maanantai 19. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 19082019 - X




19082019

...
  • 1

  • Iranin ulkoministeri Zarif Helsingissä: Ydinsovun ikkuna on sulkeutumassa

    Ilkka Luoma 
    Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin antamassa lausunnossa Suomen vierailullaan oli ainakin yksi hyvin merkittävä tekijä - hän kertoi, miten Kiinan ja Venäjän reaktiot voisivat olla - hyväksyä vai olla hyväksymättä tapahtuneita lähinnä amerikkalaisperäisiä trumppistisia - "Uhkaa, kiristä ja pakota" -sekaantumisen politiikkaa. 

    Kiina, Venäjä ja EU haluavat olla Iran-ydinsulkusopimuksessa kiinni, koska sen katsotaan olevan paras mahdollinen näissä olosuhteissa. Nyt nähtiin itsenäisyyttä Englannilta - oikeastaan Gibraltarilta - he eivät oikeusasteena reagoineet amerikkalaisten takavarikointivaateisiin iranilaista jättitankkeria kohtaan. 

    Herää kysymys, miksi US repii asiaa - omilla poikkeavilla "tiekartoillaan" - näinköhän takana on Saudi-Arabia, jonka ostamat/ tilaamat aseet olivat Trumpille "kaikki kaikessa" - diilien diilinä, jossa paloittelumurha eikä edes Jemenin pommittaminen - suurin siviiliuhrein tuntuneet vaikuttavan mitenkään - amerikkalaiseen päätöksentekoon. 

    Ehkä saudit ovat "pakottaneet" diilimiehen eri linjoille kuin EU, Kiina ja Venäjä - samalla kun ollaan huomattu iranilaisten menestyminen Venäjän ohella Syyriassa, joka taas ajaa Lähi-idän voimatasapainoa sellaiseen suuntaan, joka on amerikkalaisille outoa ja huolestuttavaa oman hegemonian vähentymisen toistaiseksi tärkeillä öljyreiteillä. 

    Venäjän rooli alueella - Syyriaa myöten kasvaa, ja Kiina komppaa taustalta - puuttumatta mitenkään vieraiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin. 

    Ehkä kuulemme lisää Lähi-idän ideoita, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee presidenttimme vieraaksi ensi viikolla. Tosin nyt ei Zarifin vierailulla annettu takeita Suomen osallisuudesta olla hyvien presidentillisten palveluksien tarjoajana ja neuvottelupöydän kattajana. Tosin Zarif saattoi antaa hienostuneesti vihjeen Putiniin päin. Kiina tarkkailee taustalta - ollen edelleen puuttumatta muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin.
  • 2 - 2

  • Saksa rakastaa ”mustaa nollaa”: Velan pelko on syvällä talousmahdin ajattelussa, ja tästä se johtuu

    Ilkka Luoma 
    2 - Saksa ei ole velkaa, sille ollaan velkaa. Saksalla olisi vahvat mahdollisuudet ottaa velkaa ja laittaa jälleen infrastruktuuri huippukuntoon sekä uudistaa koko energiatuottojärjestelmä - väliaikaisine ydinvoimaloineen. 

    Tähän superrykäisyys Saksa tarvitsee yllättäen Venäjän ja Kiinan. Saksa on niin suuri tuotantokone, ettei EU sille riitä, eikä EU' n tule olla niin riippuvainen Saksasta. 

    Niinpä Saksan on suunnattava katse uudelleen Euroopan suurimpaan väestö- ja energiavaltioon - Venäjään. Lisäksi Saksa tarvitsee Kiinan - yhdeksi markkina-alustakseen. Saksalla on erinomainen maine Kiinassa - osaaja, jonka laatutuotteet osataan myydä suuren luottamuksen vallitessa! 
    Yllättäen Saksa yhdistelee jälleen - aiemman schröderiläisen aikakauden jälkeen eurooppalaista yhtenäisyyttä - syntyy jälleen suopea suhde Venäjään ja tämä on koko EU' lle tärkeää, sillä Saksa yhdessä Venäjän kanssa on eurooppalaisen rauhan takuumies*. 

    Lisäksi Saksan tulevaisuus on taloudessakin Venäjällä - ja pikaisesti, ennen kuin Kiina omii Venäjän "taskuunsa" ... Saksalla voisi olla suuri rooli, kun Venäjä korjaa oman infrastruktuurin ja muutkin teolliset rakenteensa vastaamaan nykyisiä ympäristövaateita. Venäjän ei tulisi liiaksi kiinalaistua? Saksa tarvitsee lisäksi Venäjän mittaamattomat raaka-ainevarat, joissa Kiina on massiivisesti kiinni - jo nyt. 

    Kaikki tämä tarvitsee velanottoa, ja se taas edellyttää tasapainoista ja rauhanomaista suhdetoimintaa koko Euroopan osalta. 
    Vastakkainasettelun päättötyö alkaakin Saksasta - näin loppuu idän ja lännen välinen keskinäisnokittelu. Kun taustat ovat kunnossa - Saksa ottaa velkaa, johon sillä on varaa! Varaa on niin paljon, että se edesauttaa koko Eurooppaa.
  • 3

  • KHO hylkäsi puolalaisen ympäristö­järjestön valituksen: Nord Stream -putket voivat kulkea Suomen talous­vyöhykkeellä

    Ilkka Luoma 
    Miksi NS 2' ta koetetaan kaikin keinoin estää? 

    EU tarvitsee yhä enemmän väliajaksi vähän vähemmän hiilidioksidia aikaansaavaa energiaa - putkimaakaasu on sitä - erityisesti Saksalle. Se on vähemmän ympäristöhaitallista kuin kaukaa valtamerien takaa laivakuljetettu LNG-kaasu, joka pakataan nesteytetyksi. 

    US ajaa voimallisesti, jopa pakoteuhkauksin, että EU ostaisi siltä tätä vesisärötettyä LNG' tä, siksi US presidentti Donald Trump sättii venäläiskaasua ja Nordstream 2 putkea. Venäläiskaasu on kova kilpailija amerikkalaiselle LNG' lle ja siksi se pitää saada pois markkinoilta - tämäkö on sitä vapaata kilpailua, johon ainakin ilmeisesti EU pyrkii? 

    Väitetään, että NS 2 on turvallisuusuhka. Entä NS 1, jota pitkin on virrannut Saksaan jo vuosikausia häiriötöntä ja kiristämätöntä maakaasua - sovittuun hintaan, joka lienee edullisempaa kuin mitä amerikkalaiset tarjoisivat, jotta LNG olisi kannattavaa laivata Atlantin yli EU-Eurooppaan. 

    Nyt EU saa osan venäläiskaasusta vielä ainakin tämän vuoden - Ukrainan läpi. Aiemmin Ukraina on kiristänyt tuolla kauttakululla ja ottanut omaan käyttöön EU-valtioiden kaasua, kun oma kaasulasku oli jäänyt maksamatta. EU on tiettävästi maksanut osaksi näitä Ukrainan kaasurästejä - suoraan Venäjän Gazpromille. 

    Nyttemmin kaasun kulku on ollut vakaampaa, arvattavasti EU on kovistellut Kiovaa, ettei sulkuhanoihin kosketa, eikä EU' n kaasua oteta ukrainalaisten omaan käyttöön, ilman erillistä sopimista. 

    EU kantaa huolta, ettei Ukraina menettäisi kauttakulkupalkkioitaan kaasuputkistoista, jotka rakennettiin ja maksettiin aikanaan Moskovasta - Ukrainan ollessa osa Neuvostoliittoa. 

    Pitääkö EU' n maksaa omasta kaasusta enemmän, jotta Ukraina ei menettäisi kauttakulkusopimustaan Venäjän kanssa. 

    Kun NS 2 valmistuu, ei Venäjä tarvitse Ukrainan kauttakulkuputkistoja. Näin EU ja erityisesti Saksa saa kiristysvapaata kaasua edulliseen hintaan. Mainittakoon, että vielä vuonna 2008 Ukraina sai omaa kaasua Venäjältä noin puoleen hintaan.
  • 4 - 3

  • Antti Rinne pitää ensimmäisen ulkopoliittisen linjapuheensa tilanteessa, jossa maailman kriisit ovat muuttuneet aiempaa vaarallisemmiksi

    Ilkka Luoma 
    3 - Tässä yllä olisi ollut lisälistaa meidän PM Rinteelle, kun koosti hallituksensa linjauksia ulko- ja turvallisuuspoliittisesti. Ehkä presidenttimme käsittelee sitten aihetta laajemmin, onhan hänellä siihen mandaatti. 

    Tavoitteet ovat Rinteellä kauniita ja ideaalisia - ehkä EU osaa ne pukea direktiiveiksi, vaikka reviiripuolustajat itäisemmästä EU-Euroopasta lyövät kapuloita EU-Brysselin rattaisiin - unohtamatta Suomen perussuomalaisia ja muita "populisteiksi" mediassa "haukuttuja" isänmaallisia ja kansallishenkisiä voimia - pitkin EU-Eurooppaa. 

    Kansalla on täällä meilläkin paljon purtavaa, sillä meillä suomalaiset ovat hyvin tietoisia tästä US' n maailmanpoliisiroolista, jonka Kiina tullee rauhanomaisesti kaupallisuudellaan poistamaan - ehkä yhdessä Venäjän kanssa (?) - mikä ei liene toteutuessaan EU' n eikä US' n etujen mukaista. 

    Mutta! Meillä on kansan kestosuosikki presidentti Sauli Niinistö, 

    ... joka tarjoaa mielellään hyviä palveluksia suurvalloille ja miksipäs ei myös muillekin. Niinistö on tavannut kaikki kolme suurvaltajohtajaa - Kiinasta, Venäjän kautta US' han. 

    Nyt Iran tulee kylään ja kohta Niinistö käy kasvotusten Ukrainan kanssa - hyviä täkyjä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee kylään - Helsinkiin, ehkä Naantaliin. 

    Niinistöllä voi olla paljon kerrottavaa sanansaattajana ja/tai sitten Putin tuo jotain yllättävää Ukrainaan - sen itäisen osan osalta. 

    Ehkä Putin ja Niinistö ovat jo tuon vuoropuhelun pedanneet aiemmalla keskustelukierroksella - kahden kesken, suunnitelleet jo etukäteen tulevaa. 

    Mikä onkaan Sauli Niinistön rooli neuvottelupöytien kattajana? Siihen on erinomainen mahdollisuus, sillä suomalaiset ovat suurena enemmistönä luoneet Niinistölle mahtavan edun - emme ole Natossa, emmekä sinne halua. 

    Kansakuntamme on viestinyt jo vuosikausia suuren tahtonsa: "Kiitos ei - Nato" ... Niinistö komppasi kansaa, joka suurena enemmistönä valitsi Niinistön presidentiksi: "Olen suomalainen" -Niinisto totesi USA' ssa The Newsweek aviisille.
  • 5

  • Tehometsätalous on heikentänyt merkittävästi puun laatua

    Ilkka Luoma 
    Eräs arkinen tosiasia jo 1970-luvulta - eräästä mekaanisen metsäteollisuuden suurkeskittymästä - tuolloin. Tehdaskompleksissa oli ja on myös edelleen vaneritehdas - aika lailla puhdasta mekaanista puun jalostusta - lähes lopputuotteeksi. 

    Vanerin teko alkaa varsinaisesti sorvista, johon nostetaan pyörösirkkelillä pätkityt puun rungot ketjukuljettimella ... 

    Kun sorvi sorvaa vaneriviilua työntääkseen sen kuivaajaan (suuri kymmeniä metrejä pitkä "sauna", jossa viilu jatkuvana virtana puupölli kerrallaan kuivuu seuraavaan vaiheeseen). 

    Sorvissa tapahtuikin kummia - sorvattava pölli tipahti ennen aikojaan hihnakuljettimelle ja sitä myötä hakettamoon - ainoa fiksu tuote mikä jäi jäljelle oli purilas, joka oli ja on nimitys halkaisijaltaan vajaa kymmensenttiselle pöllin ydinosalle. Nyt tuo purilas olikin sitten jopa 30-40 senttiä halkaisijaltan eli vaneriviilua tuli huomattavasti vähemmän kuivauskoneeseen - puuta meni siis haaskuuseen - eikä hyvin tuottavaksi veneriksi. miksi? 

    Syy oli kirkas, eikä tuota ongelmaa saanut kertoa tehdassalin ulkopuolelle, siis 1970-luvulla - hukkapuu syntyi siksi, etteivät sorvin tartuntakäpälät kyenneet pitämään pölliä riittävän pitkään sorvissa - vaan pölli pysähtyi pyörinnästään, kun puu oli haperoa, siksi, että se oli kasvatettu lannoitteilla - vuosikasvu suurta, eli puun syyt eivät olleet tiheitä, jotka olisivat kestäneet sorvin käpälien puristusvoiman paremmin. 

    Syy oli siis tehometsätaloudessa, kun luontoa koetettiin opettaa kasvamaan nopeammin kuin sen evoluutio oli tarkoittanut jo miljoonien vuosien ajan! 

    Jo tuolloin 1970-luvulla siis meidän kasvua, enemmän ja nopeammin oli vaikuttamassa väärään suuntaan. Entä nyt - käytetäänkö enää metsälannoitteita?
  • 6

  • Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

    Ilkka Luoma 
    Lasten kasvatus on luonnostaan jyvittynyt lapsen omille vanhemmille 

    [2007] Yhteiskunta on avoin ja sosiaalisesti yhteenkuuluva, parhaimmillaan. Yhteiskunnassa voidaan esittää malleja kollektivismista individualismiin. 

    Lapset voidaan hoitaa kotona oman isän ja äidin toimesta, jotka ovat lähtökohdiltaan aina huolehtivaisimmat hoitajat ja kasvattajat. Lapset voidaan laittaa myös päivähoitoon kokemaan ja oppimaan sosiaalisuutta ja yhteistoimintaa muiden kanssa. 

    Komplisoituva ja aikatauluissa kiireeseen kehittyvä sykintä ja pätkätöiden yhteiskunta vaatii toimijoiltaan hektisyyttä eli valmiuksia osallistumiseen hetkellä millä hyvänsä. Lapsetkin tässä kiireessä pitäisi tähän maailmaan saattaa jatkamaan ikääntyvien ikäluokkien myöhempää huolehdintaa vähintäänkin tulontasauksen, kulutuksen ja työvoimasaannon vuoksi. 

    Elämme sosiaalisessa yhteiskunnassa, jossa ainakin periaatteellisena puolena on yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja yhtäläinen osallistumisoikeus. 

    Sosiaalisuuteen kuuluvat myös kanssakäyminen ikälajitovereiden kanssa. On tunnettua, että sosiaalisuutta ja yhteenkuuluvuutta rakentuu yhteiskunnan hoitomalleissa - lapset ikäänkuin synkronoituvat tosiinsa niin hyvässä kuin pahassa. Tiimihenkisyys, samakantaisuus ja sama-ajattelevuus kasvavat kiistatta ryhmätoiminnoissa ja lasten yhteiskuntapäivähoito on sitä. 

    Elämme yksilöllisessä omakeskeisyysmaailmassa tavoitellen yhä enemmän "hyvää, parempaa ja tuottoisampaa", välittämättä juurikaan ympäristöseuraamuksista, niin luontona kuin sosiaalisina suhteina, siksi kovaa on vedenjakajahallituksenkin kannustama markkinatalouden henki. 

    Individualismi kasvaa minäkeskeisyydessä ja tätä suuntausta saattaa voimistaa yksilöllinen ja perhekeskeinen kasvatusmetodi, jossa kohtaanto muiden ikäleikkitovereiden kanssa on vähäisempää. 

    Kaukoidän maissa lasten vanhempien vanhemmilla ja isoäideillä ja -isillä on suuri merkitys perhe- ja sukuarvojen vaalijana. Sanotaan, että veri on vettä sakeampaa. 

    Lopuksi: Osaavatko geenit ennustaa?
  • 7

  • Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

    Ilkka Luoma 
    Eräs toistetuimmista uutisaiheista - liki päivästä toiseen. Toistoa toiston perään - onko niin, että media laskee kertauksen olevan opintojen äiti? 

    Ketä näillä "salaisilla muistioilla" halutaan pelotella? Onko tämä jo mediaalista manipulaatiota, jolla koetetaan hälventää omaa jäljelle jäävien eu-ihmisten jätetyksi tulemisen tuskaa? 

    Britit valitsivat linjansa, 52 prosenttia valitsi - "Kiitos ei - EU" Kansan tahto demokraattisena enemmistönä oli ja on kirkas - eroon EU' sta. Mutta miten - tätä ei luonnollisesti kysytty - se olisi ollut kansalaiskyselynä liian monimutkaista. 

    Tätä tapaa erota on valittu junailemaan kansan toimesta edustajat, joilla tulisi olla kyky noudattaa parhaan taitonsa mukaan kansalaistensa tahtoa. Ei näytä olevan taitoa eikä edes edustajillista tahtoakaan - vain eripuraa, josta saadaan syy pelotteluun - näinkö? 

    Mikä on pelottelun tavoite? 

    Yksinkertaista, sillä niin EU itsessään kuin jäljelle jäävät EU-valtiot ovat hylätyksi tulemisen ikeessä. Englanti on kuitenkin EU' n toiseksi suurin kansantalous ja sotilaallisesti Euroopan kakkonen - heti Venäjän jälkeen. 

    Englanti on kuitenkin Naton jäsen - eikä siitä eroa, sillä britit turvaavat lopulta aina Yhdysvaltoihin, jonka nykyinen presidentti Donald Trump on lupaillut kaikkien aikojen diiliä, kun EU-ero astuu voimaan. Näin diilimies Valkoisesta talosta oli tohkeissaan, ja tämä tohkeisuus nykyistä Englannin PM Boris Johnsonia kovasti innostaa. 

    Englanti puhdistaa talouspöytänsä erollaan EU' sta. Maailma avautuu kokonaisuudessaan. Englanti on myös suuri ostaja, eikä yksikään markkinatalousmaa hylkää suurta asiakasta, heti eron jälkeen neuvotellaan nopeasti uudet sopimukset, koska raha kiinnostaa kaikkia! 

    Samalla eronsa myötä britit saavat saaristoihmisinä oman itsenäisyytensä takaisin - sitä lopulta nämä reviiripuolustajat äänestyksellään viestittivät, vaikka media koettaa selittää kansaa harhautetun ennen kansanäänestystä. Miksi muuten meidän media ei löydä yhtään hyvää syytä eroon?!
  • 8

  • Länsi katsoo Afrikkaa turvallisuuden näkökulmasta – ja väistyy idän suurvaltojen tieltä

    Ilkka Luoma 
    HS pääkirjoitustoimisto avasi yhä tiivistyvämmän mediapelin idän kaupallista mahtiasemaa kohtaan - toivottavasti ei vastaan. 

    On ollut havaittavissa idän ja lännen vastakkainasettelua - mediankin osalta, paljolti läntisten ajatusmallien ohjaamana. Meiltä oletetaan lännen mallin olevan se "ainoa oikea" ja sen tuottavan oikeuden puuttua muiden itsenäisten sisäisiin asioihin - pahimmillaan asein, jota USA - läntisen yhteisön hegemoniajohtajana harjoittaa lähes jatkuvasti. 

    Se tiedetään, ettei sodankäynnillä sekaantuminen "vapauden nimissä" tuottanut tulosta Vietnamissa - vaan siellä toteutettiin yksi valtio - kaksi järjestelmää malli, jossa nykyään toinen järjestelmä on haihtunut pois. Tätä mallia ehkä markkinoidaan Pekingin tiekarttana Korean niemimaalle - tavoitteena korealaisrauha. 

    Lännellä oli aikansa oma mahtiasema - joka on päättymässä kaupallisesti Kiinan "Menkää ja rikastukaa" -reformin (Deng Xiaoping) loppuvaiheessa - nyt Kiina on ulottanut kaupallisuuden kaikkialle, ollen maailman suurin suunnittelu-/ tuotantokone, vientikone ja talous (bkt/PPP - IMF 2015*). Nyt on alkamassa uusi reformi, jossa Kiina korjaa tehdyt ympäristöongelmansa (Vihertyvä Kiina - Xi Jinping). 

    Länsi kolonialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta valloitti nykyisiä kehitysmaita ikeensä alle - alusmaiksi - kolonialismia kesti satoja vuosia, viimeiset Afrikan valtiot itsenäistyivät 1960-luvun alkupuolella. 

    Nyt Afrikassa on kaupallisuuden aalto, jossa Kiina on kauppakumppani - omin myös itsekkäin tavoittein, mutta vuorosuuntaisesti. 

    Kiina ei hae sotilaallista valtaa, kuten lännen hegemoniajohtaja USA, jolla on sotilastukikohtia ympäri maailman - Kiinalla on vain kaupallisia asemia ja asemoitumisia - liki kaikissa nykyisissä kehitysmaissa. Kiinalaiset ovat kauppakansaa - nykyisin, eivät sotijoita, kuten US, nytkin yhtäjaksoisesti Afganistanista vuodesta 2001 lukien! 

    Kiina edustaa maailmastamme noin 1,4/7,9 suhdelukuosuutta - väestöpopulaationa. Lännenmies edustaa noin 1,3/7,9. >2
  • 2 - 1

  • Saksa rakastaa ”mustaa nollaa”: Velan pelko on syvällä talousmahdin ajattelussa, ja tästä se johtuu

    Ilkka Luoma 
    Saksalainen haluaa olla paljolti omavarainen - loppuviimeeksi. Siihen on vahva kokemus erityisesti ennen II Maailmansotaa, jo hyperinflaatiosta lähtien sekä itse II Maailmansodan loppuvaiheissa, kun raaka-aine- ja ja energiavirrat ehtyivät tappion häämöttäessä sotilaallisten vetäytymisten myötä. 

    Omavaraisuuteen liittyy velattomuus - siis riippumattomuus muista, ei tarvitse antaa pois hallinnastaan omia vakuuksia ja reaaliomaisuutta - se mikä on omaa, on sitä oikeasti, eikä esimerkiksi asunnon omistuskirja ole pankissa panttina. 

    Valtio Saksassa on aina ollut jykevä, ja ellei sitä, niin sinne on pyritty. Kaikki alkoi kuuluisasta hyperinflaatiosta, joka loi käsittämättömän työttömyyden. Tuo lama nosti ristiriitaisen kansallissosialisti Adolf Hitlerin valtaan - demokraattisesti aina lähelle 50 prosenttia - sen jälkeenhän ei sitten demokratiaa "tarvittukaan". 

    Hitler rahoitti jättiläismäiset työllisyysoperaatiot velalla! Saksa oli itsessään riittävän vahva ja rohkea kansallissosialismissaan luoda suuret valtioinvestoinnit - muun muassa moottoriteinä. 

    Yllättäen Hitler loi uskoa, toivoa ja ylpeyttä saksalaisuudesta - tämä on tosiasia koko 1930-luvun, vaikka sitä ei julksiesti haluta myöntää. 

    Armeijaakaan ei unohdettu - Saksan aseteollisuus oli veturi, jonka vahvuus säteili kaikkialle ja Hitlerhän osasi tilata aseita - btw. olisiko US presidentti Donald Trump kopioinut tuolta 1930-luvun Saksasta aseiden myynnin olevan pelastus yhteiskunnalle (US on maailman suurin asekauppias) 

    Saksa myi aseita itselleen ja armeija vahvistui. Hitlerillä oli omat ennalta informoidut suunnitelmat. Noilla suunnitelmilla oli myös vaikutus talouden ja kansallistunteen nousuun. Ensin Saksasta piti tehdä vahva. 

    Saksa pelkää inflaatiota. Vielä joillain on muistissa, kun leipä maksoi aamulla kottikärryllisen rahaa ja iltapäivällä jo kaksi kärryllistä. Hyperinflaatio oli osa yli länsimaailman ulottunutta lamojen aaltoa - US' ssa se synnytti myöhemmin New Dealin - työtä valtiolta. 
  • 10

  • Mielenosoittajien sateenvarjomeri täytti Hongkongin kadut, tiedot osallistujamäärästä vaihtelevat sadastatuhannesta jopa 1,7 miljoonaan

    Ilkka Luoma 
    Mielenosoittajat mielellään kertovat todellisen osallistumislukumäärän 2-5' llä. Viranoamiset taas hanakasti kokevat, että mielenosoittajia ja mellakoitsijoita on paljon vähemmän. Totuus lienee siellä välimaastossa. 

    Oleellista on miettiä demokraattisesti tilannetta - kuinka paljon on paljon ja mitä merkitsee vaikutusvaltana esimerkiksi Perussuomalaisten noin 20% kannatus - ollen suurinta. Ei paljoakaan, sillä laatumedia hienostuneesti osaa dissata persujen mahdollisuuksia, ja olla lisäksi osatulppana PS' n todellisten viestien perille menosta äänestäjille ja kansalaisille. Entä Hongkong? 

    Nyt puhutaan kymmenistä tuhansista - se lienee noin 30-50 tuhatta, jos vaikka 70.000 - se olisi yksi prosentti HK' n väestöstä. Millaisen demokratian sillä saisi aikaan - demokratian säännöillä? Kuinka paljon Suomessa pitää saada väkeä Eduskunnan eteen, jotta valta vaihtuisi? 

    HK' ssa on selvää, että Kiinan keskushallinto ei halua ulkoisten sotkeutuvan heidän sisäisiin - siis kiinalaisten sisäisiin asioihin. 

    Kun Englanti luopui vuokra-alueestaan, niin sovittiin HK' lle autonomia, jossa ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat Pekingin vastuulla. Nyt ulkopolitiikka on kuvassa mukana, koska niin US presidentti Donald Trump on sekaantunut lausunnoillaan tilanteeseen ja englantilainen ministeri on jopa kannustanut mielenosoittajia ehkä mellakoitsijoitakin olemaan aktiivisia - ehkä tavoitteena on saada HK irtoamaan kokonaan Kiinasta? Niin tai näin - -- 

    Nyt on Pekingin näkökulmasta kysymys myös turvallisuuspolitiikasta, sillä rajut mellakat ovat sotkeneet rauhallisen HK-väestönosan (suuri enemmistö) turvallisuusnäkökulmia. 

    Jos alun mielenosoituksissa oli kaksi miljoonaa mielensä ilmaisijaa - tarkoittaisi se noin 30 prosentin määrävähemmistöä - riittäisikö perussuomalaisille Suomessa tuo 30 prosenttia saavuttamaan tahtonsa läpi omin poliittisin tavoittein?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti