lauantai 13. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 13072019 - X



IL HS-kommentit päivänä 13. heinäkuuta 2019


...
  • 1

  • Ruotsi ei allekirjoita YK:n ydinaseet kieltävää sopimusta, jota oli hyväksymässä vuonna 2017

    Ilkka Luoma 
    Ruotsin yhtäkkiseen mielenmuutokseen syynä saattoi olla amerikkalaisten (uhkaava) vihjaus [ ~ https://www.satakunnankansa.fi/a/200367382 -* ] että sotilaallinen yhteistyö voi kärsiä maiden välillä, jos Ruotsi allekirjoittaa ydinaseiden kieltosopimuksen. Tätä ennenhän Ruotsi oli aloiteentekijän roolissa - kieltämässä ydinaseita. 

    * "USA uhkaa: Puolustusyhteistyö voi vaikeutua, jos Ruotsi allekirjoittaa ydinaseet kieltävän sopimuksen 
    Ruotsi äänesti YK:ssa sopimuksen puolesta, haluaa nyt tutkailla sen tarkkaan" -Satakunnankansa - otsikko 

    Ehkä taustalla vaikuttaa Ruotsinkin allekirjoittama Nato - Isäntämaa pöytäkirja - kuten meillä Suomessa, tosin ruotsalaiset lisäyttivät pöytäkirjaansa maininnan ydinaseiden tuontikiellosta Ruotsiin - selvyyden vuoksi. Suomi ei tätä ydinaseiden tuontikieltoa kirjauttanut (vaikka olemme täällä idän ja lännen vedenjakajalla aivan tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä - rajassa kiinni!) - eikä allekirjoittanut ydinasekieltosopimustakaan - eikä ollut edes alussaan YK' ssa mukana suunnittelemassa, kuten Ruotsi oli --- mitä se kertoo meistä ja mitä Ruotsista?
  • 2

  • Entinen diplomaatti väittää, että presidentti Koivisto oli Neuvostoliiton marionetti, joka esti Karjalan palauttamisen

    Ilkka Luoma 
    Todisteeton väite presidentti Mauno Koiviston Karjalan palauttamisen estämisestä on hurja. Olemme jo huomanneet kuinka vaikeaa Venäjälle on palauttaa Japanille pari Kuriilien saarta. Se tosin luullaan, että Venäjän ensimmäisen presidentti Boris Jeltsinin aikana olisi ollut jokin "heikkouden ja myötämielen hetki" - avoin palautusikkuna luovutetun Karjalan saamiseksi jossain maanteteellisessä koossa Suomelle, se jäi vain meidän omaksi toivorikkaaksi luuloksi. 

    Se miten Karjala voidaan "palauttaa", onkin jo aivan eri asia. Ymmärtämäämme palautusta ei tapahdu, mutta täysin itsenäinen ei-EU-valtio - Karjalan tasavalta puskuriksi Venäjän ja EU' n väliin voisi olla meille lottovoitto, sillä Venäjä tekisi mielellään tuon uuden alueen huoltosopimuksen Suomen kanssa ja syntyisi ikään kuin "brittiläinen Hongkong", mutta itsenäisenä siten, että sen puolustuksen hoitaisi Venäjä - kriisin tullen, muutoin demilitarisoituna alueena, jopa niin, että tuohon itsenäiseen Karjalaan voisi liittyä myös Suomen takaisia Karjalan alueita - vapaaehtoisesti, jos halua riittäisi. 

    Koivisto tiesi edeltäjänsä Urho Kekkosen päällimmäisen ja merkittävimmän tavoitteen olleen Karjalan palautus - Viipurin itärajasta lukien - vastineeksi olisi annettu jopa Lapin alueita. Entä Petsamo, miten Kekkonen siihen suhtautui - olisihan Petsamon ollessa osa Suomea, puskurina Nato-valtio Norjaan, jota tänä päivänä Venäjä arvostaisi kovasti - yllättävääkö? 

    Nyt tänään voi olla mahdollisuus, että Venäjä vuokraa meille raidekäytävän ja päätesatama-alueen Petsamon Liinahamariin - tämä ei olisi tavatonta, onhan meillä jo vuokrasopimus Saimaan kanavastakin. 

    Tietojemme mukaan Kiina tukee tätä suomalaisten Liinahamari - Jäämerenrata suunnitelmaa, jopa rahoittaen sen, sillä tällöin se täyttäisi Pekingin pidemmän jänteen tavoitteet - pohjoisimman silkkitiensä turvallisuudesta ja toimivuudesta. 

    Suomen tulisi ymmärtää olomme idän ja lännen vedenjakajalla ja sen, että olemme kiinni siinä toisessa ydinasesuurvallassa!
  • 3

  • Kysely: Nuoret ovat valmiita siihen, että heidän valintojaan rajoitetaan ilmasto­kriisin vuoksi

    Ilkka Luoma 
    Ehkä sattumalta erinomainen uusi keskustelunavaus sille, onko nykyisen kaltainen mitä ilmeisimmin keskeneräinen läntinen demokratiahaaveilu (-painostus) kyvykäs metodeillaan hoitamaan ääritapaukset, joihin olemme jo tärmänneet - muun muassa ylitsekäymättömissä ympäristöongelmissa? 

    ... sen me tiedämme, ettei lännen paljon parjaama Kiina käytä kaltaistamme demokratiaa, kun se säätää oman ympäristöongelmansa hallittuun asentoon noin 25 vuodessa (Vihertyvä-Kiina -reformi) - omilla vuosituhantisilla menetelmillään - lujalla kädellä keskushallinnosta, jonne valiinnutaan kuten armeijassa - alhaalta ylös, jolloin ylinkin on lähtenyt "sotamiehestä ja saavuttavat marsalkan aseman" --- 

    ... tuo edellä oleva on kiinalaista demokratiaa (kansalaishuolehdintaa) - meidän kaltaista ei 1400 miljoonainen kansa edes halua eikä tarvitse. Ihmisten huomio voidaan ottaa myös siten esille, jossa kokonaisuus säilyy käsissä ja tarvittaessa vaikeatkin päätökset voidaan tehdä nopeasti - ilman "turhia" komiteamietintöjä. 

    Nythän käydään täyttä informaatiotaistelua itä vastaan länsi, jossa länsi koettaa pitää yllä kolonialismin jälkilaineita maailmanhaltijana ja aina oikeassa olijana, vaikka lännemiehiä ei ole kuin noin 1,2 miljardia - siis vähemmän kuin kiinalaisia. Voivatko kiinalaiset olla oikeassa? 

    Ympäristöongelmat tippuvat nuorten käsiin, sen jälkeen kun kirjoittajan ikäiset ovat jo biologisessa kierrossa. Kiina joutuu miettimään seurauksia jo nyt, ollen suurin ympäristöjäljen jättäjä, mutta per capita laskennalla vielä oppipojan asemassa esimerkiksi amerikkalaisiin nähden. 

    Kiinassa on mystinen viisaiden joukko, joka miettii mitä tapahtuu 100 vuoden kuluttua - onko meilla Suomessa? Ei ole. Tosin maailmaosuutemme on vain lähes olematon, mutta per capita jälkeämme matkien tarvitsemme kaksi maapalloa, jos kaikki kiinalaiset olisivat samalla kulutustasolla kuin keskiarvo suomalainen. 

    Suomalainen nuori, joka arvostaa tekoja, ymmärtää tämän - en tiedä ymmärrämmekö me reilu 50 -vuotiaat?
  • 4

  • Kansalaisaloitteet ovat osa demokratiaa ja herättävät keskustelua

    Ilkka Luoma 
    Suomessa lienee noin reilu kolme miljoonaa äänioikeutettua, ja jos näin, niin yli 1,6 miljoonaa voisi ottaa täyden vallan hallituksena eli valtiollisena toimeenpanijana ja lainsäätäjänä. 50 000 on on kolmesta miljoonasta vain vajaat kaksi prosenttia - siis hiukan enemmän kuin uusi Hjallis Harkimon Liike Nyt! -gallup-kannatus! 

    Mutta! Demokratian ja erityisesti vähemmistöäänen kuuluvuuden myötä tuo 50 000 on sopiva, mutta lainlaatijat voisivat luoda kansalaisaloitteisiin uuden luokan, jonka läpimenon raja olisi 300 000, jolloin tuon määrän ylitys kansalaisaloitteen kannattajina olisi enemmän kuin yhdenkään puolueen jäsenmäärä - niinpä se pitäisi ottaa valiokuntakäsittelyyn ja aina sen jälkeen suuren salin käsittelyyn, jonka olisi se pakko viedä soveltuviin ministeriöihin mietittäväksi miten se toteutetaan.
  • 5

  • BBC: Maailman suurin jäälautta lähti liikkeelle Etelä­mantereelta pohjoiseen

    Ilkka Luoma 
    Rauhallisen seesteinen tosikirjoitus tapahtumasarjasta, johon tänään ehkä ei ole enää mitään tehtävissä - ihmisen toimesta. Etelämanner sulaa nopeammin kuin aiemmin. Emme tiedä kiihtyykö sulaminen, ja jos kiihtyy, niin kuinka nopeasti. Emme tiedä sitäkään, ollaanko nyt kuitenkin "vain" normaalien vuosituhatkiertojen jossain nousuvaiheessa. 

    Hitaiden muuttujien liike- ja muutosenergia on mittaamattoman suuri, jossa "emme voi täydessä vauhdissa olevan rautatieveturin rautapyöriä pelkin sormin enää jarruttaa ... sormet vain palavat ". 

    Maailman biosfäärillistä tasapainoa ylläpitävät osaltansa veden liikkeiden voimat - haihtuu ja sataa - kiertää ja varastoituu. Näin yksinkertaista. Lämpöliike nostaa valtameristä jättiläismäärät vettä taivaalle - sataakseen alas jossain muualla. Valtamerien lämpötilanousu on dramaattista ja tuolla noin 28 asteen kohdilla muodostuvat hurrikaanit, taifuunit ja muut hirmumyrskyt - tunnetuin seurauksin. 

    Etelämanner, Grönlanti ja Pohjoisnavan kelluvat jäät ovat stabiloivia varastoja, joihin on "parkkeerautunut" valtavat määrät makeaa vettä. Ikään kuin pakastearkut, joiden tasapainottava voima on vallinnut tuhansia vuosia, kunnes ihminen aloitti väestönlisäyksen ja kulutushuumansa johdosta ympäristön väkivaltaisen ja äkkinäisen muuttamisen, jolloin biosfäärilliset ja ympäristölliset kierrot sekoittuivat ja menivät "hämilleen" ... ihmisen "kellotaajuus" oli ja on liian suuri, siihen ei evoluutio sopeumajärjestelmineen taipunut ... ? 

    Entä nyt, kun eräin arvioin "peli on menetetty"? Mikä onkaan evoluution korjausliike ja ohjelmapäivitys - onko ohjelmapäivitysten määrä lisääntynyt viimeisen 200 vuoden aikana? 

    Mitä saamme seuraavien vuosikymmenien aikana, jolloin evoluution korjaussarja pääsee oman kellotaajuutensa mukaiseen vauhtiin? Siinä se kaikkien kysymysten äiti - selviääkö pienen pieni ihminen suurien biomassa- ja veden liikkeiden vyörylle ja joudummeko itse korjausliikkeiden alle ja miten?
  • 6

  • Kiina uhkaa Yhdysvaltoja pakotteilla, mikäli se jatkaa asekauppojen hieromista Taiwanin kanssa

    Ilkka Luoma 
    Tässä kohdin verrannoksi voisi sopia hyvin fiktiomainen tilanne Suomen sisällissodasta ja sen jatkumosta, jossa valkoinen Suomi voitti punaisen Suomen - olettakaamme, että nuo punaiset olisivat paenneet hävinneinä Neuvosto-Venäjän Karjalaan, ja Lenin ja Stalin olisivat heille luoneet itsenäisen toimijan mahdollisuuden - aitona ja Pietarista tunnustettuna "Suomena" ... 

    ... tilanne olisi jämähtänyt ja 1944 jälkeen Neuvostoliitto olisi antanut valloittamansa Karjalan punaisille suomalaisille ... näihin päiviin saakka, ja nyt "Punaiselle Karjalalle" (Taiwan) Venäjä (Yhdysvallat) myisi valtavan määrän sotakalustoa - niin miten tätä arvostelisi "valkoinen suomi", siis se YK-jäsenvaltio Suomi (ollen jo myös EU-jäsenvaltio), joka pitää tuota punaista suomea omanaan, koska punaiset hävisivät ja pakenivat sellaiselle maalle, joka oli kokonaisen Suomen maata - jo koko autonomiamme ajan! Miten tätä pohdittaisiin Helsingissä - EU-Brysselissä, Moskovassa ja Washingtonissa?
  • 7

  • Brittien legendaarinen matkatoimisto Thomas Cook on ajautumassa kiinalaisomistukseen

    Ilkka Luoma 
    Kiinalaisen liiketoiminnan logiikka on tässä erinomaisen johdonmukainen, jopa pragmaattinen. Kun Kiina on tänään maailman suurin matkailijoiden lähettäjävaltio maailmalle - siis sellaisen väestönosan matkailu ulkomaille, jotka vievät valtavia määriä Kiinan valuuttavarantoa ulos Kiinasta - niin on selvää, että Kiina haluaa tuosta ulospäin rahavirrasta osan takaisin - omilla matkailijoillaan. 

    Tässä syy miksi muun muassa Lappiimme tulee nousemaan kiinalaisomisteisia matkailukeskuksia (Pyhätunturi - venäläisten maa-alueiden viereen?) - kiinalaisille ja muillekin. 

    Nyt itse merkittävät matkanjärjestäjät Kiinan ulkopuoleltakin ovat hankintalistalla, sillä kiinalainen liiketoiminta pystyy parantamaan jopa konkurssikypsän länsiyhtiön - omilla matkailijoillaan -yksinkertaista - sanoisinko. Eikä vain matkanjärjestäjät, vaan myös lento- ja laivayhtiöt ... Olisiko Finnair jo kiinalaisten hankintalistalla?* 

    Kiina ennakoi, että heidät matkailijavirrat kaksin-kolminkertaistuvat nykyisestä. Tosin yli 1000 mrd USD Kiinan matkailurahasta suuri osa kohdistuu edelleen kotimaahan ja vierusvaltioihin, mutta kasvavan ylemmän keskiluokan (nyt jo noin 150 miljoonaa) halu nähdä maailmaa - lisääntyy entisestään. Muistammehan, että kiinalaiset ovat innokkaalla tavalla uteliaita. 

    Nyt onkin aika meillä Suomessakin perehtyä tarkoin kiinalaiseen historiaan, kieleen, kulttuuriin ja käytännön politiikkaan, jottei turha ja niin usein väärillä jäljillä oleva luulo pilaa niitä mahdollisuuksia, mitä juuri oikein valitut kiinalaiset matkailijoina meillekin työtä ja liiketoiminnan menestystä tuoden mahdollistavat! 

    Meidän on syytä muistaa eräs erinomainen oivallus - emme puutu muiden sisäisiin asioihin, vaan tuotamme sellaisia palveluita joihin luotetaan ja jotka tuovat korkealaatuisella laadulla sellaisia maksukykyisiä kiinalaismatkailijoita, joiden määrä on suhteutettu luontomme kestävyysnormeille! Kiinalaisille puhtaus, turvallisuus, jännittävyys, hiljaisuus ja "tyhjyys" ovat in!
  • 8

  • Ennuste: Intia on väestöltään Kiinaa suurempi vuonna 2100, väestön­kasvu jatkuu myös Afrikassa

    Ilkka Luoma 
    Aikanaan juuri Kiinaa syytettiin holtittomasta lisääntymisestä - lähinnä kehittyneistä ja paljon luontovaroja käyttävistä länsimaista. Kiina lisääntyi voimalla, mutta suhteessa väkilukuunsa. Kiina on ollut satoja vuosia maailman väkirikkain valtio. 

    Kiinan Keskushallinto mietti aikansa ja ryhtyi ainoana tekoihin - määräsi yhden lapsen politiikan ja nyt tässä ennusteessa tuo lähes 400 miljoonan ihmisen vähennus arviovuonna 2100 on paljolti tuon yhden lapsen politiikan ansiota/ syytä. Toki väestövähentymään vaikuttaa Kiinassa voimakkaasti myös maallisen elintason kohoaminen, joka vähentää lapsentekohakuja - on myös muita syitä, joihin ei tässä paneuduta tarkemmin. 

    Yhden lapsen politiikka Kiinassa loi sille itselleen suuria ongelmia. Pahin ongelma on perinteiden aikaansaama. Miehiä on nyt enemmän, paljon enemmän kuin vastaavan ikäluokan naisia, joiden syntymäaika on tuon yhden lapsen politiikan sisällä. 

    Nyttemmin yhden lapsen sijasta kannustetaan tekemään kaksi! Miesenemmistöisyys tarkoittaa sitä, että moni kiinalaismies joutuu tekemään paljon, hyvin paljon, jotta saisi kiinalaisen vaimon itselleen - on alkanut valtava kilpailu, itsemurhiltakaan ei olla säästytty eikä säästytä! Voitaisiinko vaimoja hakea Venäjältä? 

    Kiinaa kohtaa myös työvoimapula, siksi Kiina automatisoituu ja robotoituu yhä nopeammin, ollen jo robotoitunein valtio, jossa maailman suurimmat tuotantolinjat automatisoituvat kiihtyvä tahtia. Näin Kiina on entistäkin kilpailukykyisempi - lisäksi sillä on tukena maailman suurin kotimarkkinapotentiaali sekä maailman suurin keskiluokka - puhumattakaan miljonäärien ja miljardöörien määrästä ... Kiina on kuitenkin kommunistisen puolueen johtama keskusjohteinen valtio, joka on kasvanut kansantuotteeltaan maailman suurimmaksi (bkt/PPP - IMF). 

    Entä huomenna kun Kiina ikääntyy? Kiina tulee saamaan suuria haasteita yhä vanhemmiksi elävistä kansalaisistaan, kun samalla aktiiviväestön määrä vähenee - vaje korvataan automaatiolla ja robotiikalla.
  • 9

  • Sähkö- ja hybridiautojen varjossa markkinoille tulee entistä ahnaammin bensaa polttavia loistoautoja

    Ilkka Luoma 
    Ilmiötä kutsutaan näyttö- ja vertailutaloudeksi. Hyvin ostovoimaiset ihmiset haluavat näyttää ja vertailla, ja tästähän teollisuus ja kauppa pitävät yli kaiken, sillä se ylläpitää pystyssä psykologista mantraa - kasvuhokemaa, jossa ostovoiman kulutusjuhla riemuitsee. [rafl.] 

    Joskus ilmiötä on esitelty maajussien keskinäisenä nelivetokilpailuna hevosvoimista ja takarenkaiden korkeudesta ... "paremmat ikäänkuin katselevat ylempää - nähden kauemmaksi" ... Tässä tosin kaukokatse ei ylety juuri nenän vartta ja naapurin traktorivajaa pidemmälle. 

    Onko kasvuhuuruinen taloushokema saavuttamassa äärikokonsa ja alkaa pienuuden ihannointi sopeumassaan meitä elättävään biosfäärilliseen ympäristöömme? 
  • 10

  • Toisen maailmansodan trauma ajoi Japanin ja Etelä-Korean kiistaan, joka uhkaa elektroniikan toimitus­ketjuja

    Ilkka Luoma 
    Tomi Vaalisto: Lähteet eivät tue sitä, että nykyisen Pohjois-Korean alue olisi etelää teollistuneempi japanilaismiehityksen aikana. Joka tapauksessa Korean teollisuustuotannon osuus BKT:sta kasvoi 6:sta 28:aan prosenttiin vuosina 1911-40 , ja maatalouden osuus laski 76 prosentista 41 prosenttiin. 

    Korea ei suinkaan jakautunut 1945 vaan kaksi vuotta myöhemmin: Yhdistyneet kansakunnat esitti 1947, että Koreassa järjestettäisiin vaalit kiistojen ratkaisemiseksi. Koska vasemmiston ja oikeiston ääriryhmät boikotoivat vaaleja, ne järjestettiin vain maan eteläosissa. Seurauksena oli, että syntyi kaksi erillistä Koreaa. 

    Ilman Kiinaa ei Pohjois-Koreaa olisi edes olemassa. Korean sota alkoi kun Kiinan tukema Kim Il Sung hyökkäsi Etelä-Koreaan 25. kesäkuuta 1950 ja valloitti maan melkein kokonaan. Monikansalliset joukot lähes 20 maasta löivät nämä hyökkäysjoukot YKn lipun alla ja työnsivät Kim Il Sungin joukot pohjoiseen. 
    26. lokakuuta 1950 Yhdistyneiden kansakuntien joukot saavuttivat Korean ja Kiinan rajan muodostavan Jalu-joen. Korealaiset kommunistit pakenivat tällöin Kiinaan. 

    Tämä oli liikaa Kiinalle, jossa kommunistit olivat samana vuonna voittaneet sisällissodan. Kiina hyökkäsi Koreaan 25. marraskuuta 1950 ja sota jatkui vielä kolme vuotta.
    Tässä kommentoija hoksaa hyvin " ... Korea ei suinkaan jakautunut 1945 ... ", siis korealaiset eivät itse jakaantuneet 1945. Todellisuudessa heidät jaettiin ulkoisten voimien myötä, kun US ja muinoinen Neuvostoliitto jakoivat keskenään Korean niemimaan, jolloin kansakunta repesi kahtia - sen nykyisesti jakolinjasta. Tätä ennen korealaiset olivat yhtä! 

    Wiki-fi: "Korean jako tarkoittaa toisen maailmansodan päätteeksi tapahtunutta Korean niemimaan jakoa Yhdysvaltain eteläiseen ja Neuvostoliiton pohjoiseen miehitysvyöhykkeeseen. Liittoutuneiden voitto vuonna 1945 päätti Japanin 35-vuoden Korean miehityskauden. Japanilaisten vetäydyttyä Koreasta suurvallat sopivat keskenään, että Neuvostoliitto ottaa vastaan Japanin antautumisen Korean pohjoisosassa ja Yhdysvallat eteläosassa, jolloin rajaksi sovittiin 38. leveyspiiri. 

    Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton neuvottelut riippumattoman ja yhtenäisen Korean valtion luomisesta eivät johtaneet toivottuun tulokseen. ... " 

    ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Division_of_Korea -

...
"Ylittäessäsi jokea, tunnustele varpaillasi pohjan tuntemattomia kiviä" - Deng Xiaoping

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti