torstai 4. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 04072019 - VI



Ilkka Luoma - HS-kommentit 04072019

...
  • 1

  • Trumpin sotilas­paraati vie rahoitusta kansallis­puistoilta ja voi vaarantaa Washingtonin sillat, mutta se on presidentin kenties rakkain projekti

    Ilkka Luoma 
    Ihminen haluaa kokea yhteenkuuluvuutta, turvallisuutta siitä ja voiman tunnetta omistaan. Kaikki nämä toteutuvat sotilasparaateissa - meilläkin ainakin kerran vuodessa - Mannerheimin syntymäpäivänä - joka on samalla Puolustusvoimiemme lippupäivä ja juhlapäivä katujen varsille kokoontuneille hartaan hiljaisille kansalaisillemme, jotka yhtenäisyyttä kokien katselevat ohi kulkeviä sotilasosastoja, tankkien ja tykkien rivistöjä - se luo ikäänkuin me-fiiliksen, että kyllä meillä ja meiltä. 

    Maslowin tarvehierarkiassa turvallisuuden tunne ja siihen hakeutuminen ovat korkealla sijalla - joskus jopa lisääntymisen yläpuolella. Armeija on turvallisuuden lukko ja siihen luotetaan - jopa niin paljon, että niiden tekemiä vallankaappauksia siedetään. 

    Armeijan ohimarssi siivittää kadun arki-ihmisen euforiaan tunteesta, että olen turvassa. siksikin Suomessa luotetaan omaan armeijaan - eikä muun muassa Natoon, lännen sotakoneeseen haluta - varsinkaan täällä idän ja lännen vedenjakajalla. 

    Sotilasparaati on voiman osoitus kaikkine sotakoneineen - vaikka armeija olisi kokematon itse todelliseen sotaan. Nyt US pr. Donald Trump haluaa juuri nähdä sellaisen armeijan marssivan äänestäjilleen ja The Great America nautiskelijoille - armeijana, joka tietää, osaa ja omaa kokemusta mitä merkitsee sota - tosin Vietnamin jälkeen sellaisia vastaan, jotka ovat vajaamittaisia - eivätkä kykene antamaan juuri mitään vastusta US Armylle, USAF' lle ja US Navylle. 

    Viimeinen USA' n armeijan kurittaja oli Vietnam, joka lopulta voitti koko sodan ja loi yhtenäisen Vietnamin - ja US joutui vetäytymään, kuten nyt näyttää käyvän myös Afganistanissa. Silti Trump haluaa triumffinsa! 

    Totaalisen vahvoja ja kykeneviä armeijoita olivat yllättäen Saksan sotakone - Wehrmach ja Waffen-SS sekä Neuvostoliiton Puna-armeija, jotka erityisesti II Maailmansodan Itärintamalta tiesivät mitä on totaalinen tuhoamissota. US käy tänään sotaa ylivoimaisena sotakoneena ja tämän armeijan Trump haluaa nähdä nyt kotikadulla!
  • 2

  • Britannian ulkoministeri ilmaisi tukensa Hongkongille, Kiinan Lontoon-lähettiläs tuomitsi kannanoton ”maan sisäisiin asioihin puuttumiseksi”

    Ilkka Luoma 
    Tomi Vaalisto: Kiina on kyllä koko ajan ottanut kantaa Brexitiin. Ennen kansanäänestystä Kiinan presidentti XI kävi kertomassa David Cameronille, että Iso-Britannian kannattaa pysyä Euroopan unionissa. 
    Nykyisessä tilanteessa kova Brexit olisi paras Kiinalle, joka on huikeasti ivestoinut saarivaltioon. Jopa venäläiset näyttäisivät olevan huolissaan BKT:llä mitattuna toiseksi suurimman Kiinan ja viidenneksi suurimman Britannian kahdenvälisistä suhteista. Venäjähän ei kuulu edes kymppikerhoon. Huhtikuussa venäläinen RIAC julkaisikin mielenkiintoisen artikkelin aiheesta, josta on havaittavaissa pientä kateutta. Briteillä kun olisi tarjota kaikkea sellaista, mitä Venäjältä ei saa ja kiinalaiset eivät osaa valmistaa. https://russiancouncil.ru/en/analytics-and-comments/analytics/contradictions-of-the-golden-era-in-uk-china-relations/ 

    Britit eivät osallistuneet Vietnamin sotaan eivätkä Chilen sotilasvallankaappaukseen 1973. Libyassa toteutettiin YKn mahdaatilla sotilasoperaatio ja Venezuelaan on kohdistettu kansainväliset pakotteet, johon Suomikin osallistuu. https://um.fi/pakotteet-maittain/-/asset_publisher/4MioQZzZJNVo/content/venezuela-pakotteet/385142 

    Kiina käyttää kyllä armeijaansa ulkopolitiikan jatkeena siinä kuin muutkin suurvallat. Ilman Kiinaa ei Pohjois-Koreaa edes olisi. Tiibetin miehitys ja kiinalaisten keinotekoisille saarille rakentamat sotilastukikohdat Etelä-Kiinan merellä ovat osoitus kiinalaisesta voimapolitiikasta. 
    Kiinalaisia erikoisjoukkoja toimii Syyriassa Assadin tukena. Ennen arabikeväästä alkanutta sisällissotaa 2011, Kiinan valtion omistama m Sinopec oli merkittävä sijoittaja koillis- ja Itä Syyriassa sijaitseville öljykentille. Assadin vallan jatkuminen palvelee Kiinan etua.
    Kiinan keskushallinto istuvaan politbyrooseen saakka ei sekaannu eikä suosittele itse mitään toimia ulkoisille heistä riipumattomille toimijoille - juuri heidän sisäisiin asioihin. Kiina ei puutu muiden omiin asioihinsa, jotka eivät suoraan liity Kiinan omiin pyrkimyksiin siten, että Kiinalla on siihen merkittävä syy-yhteys - lähinnä vaikutteena suoraan Kiinaan tai kiinalaisiin. 

    Sen sijaan kysyttäessä Kiina voi neuvoa, opastaa ja sanoa diplomaattisesti asiaseikkoja, jotka sopisivat heille - mutta vain kysyttäessä. Kiina pr. Xi Jinping ei ole sanonut oma-aloitteisesti mitään liittyen Brexittiin - kyllää tai eitä. Mutta jos kysytään, niin Kiina ilmaisee nykyään EU' n yhtenäisenä markkina-alueena itseensä nähden, mutta tekee valtiokohtaisia raamisopimuksia yksittäisten valtioidenkin kanssa. 

    Täsä kohdin olisi hienoa saada jokin mediakohta, missä Xi tai Kiinan virallinen linja olisi maininnut jotain oma-aloitteista Brexitistä - ilman kysymää ...
  • 3

  • Facebook-, Instagram- ja Whatsapp-sovellukset toimivat jälleen

    Ilkka Luoma 
    Jää nähtäväksi milloin saamme ensimmäisen väitteen, syyllistyksen ja epäilyn, jossa Venäjä tai Kiina ovat tämän tihutyön takana - vastinhakkerointi siihen, kun lännenmiehen media paljasti" lännen hienostuneimman hakkeroinnin" venäläistä hakukonejättiä - Yandexia vastaan. En ole huomannut, että kiinalaisten oma "whatsapp" - WeChat palvelu olisi takkuillut. Kiinalaisten hakukonekin näytää toimivan erinomaisesti --- 

    Onko nyt meneillään idän ja lännen välinen kaksintaistelu maailmojen verkossa, vai olisiko syynä yksinkertaisesti se, että tietyt tietoliikenteelliset raja-arvot ovat ylittyneet ja bittimäärä edellyttäisi 5G-verkon käyttöön ottoa ... 

    ... kaikenhan pitää kasvaa (elämme kasvuhokemallista aikaa) ja näin 5G tulee suorastaan pakoksi. Tästä saisimme syyn miksi lännenmies - US päällimmäisenä - lietsovat epäilyjä, väitteitä ja syytöksiä (todisteetta - edelleen) kiinalaista maailman suurinta verkkovalmistajaa - Huaweita kohtaan? Siis Huawei-vastainen puhe ja luulo on kaupallinen, ja sitä myöten valtapoliittinen ... milloin saamme todisteet Huawein länsisyytöksiin? 

    Mainittakoon, että Suomessa Elisa otti ensimmäisenä käytännön 5G' n käyttöön - myyden ensimmäisen 5G-päätelaitteen kuluttajalle - sen ollen tuotteena kiinalaisten ZTE. En tiedä mitä verkkoteknologiaa Elisa käyttää -onko Huaweita - vai ei? 

    Siitä voimme olla varmoja, että tietoliikenteen suoja- ja turvajärjestelmien monimutkaistuessa - saamme yhä useammin ilmoituksia verkkojen tökkimisestä/ kaatumisista - se on miltei luonnon laki. Tosin itse luonto ja sen evoluutio on "tuotekehittänyt" omia turvajärjestelmiään satoja miljoonia vuosia - siispä lastentauteja ei enää sinne ilmaannu! Lastentauti nimeltä ihminen?
  • 4

  • Suomi voisi olla Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

    Ilkka Luoma 
    2 - Savonlinna on huomisen Suomen suuri matkailullinen keskipiste, jonka kylkeen voidaan vielä integroida kiinalaisittain erillishankkeena - mekaanisen puunjalostusteollisuuden kansainvälinen tutkimuskeskus sekä Kiinan kielen ja kulttuurin toiminta- ja kehityskeskus - tuossa elementit, joilla Savonlinna nousee arvoon ansaitsemaansa - unohtamatta ottaa kiinalaista oopperaa ohjelmasisältöön! 

    Kiinalaiset arvostavat puhtautta, hiljaisuutta, tyhjyyttä (!) turvallisuutta ja ystävällisyyttä - siis mitä se merkitsee? Opiskelemme edes muutamia sopivia sanoja ja lauseita kiinaksi, opimme olemaan puuttumatta muiden sisäisiin asioihin ja opiskelemme hiukan Kiinan kulttuurin ja valtion historiaa - yksinkertaista, eikö? Nämä asiat houkuttelevat maailman suurinta tuotantokonetta ja maailman suurinta taloutta (bkt/PPP - IMF) - Kiinaa.
  • 5

  • Suomi voisi olla Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

    Ilkka Luoma 
    Otsikon houkuttelevuudelle on perustansa - Suomen Lappi on näyttänyt esimerkkiä. Puhtaus, tyhjyys ja turvallinen ruoka - mukavine matkailullisine oheispalveluineen on tuottanut tulosta. Varsinkin kiinalaiset ovat löytäneet rahantuojina Lapin ..., joka tosin osattiin kiinalaisten omien vihjeiden pohjalta ennustaa jo yli 15 vuotta sitten. 

    Millaisia kiinalaisia Lappiin halutaan? Helppo vastaus - joka sopii kaikista maista tuleville - sellaisia, jotka per matkustaja ja vuorokausi jättävät mahdollsimman paljon rahaa (toivottavasti sopusuhtaisella katteella!) Suomeen - kiinalaiset tekevät niin ja tuovat tuota rahaa eniten per matkustajavuorokausi. 

    Lapin kaltaisia ominaisuuksia Kiinassa on itselläänkin - Heilongjiangin maakunnassa, jonka pääkaupungissa Harbinissa pidetään jokavuotisia jääveistoskilpailuja ... tosin laajasti ottaen matkailullinen talven infrastruktuuri puuttuu ... vielä. Luonto on jo olemassa, tosin ei olla lähelläkään pohjoista napapiiriä - yöttömyyttä ja päivättömyyttä. 
    ... 

    Mutta Suomessa on toinen alue, jonka vetovoima uinuu vielä kiinalaisten osalta. Tämä maantieteellinen alue on ainoalaatuinen, jopa maailmallisesti katsottuna - sen on itäinen Suomi ja tuon Suomen Saimaan alue, jossa huomisen menestyskaupunki Savonlinna on Saimaan Keskipiste - siinä valmiina slougan, jolla on imua Kiinassa. Puhutaan, että kiinalaiset olisivat osatamassa Savonlinnasta kuulun Rauhalinnan - entisen venäläiset kenraalin lahjan vaimolleen 1800-luvulla (?) - pitsihuvila vailla vertaa. Tuon ympärille kerrotaan rakentuvan matkailullinen yhteenliittymä ja keskus ... 

    Niin millaisille kiinalaisille ja tai muille kansallisuuksille - business on tarkoitushakuista ja luonto kuluu massojen alla (eihän vain Lapissa?) - siis vähän, mutta paljon maksavia turisteja, jotka saavat "maailman parasta palvelua" (trumppistisena sanailuilmiönä esitettynä) >2
  • 6

  • Britannian ulkoministeri ilmaisi tukensa Hongkongille, Kiinan Lontoon-lähettiläs tuomitsi kannanoton ”maan sisäisiin asioihin puuttumiseksi”

    Ilkka Luoma 
    Läntiset valtiot mielellään puuttuvat, jopa sekaantuvat vieraiden itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin. Miksiköhän? Vuosikymmeniä sitten Englanti luopui vuokrasopimuksen myötä Hongkongista ja alkoi kiinalaistumisen aikakausi kantonin kiinaa puhuvaan saariyhteisöön, jossa oli vallalla brittihallinto satoja vuosia - aikanaan kolonialismin tuloksena. 

    Pitäisikö tässä kohdin vastaavasti Kiinan puuttua ja sekaantua omin ajatuksin ja suosituksin Englannin Brexit-kampanjaan eli eroon EU' sta? Ehkä britit eivät siitä pitäisi. Miksi lännenmies sekaantuu vieraiden sisäisiin asioihin - esimerkkejä on paljon: Vietnamista serbien kautta Irakiin ja Libyaan - unohtamatta Chileä ja Venezuelaa. 

    Kiinan eräs merkittävistä johtolauseista on puuttumattomuus ulkoisten sisäisiin asioihin; onko tämä merkki tuosta Kiina yli 3000 vuotta vanhasta kulttuurista, joka on jatkunut yhtenäisenä kokoajan. Voisimmeko omaksua tämän yhteiskunnallisen tahdikkuuden perusprinsiipin myös täällä lännessä osviitaksi ja malliksi miten käyttäytyä vieraita kohtaan?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti