perjantai 2. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 02082019 - V



Ilkka Luoma - HS-kommentit 02082019


...
  • 1

  • Kiina kielsi historialliset tv-draamat vuosipäivän alla, perusteena sarjojen ”haitallinen vaikutus” yhteiskuntaan

    Ilkka Luoma 
    Kiina on eräs vanhimmista korkeakulttuureista ja ehkä vanhin - ollen sitä yhtäjaksoisesti. Nykyinen Kiina täyttää 100 vuotta 2049, jolloin tulee täyteen tasavuodet siitä kun puhemieheksi noussut Mao Zedong voitti maailman väkirikkaimman maan oman kannattamansa aatteen taakse - sisällissodassa, jonka hävinnyt osapuoli pakeni Formosan saarelle - Peking pitää Taiwania omanaan, mutta on hyväksynyt yhden valtion ja kahden järjestelmän systeemin. 

    Kiina historia on 4000 vuotta vanha. Kiina on ollut aina väkirikkain valtio/ valtioryhmä - eripurassaan ja yhtenäisyydessään. Kiinan nykyinen johtaja - Xi Jinping on jo ilmaissut, että Kiinan yhteiskuntamalli on myös vientituote. Mallia rakennettiin viimeiset ~40 vuotta, jonka ajan Kiinan vahvan miehen Deng Xiaopingin käynnistämä "Menkää ja rikastukaa" reformi on nyt päättymässä. Tämän talousreformin aikana oli tarkoitus kiinalaisten päästä perille mitä merkitsee markkinatalous, kapitalismi ja kulutusyhteiskunta - se on nyt opittu ... Kiinasta tuli maailman suurin valtio, monin eri mittarein. 

    Samalla huomattiin paljon sellaista vahingollisuutta, joka on lähtöisin lännestä ja tämän kulutushokemallisesta yhteiskuntamallista, jossa kaupallisuus, markkinavoimat ja manipulatiivinen mainonta ohjailevat kansalaisia suuntaan, jossa meitä kaikkia elättävä biosfääri hengästyy mittoihin, missä sen kyky elättää koko eliökunta on vaarantunut merkittävästi. 

    Nyt Kiinassa mietitään väkevästi mitä tämä "Menkää ja rikastukaa" oikein tarkoittikaan -Dengin ohjeistuksena. Rikastuminen voi olla muutakin kuin tavarapaljoutta, ja kulutuskiihkoa kuin sellaista markkinapoljentoa, joka syöksee läntistä kulttuuria hallitsemattomiin ongelmapesäkkeisiin - huumeet, mielenterveys ja sotaisuus amerikkalaisena maailmanpoliisi-ilmiönä kuin lännenmiehen vähemmistön halu olla hegemonia, jolla alistetaan mallinsa alle koko muu maailma, joka edustaa ylivoimaista enemmistöä ihmispopulaatiostamme. 

    Kiina rakentaa omaansa omien perinteidensä ja oppiensa mukaisesti.
  • 2

  • Unkari väittää, ettei oikeusvaltiolle ole määritelmää – Ei pidä paikkaansa, sanoo professori

    Ilkka Luoma 
    Nyt paljon puheena oleva oikeusvaltioperiaate on läntisen maailmanjärjestyksen näkemys vallitsevasta juuri lännessä olevasta periaatteesta - tunnetusti lännen näkemys yhteiskuntamallista edustaa noin 1,2 - 1,6/ 7,9 maapallon väestöstä. Siis suurin osa pallomme väestöstä on jotain muuta kuin läntistä valtakoneistoa. 

    Onkin kiintoisaa tietää miten suurin osa pallomme väestöstä kokee ja näkee oman oikeusvaltioperiaatteen, joka edustaisi heidän omia yhteiskuntamallejaan - hyviä monia erilaisia yhteiskuntamalleja. 

    Kulttuurit, kielet ja uskonnot vaihtelevat - samoin näkemys miten oikeutta jaetaan, miten pääsee puolustamaan itseään syytteen kohdalla, tai miten vähemmistö voi valvoa etujaan - kuten se miten oikeuslaitoksen jäsenistöä valitaan. 

    Jos on liittynyt EU' hun, tuntuisi loogiselta, että on hyväksytty tavat, mallit, direktiivit ja oikeusvaltioperiaatekin - kun nimet on EU-Brysselin papereihin liittymisenä laittanut. Tässä kimpoaa nyt tulille slaavilainen maailmannäkemys - ottaen haastetta länsi-eurooppalaisesta tavasta kokea ja nähdä oikeus ja oikeudet. On kysymys periaatteista - se on vallalla, minkä enemmistö, perinne tai "aina ollut näin" -periaate viitoittavat. 

    Unkari voi erota EU' sta ja hakea itselleen mieluisampaa liittoa - mistä? Siinäpä kysymys, ehkä BRICS-maat, ehkä Kiinan ympärille muodostuva liittoutuma. Jos Unkari eroaa, lankeaa sille suuri lasku, sillä EU-Bryssel ei varmasti perimättä jätä Unkarin saamaa suurta EU-tulontasausta vuosien aikana. 

    Oikeusvaltioperiaate on vaihdellut historiassaan - Hammurabista kansallissosialismiin ja kaikki sieltä välistä. Lännessä puhutaan paljon demokratiasta ja vähemmistöistä. Tarkoittaako se esimerkiksi Suomessa perussuomalaisten osalta vapaata sanaa ja vähemmistösuojaa, kun nyt PS on enemmänkin enemmistöjen ikeessä - kuten myös laatumedian hienostuneissa hampaissa. 

    Millainen oikeusvaltioperiaate vallitsee Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa - noin yleensä; näistä maista on ihmisiä jo suhdelukuna 3,8/7,9.
  • 3

  • Vaalirahoituksen läpi­näkyvyys pitää varmistaa

    Ilkka Luoma 
    Vaalirahoituksella ostetaan epätasa-arvoisesti äänestäjiin vaikutekanavaa - saaden sieltä toivottavasti rahan edestä näkyvyyttä, kuuluvuutta ja tietoisuutta, jotta mahdollisimman moni äänestyslipuke solahtaa juuri oikein numeroituna. 

    Epätasa-arvoinen lähtökohta: Kaikilla ei ole laittaa rahaa paljon, ei ehkä vähääkään, vaikka edustukselliset ominaisuudet olisivat huippuluokkaa! Kuinka paljon oikeita ja vilpittömiä kansan edustajia jää rannalle - laihan kukkaron takia. Kaikki eivät ole halla-ahoja ... 

    Rehdinpää olisi tarjota kansalle - äänestävälle kansalle koko kansan rehellinen vaaliraha - kymppi kouraan, kun lipuke uurnaan vilahtaa - oli se sitten Aku-Ankka, "kirkkovene" tai tyhjä. 

    Demokratian nimissä on oleellisempaa saada korkea äänestysprosentti - mieluumminkin kuin rikkaiden tai tuettujen ehdokkaiden valintoja, joita on operoitu/voideltu rahalla - runsailla mainoksilla - lupaaville julisteilla, kun yksittäinen ehdokas-valittu ei pysty niitä useinkaan toteuttamaan. 

    Yle teki kokeilun ja tarjosi kaikille ehdokkaille ilmaisen vaalimainoksen - puheajan kuvattuna ja julkistettuna koko kansalle. Kerrankin olivat kaikki ehdokkaat ainakin tarjotusti tasa-arvon lähteellä - näkyvyyden ja kuuluvuuden osalta. Tätä systeemiä voidaan kehittää - rahoitetaan se puoluetuista, jotka voidaan muutoinkin lopettaa. 

    Samoin koko kansan äänestysraha voidaan rahoittaa lopetuksella säästyneestä puoluetuesta. Rehtiä - eikö? Voisimme pohtia millaisen edustuslaitoksen saisimme mäelle, jos äänestysvilkkaus olisi 95 prosenttia.
  • 4

  • Suomalaisten asenne velkaan muuttui, kulutusluottojen määrä nousi ennätystasolle

    Ilkka Luoma 
    Entä jos velat nollataan? 

    Eräs tunnettu talousviisas pohti vakavasti kysymystä, jossa talousmaailman kaikki velat nollattaisiin – mitä tapahtuisi, kuka hyötyisi ja kuka häviäisi. Velka mitataan rahassa – harvemmin materiaaleina. Rahassa mitattava velka on helposti nollattavissa. Miten ylijäämäänsä lainanneille korvattaisiin menetykset, vai ovatko ne edes menetyksiä [fil.] Paljon velanantoa on myös synnytetty tyhjästä! 

    Kaikissa tilanteissa olemme velkaa biosfäärille/hiilielämän maapallolliselle elonkehälle – nimenomaan biomaterialainoista, joita muuntelimme yhä suuremmalla määrällä energiaa ja samalla heikentäen muun biomassan eloa ja lisääntymistä. Tässä on koko olevaisuuden rasiteyhtälön perusmuuttujat – olemme rikkoneet biomassojen vuosimiljoonaiset keskinäissuhdekaavat! 

    Velanotolla on mahdollistettu nykyinen talouskasvu, joka onkin siis näennäistä ja lainaa toisaalta. Tuo laina maksetaan aina takaisin – kun se luonnolta on lopulta otettu. Kuitenkin nykyinen talous on olemassa olevien resurssien edestakaisin pyörittelyä, muuntelulla, joka lopulta käy ylivoimaisen hankalaksi itse evoluution ohjastamalle biosfäärin biodiversiteetille (=monimuotoisuudelle). 

    Ostamme velalla so. toisen tekemällä työllä, josta on jäänyt ylijäämää velkaosan verran – materiaaleja, energiaa, palveluita ja luontorakenteita, vaikka esimerkiksi eloa tuottava maa ei meille yksinomaan kuulu. Velka on ostovoiman siirtoa – kiihdyttäen materiamuutoksia ja energiankäyttöä. Nyt emme ota kantaa työnteon tai tekemättömyyden moraaliin. 

    Entä, jos tosiaan nollaamme kaikki rahalliset velat – koko maapallolta? 

    Samalla meidän pitäisi yhtenäistää valuutta yhdeksi ja tasaistaa ansainta samasta työstä ostovoimaltaan samanarvoiseksi – kaikissa valtioissa. Näin syntyvä todellisen niukkuuden jako tasaistuisi ja se onkin jo sotia aiheuttava tekijä, koska pidämme kiinni saavutetuista eduista ja näyttää olevan selvää, että toisilla pitää olla enemmän – elämmehän kilpailutekijänä näyttö- ja vertailutaloutta.
  • 5

  • Ydinohjuskielto päättyi tänään: asiantuntijan mukaan se on katastrofi maailmalle

    Ilkka Luoma 
    Asia kokonaisuutena on monimutkaisempi kuin puolittainen ajateltuna sen saattaa nähdä. Varsovan liitto, joka oli tehty aikanaan vastineeksi Natolle - lännen sotakoneelle, purettiin Neuvostoliiton hajoamisen myötä. 

    Neuvostoliiton jälkeläinen Venäjä jäi yksin koko Natoa vastaan, jota ei purettu Varsovan liiton jälkeen, vaan Nato aloitti laajentumisen itään - kohden Venäjää. Venäjä jäi entistä enemmän yksin ja sen tavanomaistenkin aseiden varikot ruostuivat huollon puutteessa - eikä uuttakaan keksitty. Nato sen sijaan tehostui Euroopassa huomattavasti, josta Venäjä edustaa merkittävää osaa - maantieteenä ja populaationa. 

    Venäjälle jäi Neuvostoliiton perua vanhentuneet ydinaseet - niin lyhyenä kuin pitkänä kantamana, kunnes presidentti Vladimir Putinin aikana saatiin uusia puolustuksen tuotekehityshankkeita käyntiin ja päästiin ottamaan edes vähän Naton ja US' n ylivoimaa ja laadullisuutta aseiden osalta kiinni. 

    Edelleen Venäjä on tavanomaisissa aseissa heikko vastavoima jatkuvasti elävästi harjoittelevan USA' n edessä, ja kun lasketaan eurooppalainen Nato päälle - on Venäjä altavastaajana edelleen. 

    Puolustaakseen yhteiskuntajärjestystään Venäjän on ollut pakko kehittää jotain uutta ja modernia vastineeksi Nato/US' n ylivoimalle - syntyi uudet ydinohjukset ja strategiset ydinsukellusveneet Boreit Bulava-monikärkiohjuksineen. Kysymys oli saada edes lähemmäksi tasapainoa, eli ydinsodan estojärjestelmien vastineita Venäjällä. Vastavoimia on Venäjällä kehitetty Nato/US' n taisteluvoimalle, jota harjoitetaan US' n toimesta jatkuvasti - jatkuvissa US-sodissa ympäri maailmaa. 

    Kiina on pelin kolmas nappula - toki ydinaseissa kääpiö kahteen ydinasesuurvaltaan nähden. USA' n pahin pelko on se, että Kiina lähentyy Venäjää, niin kuin näyttää kayvänkin. 

    Yhdessäkään nämä kaksi suurvaltaa eivät vastaa US' n jatkuvan sotimisen taistelukokemusta, edes Syyria ei aseta punnuksia lähellekään tasan USA' n ja Venäjän kesken. Kiinan sotimistaito on olematon viimeiseltä 40 vuodelta.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti