sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 21072019 - IV



Kommentit Helsingin Sanomien kirjoituksiin

...
  • 1

  • ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

    Ilkka Luoma 
    Ensimmäisessä Unkarin lähettämässä propagandaviestinnässä oli kyllä yksi totuus - Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta, jossa voitaisiin käsitellä puolueettomasti ja riippumattomasti muun muassa Suomen siirtämisestä markasta euroon ja Suomen Pankin itsenäisyydestä luopumisesta. Nuo molemmat olivat perutuslakikysymyksiä ja sen vuoksi Suomessa ei olla saatu kansalaiskeskustelun lisäksi aiheesta mitään oikeudellista kantaa, tai jopa tuomiota tai vapauttamista. 

    Tältä osin unkarilaiset ovat oikeassa - meillä koetetaan ratkaista perustuslakiasioita eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka on poliittisesti parlamentaarinen toimija. Sen sijaan Perustuslakituomioistuin olisi oikeuskäynnön mukaan sitoutumaton ja riippumaton eduskunnan lainsäädännöstä ja valtioneuvoston toimeenpanosta. Tältä osin toivoisin laajaa keskustelua - esimerkkinä tuo markka euroksi ja Suomen Pankin identifiointi Euroopan Keskuspankin sivukonttoriksi.
  • 2

  • Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

    Ilkka Luoma 
    [2007][ ... Karjala on pyhiinvaellusta, ... sinne jäivät grammarit, lypsykoneet ja muisto, joka aktivoi niin ikä- kuin nuoremmatkin ihmiset autoilu tourneisiin tutkimaan kivijalkoja, multakumpuja kuin tekemään tuttavuutta uudisasukkaisiin, jotka valtaa pitävät isiemme mailla ja mannuilla ... ] 

    Karjala puhuttaa. Valtakunnallinen päivälehti aloitti kampanjan, jolla käänteisesti toppuutellaan palautusta - ideaksi tuotiin Suomen Akatemian tutkija Outi Fingerroosin muistojenkeruu ja arkistointi, jotta jälkipolville jäisi muutakin ihmeteltävää kuin ikiaikainen Kalevala - Suomen kansalliseeppos. Tohtorin avaus muistokeräilystä avasi pontevasti keskustelun Karjalan asemasta raja-alueena idän ja lännen välimaastossa. 

    Itärajalla moni joki laskee Venäjän puolelle vieden kuvainnollisesti unohduksen ja palautuksen toivetta viestinä Venäjän valtaeliitille Karjalan erikoisesta asemasta. Karjala on raja-aluetta, joka tekee Suomesta erikoisen. Kylmän sodan aikana Suomen ja Kekkosen mielipidettä kyseltiin Valkoista taloa myöten. Suomi oli Neuvostoliiton erikoistuntija. Me tiesimme, kuinka tehdään kauppaa eduksemme ja hyödyksemme, elimme rinnakkain suomettuneina tai sitten ei. Kekkonen oli kuningas ja pääsi lähelle saunapäätöstä Karjalan osittaisesta "palauttamisesta" - näin kertoi Finn-Stroin aikaisempi toimitusjohtaja, joka oli Kekkosen hovimiehenä saunottamassa korkeita vieraita. 

    Karjala on väkevä muisto ja toimiva identiteetin rakentaja. Kansakunta on aina niin vahva ja kitkerä kuin sillä on tekemistä ja päämääriä. Suurien projektien idea on yhtenäistää kansalaisia. Karjalan restaurointi ja saneeraus maksaa enemmän kuin Karjalan maltaat. Hinta on kova, mutta sen vaikutus talouteen olisi dramaattisen nostava. Karjala olisi "ikuinen" työmaa. Se kokoaisi jälleen toimiessaan Suomen kansaa yhteen - olisihan se koko historiamme rauhanajan suurin ponnistus. Rakentajista tulisi omistajia, vaikka lippu olisikin punamustaristilippu.
  • 3

  • Nordean pääekonomisti: ”Kiinan kasvuluvut ovat ihmetyttäneet kaikkia”

    Ilkka Luoma 
    HS-ote: " ... ”Sellun myynti Kiinaan oli toukokuussa seitsemän prosenttia pienempää kuin vuosi sitten. Samaan aikaan Kiina on vähentänyt kierrätyspaperin tuontia. Ja kuitenkin siellä ennustetaan, että talous kasvaa tänä vuonna kuusi prosenttia. Jokin siinä ei täsmää” -Sundström sanoi ... " 

    -Kiinan osalta peliin on tullut uusia parametreja, joilla onkin suurempi vaikutus lukuihin kuin meillä osataan nähdä. Eräs niistä on "suuren laivan kääntö" vähäisempään ja hyötysuhteellisempaan kulutukseen sekä ymmärrys, ettei kasvavaa ja elävää biosfääriä voi loputtomiin imuroida - ja sitä on puolijalostesellun keitto! 

    Kiina on monin osin maailman suurin markkina, myös selluloosan osalta ja onkin eräs merkittävä tapaus, jos Suomi saa lisää investointirahaa sellun keittoon - lähinnä Savoon ja Lappiin. Suuria kiinalaisinvestointipäätöksiä odotellessä Kiina vihertyy yllättävän nopeasti (US/Nasa tutkimukset*) - 

    Kiina ei saata pehmoilla takapuoliaan enää joidenkin vuosien päästä sillä intensiivisyydellä kuin laskelmoimme, kun vaikkapa Metsäliitto-Äänekoskea kalkyloitiin. Kiina on jo aloittanut uuden suurreformin, jota kutsutaan "Vihertyväksi Kiinaksi", jossa korjataan ne ympäristöongelmat, mitä edellinen 40 vuotta kestänyt "Menkää ja rikastukaa -reformi** synnytti. Ympäristö hengästyy ja on pakko tehdä jotain. 

    Kiina tekee, ja voisimme olla kohta varmoja, ettei nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot miljardein kappalein Kiinan verkkokaupoista ole enää Kiinan Keskushallinnolle in. Jotain täytyy siis tehdä - onko se uudentyyppisiä pakkausmenetelmiä vai jotain muuta - näitä asioita varmaan Kiinassa mietitään - joka vuosi 340 000 valmistuvan korkeamman insinöörin aivosopukoissa. 

    Toivottavasti Kiinan imu puolijalosteellemme kestää vielä vuosia, jotta mm. Äänekosken jätti-investointi maksaa itsensä - peli oli kovaa, kun Äänekosken päätöksiä tehtiin - ylimpänä Metsäliiton pääjohtaja Kari Jordan, joka jäi sopivasti eläkkeelle noin vuosi sitten. 

    Ne välisuhdanteet - onko siitä kyse?
  • 4

  • Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

    Ilkka Luoma 
    2 - Keskustelu Karjalasta ei tyrehdy muisteloihin, vaan nyt se käänteisyydellä tutkija Fingerroosin pohdintana nousee uuteen näkemyspohdintaan alueesta, joka on Suomen, mutta myös Venäjän. Suur-Karjala voi sitten myöhemmin muuntua omaksi maakseen sen meilläkin haaveillussa koko komeudessaan. Karjala on Karjalaa, se ei ole pelkästään Suomea, eikä se ole Venäjää. Maat omistetaan aina niin kauan, kuin niihin on "elinaikainen nautintaoikeus". Evakot ovat saaneet asuntonsa, työnsä ja mantunsa - kovalla työllä ja yrittämisen uutteruudella sekä valtiomme ja yksityisten tuella - kukaan ei silti kiellä heitä sijoittamasta Karjalaan varallisuutta sen uudisrakentamiseen. 

    Karjala tulee puhuttamaan uusia sukupolvia niin kauan kuin laulumaiden mysteeri ja Kalevala elää. Kun Suomen kansaa kuuntelee, erityisesti pystybaarien pimennoissa, ei jää epäselväksi, mikä on laulun sävel - se on vastoin "virallisia kalluppeja" - palauttajia riittää. Palautusta ei tapahdu, mutta identiteetti muuttuu kanteleiden kotisijoilla omaksi sykkeeksi, tunteeksi ja identiteetiksi, jossa suomalaisuus ja karjalaisuus lyövät kättä. Itsenäisyys koittaa lopullisena päämääränä, ja sen itsenäisyyden me suomalaiset voimme Natoon liittymättöminä ratkaista puskuriksi todellisen idän ja lännen välimaastoon, jossa aito karjalaisuus on elämän keskipiste. [2007]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti