tiistai 9. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 09072019 - III




IJL HS-kommentit päivältä 09072019

...
  • 1

  • HS-analyysi: Kiinan hallinnon toive ei toteutunut, ja pakon edessä sen oli taivuttava

    Ilkka Luoma 
    Hallinnon toive (lännenmiehen median ilmaisumuoto), todellinen asiahallittavuus kuin myös käytännössä (pienen) vähemmistön mellakointi ei käännä vielä Pekingin keskushallinnon pidemmän jänteen toimintasuunnitelmia - ei tässäkään. Mutta kiinalainen osaa kiiruhtaa hitaasti - tuo perinne muodostuu Kiinan tuhansia vuosia vanhasta kulttuurihistoriasta, joka on korkeakulttuurina maailman vanhin (?) 

    [2014] Hongkongilaisittain - Made in China 

    Suuri maa tarvitsee määrätietoisen ja riittävän vahvan hallinnon – huomaavaisella päättäväisyydellä - ts. ” "Vahvan hevosen ohjaksien pitäjältä vaaditaan hellittämätöntä huomaavaisuutta" 

    [ … tänään länsimedia uutisoi lännenmiehen tavoin hongkongilaisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Oli luvattu, että Hongkong astuu ”länsimaisesti” vapaaseen johtajansa ehdokasasetteluun vuodesta 2017 eteenpäin. Tosin emme tiedä tarkasti millainen sopimus asiasta on todellisuudessa kirjoitettu Hongkongin ja Pekingin välille. Joka tapauksessa tuloksena ovat suuret mellakat … ] 

    Kiina ilmoittaa tavoilleen ja käytökselleen uskollisena, ettei ulkoisten valtioiden ole puuttuminen Kiinan sisäisiin asioihin. Asian tekee sisäiseksi se, että Kiinan kansan tasavalta huolehtii Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – puolustusvastuu ja -velvollisuus mukaan luettuina. 

    Lännenmiehen saattaa olla vaikea ymmärtää omien lännettyneiden lasien lävitse jättiläisvaltion hallintamenetelmiä. Voimme vain kuvitella miten 1400 miljoonan asukkaan maailman talousveturia ohjastetaan. Meitä täällä lännessä riepoo täyttä ymmärrystä vailla oleva demokratiahuuma, joka ei keskeneräisenä ja tavallamme kiinalaisille sellaisenaan sovi. 

    Kiinan historia on pitkä, noin 15 kertaa pidempi kuin maailmalla markkinatalouden ja ilmaisunvapauden mallivaltiossa – USA:ssa. Amerikkalaiset ovat perua Euroopasta ja Afrikasta ja myöhemmin enenevässä määrin Latinalaisesta Amerikasta – maahanmuuttajina, usein halpatyövoimana. Mustan Amerikan synty kulminoituu orjuuteen puuvillapelloille.
  • 2

  • Venäjä saattaa toimittaa kohutun S-400-ilma­puolustus­järjestelmän Nato-maa Turkille tänään tiistaina

    Ilkka Luoma 
    Huoli on hienostuneen huomaavaisen yksipuolista. Eikö kävisi mielessä, että miten Venäjä miettiin, ettei Turkki laskettele nyt näin Venäjän yhden uusimmista ohjustentorjuntajärjestelmistä salaisia tietoja natokumppaneilleen. Tosin tuo S-400 ei ole uusin, siitä modernimpi ja jalostuneempi versio on S-500, jota Venäjä ei toimita millekään kumppanuusmaalleen - ei edes Kiinalle? 

    Lännenmiehen median huoli on turhaa - Turkki ei luovuta toisen salaista tietoa kummallekkaan - ei F-35 tietoutta Venäjälle, eikä S-400 tietoutta US' lle. Turkki ei pilaa suhteita molempiin - ehkä vain toiseen, tehden jopa ratkaisevan muutoksen sotilaspoliittiseen tilanteeseen. 

    Ehkä Turkissa on muistissa vielä US-ydinohjusten tulo Turkkiin 1960-luvun alkutaipaleella, kun elettiin Kuuban ohjuskriisiä, sen esivaiheissaan - vastineeksi silloinen Neuvostoliitto toimitti kuubalaisten pyynnöstä torjuntavalmiuksia USA' n kiistattomille ja toteennäytetyille aggressioille Kuubaa ja tämän kansaa kohtaan. Ehkä Turkki haluaa asemoitua enemmän itään kuin länteen? 

    Turkki saattaa nähdä Venäjän huomisen raaka-aine- ja ravintotoimittaja - onhan Venäjä maailman suurin raaka-aine- ja energiaaitta ravinnontuottopotentiaaleineen - unohtamatta valtavia metsävaroja - sekä Mustameren vastarannalla oloa.
  • 3

  • Unkarissa liukuhihnat hehkuvat kuumina, mutta tehtaille ei löydy työn­tekijöitä: Populisti­hallinto yrittää paikata vajetta siirto­työläisillä

    Ilkka Luoma 
    Tässä kohtaa niin sanottu kiinalainen metodi, jolla edesmennyt Kiinan nykykasvun isä - Deng Xiaoping aloitti reformin, joka täytti äskettäin 40 vuotta. Deng kehotti kansaansa menemään ja "rikastumaan" - vasta nyt yli 40 vuotta myöhemmin kiinalaiset purkavat uudella tavalla tuota kehotetta - rikastumisen kehotetta ... nyt onkin alkanut uusi reformi, jota kutsutaan Vihertyväksi Kiinaksi --- yllättäen Kiina ja Intia vihertyvät mailmassa eniten (US/Nasa) 

    Mutta miten Kiina nousi tämän päivän maailman suurimmaksi kansantaloudeksi (bkt/PPP -IMF) - vastaus oli selvä ... ahkerat ja hyvin halvat toverit, olemattomat ympäristölait ja tehtaiden oven takana maailman suurimman sisämarkkinan potentiaali. 

    Unkarissa ei ole kuin halpoja tovereita ja maalla hallitus, joka haluaa markkinoida Unkaria turvallisena sijoitusmaana - ja näyttää homma pelittävän ja työtä riittää ... meilläkin median populistiksi tituleeratun Unkarin pääministeri Viktor Orbanin yhteiskuntamalli näyttää tältä osin toimivan erinomaisesti. 

    Orbanilla näyttäisi olevan talousreformi päällä, eli nyt nostetaan "kaikin keinoin" talouden parametrit sellaisiksi, että myöhemmin voidaan keskittyä myös sosiaaliseen puoleen - unohtamatta liki kaikkien unkarilaisten yhteistä hyvettä tai pahetta (riippuen arvioitsijasta) - reviiripuolustusta, jossa Unkari halutaan pitää unkarilaisilla. Tätä malliakin kutsutaan populismin harjoittamiseksi - ilmeisesti täystyöllisyys omien keskenkin on populismia. Voi olisipa meilläkin nyt tältä osin tuo populismi! 

    Ongelmana on Unkarin työvoiman määrä. Unkarilaiset ovat valinnankauhassa - haetaanko vierastyöläisiä vai jalostetaanko automaatiota. Populistit varmaan kannattavat automaatiota ja robotisaatiota, kun taas globalistit (jos niitä Unkarissa on) ehkä haluaisivat tarjota muulle EU-väelle työtä ... yhteistyön nimissä ja palkkiona reippaan suurelle EU-Bryssel rahavirralle juuri Unkarin suuntaan!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti