keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 10072019 - VI



IL HS-kommentit 10. heinäkuuta 2019


...
  • 1

  • Tehtävä rajan takana

    Ilkka Luoma 
    Kauniin herättävä nostalgiamatka sellaiseen mitä ei ole, mutta joka voisi olla! Itse evakot olivat syyttömiä matkaansa sisä-Suomeen; he eivät ottaneet osaa poliittisiin neuvotteluihin - ei Talvisodan aaton maanvaihtoneuvotteluihin - eikä päätöksiin, että osallistumme Saksan kolmannen valtakunnan rinnalla operaatio Barbarossaan - jota voidaan meillä kutsua Jatkosodaksi - haluttiin revanssia - anastettu maa oli saatava takaisin. 

    Herää kysymys jossitteluna, entä jos suostuimme Neuvostoliiton yksinvaltias Josif Stalinin maanvaihtoehdotuksiin, joiden osalta sellaiset historian vaikuttajat, kuten C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi ja Rudolf Walden kannustivat 1939 hallitustamme käymään loppuun saakka maanvaihtoneuvottelut. Ei käyty ja loppu onkin historiaa, siltä osin --- 

    Evakot olivat oiva esimerkki meidän suomalaisten sopuisuudesta, erimielisyyksistä, mutta lopulta sijoittumisen ihmeesta, jossa 400 tuhatta karjalaisevakkoa asettuivat uusille sijoilleen - heitä ei käy miltään osin syyttäminen; osa suomalaisista ei halunnut evakkoja kuntaansa - ruotsinkieliset kunnat? 

    Voimme herkistellä historialla, se saattaa tuoda lohtua, helpotusta, mutta ehkä myös yritteliäisyyttä saada osa sellaista takaisin, jossa osattaisiin vetää "kirkko keskelle kylää" - kokonaissovun merkiksi nykyvenäläisten kanssa. Olisiko tämä mahdollista? Kyllä se on! 

    On kyse diilistä, miten luonnontilaan vaipunutta Karjalan aluetta saneerataan vastaamaan uusia ympäristöelämisen olosuhteita. Me voisimme Venäjän kanssa yhdessä rakentaa uuden Karjalan, ja se olisi askel kohti sellaista Karjalaa, jossa täysi itsenäisyys kohtaa historian. 

    Muistamme kuinka Ruotsi 1809 hylkäsi itäisen osansa - Suomen puskuriksi itsensä ja Venäjän tsaarin väliin. Olisiko Karjala itsenäisenä jotain sellaista, joka täyttäisi Venäjän puolustuspoliittiset näkökulmat - liitettynä vielä ehkä osalla Suomen puolen Karjalaa, jolloin kokonaismaapinta-ala vastaisi elinkelpoisen valtion ominaisuuksia?
  • 2

  • Onko Yhdysvallat hyväksymässä Pohjois-Korean ydinasevallaksi? Trump ei maininnut ydinaseita sanallakaan tapaamisessa Kimin kanssa

    Ilkka Luoma 
    US-presidentti Donald Trump on hyväksynyt tosiasioiden pohjaksi hienostuneen Pekingin tiekartan, joka tasapuolisesti käsittelee ja kohtelee kahden vastakkain olleen toimijan tavoitteita - korealaiset pohjoisesta haluavat, että amerikkalaiset taistelu- ja sotajoukot poistuvat koko Korean niemimaalta ja vastaavasti korealaisten ydinasevalmius purkautuu samassa suhteessa amerikkalaisjoukkojen ja -aseistuksen poistuessa. 

    Pekingin tiekartan pohjaydin perustuu vuoden 1945 korealaisten yksipuoliseen ulkoa pakotettuun jakoon - nykyisen kahtiajaon leveyspiirinsä kohdalta. Tuolloinen Neuvostoliitto ja nykyinen US jakoivat korealaiset kahtia - kysymättä korealaisilta mitään. 

    Pohjoisen korealaiset kävivät verisen sodan lähinnä amerikkalaisia vastaan. YK valtuutti USA' n taistelukosketukseen ja sotaan Korean niemimaan asukkaita vastaan, sillä Neuvostoliitto pidättäytyi käyttämästä veto-oikeuttaan, koska Manner-Kiinaa (P.R.O.C) ei oltu hyväksytty YK' n jäseneksi, vaan Kiinan sisällissodan hävinnyt Taiwan! Myöhemmin tilanne muuttui ja maailman suurin valtio niin väestöltään kuin kansantaloudeltaan (bkt/PPP - IMF) on nyt YK' n jäsen, kuten myös turvallisuusneuvoston jäsen. 

    Trump on päättänyt toteuttaa osaltansa Korean niemimaalle rauhan, joka tuo hänelle ja Kimille Rauhan Nobelin, jolloin Pekingissä arvoituksellisesti hymyillään. Opastajana rauhaan toimii Pekingin tiekartta. Tarkkaavainen media huomasi ennen Trumpin pikapyrähdystä Trumpin tavanneen Japanissa G20-kokouksessa kahden kesken Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja vieläkin tarkempi media havaitsi Xi' n vierailleen Pohjois-Korean Pjongjangissa ennen G20-kokousta. 

    Kaunis yhtälö ja on valistuneesti uskottavaa, että hienostuneesti Xi neuvoi ystävällisyyttä osoittaen Pekingin tiekartan opasteita - matkalla rauhaan Koreoiden osalta, joiden kummankin valtion suurin kauppakumppani Kiina on. Kiinasta käsin voitaisiin nähdä kahden järjestelmän ja yhden valtion politiikka - toisen järjestelmän haihtuessa hiljaa pois.
  • 3

  • Pandoran lipas on nyt auki: Maailman ensimmäiset geenimuokatut lapset syntyivät kokeessa, jota osa tutkijoista sanoo vastuuttomaksi ja hirviömäiseksi

    Ilkka Luoma 
    Ihminen on luonnostaan utelias. Kun aloimme tiedostamaan itseämme ja ympäristöämme - kiihtyi intomme tietää enemmän, lisää ja nopeammin. Nyt ollaan tässä - geenirakenne kiehtoo kaikkia maailman geenitutkijoita, joista jotkut ovat kunnianhimoisempia kuin toiset tai sitten nokkelampia, suoraviivaisempia ja osaavampia - ehkä rohkeampiakin, kuten oli eurooppalainen Albert Einstein, joka kaavoillaan vapautti jättiläismäiset ydinvoimat. 

    Tiedeyhteisön laajasta varoituksesta huolimatta US-presidentti Harry S. Truman vapautti tuon ytimissä vellovan voiman - kaksi eri tyyppistä atomipommia pudotettiin Japaniin 1945 - lähinnä siviilien sekaan tunnetuin seurauksin. Näin Einsteinin uteliaisuus oli saanut rujon lopputuloksen - valtapoliittisin syin, kommunismin pelossa ja uhkavaroituksena Neuvostoliiton Josif Stalinille. 

    Nyt ei vielä ehkä vapautettu Pandoran lipasta, sillä genetiikan kehittäjä - luonto itse - evoluutiona, on osannut huomioida muutoksia, jatkumoita ja hitaan muuttujan tapahtumasarjoja - jo satoja miljonia vuosia. Evoluutio on on rakentanut geenit, niiden keskinäisyyden ja kehityspolun, joka on jatkuvassa liikkeessä. 

    Nyt tehty saksileikkaus on kiintoisa tapahtuma, sillä mitä lopulta leikattiin, kun tarkastellaan geenejä ja perintötekijöitä molekyylibiologian ja atomistiikan näkökulmasta, ehkä mennen vielä syvemmälle alkeishiukkasiin. Siis mistä geenit muodostuvat - kemiallisesti ja fyysisesti - mitään ei ole ilman atomeja ja alkeishiukkasia. 

    Miten geenit reagoivat nyt tuohon saksitteluun, kun emme tiedä kuinka tarkasti leikattu rajapinta osui ja mihin. Syntyikö tästä evoluutiolle nyt uusi kysymys ja tuntemattomuus ja ennen kaikkea yllätysmomentti, johon ei evoluution miljoonien vuosien työkalut pystykään - tai jos pystyvät, niin vasta "pitkien ajanjaksojen jälkeen"! 

    Meillä on vielä paljon tuntemattomia tekijöitä, olemme näpelöineet omaa kehitysrakennettamme joitain vuosikymmeniä - evoluutio on tehnyt sitä miljardin vuoden verran - syanoista ihmisiin.
  • 4

  • Yle: Peter Vesterbackan tunneli­hanke etenee, mukaan on tulossa kiinalainen rakennus­jätti

    Ilkka Luoma 
    Jos tarkastelemme tätä kokonaishanketta kiinalaisella silmällä ja Kiinan Keskushallinnon tavoitteita mukaillen - on Tallinna-tunneli "vain osa" Koillisväylältä tulevaa kiinalaisen tavaravirran silkkitie-logistiikkaa - tuoden paljon sivuhyötyjä juuri Suomelle ja miksi Suomelle, eikä niinkään Norjalle? 

    Siksi, että Kiina halunnee Jäämeren yhden Koillisväylän päätesataman olevan sotilaspoliittisesti puolueettomalla hoidolla - ja tähän ei käy Norja, eikä oikein Venäjäkään. Mitä jää jäljelle - jää se paras ratkaisu meille ja Kiinalle: Petsamon Liinahamari, jonka sataman myös kiinalaiset rakentaisivat uusin modernein rakentein - suomalaiselle vuokramaapohjalle - kuten satamasta lähtevä rautatiekin vuokramaalle - Venäjältä, kuten Saimaan kanava etelämpänä. Meille napakympin ratkaisu! 

    Itse Jäämerenrata tulisi kulkea hyvin lähellä Venäjän rajaa, näin se häiritsisi alkuperäkansojen ikimuistoisia nautintaoikeuksia mahdollisimman vähän - samoin porot kulkisivat vapaammin .. toisaalta kiinalaiset ovat rakentaneet tuhansia kilometrejä rataa pylväille - eli tämäkään ei ole mikään kummajainen. On kysymys rahasta ja tavaralogistiikasta sekä kiinalaisten verkkokauppojen Pohjois-Euroopan varastoista sekä datakeskuksista, jotka tulisivat myös Suomeen ja varastot Venäjän Karjalaan - Murmanskin radan varteen. 

    Jäämerenrata yhdistyisi suomalaiseen nykyrataverkkoon Rovaniemellä ja sitä pitkin vedettäisiin myös Koillisväylän datakaapeli - aina Helsinkiin saakka ja tarvittaessa Tallinnatunnelia eteenpäin. Meiltä Suomesta ei enää puutu kuin kiinalaiset datakeskukset - muut merkittävät jo ovatkin. 

    Tallinnatunnelia kiinalaiset eivät rahoita, ellei suunnitelman takana ole Suomen ja Viron valtiot sekä EU. Tämän tietää myös Westerbacka. Siis tässä ja nyt tarvitaan yhteistyökykyä - pelkkä MoU-tyyppinen aikomussopimus ei rautapyöriä liikuta. Suomen hallitus pitää saada suopeaksi kokonaishankkeelle ja Petsamo-Liinahamari olisi meille onnenpotku, myöhempiä maankäyttöön liittyviä tekijöitä myöten!
  • 5

  • ”Olen tarpeeksi hullu tehdäkseni sen” – Venäläisbiologi aikoo muokata ihmisen perimää

    Ilkka Luoma 
    Ihminen on näin nyt itse tehnyt ensimmäisen päivityksen perintötekijäohjelmistoomme, jota ei tosin omistajan taholta pyydetty. Omistaja on riidattoman selvä - se on evoluutio, joka on osannut päivittää perintötekijöitämme jo satoja miljoonia vuosia - syanoista ihmisiin. 

    Evoluutio on meille monin osin täyttä tuntemattomuutta - me emme muun muassa tiedä millainen ohjelmisto sillä on. Se on kuitenkin täysin varmaa, että jokin ohjeistus sillä on ja jollain ohjelmalla se toimii. Ohjelma sana tässä verrantona ymmärryksen helpottamiseksi - siis kehnoa verrantoa tietokoneisiimme, jotka ovat itsessään staattisia, eivätkä vielä osaa itse päivittää itseään - joitain virheenkorjaavia ilmiöitä on jo tosin olemassa. 

    Se tekee tuon evoluution ihmeelliseksi, koska se operoi koko eliöstön rintamalla - hyttysistä sinivalaisiin - ja aikojen alusta. Herää kysymys onko perintötekijöiden ohjaava ohjelmisto päivityksineen samapohjainen, mutta eri versioissaan, riippuen itse lajista - sanotaanhan, että meidän geeneistä kastemadon kanssa yhteisiä olisi parikymmentä prosenttia - jopa yhtenevyyttä löytyy kotoisiin koivuihimme! 

    Mikä on siis tuo perintötekijöiden ohjelmisto ja niiden päivityskonteksti? Nyt innokkaimmat genetiikan harrastajat haluavat oman puumerkin satoja miljoonia vuosia vanhaan kryptiikkaan - saksitaan jotain pois ja ei huomata miten yksinkertaista se on siihen todellisuuteen nähden mitä genetiikan kokonaisuus on - monimuotoisuudessaan. 

    Olemmeko nyt näpelöitymässä universumin käyttöjärjestelmän saloihin - katsoen oleellisen ohi ja keskittyen täysin oleettomaan - vaillinaisen ymmärryskykymme vuoksi. Voisin olla varma, että noita "saksitteluja" on tehty myös lännessä - ei vain Kiinassa ja Venäjällä, josta tämäkin HS-juttu on syntynyt. Näissä kahdessa jutussa hiukan paistaa idänvastainen poljento, ikäänkuin paha tiedemies olisi kotoisin juuri Venäjältä ja Kiinasta. 

    Muistammeko lääkekokeilun, joka loi Suomeenkin tuon surullisen talidomisyndrooman?
  • 6

  • Kansanedustajan mukaan nykynuoret ovat ensimmäinen vanhempiaan köyhempi sukupolvi – asiantuntijat vastaavat väitteeseen

    Ilkka Luoma 
    Köyhyyttä mitätaan monella tavalla; ostovoimalla, käyttö- ja sijoitusomaisuudella ja tietysti asunnolla, jos se on oma. Tänään asunnot tulevat omistajiensa osalta maksetuiksi noin 45-55 ikävuoteen mennessä. Siellä siis muhii melkoinen taseperintövarallisuus, jos se perinnöiksi muuttuu. Tähän mennessä vanhukset ovat hoidettu yhteiskunnan tai vapaaehtoisten vakuutusten myötä kunniallisesti - aina hautaan saakka, ja tämä viimeinen lähes aina omin varoin. 

    Tilanne voi muuttua - nyt puhutaan jälleen elämisen lainoista, joissa vanhukset "myyvät" asuntonsa pankille ja näin saadun lainan käyttävät oman elämänsä kuluihin [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10869289 - ], kun on olemassa mahdollisuus, ettei yhteiskunta enää kaikkia vanhuksia kykene säällisesti hoitamaan, vaan omaehtoinen vastuu itsestä kasvaa ja näin perintöjä ei olisikaan tulossa sellaisia määriä kuin aiemmin. 

    Näin nykyinen aktiivisukupolvi ei saa niin suurta elämän pesämunaa viisi-kuusikymppisinä kuin aiemmat, niin saattaa olla perusteltua kokea tuo vihreän poliitikon toteamus köyhemmästä sukupolvesta!? 

    ... 
    [2013] Vastuu itsestä - kuka hoitaa kustannukset? 

    Moni vanhus kituuttaa seurakuntien ruokajonoista lounaat ja päivälliset – aamupalatkin. Vaatteet löytyvät kirpputoreilta ja ompelutaito on jo luonnostaan seurannut nuoruusiästä lukien. On yksinäisiä vanhuksia, joiden ~930 euron kuukausieläke – kymmeniä vuosia – on generoinut pankin noin 0-korkotilille 50-80.000 euron säästösummia – kaukaistenkin sukulaisten raadeltavaksi. 

    Sanoisin elämää paljon – oikeasti vaikeitakin päiviä nähneille, että käyttäkää itse hankkimanne varannot oman hyvän ja miellyttävyyden vaalimiseen – siihen Teillä on täysi oikeus; kyllä nuoremmat omat ristinsä kantavat. Teillä kokemusta omaavilla on vuodet vähenemässä, ja on oikeus, miltei velvollisuus itseään ja muutakin yhteiskuntaa kohtaan, että omia varoja käytetään oman hyvinvoinnin ja mahdollisten sairauksien hoitoon. 

    Perintöverot nousevat - valistuneesti veikaten

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti