keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 03072019 - V


03072019


...
  • 1

  • Psykiatrian avohoito on järjestettävä uudelleen

    Ilkka Luoma 
    2 - Suomi on sairaanhoidossa vielä maailman huippumaita 

    [2006] Suomessa huolehditaan myös mielisairaista sairaalakapasiteetilla promille koko kansakunnasta. Säästö- ja juustohöyläpolitiikka vie kuntia, kuntainliittoja ja sairaanhoitopiirejä ahtaalle, jolloin kotiinlähetyksistä kohoaa uutisoinnin aihetta traagisina otsikoina. 

    Nykymallisessa markkinataloudessa myös mielisairaanhoito on hinnoiteltu ja pelissä on tavoiteasetanta. Veronmaksajat vähenevät Suomessa ja eliniänodote kasvaa entisestään. Ihmiset ikääntyessään yksinäistyvät ja erakoituvat kaupunkikaksioihinsa. Myös mielenterveytensä menettäneitä on yhä enemmän. 

    Hoitotarve kasvaa psykiatriassa. On paljastumassa itsessään kriisiytyneiden yhä laajempi bentsoaattien käyttö – nk. ”bentsoista” on tullut elämän lanka myös normaaleille – mitä sillä nyt tarkoitetaankaan. 

    Aina ja jatkuvasti höyläämisen kustannuspolitiikka – kaikki mitataan rahassa 

    Yleislääketieteen hoitopäivän (somatiikka) hinnaksi on määrätty 1150 euroa per päivä (2006). Psykiatriassa se on 630 euroa. Mielisairaaloissamme vuodepaikoista on n. 75% aina käytössä. Ihmiset tarvitsevat stressin, burn-out -ilmiöiden, yleisen jatkuvan huolen ja kiristyneen perhe-elämän vuoksi enemmän päivystyskäyntejä hinnalla 110-273 euroa per käynti. Sairaidemme joukossa on myös "lopullisesti menetettyjä" ja yhteiskunta joutuu vakavimman toden eteen, koska päätökset on tehtävä myös heidän osaltaan. 

    Sukulaiset ovat etääntyneet iän myötä, 

    kunnes yksinäisyys kohtaa ja ainoaksi elämän helpotukseksi koituvat mielialalääkitys ja mm. mielisairaalat. Samalla tavalla "normaalit" ihmiset hakeutuvat apteekkiin, pankkiin ja lääkärin vastaanotolle puhekaverin puutteen vuoksi. Monet "mielisairaiden" kontaktiotot olisi voitu välttää vastuullisemmalla sukulaishuolehdinnalla. Kaukoidässä kolmannen polven lapset saavat arvokasta elämänkokemusta isoäideiltään ja -isiltään >3 
  • 2

  • Psykiatrian avohoito on järjestettävä uudelleen

    Ilkka Luoma 
    Näyttötalousihmisen mieli sairastaa 

    [2012] Varkaudessa mies puukotti kuoliaaksi itselleen tuntemattoman, aikuisiän kynnyksellä olevan nuoren – halusi päästä vapaalta suljettuun hoitoon [?]. Avohoitoon passitettu löi kirveellä Helsingin metrossa miestä päähän, ”ääni päästä käski tekemään” – uhri, nuori mies ei tullut koskaan tajuihinsa, kuoli tietämättä miksi. --- 

    ... 
    [2006] 1950- ja 60-luvuilla oli runsaasti työpaikkoja, joihin pääsi yksinkertaisellakin osaamisella työhön. Työt olivat teollisuuden ja palveluiden aputöitä, jotka olivat osana kokonaisuutta välttämättömiä, mutta joiden tekijäksi kelpasi yhteiskunnallisesti "lahjattomampikin" ihminen. Tuolloin heillekin oli töitä ja osallistumista yhteiskuntaan. 

    Mielialalääkkeitä määrätään, syödään ja väärinkäytetään tänään (2012) enemmän kuin koskaan ja määrät ovat edelleen kasvussa. Yhä enemmän loppuun väsyneitä, mielensä kadottaneita ja raskaaseen oravanpyörään kriisiytyneitä passitetaan lyhyen mielisairaalapaikoituksen jälkeen avohoitoon vapaalle ... Muutoin 40% mielisairaaloiden asiakkaista hakeutuu vapaaehtoisesti hoitoon. Työtehtävien vaativuus kasvaa nykyaikana entisestään. 

    Suomi on sairaanhoidossa vielä maailman huippumaita 

    Suomessa huolehditaan myös mielisairaista sairaalakapasiteetilla promille koko kansakunnasta. Säästö- ja juustohöyläpolitiikka vie kuntia, kuntainliittoja ja sairaanhoitopiirejä ahtaalle, jolloin kotiinlähetyksistä kohoaa uutisoinnin aihetta traagisina otsikoina. 

    Nykymallisessa markkinataloudessa myös mielisairaanhoito on hinnoiteltu ja pelissä on tavoiteasetanta. Veronmaksajat vähenevät Suomessa ja eliniänodote kasvaa entisestään. Ihmiset ikääntyessään yksinäistyvät ja erakoituvat kaupunkikaksioihinsa. Myös mielenterveytensä menettäneitä on yhä enemmän. 

    Hoitotarve kasvaa psykiatriassa. On paljastumassa itsessään kriisiytyneiden yhä laajempi bentsoaattien käyttö – nk. ”bentsoista” on tullut elämän lanka myös normaaleille – mitä sillä nyt tarkoitetaankaan >2
  • 3

  • Kirjeenvaihtajan kommentti: Oliko tänään historiallinen päivä? Trumpin oma analyysi lienee totuudenmukaisin

    Ilkka Luoma 
    Olisiko UPI-FIIA ohjelmajohtaja Mika Aaltola itse "pihalla kuin lumiukko", yksipuolisine arvioineen. Olen ymmärtänyt, että UPI julkaisee puolueettomia korkean asiantuntijuuden tutkimuksia ulkopolitiikan hoitajiemme käyttöön - työkaluiksi, nyt Aaltola kuitenkin kertoo: 

    " ... ”Trump sekoittaa varsinaisen diplo­matian siihen, miten häntä kohdellaan ja mitä sanoja sanottiin. Trump ei välttämättä tiedä, mitä on sovittu ja mihin suuntaan asioita pitäisi viedä. Kim on yhtä pihalla kuin lumiukko”, Aaltola kommentoi. ... " -lainaus HS-jutusta. 

    Se kuitenkin tiedetään, että Kiinan presidentti Xi Jinping teki harvinaisen vierailun pohjoiseen Koreaan juuri ennen G20-kokouksen alkua. Miten tarkkaan ottaen Xi hienostuneesti opasti Kimiä - ei ole tiedossamme. Se kuitenkin on tiedossa, että Xi ja US presidentti Donald Trump tapasivat kahden kesken G20-kokouksen alun yhteydessä - siis ennen kuin Trump julkisti extempore ajauksensa pikaisesta käynnistä Koreoiden rajalla. Oliko vihje annettu Xi' n toimesta - jää tässä vaiheessa täyttä tietoa vaille, mutta mahdollisuus tuohon on ilmeinen. 

    Ehkä Xi oli hyvin hienostuneen ystävällisesti ilmaissut, etä rajan yli astuminen on merkittävä teko itäisessä kulttuurissa, jota pidettäisiin ILMAN ASEITA ja korealaisen kutsumana merkittävänä tekona itse korealaisten keskuudessa - se olisi symboliarvona suuri, jolla voisi olla solmuja avaava merkitys ... ehkä näin. 

    Kim ei varsinkaan ollut pihalla kuin lumiukko, sillä hän on lukenut historiansa, ja hän muistaa kuin myös tietää, että kaksi valtiota 1945 marssivat japanilaismiehityksen jälkeen sotakoneineen korealaisten"yli" nykyiselle jakolinjalle ja näin jo 1945 halkaisivat korealaiset kahtia - kysymättä korealaisilta mitään. Tuo toinen valtio vuonna 1945 oli Yhdysvallat ja se toinen oli rajanaapuri ja historiaan kadonnut Neuvostoliitto, joka nykyisenä Venäjänä ja edelleen rajanaapurina tukee korealaisten yhdentymiskehitystä, jota Kiinasta käsin kutsutaan Pekingin tiekartaksi.
  • 4

  • Ainakin 100 loukkaantunut räjähdyksessä diplomaattialueella Kabulissa, Taleban ilmoittautui iskun tekijäksi

    Ilkka Luoma 
    Miksi me suomalaiset olemme Afganistanissa? 

    [2014] Vaimoni kysyi kahvipöydässä - ”Vieläkö lehdet laittavat toimittajiaan Afganistaniin?” - en osannut täyttä vastausta antaa, vaan totesin, että lienevät omalla vastuulla olevia freelance-toimittajia/ kuvaajia – hyvällä korvauksella. 

    Vaimoni lukee kirjaa ”Ja vuoret kaikuivat” -Khaled Hosseini 1], joka on tullut tunnetuksi afganistanilaiseksi kirjailijaksi teoksista ”Leijapoika” ja ”Tuhat loistavaa aurinkoa” --- 

    Edelleen vaimoni sanoi, että kirja tempaisee mukaansa … siksi intensiivistä sisältöä se tarjoaa vaikeissa oloissa elävistä ihmisistä, joilla on laaja sydän ja väkevä historia. 

    [ Afganistan ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistan - ] 

    Noista aatoksista tuli mieleen – englantilaiset, venäläiset ja amerikkalaiset – kaikki ovat koettaneet järjestyksenpitoa vieraalla maalla – olla opettamassa omaa kulttuuria, tapoja ja menetelmiä. Mikään ei ole kantanut hedelmää. Kaikki vieraiden yritykset ovat leijailleet tiehensä, loistavan auringon alla – vuorien kaikuessa omaa, alueelle tyypillistä historiaa – lännen saamatta mitään vastakaikua. 

    Herääkin kysymys miksi esimerkiksi me suomalaiset lännenmiehet olemme Afganistanissa? Miksi amerikkalaiset menivät sinne ja tappoivat 9/11 kaksoistornien varjolla *] suuret joukot syyttömiä ihmisiä – ihmisiä vaikeista oloista, joille läntisen maailman kulutus on vain kaiku jostain maallisesta, mitä Allah ei siunaa – eikä Taleban 2] tunnusta. 

    Afganistan on lännenmiehen haastattelun pohjalta geopoliittinen keskipiste – 

    väylä moniin kulttuureihin, mutta merkittävimpänä ominaisuutena lännenmies totesi miljardien raaka-ainevarat, jotka odottavat löytäjäänsä. 

    Elektroniikan maailma tarvitsee harvinaisia maametalleja, 

    tänään niistä 90 prosenttia tuottaa Kiina – ja Kiina haluaa rajoittaa tältä osin vientiään 3]. Lännenmies tietää, että Afganistanissa on myös tätä harvinaista elektroniikan himoitsemaa maametallia! Tätäkö länsi himoitsee?
  • 5

  • Kiinan keskushallinto ärähti Donald Trumpille, joka sanoi mielenosoituksiin ryhtyneiden hongkongilaisten haluavan demokratiaa

    Ilkka Luoma 
    Hongkongilaisittain - Made in China 

    (Suuri maa tarvitsee määrätietoisen ja riittävän vahvan hallinnon – huomaavaisella päättäväisyydellä - ts. ” "Vahvan hevosen ohjaksien pitäjältä vaaditaan hellittämätöntä huomaavaisuutta") 

    [ … tänään länsimedia uutisoi lännenmiehen tavoin hongkongilaisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Oli luvattu, että Hongkong astuu ”länsimaisesti” vapaaseen johtajansa ehdokasasetteluun vuodesta 2017 eteenpäin. Tosin emme tiedä tarkasti millainen sopimus asiasta on todellisuudessa kirjoitettu Hongkongin ja Pekingin välille. Joka tapauksessa tuloksena ovat suuret mellakat … ] 

    Kiina ilmoittaa tavoilleen ja käytökselleen uskollisena, ettei ulkoisten valtioiden ole puuttuminen Kiinan sisäisiin asioihin. Asian tekee sisäiseksi se, että Kiinan kansan tasavalta (P.R.O.C) huolehtii Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – puolustusvastuu ja -velvollisuus mukaan luettuina. 

    Lännenmiehen saattaa olla vaikea ymmärtää omien lännettyneiden lasien lävitse 0] jättiläisvaltion hallintamenetelmiä. Voimme vain kuvitella miten 1400 miljoonan asukkaan maailman talousveturia 1] ohjastetaan. Meitä täällä lännessä riepoo täyttä ymmärrystä vailla oleva demokratiahuuma, joka ei keskeneräisenä ja tavallamme kiinalaisille sellaisenaan sovi. 

    Kiinan historia on pitkä – 

    noin 15 kertaa pidempi kuin maailmalla markkinatalouden ja ilmaisunvapauden mallivaltiossa – USA:ssa. Amerikkalaiset ovat perua Euroopasta ja Afrikasta ja myöhemmin enenevässä määrin Latinalaisesta Amerikasta – maahanmuuttajina, usein halpatyövoimana. Mustan Amerikan synty kulminoituu orjuuteen puuvillapelloille. Orjakauppa kukoisti Atlantin yli – mustat itse ollen suurimpina myyjinä.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti