perjantai 30. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 29082019 - IX





...
  • 1 - 2

  • Miksi mieli mustuu?

    Ilkka Luoma 
    2 - Eläinkunta on harmonisessa luonnossa evolutiivisesti vahva, koska elämänkamppailussa tapahtuu koko ajan vahvemman ja pystyvämmän valinta. 

    Heikolle ei yksinkertaisesti ole sijaa; ainut ihmisinhimillinen tapahtuma on suvunjatkannassa tapahtuva poikueiden huolehdinta. 

    Ihminen on halunnut erottautua eläinkunnasta ja näin on syntynyt tulontasaukseen pyrkivä yhteiskuntamalli, joka päätöksiltään olisi demokratia. 

    Liiketaloudessa pelaa vahvemman ja nokkelamman lait; itse yhteiskunta kamppailee nyt suurenevan "sosiaalilaskun" parissa totuttuun tulontasaukseen riittämättömien jakokelpoisten varojen niukkuudessa. 

    Nykykaltainen "demokratialla" tuettu markkinatalous repii laajenevasti kuilua tulontasauksen ja liiketoiminnan voittojen väliin. 

    Maailmassa kaikki eivät voi olla voittajia; osa tulee aina häviämään. Masennus on yksi inhimillisyyden äänetön hätähuuto sivuraiteellistumisesta oravanpyörämekanistisesta kilpailutaloudesta, jossa ahneus ja itsekeskeinen voitontavoittelu ovat haudanneet alleen huolehdinnan ja tuen työympäristön väliaikaisille alisuoriutujille. 

    Masennukseen on kaatunut viimeisen 30 vuoden aikana suunnaton määrä energiaa, osaamista ja kokemusta. Yhteiskunta olisi tarvinnut tuon osaamisen, mutta hallitsemattomassa kilpailutilanteessa yhteisillä panoksilla koulutetut arvonmuodostajat poistuivat työvahvuudesta joko lopullisesti tai sitten tulontasauksen debet-puolelle. 

    Hallitsematon markkinatalouden yksisilmäinen kilpailuvietti liiallisesti ahneine edusmiehineen on törmäyskurssilla tulontasauksen luoneen parlamentaarisen - / suorademokratiayhteiskunnan kanssa. 

    Nyt olisikin syytä aloittaa laaja kansalaiskeskustelu poliitikasta ja tulevaisuuden suunnasta, kuinka edustuksellisen demokratian tulee käymään.
  • 2

  • Loppuuko maailmasta happi, jos Amazonin sademetsät tuhoutuvat?

    Ilkka Luoma 
    Voinemme todeta ettei täyttä tietoa tästä aihealueesta ole vielä kenelläkään. Sen me tiedämme, että maanpoveen kertyneiden aiemman elollisuuden kuolleista ovat syntyneet runsaat hiilijaevarannot (raakaöljy, maakaasu, kivi- ja ruskohiili sekä öljyhiekka ja muu biologispohjainen hiilikertymä) - orgaanisen kemian ilmentymänä maanpoveen ... kertymien elolliseen kasvuun ja kehittymiseen on tarvittu kymmeniä miljoonia vuosia! 

    Sekin tiedetään, että ihmiskunta on käyttänyt massiivisesti näitä miljoonien vuosien aikana kertyneitä hiilijaekertymiä merkittävästi noin 200 vuoden ajan - pääsääntöisesti lännen varakkaissa kasvuhokema- ja kulutusyhteiskunnissa. Samaan aikaan öljyn polttamisen yhteydessä on käytetty valtavat määrät ilmakehän happea, jotta moottorit ovat tuottaneet lähinnä liike-energian - niin maassa, vesistöissä kuin ilmassakin. 

    Sitä emme tiedä miten paljon tämä moottorien ynnä muiden vastaavien käynnissä pitäminen on happea kuluttanut, mutta paljon - paljon enemmän kuin ennen öljyn käyttöä ja moottoreita - kaikki palaminen kuluttaa happea, joka taas on meidän elämälle ehdottoman välttämätöntä. 

    Samalla kun happea on kulutettu, on päästetty ilmakehään hiilidioksidia, jonka viipymä on jopa satoja vuosia. Tässä on erinomaisen tärkeää osata laskea kumulativisuus ja siitä syntyvät valtiovastuut kulutuskäyttäytymisten mukaisesti. 

    Lopulta olisi oivallettava, mitä merkitsee päästöt ja kulutus per capita. Ovatko eräät oikeutetumpia kuin toiset? 

    Mutta lopuksi olisi hyvä summata elämää, tilanteita ja todennäköisyyksiä - otetaan esimerkeiksi kaksi naapuriplaneettaamme: Venus, jossa vallitsee superkasvihuoneilmiö - kovalla kuumuudella ... ja Mars, joka on menettänyt ilmakehänsä ja todennäköinen vesi on ikijäässä maan alla. Kummastako on varattu tulevaisuus meille?
  • 2

  • Tutkimus: Lapsen riski sairastua astmaan on sitä pienempi, mitä enemmän kotona on bakteereja

    Ilkka Luoma 
    Eräänä vuonna oli Tieteen päivien yhteydessä suuri julkistus, se esiteltiin komeasti kutsuvieraille Helsingin yliopiston juhlasalissa, siksi tärkeäksi se koettiin. Aihe oli lasten allergisointi ja elinympäristö. 

    Oli saatu päätökseen laaja monikansallinen tutkimus itärajamme molemmin puolin - kyseessä laaja Karjan alue, luovutettua ja omaa. 

    Oli selvitetty useamman vuoden poikkitieteellisessä tutkimuksessa miten allergisointia esiintyy Venäjän - ja Suomen Karjalassa. 

    Tutkimustulosta pidettiin sensaatiomaisena, sillä huomattiin, että Venäjän puolella oli paljon vähemmän lapsiin kohdistuvia allergioita kuin Suomen puolella, siis yliherkkyyksiä lähinnä tietyille aineosasille ja ympäristön olosuhteille. 

    Miksi? Tutkijat tulivat pitkän pohdinnan jälkeen tulokseen, että Suomen puolella hygienia oli paljon korkeammalla tasolla, ja Venäjällä lapset esimerkiksi vielä telmivät kesäisin ulkona paljain jaloin ja tutkivat luontoa intensiivisemmin kuin suomalaiset omalla puolellaan ... 

    ... oli muitakin tuloksia, mutta tuota pidettiin oleellisimpana - eli Venäjän puolella altistuttiin paljon enemmän luontaisten mikrobien maailmaan kuin Suomessa. Lisäksi Suomessa käytettiin paljon enemmän erilaisia lisäaineita ravinnossa, puhtaudessa kuin mitä erilasimmissä välineissä, joita perheet käyttävät päivittäin. 

    Niin - mitä voimme tästä päätellä?
  • 3 - 2

  • Luomun valitessaan kuluttaja ostaa mielikuvia, ja kauppa saa paremman katteen

    Ilkka Luoma 
    2 - Paljon elämää nähneet saattavat muistaa sotavuodet, ja erityisesti talven 1941-42, jolloin monin osin olimme Saksan kolmannen valtakunnan varassa - elintarvikkeitakin ajatellen. 

    Nyt meillä on suuri "tyhjä maa", jonne mahtuu hyvin paljon enemmän hajautuneita luomutiloja - ja eikun töihin ideoimaan systemaattisesti ja suunnitelmallisesti ... ja näin syntyisi hajautettu työllistymisen uusohjelma. Samalla voisimme mobilisoida koko järkevästi Suomen kattavan maanpoveen rakennetun energian - ja tiedonsiirron sääkestoisen verkoston - työllistymisoperaationa taltuttamaan alkavan työttömyyskehityksen. 
    ... 

    Parhaimmillaan voisimme olla elintarvikkeiden haluttu ja arvostettu vientivaltio. Vientiä tarvitsemme, koska kaikkea emme osaa, halua tai pysty valmistamaan ja tuottamaan. 

    Mikäli meistä tulee "lähes ihmisistä tyhjänä maana" liian hyvin ravinnollisesti toimeentuleva, on "vaarana/ mahdollisuutena", että EU' n kuivuvat valtiot etelästä huomaavat tilamme ja pyrkivät ilmastopakolaisina maahamme, joskus 30-50 vuoden kuluessa. 

    Tiedämme Japanissa pienemmällä asumiskelpoisella maa-alueella asuvan 120 miljonaa ihmistä, kun meille on siunaantunut vain tämä 5,5 miljoonaa. Tämäkin antaa ajatelemisen aihetta, mihin velvoitteisiin EU-jäsenyys meitä ehkä sitoo. Luomu sitoo ainakin suomalaiset Suomeen! E
  • 3 - 1

  • Luomun valitessaan kuluttaja ostaa mielikuvia, ja kauppa saa paremman katteen

    Ilkka Luoma 
    Luomussa on myös toinen - sen virallisesti valvottuna tapana - oleva tärkeä ominaisuus. Se on ja ne ovat kaksi toisiinsa liittyvää kansantalouden merkittävää vaikuttajaa. 

    Omavaraisuuden tavoittelu ja hajautuva työllistyminen, jonka myötä keskittyvä muuttopakkautuminen suomalaisiin harvoihin "suurkaupunkeihin" hajaantuisi maalle "paoksi" - elämään aitoa elämää ja halaamaan puita, jonka henkisvireellinen vaikutus on kohta varmaan jo tohtoriväitöksellisestikin todeksi todistettu. 

    Luomua omasta maasta nostaen omavaraisuutta on varmin tae ylläpitää omaa vielä jäljellä olevaa itsenäisyyttä päättää edes siitä, mitä syömme ja miten terveellisesti syömme. 

    Jo makukin on monin kohdin Suomesta omaa luokkaa, omasta maasta - esimerkiksi käynee tomaatti, joka kotimaisena maistuu muullekin voi "vedelle". 

    Luomu vaatii tuotosmääränä enemmän peltohehtaareja kuin tehomaatalous. Meillä on paljon peltopinta-alapontentiaalia - metsää kaatamattakin. Luomustuminen tuottaisi varmaan laajenevana ilmiönä paljon innovaatioita "maalla on mukavaa" elämisfilosofiaan. Ehkä kiirekin laantuisi nykyisestä "kiire jo on" - mentaliteetista? Stressimittareiden "myynti" romahtaisi? 

    Luomu työllistää enemmän kuin tehomaatalous. Vielä 1950-luvulla oli 200.000 tilaa (?) - nyt lienee 40 000? Toki ovat sitten suurempia ja tehokkaampia, koska meilläkin on eletty ja vielä toistaiseksi eletään kasvuhokeman mantraa - pitää saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. Tämä malli tuhoaa ympäristömme, joka meidät lopulta aina elättää. Ruoka tulee maaperästä, vedestä - ei pelkästään prismojen kylmäaltaista. 

    Ehkä optimi olisi Suomelle 150.000 luomutilaa, jonka työllistävä vaikutus "pienkartanoina kumppanuuksineen" olisi nykyiseen nähden ehkä 5- 7 kertainen!? 

    Saavuttaisimmeko kriisiaikoja ajatellen ehdottoman tärkeän omavaraisuuden noston jopa 80-90 prosentin tasolle? Ehkä, jos kovasti ponnistelisimme ja kehittelisimme lajikkeita - täysin uusiakin tai vanhoja "nauriita" viriteltäisiin uudelleen>2 
  • 5

  • Maakaasussa on vuoto-ongelma, joka uhkaa tehdä ilmaston­muutoksen torjunnasta entistä vaikeampaa – ”Jos venäläisiltä kysyy, kaikki on kunnossa”

    Ilkka Luoma 
    Maakaasu juuri "putkikaasuna" on se eräs väliaikaismuoto, millä ihmiskunnan "loputonta" energianälkää ravitaan - kun emme halua tai opi kulutustamme reilusti vähentämään. 

    Putkikaasulle on EU' ta ajatellen haitallinen ja häiritsevä ympäristöä reilusti enemmän rasittava nestetetty LNG-kaasu - lähes väkityrkkynä, jota USA trumppistisina uhkailuina jopa kiristelyinä puolipakkokauppaa valtameren yli tarjotuilla laivakuljetuksilla. 

    Tuota US' n särötysmenetelmällistä kaasua ei ole EU' lle kokonaisuutena selvitetty - millaisen ympäristöjalanjäljen sen tuotto maanpovesta aiheuttaa -- kaikkinensa. 

    Miksi muuten US koettaa väkisin torpata venäläisen putkikaasun, jonka juuri Saksa Nordstream 1 ja 2 putkiparien yhteistyökumppanina tarvitsee? 
    ... 

    Saksassa on paljon kivihiilivoimaloita, koska kivihiiltä saadaan Saksasta itsestäänkin. Venäläinen maakaasu putkia pitkin on väliaikaisenergiana se toinen ratkaisu vähentää saksalaisten hiilidioksidijalanjälkeä. Se toinen väliaikaisratkaisu on yllättäen jopa vihreidenkin lopulta "hyväksymänä" pakkoratkaisuydinvoima. 

    Hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on huiman pitkä verrattuna metaaniin, jonka nousu ilmakehään on vaarallisimmillaan Siperian ikiroudan sulamisesta! 

    Läntiset maat teollistuneina ja kehittyneinä kulutusvaltioina on saanut päästellä hiilidioksidia jo yli 150 vuotta, ja näin Saksankin kumuloitunut ilmakehäjalanjälki on huima - ja varsinkin per capita. 

    Nyt onkin aika tehdä muutos, ja putkimaakaasu on eräs väliaikaisratkaisu, kun saksalaisetkaan ei mitä ilmeisimmin halua vähentää kulutustaan - vallitseehan koko EU' ssa tämä koko ihmiskuntaa jäytävä kasvuhokeman mantra, joka hengästytti ja yhä hengästyttää ympäristömme vaaralliselle kehityslinjalle.
  • 6

  • Britannian kuningatar hyväksyi Boris Johnsonin yllätys­pyynnön parlamentti­kauden jäädyttämisestä, oppositio raivoissaan

    Ilkka Luoma 
    Voisimme sanoa, että tämä välikädellisyyden eli parlamentaarisuuden ohitus oli ajokaista kansakunnan kehittyvälle suorademokratialle. 

    Britti PM Boris Johnson halusi kunnioittaa kansakuntansa enemmistödemokraattista päätöstä - jolle antoi mandaatin 52 prosenttia briteistä. Tuo 52 on kirkas fakta ja selvä viesti suoraan äänestäneiltä kansalaisilta. Tätä tulisi aidossa demokratiassa kunnioittaa. Johnson kunnioittaa - näinkö? 

    Miksi äänestäjien valitsema välikädellisdemokratia ei osannut (osaa - ehkä osaakin selkä seinää vasten asetettuna?) tehdä kansakunnan toivomaa ratkaisua erosta EU' sta?

    Arvaamme tähän valistuneesti, että enemmistöbritit halusivat itsenäisyytensä takaisin EU-Brysselistä. 

    Ehkä kansanäänestyksessä käytettiin helppoheikkimäisiä vaalilauseita, mutta emme voi pitää brittejä tyhminä - kyllä he tiesivät oman vahvuutensa selvittää ylimenokauden ongelmat, kun ero lopulta koittaa. 

    Itsenäisyyskaipuu voitti riskin, kun pöytä puhdistui täydellisesti - mitä se tekee kovassa Brexitissä. Englanti kaikkinensa on niin suuri ostovoimapotentiaali, että kaikki sinne kauppaa haluavat tekevät kiireesti uudet yhteistyösopimukset 65 miljoonan kansankunnan edessä. 

    Voimme pitää Iso-Britannian kuningattaren "päätöstä" suorademokratian voittona - välikädellisyydestä. 

    On selvää, että suora kansalaisvaade ohittaa riitelevät välikäsipoliitikot, joilla on muitakin pyyteitä kuin vain Brexit. 

    Brittikansa haluaa 52-politiikalla eroon EU' sta - eikä se halua, että heidän valitsema parlamentarismi riitelee ja koplaa 52-Brexittiin omia itsekkäitä vänkäyksiä brittimaan hallinnasta. 

    Valitseeko PM Johnson lopulta tieksi norjalaistenkin hyväksymän ETA-ajattelun - jää nähtäväksi. ETA voisi olla ratkaisu myös unkarilaisille, puolalaisille ja italialaisille?
  • 7

  • Britanniassa ovat edessä EU-eron kovimman taktikoinnin viikot

    Ilkka Luoma 
    Voisimme sanoa, että tämä välikädellisyyden eli parlamentaarisuuden ohitus oli ajokaista kansakunnan kehittyvälle suorademokratialle. 

    Britti PM Boris Johnson halusi kunnioittaa kansakuntansa enemmistödemokraattista päätöstä - jolle antoi mandaatin 52 prosenttia briteistä. Tuo 52 on kirkas fakta ja selvä viesti suoraan äänestäneiltä kansalaisilta. Tätä tulisi aidossa demokratiassa kunnioittaa. Johnson kunnioittaa - näinkö? 

    Miksi äänestäjien valitsema välikädellisdemokratia ei osannut (osaa - ehkä osaakin selkä seinää vasten asetettuna?) tehdä kansakunnan toivomaa ratkaisua erosta EU' sta?

    Arvaamme tähän valistuneesti, että enemmistöbritit halusivat itsenäisyytensä takaisin EU-Brysselistä. 

    Ehkä kansanäänestyksessä käytettiin helppoheikkimäisiä vaalilauseita, mutta emme voi pitää brittejä tyhminä - kyllä he tiesivät oman vahvuutensa selvittää ylimenokauden ongelmat, kun ero lopulta koittaa. 

    Itsenäisyyskaipuu voitti riskin, kun pöytä puhdistui täydellisesti - mitä se tekee kovassa Brexitissä. Englanti kaikkinensa on niin suuri ostovoimapotentiaali, että kaikki sinne kauppaa haluavat tekevät kiireesti uudet yhteistyösopimukset 65 miljoonan kansankunnan edessä. 

    Voimme pitää Iso-Britannian kuningattaren "päätöstä" suorademokratian voittona - välikädellisyydestä. 

    On selvää, että suora kansalaisvaade ohittaa riitelevät välikäsipoliitikot, joilla on muitakin pyyteitä kuin vain Brexit. 

    Brittikansa haluaa 52-politiikalla eroon EU' sta - eikä se halua, että heidän valitsema parlamentarismi riitelee ja koplaa 52-Brexittiin omia itsekkäitä vänkäyksiä brittimaan hallinnasta. 

    Valitseeko PM Johnson lopulta tieksi norjalaistenkin hyväksymän ETA-ajattelun - jää nähtäväksi. ETA voisi olla ratkaisu myös unkarilaisille, puolalaisille ja italialaisille? 
  • 1 - 1

  • Miksi mieli mustuu?

    Ilkka Luoma 
    Masennus voi kohdata niin menestyjän kuin hiljaisen puurtajan 

    Inhimilliseen yhteiskuntaan kuuluu ilo ja suru. Iloa ei jatku loputtomiin, eikä suruakaan pitäisi kokea yli kestokyvyn. 

    Suru, epäonni, epäonnistumiset ja useasti kytköksen katkeaminen osallistumiseen johtaa mm. masennukseen. Ihminen on laumaeläin ja sopii luontevasti yhteisöllisyyteen. 

    Erkaantuminen ryhmästä tai osallistumisesta erakoi yksilön, jolloin yhteenkuuluuvuuden, osallistumisen ja tavoitesaavutuksen tarve ei toteudu; ihmisestä on tullut "hyödytön". 

    Kvartaalitalous ja tehokkuuden päämääräpyrkimys ajavat markkinataloutta kujanjuoksuun, jossa pyrkyryys, ahneus ja puhtaan omaehtoinen voitontavoittelu erkaannuttavat yksilöt kauemmaksi yhteisöllisyydestä. 

    Vastuunkanto, huolehdinta ja tiimikeskeisyys kärsivät yksilökeskeisessä voitontavoittelussa, jossa oma itsekäs tulotason nostovaade epäsuorasti välinpitämättömyyden tai "sokeuden" kautta johtaa syrjäytyneiden ihmisten kulujen maksamiseen lisääntyvinä veroina. 

    Kuten eläinkunnassa, ei kaikille ihmisillekkään ole paikkaa ylimmillä portailla. Ihmisten mitatessa kyvykkyyttään osto- ja kulutusvoimalla, vie se sijaa vastuullisesta yhteistoiminnasta, jossa keskinäisyys, yhteinen tavoite sekä toteutumisen riemu jää saavuttamatta jatkuvasti käynnissä olevien saneerauksien, tehostustoimenpiteiden ja henkilöjärjestelyjen vuoksi. 

    Masentunut, omaan pohjattomaan kuoppaan pudonneen ihmisen nousukyky ilman apua ei ole useasti mahdollista. 

    Vastuullisuus yhteisön puolelta voisi useissa tapauksissa jo alkuvaiheessaan helposti nostaa henkilön kuopastansa takaisin ryhmään ja toimintaan. 

    Ihminen on luotu tekemään työtä ja osallistumaan sekä kokemaan onnistumisen hetkiä. Aina ei voi onnistua ja tuolloin ryhmän ja yhteisön vastuullisuuden tulisi ohittaa itsekeskeiset voiton ja pyrkyryyden tavoitteet oikeasti kannustamalla "juuri sillä hetkellä heikompaansa. 

    Eläinkunta on harmonisessa luonnossa evolutiivisesti vahva.
  • 9

  • Dokumentti rakentaa Bellingcat-ryhmän ydinhahmoista uuden ajan sankareita, ja ihan syystä

    Ilkka Luoma 
    HS-juttu on täysin oikeassa - suora kansalaisviritteinen, osin anarkistinen ilman todellista johtajuutta ilmentyvä suoramedia nostaa koko ajan päätään. 

    Ideaalina tässä olisi luonnollisesti välikädetön informaatio, jopa data eli toden tieto - tai asiakeskeinen pyrky siihen. 

    Bellingcat on joukko toimijoita, joilla näyttäisi olevan geomaantieteellinen itä-länsivastakkaisideologian informatiivinen poljento. 

    "Tutkimustulokset" näyttävät värittyvän rikkonaispalapelimäisesti itää painostavaksi, syyllistäväksi tai epäilyn vahvistamiseksi - ilman täysiä näyttöjä aidosta syyllisyydestä, mikä lopulta aina ja vain aina ratkaistaan puolueettomissa ja riippumattomissa oikeusistuimissa. 

    Niin Case Scripalia kuin BUK-operointiakaan ei ole kansainvälisesti tutkittu - laajasti, siis myös Venäjä siinä mukaan luettuna. 

    Tiedämme varmasti vain, että jokin pyrki myrkyttämään ja, että BUK on alunperin Venäjällä suunniteltu ja niin Venäjällä kuin Ukrainassa asevoimien aiemmin käyttämä ilmatorjuntajärjestelmä. Emme tiedä Scripalien myrkyttäjää, emmekä BUK' in laukaisijaa - on vain epäilyjä. 

    Syyllisyyden ratkaisee tuomiona oikeus, joka nauttii kaikin osin sitoutumattomuutta mihinkään ilmansuuntaan - ainoastaan toden etsimiseen. 

    Mutta! On uskottavan kansalaisinformaatiovirran kehittymiseksi edullista, että suora kansalaismedia lisääntyy ja tuotekehittyy yhä lähemmäksi sitoumuksetonta ja monia näkökulmia huomioivaa uskottavaa ja todisteellista tietovirtaa. Informaatio ei ole aina toden tietoa! 

    Bellingcat on jo yksi positiivinen ilmentymä tässä kehityskaaressa. Lopulta kansalaisnäkemykset tietovirtana tulevat hävittämään tässäkin esiintyvän itä-länsi vastakkainasettamisen, kunhan väritteispoliittinen intohimo laantuu todellisuuden alle.

    Tänään internet on jo täynnä erilaisia suoramedian kansalaiskanavia, joiden uskottavuus vaihtelee nollasta sataan, ehkä kuitenkin pikkiriikkinen satasen vaje jää vielä jäljelle?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti