maanantai 15. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 14032021 - III

 

  • 1

  • Bitcoinin arvo kohosi ensi kerran yli 60 000 dollariin

    Ilkka Luoma 
    Ennen vaihdettiin tavaroita, ravintoa kuin vettä ja sitten aseita - saatettiin orjiakin vaihtaa, mutta ilman mitään virtuaalisuutta siinä välissä --

    Raha keksittiin kuten nyt virtuaalinen - vaikkapa bitcoin helpottamaan monimutkaistuvaa kauppaa

    Rahalle piti saada vastine, sillä pelkällä kolikolla tai setelillä ei elänyt

    Piti saada turva rahalle. Turvaksi ja reaalitekijäksi oivallettiin harvinainen metalli - kulta, joka edelleen on turvasatama, kun valuutat eli rahat lähtevät laukalle - arvoaan menettäen, kun luottamus katoaa.

    Tunnetuin raha on vielä tänään USD - Yhdysvaltain dollari, joka oli Bretton Woodsiin saakka kullalla suojattu - sait dollarilla tietyn määrän kultaa, jos halusit sen vaihtaa - näin luottamus säilyi siihen.

    USD' n kultasidos purettiin ja nyt luottamus on US Army' n , USAF' in ja tarvittaessa pakotepolitiikkaan perustuvassa aktiivitoiminnassa kuin merkittävään US-ostavan asiakkaan ominaisuuksiin.

    Luottamus USD' iin ei ole horjunut vaikka Yhdysvallat on maailman velkaisin valtio ja jonka ulkomaankaupan vaje on joka vuotista

    Dollari on pohjana jopa maailmallisessa bruttokansantuotevertailussa - se ilmoitetaan aina US-dollareilla, vaikka Venäjällä vodka ostetaan ruplilla, Kiinassa riisi juaneilla ja Audit Saksassa euroilla.

    Eri valuuttojen välisiä vaihtosuhteita voidaan manipuloida, järjestellä ja vaikutella aina kunkin valtavoiman mukaisesti ja tämä tekee ongelmia reaalielämään ja luo epäluottamusta, varovaisuutta kuin epäluuloa todellisuudesta.

    Valuuttapelin ongelmia voidaan vähentää, jopa poistaa, jos maailmassamme olisi vain yksi raha - vaikkapa tuo Bitcoin - se on yhtäläistä kaikkialla, ja sen arvo heittelee kullekin 'coinien' omistajalle samalla tavalla.

    Virtuaaliraha ei tunnista valtiorajoja, eikä kauppapolitiikan finansseja

    Entä luottamus, ettei 'coineja' generoida lisää jonkun nokkelan toimesta? Mitään täyttä varmuutta ei ole, kuten ei ole nykyisiin valuuttoihinkaan, joita voidaan painaa mielin määrin - kuten nyt: FED ja EKP.
  • 2

  • Yhdysvaltain ulkoministeri vaatii loppua opposition vainoamiselle Venäjän lauantaisten kiinniottojen jälkeen

    Ilkka Luoma 
    Herää kysymys olisiko US' n poliitikoilla, päättäjillä kuin viranomaisilla omia ongelmia, joiden kohentamiseen olisi viisaampaa puuttua - kuin sekaantua muiden itsenäisten sisäisiin asioihin?

    USA on sekaantuja, eikä vain puhein, vaan asein ilman minkään "valtakunnan hyväksyntää", pyyntöä kuin YK' n antamaa mandaattia - esimerkeiksi sopinee Irak (2003) ja Syyria (2013).

    Amerikkalaisten sekaantumista vieraiden omiin asioihin perustellaan suomalaisessakin laatumediassa demokratialla, ihmisoikeuksilla ja sananvapaudella.

    Yhdysvaltoja pidetään demokratian johtajavaltiona, jonka tulisi olla esimerkki vapaalle maailmalle - esimerkeiksi käynevät Somalia, Jemen, Afganistan ja Libya .. miten näiden neljän valtion elinolot ovat kohentuneet USAF-pommituksista ja USA' n aseellisista hyökkäyksistä?

    Demokratian johtolause on enemmistöisyys!

    Maailmallisesti kohta kahdeksan miljardin ihmisyhteisössä tämä läntisen vapauden demokratiakäsite nykyisyydessään on vähemmistöinen ilmiö - ehkä demokratian vähemmistösuoja antaa oikeuden sekaantua vieraiden omiin sisäisiin asioihin?

    US' ta pidetään etuoikeutettuna maailmanpoliisina -ainakin läntisen mediakäsityksen mukaan. Tähän kohdin sopinee erinomaisesti edellisen US-presidentti Donald Trumpin toteamus, jossain USAF-pommitusten aallossa: "Miksi me koetamme opettaa ja opastaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät edes halua ottaa vastaan oppejamme" -voisinko sanoa, että huomioivasti sanottu.

    Jos tutkimme viimeisen 60 vuoden ajalta sotia maailmassamme, huomaamme yhden ylivertaisen sotilasvoiman käyttäjän - Yhdysvallat. Onko tämä hyväksyttävää, jos kysymme vietnamilaisilta, serbeiltä, kuubalaisilta kuin Grenadan kansalaisilta...

    Ei Venäjä ole ihannevaltio - se tekee samalla tavalla virheitä kuin mikä tahansa muu yhteiskuntamalli, missä tahansa muussa valtiossa. Venäjä tekee nuo virheensä omalla tavalla, omien lakien tulkinnoissa kuin valtakoneistonsa menetelmillä. Entä US, miten sen menetelmät Chilessä, Augusto Pinochet' in valtaan nostossa?
  • 3

  • Huojuttaako Suomen politiikkaa sosiaalisen median palvelu, jota käyttää vain 13 prosenttia kansasta?

    Ilkka Luoma 
    Asiakirjoitus, josta saattaa huomata huolen sosiaalisten media-alustojen noususta perinteellisen laatumedian rinnalle?

    Yhteisöllisyyden naamakirjat - Facebook avaa ihmisiä - alttiiksi, mille? Mitä tämä paljon puhuttu "Naamakirja" oikein on?

    Facebook ja muut vastaavat ovat yksinkertaisesti kohtaamisareenoita, joissa haetaan tunnettuutta, erikoistumista ja esilläoloa - kukin vapaaehtoisesti tavallansa. Tietonsa ja tekemisensä saa kukin ilmaista sillä vapaus- ja avoimuusasteella, mikä itselle ja omalle persoonalle parhaalta tuntuu. Facebook on avatun elämän areena, jossa käyttäjät ilmaantuvat omin erityispiirtein "kehiin" etsimään muita - tuttuja ja ehkä tuntemattomiakin.

    Hiljainen tieto, yhteisöllisyys ja tallenteet jälkipolville

    Parhaillaan työelämää vaivaa "hiljaisen tiedon" karkaaminen eläkkeelle. Hiljaista tietoa on kaikissa ikäluokissa, ei vain suurissa. Itse suuri sininen, IBM - tuo tietokoneyhtiö, joka muuttui palveluoperaattoriksi yhdistelemään osaamista, rahavirtoja ja ihmisiä rakennutti oman "naamakirjansa" omaan sisäiseen verkkoonsa. Naamakirjat ovat jo arkipäivää IBM sadoille tuhansille työntekijöille.
    ..

    Facebook ja muut naamakirjat avaavat rajat, sekoittavat rodut, värit, uskonnot ja mielipiteet, jättäen silti reviirit sellaisiksi, joissa turhaa sotaa maasta, vedestä ja puhtaasta ilmasta ei tarvitsisi käydä. Suomi on suomalaisille, Ranska ranskalaisille ja USA amerikkalaisille kuten Intia intialaisille. Verkko ulottuu yli rajojen turvallisesti - ilman fyysistä jännitettä, kun metrossa väri- ja uskontokirjot ylittävät kiusallisuuden rajat.

    Naamakirja on manipuloivuutta kaikille?

    Mutta - some-alustat ovat avoimuudessaan, ilmaisuudessaan ja välikäsien algoritmeissään myös yllätyksiä täynnä, niin hyvässä kuin pahassa.

    Nyt käydään kädenvääntöä tiedon | informaation oikeellisuudesta, sopivuudesta (!) kuhunkin maailmankatsomukseen istuvaksi. On käynnissä "hyvän ja pahan" taistelu - idän ja lännen välissä.

    Facebook on Kiinassa arkikansalta kielletty.

...
Ilkka Luoma












BLOG  ||  FB  |

1 kommentti: