torstai 18. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 18072019 - VII



IL Helsingin Sanomiin kommentit 18. heinäkuuta vuonna 2019

...
  • 1

  • Putin laajensi passitarjoustaan ukrainalaisille, lupaus tuli juuri ennen Ukrainan parlamenttivaaleja

    Ilkka Luoma 
    Venäjä tarjoaa näin halukkaille suojan ja irtautumismahdollisuuden, miksi? Siksi, että Itä-Ukrainassa on paljon venäläismielisiä ja venäläisiä kuin venäjää puhuviakin, joskin ukraina on on hyvin läheinen sukulaiskieli - kuten ruotsi ja norja. Mutta on reilua tarjota haluaville turvaa, ja samalla nähdään onko näitä passinvaihtajia kuinka paljon. Minskin rauhansopimusmallin eräs ehto on ollut itä-ukrainalaisille turvata oman äidinkielensä toimivuus - venäjän kielenä. Tätä sopimuskohtaa kiovalaiset eivät ole täyttäneet (?) 

    Sekin on huomioitava, että itäisestä Ukrainasta heti Maidanin melakoiden aikana tuhannet - kymmenet tuhannet pakenivat Venäjälle pelätessään ukrainalaisten kansallismielisten kostoa. Sekavassa tilanteessa "veli auttoi veljeä", ja ukrainalaispakolaiset otettiin vastaan Venäjälle ja toiseen suuntaan enemmän tai vähemmän vapaaehtoiset sotilaat (olematta virallisesti osa Venäjän armeijaa)lähtivät puolustamaan kanssaihmisiään itse Ukrainan puolelle, sillä siviili ei olisi pärjännyt Ukrainan armeijalle ja alueen omat turvataistelijat (kapinalliset) eivät olisi lukumääräisesti ja kelvottomin asein tulleet pärjäämään suojatehtävässään - näin ne venäläiset sitten tulivat Donpassin alueelle, jonka kaksi aluetta ovat itsensä itsenäisiksi julistaneet - ilman laajaa kansainvälistä tunnustusta. 

    Ehkä Venäjän passitarjous on esialku tulevalle rauhalle, jonka Ukrainan uusi "korruptoitumaton" presidenttikin on luvannut yhdeksi päätehtäväkseen.
  • 2

  • Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

    Ilkka Luoma 
    Propagandaa tai ei, mutta Suomessa ensinnäkin lainsäädäntö pitää pääsäännön mukaan sovittaa EU-direktiiveihin ja toisaalta meiltä voi valittaa monin osin jopa KKO' n päätöksistä EY-tuomioistuimeen, eli se voi kaataa meidän Korkeimman tuomion, ... niin - sitä ei kuitenkaan Suomessa tarvitse noudattaa. Suomessa ei ole itsenäistä lainsäädäntöä, eikä lopullista oikeudenjakoa (tarkasti ottaen). 

    Oikeuslaitos on tekijöidensä summa ja vallitsevan käytännön mukainen - esimerkiksi raiskaustuomiot vaihtelevat maakunnittain - onhan lainsäädännössä tuomioille vaihteluvälit, ja tuomaritkin ovat ihmisiä. 

    Täyttä itsenäisyyttä ei ole missään oikeuslaitossysteemissä - syyn ja seurauksen laki, vallitseva hyvä-velikäytäntö ja todisteiden luku, hyväksyntä tai hylkäys ovat tuomaristosta yksilötason suorituksia, joihin voidaan inhimillisin keinoin vaikuttaa (asianajotoiminta) ... ehkä myöhemmät robotit osaavat jakaa tuomioita täydellisen "lahjomattomasti"? 

    Suurin ongelma on kaikille näyttökysymys, monet oikeusoppineet ovat yksityisesti todenneet, että tuomioista useat ovat vääriä, koska näyttö ei ole täyttä eikä kaikin osin henkilötodisteet uskottavia, jonka taas tuomari paljolti päättää - omien menetelmiensä mukaan. Osa rötöstelijöistä pääsee kuin koira veräjästä. 

    Laki on siten kuten se luetaan. "Lukutaitoa" on monenasteista. Se tiedetään, että maailmalla on monen monia valtioita, joiden oikeuslaitos voisi ottaa meiltä mallia - siksi mallikasta keskimäärin oikeusistuimemme tuomioiden jako on ... Suomessa ongelmaksi muodostuu vähäväkisen oikeusapu, se ei anna täyttä tasapuolisuutta varakkaan edessä - säädelty palkkiopolitiikka asianajolle (puolustukselle), kun taas rahalla saa ja hevosella pääsee.
  • 3

  • Iran kertoo ottaneensa haltuun ulkomaisen säiliöaluksen sunnuntaina

    Ilkka Luoma 
    Iranin olisi syytä olla tässä se viisaampi osapuoli. Gibraltarilla laittomasti kaapattu iranilaistankkeri oli jo ns. "kotiinpäin" Iranin osalta - sillä kaappaus sai tuomion maailmalta. Laiton haltuunotto herättää huolta vaikkapa Kiinassa, jonka tavaraa kulkee tuossa Gibraltarin kapeikossa hyvin paljon. 

    Kansainvälisen merioikeuden olisi otettava kantaa milloin saa ja ei saa kaapata vieraita aluksia ja missä kulkevina - Suez ja Panaman kanava? Onko Gibraltarin edusta Englannin aluevesiä, vai missä menee raja Marokon/Espanjan osalta ... Miten tuo Gibraltarin salmi jaetaan oikeudellisesti? 

    Iranin ei kannata tässä kohdin kostaa, ellei kyseessä ole ilmiselvä salakuljetus, joka rikkoo kansainvälisiä merenkulun sääntöjä tai oliko polttoaine (aika vähäinen määrä - n. 1000 tonnia) varastettu juuri iranilaisilta. Iranilaiskosto ei saa nyt kannatusta mistään - vaikka siihen olisi jokin moraalinen peruste. Esimerkiksi Kiina on jo ilmoittanut, ettei se piittaa US' n yksipuolisista pakotteista ja ostaa iranilaista öljyä - varmaankin aika mukavaan hintaa.
  • 4

  • 67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

    Ilkka Luoma 
    Oli aika, jolloin oli todellinen kilpajuoksu kahden suurvallan välillä. II Maailmansodan ainoat voittajavaltiot - Neuvostoliitto ja Yhdysvallat mittelivät jo voimiaan Japanissa ja Japania vastaan - ollen alussaan "samalla puolen". US nokitti ensin - virallisena syynä atomipommien pudotukseen oli omien sotilaiden säästäminen Japanin pääsaarelle maihinnoususta, joka olisi epäilemättä tappanut erittäin paljon amerikkalaisia ja japanilaisia - myös siviileinä. Siispä peliin otettiin uusi keksintö - atomipommi. 

    Ydinase oli 1945 kehityksensä viimeisessä testivaiheessa - oli päästävä kokeilemaan sitä aidosti - aidossa taisteluympäristössä. Sen piti olla testinä myös tehokas, siispä ensimäiseen testaukseen valiintui vähän, jos ollenkaan normaalisti pommittamaton Hiroshima, joka oli ehkä sattumalta lopulta suurelta osin siviilikohde - joitain viittauksia sotilaisiin ja sotatuotantoon tosin löydettiin. Mutta todellisuudessa Hiroshima oli testi, mutta myös kiihdytin saada sota loppumaan. Lisäksi se oli pelote Neuvostoliiton johtajalle Josif Stalinille - ikään kuin voimannäyttö US' lta, että huom! Meillä on se nyt! Ole varovainen liikkeissäsi. 

    Ydinaseiden US-testaus jatkuin Nagasakissa, jonne pudotettiin toisen tyyppinen atomiase kuin Hiroshimaan - näin haluttiin tehdä vertailua miten nämä uudet "tuomiopäivän aseet" toimivat. Tuloksena oli nopeampi rauha, ja Japani antautui taistelulaiva USS Missourin kannella. Keisarikin oli puhunut. 

    Tähän mennessä US on ainoa valtio, joka on todellisuudessa käyttänyt elävää ihmistä vastaan ydinasetta - joko "inhimillisesti" säästäen omiaan ja vihollistaankin, mutta nuo kaksi atomipommia olivat kuitenkin osa ydinaseiden testausta - tunnetuin tuloksin. Tätä tosiaa voi olla vaikea tunnustaa, mutta sitä se oli - poliittisin kääntein. Noiden kahden pommin jälkeen alkoi kilpajuoksu, joka jatkuu - US pr. Donald Trump on ilmaissut, että halunnee 1000 mrd USD uusien nokkelampien ydinaseiden kehitykseen ... Venäjä ja Kiina tullevat vastaamaan?
  • 5

  • WHO julisti Kongon ebolaepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi

    Ilkka Luoma 
    Jätevesien mikrobit ja ebola tappavat tehokkaasti 

    [ … tänään maailmalla riehuu ebola kauhu – miten se leviää, miten se muuntuu *] ja miten se kulkeutuu ja minkä ohjaamana; yhä lähemmäksi lännen kulutusyhteiskuntia. Kehitysmaita Afrikassa on ebolan piirittäminä ja valkoinen mies on voimaton … miksi rokotetta ei olla kehitetty? Syy on selvä – ebola on koettu vain kehitysmaiden ongelmaksi, siis ongelmaksi poissa meistä kulutusmateriaihmisistä. Mikä muu katastrofi etenee, joka päivä – … ] 

    *] Viruksetkin kilpajuoksevat! 

    ”Imperiumin vastahyökkäys” voi tapahtua mutantoituneiden mikrobien toimesta – lisääntyvä materiamuuntelumme ja ”keinoaineiden” käyttö ovat luoneet otollista maaperää prionien, viruksien ja bakteerien suotuisuuskasvulle – ja -muuntumisille … - [2006] ”viruksetkin kilpajuoksevat, kuten me ihmiset”: 

    Virus on pienin muuntumiskykyinen reagoiva kohde, jolle voidaan tehdä vastatoimenpiteitä. Virukset ilmestyivät ennen monisoluisia eliöitä; virukset ovat harjoitelleet evoluutiota ja ohjailleet tasapainoa vuosituhansien ajan tappaen ympäriltään ollen itse yleensä kaikkein haavoittuvin. Virus mystisoi, se laitattaa pelkoa, koska emme näe vihollistamme. 

    Millainen vihollinen on elollisen ja elottomuuden rajamailla vaikuttava yksinkertaisen tehokas eliminoija, jota esiintyy joka paikassa. Aiheesta on syntynyt oma tieteenhaara, jossa koulukunnat jakautuvat laidasta laitaan julistaen loputonta sotaa tai hyväksyen taipuneena lopullisen häviön näille olemattoman pienille systemaattiseen työhön kykeneville itsensä säilyttäjille. 

    Virukset tekivät omaa "eloansa" soveltuvaksi ja lisääntymiskykyiseksi eilen, ne tekevät sitä tänään ja vielä huomennakin, kun moni nykyinen eliö on poistunut mahdottomana osasena kokonaisjärjestelmästä. Viruksen tehtävä on jatkaa omaa eloansa sopeutuen ympäristöön. Ihminen on elon väkevyydessään tuhonnut ympäriltään huomattavat määrät elinkelpoisuutta apuvälineillään ja jumalallisella siunauksella lisääntyä ja täyttää maa.
  • 6

  • Oikeus varhaiskasvatukseen kuuluu kaikille lapsille

    Ilkka Luoma 
    Lasten kasvatus on luonnostaan jyvittynyt lapsen omille vanhemmille 

    [2007] Yhteiskunta on avoin ja sosiaalisesti yhteenkuuluva, ... parhaimmillaan. Yhteiskunnassa voidaan esittää malleja kollektivismista individualismiin. Lapset voidaan hoitaa kotona oman isän ja äidin toimesta, jotka ovat lähtökohdiltaan aina huolehtivaisimmat hoitajat ja kasvattajat. Lapset voidaan laittaa myös päivähoitoon kokemaan ja oppimaan sosiaalisuutta ja yhteistoimintaa muiden kanssa. 

    Kansakuntaa puhuttaa lasten päivähoidon ns. 0-maksuluokka. Pitääkö tätä elementtiä olla käytössä vai ei. Komplisoituva ja aikatauluissa kiireeseen kehittyvä sykintä ja pätkätöiden yhteiskunta vaatii toimijoiltaan hektisyyttä eli valmiuksia osallistumiseen hetkellä millä hyvänsä. Lapsetkin tässä kiireessä pitäisi tähän maailmaan saattaa jatkamaan ikääntyvien ikäluokkien myöhempää huolehdintaa vähintäänkin tulontasauksen, kulutuksen ja työvoimasaannon vuoksi. 

    Historiallisesti lapset on hoidettu kotona, mitään 0-luokkia ei ole ollut. Maksuttomuus on sosiaalisen ajattelun hedelmä, jossa ajateltiin, että vanhemmilla pitää olla vapautumisen mahdollisuuksia lasten hoidosta - syntyi päivähoitosysteemi, myös ympärivuorokautiseksi, koska vuorotyöt eräin paikkakunnin olivat/ ovat yleinen ilmiö. Päivähoito on erinomainen esimerkki tulontasauksesta, kun jotkut perheet tulo- ja sosiaalisin perustein saavat sen ilmaiseksi. 

    Laajetessaan kaikki systeemit tuottavat lieveilmiöitä ja vaikeuksia. Osa vanhemmista haluaa viedä lapsensa hoitoon, vaikka molemmat ovat työttöminä. Täytyyhän olla jatkuva mahdollisuus hakea työtä tai kuten Työvoimatoimiston pitäisi edellyttää, olla aina valmiudessa ottaa tarjottu työ vastaan. Osa vanhemmista käyttää vapaa-aikansa lasten kasvatuksen osalta seurusteluun ikätovereiden kanssa kartuttamalla valtion alkoholiverokassaa. Lapsi huutaa kotona, jopa nälkiintyneenä. Tapauksilla on aina puolensa ja ääri-ilmiöt eivät ole harvinaisia.
  • 7

  • Yhdysvaltojen ydinaseiden sijoituspaikat Euroopassa päätyivät vahingossa julkisuuteen

    Ilkka Luoma 
    Eurooppalaisen rauhan pahimpia uhkia ovat nuo amerikkalaiset ydinaseet. Tässä tulee muistaa, että Euroopassa on kolme ydinasevaltiota - Englanti, Ranska ja Venäjä - Venäjän ollessa se toinen ydinasesuurvalta US' n ohella. 

    Venäjä tietää melko tarkalleen kuinka paljon on ydinräjähdekärkiä Euroopassa, niiden ulottuvuudet sekä räjähdevoiman - Venäjä on sijoittanut näiden kaikkien kolmen ydinasevallan atomiaseiden vastineiksi samankaltaiset "vastaydinaseet", jotta eurooppalaisen rauhanmahdollisuuden tasapaino säilyisi. 

    Sitten asia onkin aivan erikseen. miten US ja Venäjä ovat asemoineet strategiset ydinaseensa, joita näitä kahdella on ylivoimainen määrä - niin sanottuina tuomiopäivän aseina, jolloin viimeiseen iskuun jää aina sen verran, ettei vastustajasta jää paljon jäljelle - eletään kauhun tasapainoa. Tosin US pr. Donald Trump on ilmaissut halunsa sijoittaa 1000 mrd USD uusiin atomiaseisiin, johon Venäjä ja Kiina antanevat vastineensa. 

    Turkkiin sijoitetut US-ydinaseet saattavat olla liipasimella ja menevät hylkyyn, tai sitten US' n tulisi ajatella vastineena Venäjän ydinaseita Kuubassa, kuten oli 1960 -luvun alkupuolella - tuolloinkin US oli sijoittanut ydinaseita Turkkiin - jotka poistettiin, kun Kuuban ohjuskriisi laukesi rauhanomaisesti. 

    Sinänsä maatukikohtien ydinaseet ovat menettäneet puolin ja toisin yllätysmomenttinsa. Tilalle on tullut strategiset ydinsukellusveneet, joiden Venäjän Euroopan puolustusjärjestelyjen keskus on aivan meissa Suomessa kiinni - Kuolan niemimaalla. 

    Euroopan verestävin asettelu käydään juuri Suomen Lapissa, jossa US harjoittelee jo aktiivisesti - Suomihan allekirjoitti Nato-Isäntämaa pöytäkirjan, joka toi US-sotajoukot mm. Lappiin taistelu- ja rynnäkköharjoittelemaan - aivan noiden Venäjän Pohjoisen laivaston päätukikohtien viereen! Tästä muodostuu meille Suomelle todellinen uhka. Suomi ei vaatinut omaan Nato-pöytäkirjaansa ydinaseiden tuontikieltoa, Ruotsi teki niin - meillä kansalaiset ovat huolissaan ja ihmeissään!
  • ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti