tiistai 23. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 23072019 - VI



IL HS-kommentointia päivänä 23. heinäkuuta 2019


...
  • 1

  • Britannia: Suunnitelmissa Euroopan johtamat turvajoukot Persianlahdelle

    Ilkka Luoma 
    Kiinnitin huomiota HS-otsikointiin: "Britannia: Suunnitelmissa Euroopan johtamat turvajoukot Persianlahdelle". 

    Tunnetusti Eurooppa on maanosa, joka alkaa Atlantin rannoilta Portugalista ja Ranskasta - unohtamatta Irlannin saarta kuin Englantiakaan, vaikka britit ovat eroamassa EU' sta. Mutta - Eurooppa jatkuu kauas Venäjän Uralille ja Volgan mutkille. 

    Se, että biritt saattavat nyt kutsua EU-valtioita mukaan laivasto-operaatioihinsa, on eri asia kuin Euroopan turvajoukot - tässä tarkoitettanee EU-turvajoukkoja, ellei sitten briteillä ole ideaa kutsua myös Venäjää mukaan turvaamaan laivaliikennettä Persianlahdelle, joka voisi olla viisas päätös - onhan Venäjällä hyvät suhteet Iraniin! 

    EU ei voi omia Eurooppaa, josta suuren osan muodostaa Venäjä - kansalaisineen, noin 100 miljoonaa. Eurooppa on lopulta Aasian mantereen - Eur-Aasian suurmantereen etäinen niemimaa kaukana Aasian jättivaltioista, jotka jo muodostavat yli puolet koko Maapallon väestöstä.
  • 2

  • Britannian uusi pääministeri selviää tänään, voittajaksi povataan brexit-uhkapeliin luottavaa Boris Johnsonia

    Ilkka Luoma 
    Brexit tuo briteille vapauden tehdä "kaikki uudestaan", ja huolehtia itselle tärkeimmät asiat - itse, sellaisin päätöksin, joihin ei vaikuta muuta "vieraat voimat" EU-Brysselistä. Brexit luo vapauden ja uuden joustavuuden saarivaltakunnallisille asukkaille, joille avautuu uusi mahdollisuus rakentaa talouden - ja muunkin toiminnan sopimukset aivan uuteen kuosiin. 

    Samalla Iso-Britannia voi ja joutuukin keskittymään omaan suunnitteluun, omaan tuotantoon ja omien tuotteiden ostamiseen - siis suosi kotimaista, jota aika-ajoin meillä Suomessakin huudetaan hätiin, kun ulkomaankauppa vaipuu yhä syvemmälle ulkomaankaupan vajeessaan - tuodaan enemmän kuin viedään. 

    Britit joutuvat omavaraistumaan ja tekemään aivan uudet lähtökohdat kaupallisuudelle, kun tuodaan raaka-aineita, energiaa ja pakollisia tuotteita mitä ei vielä voida/ osata tehdä omassa maassa. Vahvin valtio on usein myös omavaraisin - aseita puolustautumiseen englantilaisilla on riittävästi. 

    HS-ote: " ... ”Eniten kärsisi Irlanti ensimmäisen noin viiden vuoden aikana. Irlanti on kuitenkin hyvin joustava talous, joten se voi toipua nopeasti”, NIESR:n vanhempi ekonomi Arno Hantzsche kertoi maanantaina. ... " 

    ... On toki selvää, että irtoaminen EU' sta tuo briteillekin aivan uutta joustavuutta, uuden synnyttämistä kuin omankin edun tavoittelua kuin liitto sellaiseen, joka halusi siirtää englantilaisten tuloja muille ja joka avasi rajat maahantulolle - jopa "uhaksi" oman maan kansalaisille. Ensin hoidetaan omat - sitten muut. 

    On selvää, että englantilaisten elo "vaikeutuu", kun kaikki EU-sopimukset raukeavat. Jos on uskoa uuteen aikaan, uusiin sopimuksiin - kaikkialle maailmaan, kestää se pari vuotta kestävän väliajan. Toisaalta britit tietävät, että he 65 miljoonan kansana on merkittävä asiakaspotentiaali, eikä näin kauppaa haluavat yritykset Englannista poistu, vaikka osin niin pelotellaankin. Näyttää trumppistinen US tukevan Brexit-ratkaisua. Kiina katsoo maailman suurimpana uteliaana - hiljaa.
  • 3

  • Saisipa suomalaista vettä – vesihuollon yksityistäminen on osoittautunut Britanniassa vikatikiksi

    Ilkka Luoma 
    Vesi vanhin voitehista, voi myös huonosti jälkihoidettuna tappaa. Lähinnä kehitysmaissa ihmisperäisesti saastutettu jätevesi ja sen haitalliset mikrobit tappavat suoraan ja välillisesti - muun muassa ripulina - noin 3400 lasta, joka päivä - kymmenien vuosien ajan. Tämä on harvoin uutisissa, sillä se koskettelee ihmisiä, jotka asuvat kaukana Suomesta. 

    Ihminen elää ilman hengitettävää ilmaseosta vain joitain minuutteja, ilman puhdasta vettä voimme elää jo muutamia viikkoja ja ilman ravintoa ehkä muutamia kuukausia. Vesi on elämän lähde ja sen ylläpitäjä. Siksikin sitä tulisi arvostaa, ja jättää se aina kaikkinensa yhteiskunnan valvonnan ja huolehdinnan piiriin - vedellä ei tehdä voittoa, sillä se kuuluu koko biosfäärille, joka elättää meidät ihmisetkin. 

    Suomi on veden osalta liki ainoalaatuisessa asemassa. Meillä on suuri pinta-ala, vähän ihmisiä ja paljon puhdasta vettä per asukas, vaikka järvemme ovat hyvin matalia. Venäjän Baikal-järvessä on ~20% koko maapallon makeasta käyttökelpoisesta ja juoksevasta vedestä. Vaikka holauttaisimme koko Saimaan Baikaliin, ei se juuri sen pintaa nostaisi. 

    Se on varmaa, että kuivuva Etelä-Eurooppa katsoo haikaillen vesivarojamme, jotka tulee ehdottomasti pitää vain ja ainoastaan valtion ja yhteiskunnan hallussa. Veden varaan ei kannata ihmiseloa kunnioittaaksemme suunnitella mitään liiketoimia - ehkä vain pullotettu lähdevesi - pienessä mittakaavassa. 

    Eikä vain juomavesi, vaan myös veden jälkihoito - jäteveden älykäs puhdistaminen. Parhaimmillaan saamme käyttämämme veden erilaisten järjestelyiden myötä takaisin omaan käyttöön - nythän se lasketaan enemmän ja vähemmän puhdistettuna vesistöihin - järviin ja meriin. On kohtalokasta tuhlata, sotkea ja olla huolehtimatta veden puhdistamisesta - sillä tunnetusti mekin olemme 70 prosenttisesti vettä. 

    Vesiosaaminen on huippuominaisuus, se olisi meille luontaista - siinä meille huominen, jota muualla tarvitaan kipeästi - tilanne on maailmalla paikka paikoin kuoleman vakava.
  • 4

  • Yhdysvaltain presidentti ja kongressi pääsivät sopuun valtion budjetista – Trump: ”Todellinen kompromissi”

    Ilkka Luoma 
    Liki jokavuotinen amerikkalainen velkashow, kun US' n kongressi päättää lopulta yksimielisesti nostaa velkakattoa - siis saa tehdä lisää rahaa, myös FED' in setelikampea pyörittämällä. Btw. EU' ssa EKP painaa myös katteetonta rahaa jaettavaksi, kuten nyt miljardeittain on tehty - myös kohta eroavan suomalaisen Jyrki Kataisen toimesta. 

    [2013] De facto - USA:n liittovaltio on selvitystilassa 

    USA:n liittovaltio olisi vastuullisessa kansantaloudessa tai yritystoiminnassa hyvin liki selvitystilaa, ellei peräti konkurssia. USA:n liittovaltiolla on kuitenkin verottajana ja valuutan haltijana eräs oikeus – painaa lisää rahaa. Tälle rahanpainannalle ja bittirahan liikkeellepanolle ei ole täyttä vakuutta jos lainkaan. Otetaan siis velkaa ilman mitään vastapainoa. 

    Rahalla luodaan ostovoimaa, jolla taas modernisti ylläpidetää ympäristösokeaa kasvuhokemaa. Velkaa ei voida luontoa syömättä loputtomiin ottaa, kuten näyttää USA:ssa tapahtuvan jatkuvan velkakaton noston myötä. 

    Tarvitseeko maailma vihdoin USA:n rinnalle toisen vahvan valtion ja kansantalouden – kyllä, ja siihen mandaattiin ei ole kuin yksi varteenotettava vaihtoehto – se on Kiina, maailman talousveturiksi nouseva suurimman tuotantokoneiston omaava järjestelmä, joka käyttää ylivoimaisesti eniten kansallista varallisuutta ympäristöohjelmiin. 

    Nyt USA elää osaltansa Kiinan rahoittamana 

    USA saa katettua jättiläismäiset vajeensa osin kiinalaisella työllä, jotta voivat ostaa isänmaattomasti entistä enemmän kiinalaisia halpatuotteita. Nyt vain odotetaan, kun kiinalaiset autot vyöryvät länsimarkkinoille. Kiinassa riittää meihin nähden halpaa työvoimaa, halpaa suunnitteluvoimaa ja halpaa liikkeenjohtovoimaa. Tarkkaan ottaen me emme ole juuri missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana. 

    Suurin pelko eurooppalaisille ja amerikkalaisille on Kiinan korkeateknologian valmistuminen kauppakuntoon (5 - 10 vuot).
  • 5

  • Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

    Ilkka Luoma 
    Erinomainen avaus ja herätys huomaamaan kauan sitten alkanut historiamme, jo ajoilta ennen kivikautta, jolloin vielä hyvin vähälukuiset ihmiset keräilivät, metsästivät ja jopa kalastivat - ravinto oli näinkin tasapainossa tuon ajan tarpeisiin. 

    Kivikaudella kaikki oli tasapainossa - ihminen liikkui, söi lihaa, söi kasviksia, marjoja ja söi kalaa ... evoluution luoma maailma oli harmoniassa, hallitussa kilpailussa ja sanattomassa ymmärryksessä, ettei liiaksi voi rokottaa biosfäärillistä tasapainoa. 

    Nokkela ihminen huomasi, että ravintoa voidaan omaehtoisesti viljellä - syntyi viljelytalous, ja liike väheni. Jäimme osaksi paikoillemme. Viljely toi varmuutta ravinnon saantoon, ja samalla ihminen huomasi kiinnittymisensä maahan - syntyi reviirien puolustus; "tämä on minun, ja minä laitan sen ympärille aidan". Noilta ajoilta on kotoisin kotoisten perussuomalaistenkin vahva kiinnittyminen isänmaahan eli
    ovat sanattomasti reviiripuolustajia

    Viljelyn oheen vieläkin nokkelampi ihminen huomasi, että ottamalla kotieläimiä, niitä pystyi sitten syömään Jouluna - joulukinkkua, kun uskontokin oli luotu antamaan vastauksia tietämättömyyden tuskaan - syntyi oiva lakikirja - muun muassa henkeytetyt Raamattu ja Koraani. Varsinkin toinen antaa ohjeita lihan syönnille. 

    Kotieläimien ja elintason nousun myötä kasvoi lihansyönti räjähdysmäisesti - ollen huipussaan US' ssa - 130 kiloa/henkilö, Intiassa päästään noin kahdeksaan kiloon ja Kiinassa kasvu on ollut häkellyttävää - vain parissa kymmenessä vuodessa 20 kilosta 60' een. Suomessakin syömme lähinnä punaista lihaa noin 75 kiloa per vuosi/asukas. 

    Maailman viljelypinta-alasta suuri osaa menee liha- ja maitokarjan mahoihin. Viisaampaa näyttäisi olevan syödä suoraan viljelytulos ihmisten mahoihin. Lajikkeisto on runsastunut - ja pienen pieni hernekin on valikoimissa, jopa keltaisena. Ihminen tarvitsee proteiineja, ja sitä saa ruotsalaisten hernekeitosta. 

    Syödään viisaasti, niin ympäristömme ei tarvitse ottaa hernettä nenään.
  • 6

  • Britannia: Suunnitelmissa Euroopan johtamat turvajoukot Persianlahdelle

    Ilkka Luoma 
    Tässä tulisi muistaa lähihistoria ja edellisen US-presidentti Barack Obaman hyvä saavutus, joka jäädytti konfliktoitumisen Persianlahdella ja Iranin osalta. Mutta sitten vaihtui US-presidentti - Donald Trump aloitti trumppistisen "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikan" - testasi sitä Korean niemimaalla pohjoisen Kim Jong-uniin - epäonnistui siinä ja nyt Kim on Donaldin ystävä ja ydinaseistakin ei enää puhuta niin paljoa ... näin Kiinasta Pekingin tiekartta neuvoo (?) --- 

    Kaikella on kuitenkin syyn ja seurauksen lakinsa ja historiansa, kuten tässäkin: 

    Mutta Iran, se on aivan eri koko luokan vastustaja amerikkalaisille ja paha kolo takahampaassa, kun vuosikymmenien takaa tuli häviö ystävyyden kadotessa ja panttivankejakin Iran piti yli vuoden - pahaksi henkiseksi tappioksi US' lle. Tosin US aseisti ja avusti Iran-Irak -sodassa 1980-luvulla varmuuden vuoksi molempia sotijaosapuolia - silti Irakin Saddamin ollen läheisempi US' n ystävä. 

    US Navy onnistui ampuaan alas iranilaisen matkustajakoneen Persian lahdella - kansainvälisestä ilmatilasta - 300 kuollutta. US-tunnustus ja korvaukset omaisille, mutta ei anteeksipyyntöä Iranilta. 

    Seuraavana de facto US/CIA ja Israelin Mossad iskivät Stuxnet operaationa (tietokonemato) Iranin valtion ydintutkimuslaitokseen - tuhosi ultrasentrifugit, jotka rikastavat uraania niin kaupalliseen kuin sotilaskäyttöön - tosin näyttöä Iranin sotilaskäytöstä ei ollut (?) - ainakaan julkisesti. 

    Nyt trumppismi oli noin ilmoitusluontoisesti aloittamassa jo hyökkäyksen - kunnes Donald sen perui. Oliko koko manooveri pelkkä feikki - ehkä se oli osa uhkaamisen politiikkaa ja suopeuden osoitusta, kun USAF ennusti, että olisi kuollut "liikaa" iranilaisia - mene ja tiedä. 

    Nyt Englanti kaappasi iranilaistankkerin ja otti sen haltuun epäselvässä tilanteessa - kenen aluevesillä ja minne vieden öljyä. Iran piti kaappausta vihamielisenä tekona - ilman perustetta ja lainvoimaa. Sitten iski Hammurabin laki - "tankkeri tankkerista ja nyt "matka jatkuu ..."
...


3 kommenttia:

  1. Osa II - 23072019 HS-kommentit by IL ---
    .
    HS1:
    Vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä vastuussa ollut Kiinan entinen pääministeri Li Peng on kuollut

    ...
    Ilkka Luoma 23.7. 19:48

    3 - Myöhemmin Dengin jälkeinen Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri Jian Zemin [valtakausi n.1989 - 2002] sanoi arvoituksellisesti olevansa tietämätön "yksilön" myöhemmistä vaiheista. Jian arveli tämän olevan elossa - hän jätti kertomatta sen, että "yksilö" oli Dengin suunnitelma kääntää historian lehteä. Valtakoneisto oli kasvojaan menettämättä taitavalla politiikalla viestittänyt kansalle sen, mitä se halusi ja odotti - kriisi oli vältetty.

    Myös muut valtiot tekevät virheitä, USA kohteli - nyt jälkeen päin tiedettynä - täysin väärin perustein suvereenia valtiota Irakia, omien valtapyyteidensä vuoksi. Kiinan ja USA:n tapahtumilla oli selvä ero, USA puuttui itsenäisen valtion sisäisiin asioihin ja Kiina ravisti itsenäisesti sisällään omiaan tehden muutoksen. USA teki muutoksen, mutta ongelmat jäivät. Kiinan muutokset näkyvät taloussuoritteina, joiden vaikutukset ravistavat koko kulutuksen markkinamekanismia. Suurimpana vaarana on se, että Kiina omaksuu tapamme kasvattaa taloa, tonttia, autoa ja vyötäröä - tämä meillä kehitetty kasvuntaloushokema on koko maapallon kohtalon kysymys.

    Dengin kaksi merkittävää historiaan jäävää asiaa ovat edellä kuvattu yksilön marssitus vanhan järjestelmän eteen pysäyttäjänä ja merkkinä uudesta. Toinen oli Dengin sanallinen ilmaus "rikastumisesta" - joka ei ole vielä saanut lopullista muotoaan. Kehoitus rikastumiseen voisi olla myös viesti huomiselle - rikkauden lähtökohtien ollessa mielissä, ajatuksissa ja asenteissa henkisyyteen.

    Lopulta mielenrikkaus siintää suurimpana ominaisuutena, jotta koko maapallo voisi elää harmoniassa ja vähintäänkin kansallisissa yhteenkuuluvuuksissa (kansallistunteessa tosin piilee aina uusien ihmiskunnalle "pakollisten" konfliktien siemen). Tätä ajatusskenaariota tukee koko Kiinan n. 4000 vuotta vanha historia, jossa mielen liikkeille on aina laskettu suuri arvo.

    Löytäisimmekö me suomalaiset lännen ja idän vedenjakajalla paikkamme ymmärtämään uutta maailmanjärjestystä joka kumpuaa ehkä idästä? E

    ...

    VastaaPoista
  2. HS2:
    Vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä vastuussa ollut Kiinan entinen pääministeri Li Peng on kuollut


    Ilkka Luoma 23.7. 19:45

    2 - Kiinan keskushallinto oli tiennyt "nimettömän kansalaisyksilön" ilmestymisen tyhjästä tankkien eteen - se oli merkki tulevasta muutoksesta

    Koko Kiina ymmärsi viestin ja näin sai alkunsa historian suurin muutosprosessi, joka ravistaa nyt koko maailmaa, niin taloudessa tänään kuin politiikkana huomenna. Kiina on noussut 20 vuodessa uudeksi merkiksi maapallolle, mikä on elänyt kommunistisen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen USA:n yksinvaltahegemonissa.

    Kiinan keskushallinto lopetti mielenosoitukset tehtyjen virheiden jälkeen viestillä kansalaisilleen uudesta ajasta, jossa ihmiset saavat itse päätää kuinka "rikastua". Kiinan Tienanmenin päätöksiä tehnyt Deng Xiaoping [valtakausi n. 1976 - 97] musersi yöllä asevoimin mielenosoitukset palauttaen järjestystä maailman väkirikkaimpaan valtioon.

    Järjestys ei palautunutkaan täysin, vaan armeija oli lähetettävä uudelleen kaduille Pekingiin. Kansa pysäytteli ja hidasti tankkikolonnia, kunnes lopulta keskushallinto itse teki ratkaisevan päätöksen lähettämällä kolonnan eteen symboliksi yksilön, joka "pysäytti, rauhoitti ja lopetti" koko mellakoinnin, oli koittanut uuden ajan alku. Deng ymmärsi, että yksilö nousee ja järjestelmä muuttuu.

    Länsimaissa tämä yksilö nousi lehtien otsikoihin, hänestä tuli toivon kipinä ja arvoitus. Me emme ajatelleet, että henkilö nimettömyydessään oli valtakoneiston signaali kansalaisilleen. Se oli kunniallinen viesti kasvoja menettämättä - se oli tapahtumasarjan alku, jossa elää nyt koko maailma.

    Kiina on noussut taloushistorian nopeimmalla vauhdilla merkittävien joukkoon jo kolmannen kerran tien johtaessa uuteen tasapainoisempaan asetteluun nykyisestä yksinapaisesta USA johteisesta maailmanjärjestyksestä.

    Kiinan virhe oli yöllinen operaatio Tienanmenin aukiolla. Virhe korjattiin muutamien päivien päästä aamunkoittona, jossa yksilön asema tuotiin näkyville koko kansan ja länsimaalaisen median eteen - tavallinen ihminen oli pysäyttänyt dramaattisen tapahtumasarjan >3


    ...

    VastaaPoista
  3. HS3:
    Vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä vastuussa ollut Kiinan entinen pääministeri Li Peng on kuollut


    Ilkka Luoma 23.7. 19:39

    Yksilösuoritus joka jäi elämään - Tienanmenin panssarivaunujen pysäyttäjä

    [2007] Nykyiset länsimaat kävivät omat ikeensä ja opiskelijamellakat jo aiemmin 1960-luvulta lähtien. Meilläkin opiskelijavoimat valloittivat Vanhan Ylioppilastalon Helsingissä (mukana mm. ent. ulkoministeri, tohtori Erkki Tuomioja ja pankkiiri, tohtori Björn Wahlroos ja monia muitakin...). Poliisit lopettivat Vanhan valtauksen lähes rauhanomaisesti - Suomi oli saanut osansa nuorisoliikehdinnästä. Koko Euroopan lähtökohtana muutosvoimissa oli Ranska, kuten historian saatossa aikaisemminkin. Vakiintunut vallankäyttö mekanismeineen oli tullut kipukynnyksiä ylittäneeseen vaiheeseen, kuten Pekingissäkin myöhemmin.

    Tunnetusti Kiinassa valtaa käyttää keskushallinto, joka on tänään jakanut talouden - meiltä opitun/omaksutun - markkinamekanistista valtaa kiinalaisvärillä höystettynä paikalliselle ja yksityiselle tasolle. Keskushallinto on aina Kiinassa huolehtinut politiikasta ja valvojen roolista, niin keisarivallan- kuin kommunisminkin aikakausina. Kiinan suuruuden takia rajoja on vedettävä mm. perinteen, historian ja totuttujen tapojen vuoksi.

    Kommunismissa kohtaa kollektivismi, jossa ryhmä, aate ja valvonta yhtyvät. Kaltaisessamme markkinamekanismissa kohtaavat taas yksilö, kaltaisemme demokratia, mielipiteen vapaus ja valvonta. Kiina valitsi arvoituksellisen rikastumisen tien Tienanmenin aukion tapahtumien siivittämänä. Kiina oli tullut puhemies Mao Zedong´in [valtakausi 1945 - 76] aikaisen elämän päätepisteeseen ja keskushallinto antoi kansalle merkin levottomuuksien lopettamiseksi.

    Merkki oli yksinkertainen - kuuluisa panssarivaunujen pysäyttäjä oli yksilö, joka markkeerasi kansaa ja joka "pystyi" itse pysäyttämään vanhan järjestelmän. Panssarivaunu pysähtyi ja ei ajanut nimettömän yksilön päälle, vaan koetti ohittaa, mutta pysähtyi lopulta kokonaan. Kansalainen yksilönä oli lopettanut vanhan järjestelmän merkiksi uuden alkamisesta >2

    ...
    ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006182380.html -
    .

    VastaaPoista