Tomi Vaalisto: Kauppasodassa ei yleensä ole voittajia, mutta tällä kertaa sellainenkin näyttäsi löytyvän. Se on Vietnam. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että tuotteiden arvolla mitattuna Yhdysvallat on löytänyt uusia tuottajia Kiinan ulkopuolelta 86 prosentille tullien alle jääneistä tuotteista kun taas Kiina vain 68 prosentille.
Tämä on helppo ymmärtää, koska kiinalaistuotteet ovat simppeliä halpaa sarjatuotantoa kun taas Kiina on ostanut Yhdysvalloista huipputekniikkaa, jota ei muualta saa.
Vietnamin bruttokansantuotteesta lähes kymmenen prosenttia on muodostunut Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan synnyttämänä ja vienti on kasvanut varsinkin Yhdysvaltoihin. Kiinalaisten on paljon vaikeampi korvata tuontiaan Yhdysvalloista. Kiina tarvitsee esimerkiksi yhdysvaltalaista aviotekniikkaa, jota käytetään myös Airbusseissa, kiinalaisissa ja brasilialaisissa lentokoneissa. Myöskään viennin kasvu muihin maihin ei korvaa suurinta kauppakumppania Yhdysvaltoja, koska kiinalaiselle halpatuotannolle ei enää löydy uusia markkinoita. Yhdyvaltain osuus Kiinan viennistä on ollut 20%..
Kiina on käyttänyt harvinaisia maametalleja kauppakiistojen aseina aiemminkin. Vuonna 2010 se kielsi metallien viennin Japaniin. Japanissa kuitenkin havaittiin, että teollisuus on kekseliäs löytämään vaihtoehtoisia toimintatapoja, jos jotakin tarvittavaa metallia ei saada. Lisäksi on huomattava, että vaikka yleisesti puhutaan "harvinaisista" maametalleista, ne eivät itse asiassa ole kovin harvinaisia. Niitä on maaperässä paljonkin, ongelma vain on, että metalliesiintymät eivät ole keskittyneet yhteen paikkaan. Metallien tuottaminen on siis työlästä, mutta jos hinta nousee tarpeeksi, vaihtoehtoista tuotantoa alkaa kyllä syntyä.
Hieno esimerkki kiinalaisten simppeleistä tuotteista on Huawein älykännykät. Kiina on siirtänyt jo yli 10 vuotta yhtöidensä tuotantoa mm. Vietnamiin - usein omistaen nämä yhtiöt kokonaan tai osaksi. Bangladesh ja Laos ovat vuorossa seuraavina - puhutaan "hanhiparven lennosta"!
WHO - Diabetesta sairastavien aikuisten määrä nelinkertaistunut
Kestosuosikki niin mainonnassa kuin arkipuheissa on ollut ja on liikapaino eli ylisyönti. Rasvakerrostumat ovat länsimainen kulutusyhteiskuntien vaiva ja tulevaisuuden "kansantauti". Ylensyönnin seurausten eliminointiin käytetään koko maailmassa enemmän rahaa kuin kehitysapuun.
Jokainen ylimääräisen rasvakerroksen omistaja tietää kaksi peruskeinoa hoitaa asiaa; ei ole vallankumouksellista, että oikea liikunta on luonnollinen tapa ylläpitää lihaksiston kuntoa sekä aikaansaada "rasvavarastojen" sulamista.
Toinen perin selvä keino on valita syömisensä oikein;
... ihminen kun tarvitsee vain juuri sen verran kuin kuluttaa. Periaatteessa näillä kahdella elementillä reilu enemmistö ylensyöneistä ja liian vähän liikkuneista toipuisi normaaleihin mittoihin ja saisi kaupan päälle virkeämmän mielen.
Liikalihavuuteen vaikuttavat myös ympäristömme markkinainformaatio sekä kulutustottumuksemme. Myös itse ruoanlaiton tekotavat vaatisivat kriittistä tarkastelua; käytämme yksinkertaisesti liian vähän kasvipitoisia aineksia niin ruoanlaiton yhteydessä kuin myös itse syömisessä. Nämä asiat tiedetään. Itse asiassa liikasyönnin syitä, seurauksia ja keinoja sen estämiseksi on tutkittu enemmän kuin vajaaravittujen elinolojen parantamismahdollisuuksia.
Liikalihavuus on länsimaiden tauti
Me yksinkertaisesti ansaitsemme liikaa, koska meille kertyy liian suuret "pahojen päivien" varastot vyötärölle. USA:ssa ylipaino on vakava kansantauti. Monissa ylikulutuksen markkinamaissa trendi vie XXL-osastoille yhä enemmän.
Markkinapaine (so. vapaa markkinatalous) ajaa kulutusta vatsahemmotteluun unohtamalla aktiivisen ja luonnollisen osallistumisen liikkumiseen. Steppereiden, laihdutuspillereiden ja muiden poppakonstien mainonta on kyllä kiitettävää, vaikka perusosallistuminen itse normaaliin liikkumiseen riittäisi noin yli puolelle ylipainoisista.
Jaaha, no - jäihän meille Elisa, entinen Helsingin Puhelinyhdistys - HPY. Siis jäi myös alabrändi Saunalahti. Alkaako dna' sta joukkopano ainoaan suomalaiseen?
Kiintoisaksi tämän Iran-ydinvoima-asetelman ja -sopimuksen tekee sen lisääntyvä itä-länsi vastakkainasettelu, myös hienostuneesti laatumediassa. EU tosin pyrkii kippuroimaan isoveljensä ja ydinasesateenvarjonsa - US' n edessä - tasapainoillen (pokkuroiden?), ettei liiaksi lipsahtaisi idän (Kiinan ja Venäjän) leiriin.
Nythän tuo Iran-sopimuksen takuumiehinä olivat niin US ja EU kuin Kiina ja Venäjä. Tässä HS-jutussa näyttäisi jäävän taka-alalle juuri tuo "idän leirin" asennemaailma - mikä lienee Iran-sopimuksen säilymisen kannalla, ja jopa niin, että Kiinakin on jo ilmoittanut,. ettei se noudata US-pakotteita, vaan ostaa Iranilta öljyä - uskoisin, että mukavaan alehintaan.
Kiina WTO-jäsenenä ei tässä kohdin hyväksy yksipuolisia pakotteita, varsinkin, kun koko sopan keitti kasaan trumppistinen -'uhkaa, kiristä ja pakota'- USA. Tässä kolmiodraamassa näyttelee myös uinuva jokeri, mutta mistä; se voi olla yllätys. Jokeri voi olla BRICS, johon nyt Iran hakisi jäsenyyttä Meksikon ja Filippiinien ohella? BRICS kaikkinensa voi kirkastaa sopan ja eliminoida aiheettoman ja provosoivan US-pakoterintaman.
Iranilla on nyt valttikortti, sillä jos se ei lähde uhittelemaan asemastaan yhtään enempään, se kääntää maailman enemmistön puolelleen. Iran tietää erinomaisesti, että lännenmies edustaa Maapallopopulaatiosta noin 1,2/7,9 edustusvoimaa, jo pelkän Kiinan ollessa ~1,4/7,9. Entä koko BRICS?
EU' lla on myös ässäkortti hihassa, mutta hoksaako käyttää sitä - jää nähtäväksi. EU voi ottaa irtiottoa USA' sta ja sen uusnormaalista -'uhkaa, kiristä ja pakota'- politiikasta. Silti EU' n ei tarvitse rikkoa läntistä napanuoraa kaikkivoivaan vapauden valvottuun tyyssijaan - Yhdysvaltoihin. Näin muodoin EU saattaisi havaita, että Eurooppa jatkuu syvälle Venäjän Uralille ja Volgan mutkille. Venäjä voi olla ympäristömuutosten myötä vielä meille ratkaiseva ravintoaineiden toimittaja!*
Tosiasia oli se, että Suomi hoiti esimerkillisesti Putin&Trump -tapaamisen, josta voi syntyä toisintoja - jopa niin, että me saavutamme täältä idän ja lännen vedenjakajalta "hyvien palveluiden tarjoajan" puolueettomana maineen (sitaatissa presidentillinen ilmaus) - suomennettuna se tarkoittaa kykyä kattaa neuvottelupöytä haluaville siten, että kaikki osapuolet kokevat arvostusta, tasa-arvoa ja kunnioitusta - katsomatta neuvottelupöydän mihinkään kulmaan - toisiaan alentamatta. Tämä on ominaisuus jota arvostetaan.
Lisäksi sijantimme tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä tasoittaa puolueettomuuttamme neuvottelujärjestelijänä, kuitenkin EU-jäsenvaltiona - ilman Natoa, jatkuvasti lisääntyvän itä-länsi syndroomallisen lietsonnan edessä.
Tosiasia on myös se, että meidän presidentti Sauli Niinistö on tavannut arvostetuissa tilanteissa kaikki kolme suurvaltajohtajaa - Kiinan Xi Jinping' in, Venäjän Vladimir Putinin ja US' n Donald Trumpin. Mitä ilmeisimmin Niinistö on saanut kannatusta kaikilta kolmelta - ehkä erityisesti Kiinasta?
Helsingin henki saattaa herätä uudestaan eloon?Viimeeksi se oli sitä väkevässä hengessä presidentti Urho Kekkosen aikana, vuonna 1975, kun Kekkosen puheenjohtajanuija kopautti historiallisen ETYK-juhlakokouksen päättyneeksi. Palkinnoksi saimme puolueettomuustunnustukset niin lännestä kuin idästä (Max Jakobson -kirjoissaan).
Helsingin henkeen sopisivat erinomaisesti päivänpolttavat kolme tapausta: Korean niemimaa, Ukraina ja US/Israel - palestiinalaiset "välienselvittely". Tässä tavoitteet, ja jos nuo hoitaa, niin presidenttimme kuittaa Rauhan Nobelin - aidosti ja ansaitusti.
Korealaiset pohjoisesta tarjosivat verhotusti sovittelijan manttelia Suomeen jo 2017. Kiovalaisilla tuskin on mitään meitä vastaan ja Lähi-idässä tiedetään, että meillä arvostetaan niin Israelia kuin Palestiinaa. Nyt tekoihin ja kun kohta Niinistö tapaa Putinin, niin sieltä ensimmäinen hyväksyntä kaikkiin kolmeen tapaukseen, joihin Venäjällä on jokaiseen roolinsa.
Nykydemokratialle on vaihtoehtoja. Valistuneita ja oikeita vaikuttavia tekoja tehneitä kansan viime kädessä huolehdintaan perehtyneitä hallitsijoita on ollut historian sivu. Nykyaika vaatii vahvoja johtajia, jotka sietävät kritiikkiä ja vapaata sanaa. Vallankäyttö tarvitsee tehokasta päätösentekokoneistoa.
Useat tärkeät, mutta niin kipeät päätökset jäävät tekemättä, koska poliittinen keskinäissovittelu ja "sulle mulle" toimintamalli estävät tehokkaat päätökset. Yhteiskuntamme on kohtaamassa hyökynä työttömyys- , syrjäytyneisyys-, ikäpyramidi- ja työnjaolliset ongelmat. Nämä ovat ongelmia, joihin pitää löytyä ratkaisut. Nämä ovat ongelmia, jotka nuoria kiinnostavat, koska heille lankeaa niiden ja ympäristöongelmien maksut.
Maapallomme tuottaa liikaa ongelmallisia yhdisteitä, so. päästöjä luontoon. Päästöt nakertavat luonnon vastustuskyvyn olemattomiin ja ekokatastrofi kurkistaa nurkan takaa. Nuoria kiinnostaa ko. kehitys, mutta nykyinen poliittiseen keskinäiskauppaan omistautunut puoluepolitiikka ei kykene tosissaan antamaan ratkaisevia päätöksiä.
Nuoret tulevat olemaan tässäkin osa-alueessa maksajia ja heitä kiinnostaisi, kuinka nämä tulevat (osin jo olevat) ongelmat ratkaistaan. Näitä kipeitä päätöksiä kyetään tekemään vain voimakkaiden päättäjien myötä, joilla on ratkaisevaa yhteiskunnallista vastuunkantomentaliteettia; eikä ole vain pelko pudota eduskunnasta.
Kolme ongelmaa voidaan poistaa tutkimalla yhtälöä: nuoret aktiivisiksi (kuten 70-luvun alussa). Muistettakoon, että nykyjämähtäneet liturgisoituneet puoluekaaderit esittivät radikaaleja tempauksia nuoruusvuosinaan; se oli innostavaa ja siinä oli henkeä, taisivat jopa pitää siitä.
Nykynuoriso tarvitsee päämäärän: tulemme itse päättämään kohtalostamme. He tiedostavat ratkaisevat ongelmat edessään paremmin kuin nykypoliitikot, joita keskimäärin "eläkevirka" kiinnostaa jo enemmän.
Nuorisoliikkeet saattavat saada myös muita toimintamalleja kuin perinteellinen puoluepolitiikka, joka on tiensä päässä.
Todellisuudessa US-pakotteet eivät juurikaan vaikuta tavallisten kiinalaisten tasolla
Se miksi tuo kuuluisa kasvuprosentti pienenee on tilastollinen tosiasia, sillä mikään eikä kukaan voi kasvaa Kiinan 40-vuotisen talousreformin alkuvuosien 10-13 prosentin lukuja, jos on talousammattilainen ilman valtiopoliittista painotusta ja tarkoitusperää, niin tuolloin kiinnittää huomiota tuon "kasvuprosentin" tasaiseen laskemiseen - sehän on nytkin vielä luokkaa kuusi, kun esimerkiksi US' ssa ollaan tyytyväisiä jos se on vahva kolme! Meillä lienee ollut paljon 0-1 prosentin vuosia.
Mutta, kyllä US-pakotteet vaikuttavat, nimittäin Kiina etsii US-viennilleen korvausmaita ja pohtii mitä se ei enää tuo USA' sta ja näin ojentaa käden jollekin toiselle maalle - esimerkiksi soijaa BRICS-Brasiliasta - ehkä tässä saattaa maistua hiukan kiinalainen valtiollinen talouspolitikka ja luodaan suosituimmuuksia sellaisten kanssa, jotka eivät ole uusnormissaan trumppistisia eli "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikassa".
Samalla Kiina lienee järjestelemässä omia vastatoimia USA' lle, ja täältä se sitten kipeästi amerikkalaisiin suoraan sattuukin - sillä tiettyjä raaka-aineita saa "vain" Kiinasta, ja jos Kiina laittaa amerikkalaisperäiset tietoliikenne- ja elektroniikkavalmistajat omien rajoitteiden piiriin - niin se ei enää vain koske, vaan sairastuttaa USA' n taloutta.
Tosin Kiina käyttäytyy maltillisesti, eikä aloittanut tätä kiristämisen kauppasotaa. Kiina haluaa neuvotella maailman suurimpana liukuhihnana ja vientivaltiona, joka on ottanut kokonsa mukaisen aseman maailmassa - ymmärtäen vastuun populaatiosuhteestaan 1,4/7,9.
...
"Tunne eilinen, niin tänään oivallat jotain huomisesta"
1
Kiinan talouskasvu hidastui entisestään
2
Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, oikeaa hoitoa voi silti joutua odottamaan vuosia
Kestosuosikki niin mainonnassa kuin arkipuheissa on ollut ja on liikapaino eli ylisyönti. Rasvakerrostumat ovat länsimainen kulutusyhteiskuntien vaiva ja tulevaisuuden "kansantauti". Ylensyönnin seurausten eliminointiin käytetään koko maailmassa enemmän rahaa kuin kehitysapuun.
Jokainen ylimääräisen rasvakerroksen omistaja tietää kaksi peruskeinoa hoitaa asiaa; ei ole vallankumouksellista, että oikea liikunta on luonnollinen tapa ylläpitää lihaksiston kuntoa sekä aikaansaada "rasvavarastojen" sulamista.
Toinen perin selvä keino on valita syömisensä oikein;
... ihminen kun tarvitsee vain juuri sen verran kuin kuluttaa. Periaatteessa näillä kahdella elementillä reilu enemmistö ylensyöneistä ja liian vähän liikkuneista toipuisi normaaleihin mittoihin ja saisi kaupan päälle virkeämmän mielen.
Liikalihavuuteen vaikuttavat myös ympäristömme markkinainformaatio sekä kulutustottumuksemme. Myös itse ruoanlaiton tekotavat vaatisivat kriittistä tarkastelua; käytämme yksinkertaisesti liian vähän kasvipitoisia aineksia niin ruoanlaiton yhteydessä kuin myös itse syömisessä. Nämä asiat tiedetään. Itse asiassa liikasyönnin syitä, seurauksia ja keinoja sen estämiseksi on tutkittu enemmän kuin vajaaravittujen elinolojen parantamismahdollisuuksia.
Liikalihavuus on länsimaiden tauti
Me yksinkertaisesti ansaitsemme liikaa, koska meille kertyy liian suuret "pahojen päivien" varastot vyötärölle. USA:ssa ylipaino on vakava kansantauti. Monissa ylikulutuksen markkinamaissa trendi vie XXL-osastoille yhä enemmän.
Markkinapaine (so. vapaa markkinatalous) ajaa kulutusta vatsahemmotteluun unohtamalla aktiivisen ja luonnollisen osallistumisen liikkumiseen. Steppereiden, laihdutuspillereiden ja muiden poppakonstien mainonta on kyllä kiitettävää, vaikka perusosallistuminen itse normaaliin liikkumiseen riittäisi noin yli puolelle ylipainoisista.
3
Komissio hyväksyi teleoperaattori Dna:n enemmistöosuuden myynnin norjalaiselle Telenorille
4
EU yrittää antaa tekohengitystä Iranin ydinsopimukselle, Britannian ulkoministerin mukaan ”sopimus ei ole vielä kuollut”
Nythän tuo Iran-sopimuksen takuumiehinä olivat niin US ja EU kuin Kiina ja Venäjä. Tässä HS-jutussa näyttäisi jäävän taka-alalle juuri tuo "idän leirin" asennemaailma - mikä lienee Iran-sopimuksen säilymisen kannalla, ja jopa niin, että Kiinakin on jo ilmoittanut,. ettei se noudata US-pakotteita, vaan ostaa Iranilta öljyä - uskoisin, että mukavaan alehintaan.
Kiina WTO-jäsenenä ei tässä kohdin hyväksy yksipuolisia pakotteita, varsinkin, kun koko sopan keitti kasaan trumppistinen -'uhkaa, kiristä ja pakota'- USA. Tässä kolmiodraamassa näyttelee myös uinuva jokeri, mutta mistä; se voi olla yllätys. Jokeri voi olla BRICS, johon nyt Iran hakisi jäsenyyttä Meksikon ja Filippiinien ohella? BRICS kaikkinensa voi kirkastaa sopan ja eliminoida aiheettoman ja provosoivan US-pakoterintaman.
Iranilla on nyt valttikortti, sillä jos se ei lähde uhittelemaan asemastaan yhtään enempään, se kääntää maailman enemmistön puolelleen. Iran tietää erinomaisesti, että lännenmies edustaa Maapallopopulaatiosta noin 1,2/7,9 edustusvoimaa, jo pelkän Kiinan ollessa ~1,4/7,9. Entä koko BRICS?
EU' lla on myös ässäkortti hihassa, mutta hoksaako käyttää sitä - jää nähtäväksi. EU voi ottaa irtiottoa USA' sta ja sen uusnormaalista -'uhkaa, kiristä ja pakota'- politiikasta. Silti EU' n ei tarvitse rikkoa läntistä napanuoraa kaikkivoivaan vapauden valvottuun tyyssijaan - Yhdysvaltoihin. Näin muodoin EU saattaisi havaita, että Eurooppa jatkuu syvälle Venäjän Uralille ja Volgan mutkille. Venäjä voi olla ympäristömuutosten myötä vielä meille ratkaiseva ravintoaineiden toimittaja!*
5
Vuotta myöhemmin
Lisäksi sijantimme tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä tasoittaa puolueettomuuttamme neuvottelujärjestelijänä, kuitenkin EU-jäsenvaltiona - ilman Natoa, jatkuvasti lisääntyvän itä-länsi syndroomallisen lietsonnan edessä.
Tosiasia on myös se, että meidän presidentti Sauli Niinistö on tavannut arvostetuissa tilanteissa kaikki kolme suurvaltajohtajaa - Kiinan Xi Jinping' in, Venäjän Vladimir Putinin ja US' n Donald Trumpin. Mitä ilmeisimmin Niinistö on saanut kannatusta kaikilta kolmelta - ehkä erityisesti Kiinasta?
Helsingin henki saattaa herätä uudestaan eloon? Viimeeksi se oli sitä väkevässä hengessä presidentti Urho Kekkosen aikana, vuonna 1975, kun Kekkosen puheenjohtajanuija kopautti historiallisen ETYK-juhlakokouksen päättyneeksi. Palkinnoksi saimme puolueettomuustunnustukset niin lännestä kuin idästä (Max Jakobson -kirjoissaan).
Helsingin henkeen sopisivat erinomaisesti päivänpolttavat kolme tapausta: Korean niemimaa, Ukraina ja US/Israel - palestiinalaiset "välienselvittely". Tässä tavoitteet, ja jos nuo hoitaa, niin presidenttimme kuittaa Rauhan Nobelin - aidosti ja ansaitusti.
Korealaiset pohjoisesta tarjosivat verhotusti sovittelijan manttelia Suomeen jo 2017. Kiovalaisilla tuskin on mitään meitä vastaan ja Lähi-idässä tiedetään, että meillä arvostetaan niin Israelia kuin Palestiinaa. Nyt tekoihin ja kun kohta Niinistö tapaa Putinin, niin sieltä ensimmäinen hyväksyntä kaikkiin kolmeen tapaukseen, joihin Venäjällä on jokaiseen roolinsa.
6
Realismi ei enää riitä
Useat tärkeät, mutta niin kipeät päätökset jäävät tekemättä, koska poliittinen keskinäissovittelu ja "sulle mulle" toimintamalli estävät tehokkaat päätökset. Yhteiskuntamme on kohtaamassa hyökynä työttömyys- , syrjäytyneisyys-, ikäpyramidi- ja työnjaolliset ongelmat. Nämä ovat ongelmia, joihin pitää löytyä ratkaisut. Nämä ovat ongelmia, jotka nuoria kiinnostavat, koska heille lankeaa niiden ja ympäristöongelmien maksut.
Maapallomme tuottaa liikaa ongelmallisia yhdisteitä, so. päästöjä luontoon. Päästöt nakertavat luonnon vastustuskyvyn olemattomiin ja ekokatastrofi kurkistaa nurkan takaa. Nuoria kiinnostaa ko. kehitys, mutta nykyinen poliittiseen keskinäiskauppaan omistautunut puoluepolitiikka ei kykene tosissaan antamaan ratkaisevia päätöksiä.
Nuoret tulevat olemaan tässäkin osa-alueessa maksajia ja heitä kiinnostaisi, kuinka nämä tulevat (osin jo olevat) ongelmat ratkaistaan. Näitä kipeitä päätöksiä kyetään tekemään vain voimakkaiden päättäjien myötä, joilla on ratkaisevaa yhteiskunnallista vastuunkantomentaliteettia; eikä ole vain pelko pudota eduskunnasta.
Kolme ongelmaa voidaan poistaa tutkimalla yhtälöä: nuoret aktiivisiksi (kuten 70-luvun alussa). Muistettakoon, että nykyjämähtäneet liturgisoituneet puoluekaaderit esittivät radikaaleja tempauksia nuoruusvuosinaan; se oli innostavaa ja siinä oli henkeä, taisivat jopa pitää siitä.
Nykynuoriso tarvitsee päämäärän: tulemme itse päättämään kohtalostamme. He tiedostavat ratkaisevat ongelmat edessään paremmin kuin nykypoliitikot, joita keskimäärin "eläkevirka" kiinnostaa jo enemmän.
Nuorisoliikkeet saattavat saada myös muita toimintamalleja kuin perinteellinen puoluepolitiikka, joka on tiensä päässä.
7
Kiinan talouskasvu hidastui entisestään
Se miksi tuo kuuluisa kasvuprosentti pienenee on tilastollinen tosiasia, sillä mikään eikä kukaan voi kasvaa Kiinan 40-vuotisen talousreformin alkuvuosien 10-13 prosentin lukuja, jos on talousammattilainen ilman valtiopoliittista painotusta ja tarkoitusperää, niin tuolloin kiinnittää huomiota tuon "kasvuprosentin" tasaiseen laskemiseen - sehän on nytkin vielä luokkaa kuusi, kun esimerkiksi US' ssa ollaan tyytyväisiä jos se on vahva kolme! Meillä lienee ollut paljon 0-1 prosentin vuosia.
Jo vuosia sitten uutisoitiin lännen laatumediasta Kiinan talouden hidastumisesta, jopa romahtamisvaarasta, no niin paljon se on kuitenkin hidastunut, että se on ollut IMF' n mukaan [ ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - ] jo vuodesta 2016 maailman suurin talous (bkt/PPP).
Mutta, kyllä US-pakotteet vaikuttavat, nimittäin Kiina etsii US-viennilleen korvausmaita ja pohtii mitä se ei enää tuo USA' sta ja näin ojentaa käden jollekin toiselle maalle - esimerkiksi soijaa BRICS-Brasiliasta - ehkä tässä saattaa maistua hiukan kiinalainen valtiollinen talouspolitikka ja luodaan suosituimmuuksia sellaisten kanssa, jotka eivät ole uusnormissaan trumppistisia eli "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikassa".
Samalla Kiina lienee järjestelemässä omia vastatoimia USA' lle, ja täältä se sitten kipeästi amerikkalaisiin suoraan sattuukin - sillä tiettyjä raaka-aineita saa "vain" Kiinasta, ja jos Kiina laittaa amerikkalaisperäiset tietoliikenne- ja elektroniikkavalmistajat omien rajoitteiden piiriin - niin se ei enää vain koske, vaan sairastuttaa USA' n taloutta.
Tosin Kiina käyttäytyy maltillisesti, eikä aloittanut tätä kiristämisen kauppasotaa. Kiina haluaa neuvotella maailman suurimpana liukuhihnana ja vientivaltiona, joka on ottanut kokonsa mukaisen aseman maailmassa - ymmärtäen vastuun populaatiosuhteestaan 1,4/7,9.