät sietäisi myöskään, että Nokia siirtyisi kiinalaiseen leiriin, vaikka se on itse Nokialle ainoa oikea reitti takaisin sinne, minne uusi toimitusjohtaja Pekka Lundmark sen haluaisi kulkevan.

    Maailma jakaantuu. Verkotkin voivat kahdentua - itään ja länteen.

    Ehkä päätelaitteidenkin tapa toimia - jakaantuu pois vastakkainasettelusta?
  • 2

  • Miljardööri Jack Ma pilkkasi Kiinan pankkeja, ja pian sen jälkeen hän katosi – syynä on se, että Man yritys oli uhka Kiinan pankkijärjestelmälle

    Ilkka Luoma 
    Kiina on vuosituhansia vanha korkeakulttuuri, joka muuttui puhemieheksi yltäneen Mao Zedong' in ja oman sisällissotansa myötä kommunistiseksi - maolaiseksi, kaikkine kokeiluineen toveriaatteesta, jossa "kaikilla olisi tasapäisinä hyvä olo ja kohtuullinen elämä".

    Maailma muuttui Kiinan sisällissodan ja sen pitkän marssin kokeneen Deng Xiaoping' in myötä. Deng aloitti maailmanhistorian suurimman ja nopeimman muutosprosessin ja tänään 1,4 miljardinen Kiinan kansa on maailman suurin talous (IMF - bkt/PPP - 2015).

    Deng oli kannustanut kiinalaisia: "Menkää ja rikastukaa"

    Näin kävi ja monet ylsivät miljardööreiksi, kuten Jack Ma, joka alun epäonnistumisistaan huolimatta oivalsi verkkojen merkityksen ja uteliaat kiinalaiset vastasivat kutsuun. Verkko-alusta Alibabasta tuli suurin. Kun kiinalaiset ovat innokkaita kännyköiden käyttäjiä - syntyi helposti suurimmat kuluttajarahavirrat, ja niiden hallintaan maksujärjestelmät.

    Kaikki tämä - verkkokaupat, verkkoalustat kuin maksu- ja tilastointijärjestelmät kutoutuivat yhteen myös tilaus- ja logistiikkaosien kanssa. Näin syntyi maailman suurin yhtenäinen kauppa-alusta, jossa raha liikkui, keräytyi ja vaihtoi tiliosoitetta. Oli myös syntymässä Kiinan voimapankkien kilpailija.

    Suomessa koettiin samankaltainen ilmiö jo 1999, kun Dynexco yhtiö oivalsi, että pankit voidaan kuluttajan näkökulmasta kiertää ja poistaa muun muassa tuolloin monille kiusalliset, mutta pankeille hyödylliset "pankkipäivät".

    Dynexco oli "kauppa-alusta", se loi mahdollisuuden maksaa kännykällä - se oli suora rahansiirto kuluttajalta tuottajan tilille, joka olikin Dynexcossa. Näin mennen Dynexco olisi noussut kilpailijaksi perinnepankeille. Tämä pioneerityö ja tuotekehitys maksoivat kymmeniä miljoonia - markkoja.

    Visa ja suuret pankit eivät tykänneet Dynexcosta

    Dynexco oli ikään kuin Alibay, mutta Suomessa. Kiinalainen ZTE oli näkemästään hyvin kiinnostunut, olisi halunnut yhteistyötä. Dynexco ei reagoinut, mutta idea siirtyi Kiinaan jo vuonna 2001!
  • 3

  • Arktisen alueen merkitys kasvaa, ja Suomessakin on oltava hereillä

    Ilkka Luoma 
    Arktisen alueen suurimmat haltijat rannikkoviivaa katsoen ovat grönlantilaiset, Venäjä ja Kanada - tältä osin Kiinan tuki on tullakseen juuri Venäjältä, jonka rannikko saattelee koko Koillisväylän pituudelta.

    Seuraava Arktisen neuvoston puheenjohtaja on Venäjä. On olemassa tieto, jonka myötä Kiina olisi halukas pääsemään varsinaiseksi jäseneksi, joka taas voisi syntyä kompromissina EU pääsyn myötä.

    Paljon puhuttu Kemijärven lentokentän osto oli taktinen veto, eikä sen takana ollut mitään todellista aikomusta. Kiina saa omille tutkimuslentokoneilleen kentän Kuolan niemimaalta, jolla ratkaisuna on kauaskantoinen ja myös puolustusstrateginen merkitys.

    USAF lennätti Norjaan ja Napapiirin pohjoispuolelle strategiset pommituskoneet Rockwell B-1' et

    Herää kysymys miksi juuri nyt US kalisuttaa kylmän sodan sapeleita, tietäen venäläisten herkkyyden Kuolassa olevien strategisten ydinsukellusveneiden - Borei' den osalta. Nämä Borei-sukellusveneet ovat todellisuudessa se uhan tasapaino - kahden ydinasesuurvallan kesken ja estävät suurydinsodan syttymisen. Kuolassa ovat Borei-veneiden kalliotukikohdat, niin syvällä, ettei niitä voida tuhota kuin ydinasein. B-1 on tiettävästi ydinpommittaja - tarvittaessa.

    Kaupallisesti Koillisväylä on Kiinalle yksi merellisistä silkkiteistä ja tämä ideologia sopii erityisen hyvin Venäjälle, jopa niin, että Kiina rakentaa omin varoin Petsamon Liinahamarin kauppasataman "puolueettomalle vuokramaalle", jonka vuokrasopimus voisi olla suomalaisilla - "saimaankanavamaisesti"!

    Tilanne muuttui hetkessä, kun Iso-Britannia uhkaili uusilla ydinaseilla, nykyiset 180 räjähdekärkeä eivät riitä - mihin?

    Tämä uusi uhka-asetelma muuttaa idän vastausta, joka saattaa olla jo yhteisesti Venäjältä ja Kiinasta. Kiina on myös "pieni ydinasevalta" - ehkä se lisää omiensa määrää ja vie niitä yhä enemmän veden alle, josta uhkavaikute on suurin.

    Venäjälle on eduksi, jos se saa rinnalleen Kiinan, maailman suurimman talouden ja vaikuttavimman tuotantokoneiston.


...
Ilkka Luoma





FB  |  BLOG  |

1 kommentti: