lauantai 6. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 06072019 - II



IJL HS-kommentit 060729019
...
  • 1

  • Tyttöjen ja poikien menestymisen ero peruskoulussa johtuu biologisen kehityksen eroista

    Ilkka Luoma 
    2 - Työpaikoilla nuoret naiset aloittaisivat pienemmällä palkalla kuin miehet. Suomesta on katoamassa monien vientialojen kilpailukyky kokonaispalkkakustannusten vuoksi. Kädentaitotyöt nousevat palkkaluokissa ja tekijöiden puutetta havaitaan miltei kaikissa mm. rakennusalan tehtävissä. 

    Tytöt 

    Tytöt ovat ahkeran kiltisti päämäärätietoisia esikuviensa myötä astumaan lukion kautta akateemiselle tielle ja myöhempiin johtaja- ja päättäjäasemiin yhteiskunnassamme. Peruskoulumme suosii tyttöjen säntillisyyttä, ohjautumisherkkyyttä ja yleistietouteliaisuutta. Tytöt ovat "parempia" lukioiden käytäville. 

    Pojat 

    Pojat ropaavat ensin kaikkea mitä käsiin tarttuu, sitten pojat ropaavat fillareita, mopoja ja lopuksi tuunataan corollia ja astroja. Kaikki mikä kädessä taipuu viehättää yhä useampia poikia. Nuoret miehet ovat luulleet itsestään enemmän kuin nuoret naiset. Miehet ovat osanneet pyytää palkkaa rohkeasti, itsevarmasti ja jopa yli taitojensa - näin on hiljalleen muodostunut 'ikiaikainen' palkkatasoero miesten ja naisten välille. 

    Kilpailukykymme ulkomaille paranee hiljalleen, kun korkeampi palkkaisille aloille suuntautuu paremman ja pidemmälle menneen koulutuksensa myötä enemmän naisia - palkkatasot alenevat, koska nuoret naiset ovat varovaisia, realisteja ja "järkevämpiä" palkkapyyntöjensä suhteen. Naisilla ei ole miehille pakonomaista palkkataistelua paremmuuden osoituksena - naiset arvostavat enemmänkin itse tehtäviä, tiimejä ja kokonaisuutta. 

    Äidit ohjaavat enemmän kuin me miehet tajuamme! 

    Äidit haluavat lapsensa ja tyttärensä eliittilukioihin ja sitä myötä akateemiselle tielle vastuisiin ja vaikutustilanteisiin. Kärjistäen isät joko loikoilevat sohvalla, pubissa tai loputtomissa ylitöissä ja pitkästyttävän turhauttavissa kokouksissa vierailla paikkakunnilla - ainakin muun perheen mielestä. 

    Miehet mittelevät vallasta, palkoista, optioista ja bonuksista. Naiset pohtivat osatekijöiden vaikutuksia järkevän kokonaisuuden muodostumiseksi >3
  • 2

  • Tyttöjen ja poikien menestymisen ero peruskoulussa johtuu biologisen kehityksen eroista

    Ilkka Luoma 
    Tyttöjen ja poikien pisa 

    [2013] Nyt on tuhkaa ripoteltu pisa-tutkimustuloksien vuoksi. Nuorisomme ei ole enää maailman parhaita – näinkö muuten koskaan olivatkaan. Millainen on maailman paras? Menimmekö vipuun ja tyydyttelimme itseämme, kun pärjäsimme tutkimuksissa, joiden täyden totuuden näkemystä ei kukaan edes varmuudella tiedä. Joka tapauksessa nyt droppasimme pisassa – olemme kallellaan päin, kuin Pisan torni ikään. 

    Mikä meni vipuun? Lapset syntyvät perheisiin toivottuina hedelminä. Lapsia pitää kasvattaa – se on vanhempien ylivoimaisesti tärkein tehtävä – eikä niinkään näyttö- ja vertailutaloudessa kiirehtiminen. Golf ei ole kasvattamista. Rotary klubi ei ole kasvattamista. Reippailla viikkorahoilla ei korvata kasvattamista ja hyvitetä poissaoloja. 

    Kasvattamista ei voi sälyttää opettajille, päiväkodin ohjaajille, neuvolatädeille eikä papeille kuin poliiseillekaan. Kyllä me vanhemmat olemme se oleellinen mallin näyttäjä – esimerkki, tuki ja turva. Unohdimmeko jotain, kun kylvimme lahjoja, nintendoja, xboxeja, pelejä, kännyköitä, mopoja … mopoautojakin - miten näytimme mallin ja esimerkin? 

    Työt ovat nyt sitten ”parempia” kuin pojat – kaikissa pisan tutkimusalueissa. Luotammeko siihen vai ymmärrämmekö tyttöjen ja poikien erilaisen lähtökohdan, päämäärän ja geeniperimän. Epäilemättä kin osaavat asiansa, kunhan heillä olisi riittävä kurinpito- ja esimerkinnäyttövalta. Huuli pyöreänäkö ihmettelemme nyt! 
    … 
    Miten kirjoitin tyttöjen ja poikien tilanteista kouluissa ja opinahjoissa – kun televisio, elokuvat, pelit ja muut katu-uskottavuuden reliikit ja virtuaalit ohjasivat lapsukaisiamme, kun meitä vanhempia usein ei juuri kotona näkynyt – kun oltiin töissä, ylitöissä ja klubilla? 

    Kulutussuuntautunut markkinoiti ohjaa tytöt ja pojat eri lähtöruutuihin 

    [2007 Eduskunta sai ennätysmäärän naisia eduskuntaan, heitä on kuitenkin vähemmän kuin suhteellisen osuus kansasta "edellyttäisi" - tytöt suuntaavat lukioihin ja pojat enemmän pajoille ja linjoille käden töihin]>2 
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti