tiistai 13. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 13082019 - VIII


Kirjoittaja


13082019


...
  • 1

  • Kiina lähestyy taas käännekohtaa, jossa määritellään koko maan suuntaa

    Ilkka Luoma 
    Erityisalue Hongkongin lain mahdollistamat rauhalliset ja ennalta ilmoitetut mielenosoitukset ovat sallittuja ja tässä HK-tapauksessa ne myös tuottivat tuloksen - lakiluonnos lykättiin (ehkä myös poistettiin) ja näin hongkongilaisia kuunneltiin. Se ei kuitenkaan riittänyt - nyt mielenosoitukset ovat muuttuneet pienvähemmistöisiksi mellakoiksi, jopa ulkoa tuetuiksi (Englanti?).

    Mellakat ilman lupaa ja sisältäen jo väkivaltaa, joka uhkaa tavallisia enemmistöhongkongilaisia. Tätä Kiina eikä sen Keskushallinto hyväksy.

    Onkin varmaa, että tapahtuu viranomaistoimia, jotka takaavat rauhan ja turvallisuuden hongkongilaisille ja laittomiin mellakoihin osallistujat saavat rangaistuksensa.

    Nyt seurannee pari-kolme päivää, jolloin Peking seuraa tilannetta ja antaa mellakoitsijoiden vetäytyä ja jos näin ei tapahdu - ryhtyvät erikoisjoukot palauttamaan lakia ja järjestystä.

    Noin 1400-miljoonaista kansaa ei johdeta kuten muutaman miljoonan valtiota - enontekiöläiset eivät tule neuvomaan Helsinkiä, kuinka kaupunkia johdetaan.

    Toisaalta Kiina ei halua vieraiden sekaantuvan heidän sisäisiin asioihin - Kiinakaan ei niin tee. Lännenmies, joka usein haluaa sekaantua muiden vieraisiin asioihin - ei edusta maapallollamme enemmistöä - vaan väestöosasuhdetta noin 1,3/7,9.

    Voisimme katsoa eri keinoja pakottaa tilanne vakaalle pohjalle - vaikkapa EU-valtio Portugalista, jossa lakkoilevia polttoaineautojen kuljettajia uhkaa jopa kahden vuoden vankeus [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10919502 - ]. Ehkä Kiina seuraa tässäkin kiinnostuneena EU-kehitystä?

    Se on kuitenkin varmaa, että Peking palauttaa järjestyksen ja yhteiskuntarauhan erityistalousalueelleen.

    Olisikin viisasta, jos emme puutu muiden vieraiden sisäisiin asioihin. Medialta odottaisin molemminpuolista informaatiota - eikä vain lännettyneen kaavan mukaista yksipuolista lännenmielistä jopa manipuloivaa informaatiovirtaa - hyvin tiiviisti toistettuna! 
  • 2

  • Trump ilmoitti lykkäävänsä pelättyjä tulli­maksuja joulu­kaupan takia

    Ilkka Luoma 
    Trumppistinen "Uhkaa, kiristä ja pakota" -Kiina-politiikka koki takaiskunsa, US-presidentti Donald Trumpin taloudesta ymmärtävät neuvonantajat varoittivat amerikkalaisten "nousevan kapinaan", jos he eivät saa edullista elektroniikkaa, älykännyköitä, kotitalouskoneita ja muita kestokulutus- kuin nopeammin kaatopaikoille katoavia tuotteita Jouluksi. Joku talousviisas hoksasi sanoa Trumpille, että lähes kaikki nuo tuotteet tulevat Kiinasta! 

    Trump hermostui, koska tajusi kulutuksen laskevan ja kansan vaihtavan presidenttiä seuraavista vaaleista, kun liiaksi kulutusmekassa - USA' ssa suitsitaan kulutuskeskeistä tavaramaniaa - onhan US vapauden ja vapaan markkinatalouden airut, jossa kuluttaja itse päättää mistä ja miten ostaa - Kiinahan ei pakota amerikkalaista kuluttajaa! 

    Näin arkirealismi iski Trumppia takaraivoon, ymmärryksenä, että Kiina ruokkii amerikkalaista kulutusjuhlaa - edullisilla ja toimivilla tuotteilla ... varsinkin, kun amerikkalaiset yhtiöt ovat rahdanneet tehtaansa Kiinaan (onko paluuvirtaa havaittavissa?) - lähinnä kolmen syyn vuoksi: 

    1) Halpa ja ahkera toveri, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin markkinapotentiaali - sisämarkkinana ja 3) alussaan olemattomat ympäristölait - jotka tosin nyt kiristyvät vuosi vuodelta. 

    Noiden kolmen ominaisuuden tuloksena amerikkalaiset kuponginleikkaajat käärivät suuret voitot, koska valmistus Kiinassa oli ja on edelleen niin paljon tehokkaampaa ja tuottavampaa ... 

    Oliko Trump näin tullikorotuksineen sahannut oksaa, jolla istuu - oksaa, jota kuluttavat kansalaiset pitivät ylhäällä. 

    Nyt heräsi pelko, että Joulumyynti hyytyy ja näin US' han iskee jouluinen kulutuslama, josta taas kulutusintoiset amerikkalaiset eivät pidä - Näinkö?
  • 3

  • Italia ja Britannia tekevät Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta sekavan ja kiireisen

    Ilkka Luoma 
    Jos liityt ryhmään, noudata sen sääntöjä. Ellet pidä säännöistä - eroa ryhmästä. Yksinkertaista kuin markasta euroon - perustuslakiamme tarkoin tutkimatta tai sitä tietoisesti rikkoen (?) - Me Suomessa erosimme omasta itsenäisyytemme "ryhmästä" - kansallisesta ryhmästä, ja osaksi antauduimme EU-direktiivien valtaan, luovuttaen itsenäisyytemme merkkejä runsaasti EU-Brysseliin --- 

    Britit äänestivät eron omaksi huomisekseen - aikaa kului, kun kansan valitsemat edustajat eivät pääse yhteiseen ymmärrykseen, mitä kansa halusi. Olisiko aika vaihtaa edustajat, kun kansaakaan ei voi vaihtaa - tai sitten pitäisi alkaa väkevä Brexitin parjauskampanja, jota hienostuneesti laatumedia tosin jo osaksi tekeekin. 

    Englannin ent. PM David Cameron avasi pelin - kansa vastasi, odotetusti - 52 prosenttia sanoi ei EU' lle - punta olikin jo omana valuuttana valmiina erovalmisteluihin. 

    Italialla on euro, ja runsaasti saatua ostovoimaa EU' n ja eurovaltioiden mahtimailta - lähinnä Saksalta. Saksa auttoi jo kauan sitten - hävitäkseen itsekkin (Mussolini-Hitler syndrooma). Italia on tänään kuitenkin rikas valtio, mutta EU' n näkökulmasta jukuripäinen, kun kansa sielläkin haluaa palauttaa omaa itsenäisyyttä - kuten brititkin. Entä Ukari ja Puola - seuraavat jukuriehdokkaat? 

    Ehkä Italia eroaa eurosta, mutta ei EU' sta, koska EU' sta on myös hyötyä -toki tietyin sidoksin ja sääntöjen noudattamisin. Ellei halua noudattaa sääntöjä - eroa ryhmästä, koska saada erikoisetuja on vastoin muita jäseniä, jotka ovat luokan mallioppilaita (Suomi). 

    Onneksi Suomen puheenjohtajuus ei kestä kuin kuusi kuukautta, ja tänä aikana Englanti "varmasti" eroaa, oli nuijan takana mikä tahansa valtio. Italia etenee "hitaasti" ja hitaus vie ratkaisun avaimet meitä seuraavalle puheenjohtajavaltiolle. 

    Mikä onkaan EU-puheenjohtajuuden merkitys? Tehdä esityslistat ja priorisoida niitä - kyllä, mutta aina kaikissa kokouksissa - puheenjohtajista riippumatta - on "Muut aiheet"-osio käsiteltävän asiakokonaisuuden sisältä.
  • 4 - 2

  • Tutkijat: Uudet vasta-ainelääkkeet nujertavat ebolan lähes kokonaan

    Ilkka Luoma 
    Maailman suuret sotilasmahdit (USA ja Venäjä/ ent.Neuvostoliitto) pitänevät varastoissaan kaiken varalta vieläkin vaarallisempia biologisen ja kemiallisen aseiden valikoimaa – bakteerien valta, leviämiskyky ja tappoteho ovat hullaannnuttaneet suurvaltojen sotilaspäälliköt. Arsenaalissa pitää olla kaiken varalta se ”tuomiopäivän ase”, jolla tuhoaja tuhotaan – kostonkierteen loppuhuipennukseksi. Entä jos noissa biologisten aseiden varastoissa tapahtuu ”vuoto”? 

    Emme tunne viruksien ja niiden kaltaisten ”ohjaus- ja käskytysmekanismeja” 

    Sen vain tiedämme asiantuntijapiireistä, että olemme aina niitä ”jäljessä” - lisäksi alan ammattilaiset tietävät, että lääkityksemme, antibiootit ja muut rinnastettavat hoitomenetelmät vahvistavat mikrobien vastuskykyä ja voimistavat niiden elinkelpoisuutta, joille ei enää vastavoimaa löydy – viruksetkin kilpajuoksevat ja evoluutiossaan kehittyvät – tehtävänsä mukaisesti! --- 

    ” … Viruksetkaan eivät tule häviämään, ne ottavat osansa ja leviävät sekä kehittyvät. Virus ei ole uhka ihmisyydelle, se on vain uhka hallitsemattomalle kasvullemme. Ihmisen valtakauden päättyessä virukset jatkavat, kuten muurahaisetkin. Kaikilla oli sijansa ja aikansa. Pandemia voi olla varoitus ja opastus arvostukseen, jossa tasapaino on hyväksytty luonnollisena yhtälönä elämän keskipisteessä” 

    Häämöttääkö pää vetävän kädelle? 

    Innoissamme olemme lisänneet elinajanodotettamme viimeisten 100 vuoden aikana merkittävästi. Olemmeko pohtineet lainkaan sitä, mitä merkitystä sillä on kokonaisbiosfäärin toimintaan sekä biodiversiteettiin ja miten esimerkiksi joidenkin mielestä mikrobien ”maailmanpoliisitehtävä” muuttuu elinikämme kasvun myötä. 

    Onko niin, että jokin tasapainoitusjärjestelmä ottaa ohjat käsiinsä ja järjestää uuden ”mustan surman”, joka eliminoi kolmanneksen ihmispopulaatiosta? 

    Hitaiden muuttujien vastustamaton voima!
  • 4 - 1

  • Tutkijat: Uudet vasta-ainelääkkeet nujertavat ebolan lähes kokonaan

    Ilkka Luoma 
    Ihminen yhtenä evoluution tuotekehitelmänä - muiden joukossa, käy "loputonta kamppailua" - "esi-isiämme" kohtaan. Nykytietämyksen mukaan perimisjälkemme saattavat ulottua aina bakteereihin saakka - "kaiken alkuun", ehkä syanobakteereihin. Mutta, tätä ennen saattoivat olla virukset ja muut mikrobit? Mene ja tiedä - evoluution tapahtumakulkua emme tunne "alun hamaan hämäryyteen ... ". 
    ... 

    Virus on pienin muuntumiskykyinen reagoiva kohde, jolle voidaan tehdä vastatoimenpiteitä. Virukset ilmestyivät ennen monisoluisia eliöitä; virukset ovat harjoitelleet evoluutiota ja ohjailleet tasapainoa vuosimiljoonien ajan tappaen ympäriltään, ollen itse yleensä kaikkein haavoittuvin. 

    Viruksista on tehty elokuvia ja se laitattaa pelkoa, koska emme näe vihollistamme. Millainen vihollinen on elollisen ja elottomuuden rajamailla vaikuttava yksinkertaisen tehokas eliminoija, jota esiintyy joka paikassa. 

    Aiheesta on syntynyt oma tieteenhaara, jossa koulukunnat jakautuvat laidasta laitaan julistaen loputonta sotaa tai hyväksyen taipuneena lopullisen häviön näille olemattoman pienille systemaattiseen työhön kykeneville itsensä säilyttäjille. 

    Malariaan kuolee miljoonia, mutta riittävän etäällä meidän markkinamekanistisesta kulutusyhteiskunnastamme. Ripuli, mikä kuivattaa lapsia kuolemaan myöskin miljoonittain, on ongelma, jota ei kohdata sen kaukaisen etäisyyden vuoksi. Kuolevat joutsenet herättivät meidät täällä pohjolassa; emme olekaan turvassa. 

    Viruksilla lienee myöskin tehtävä, kuten luulemme meillä olevan 

    Maailmanlopun maalarit ovat ristineet virukset luonnon lähettiläiksi palauttamaan tasapainon, jonka ihminen on kiistatta tuhonnut. 

    Verratkaamme esimerkiksi muurahaispopulaatioiden aikaansaannoksia luonnon tasapainoon versus ihminen. Muurahaisia on biomassaltaan noin saman verran kuin ihmisiä; ne ovat asemoituneet taidokkaasti eläen osana kokonaisuutta aiheuttamatta ylimääräistä kuormaa ympäristölleen. 

    Virukset tekevät omaa "eloansa" sopeutuvaksi aina nykyhetkeensä. 
  • 6

  • Etlan uusi tutkimus: Kiky voi lisätä työllisyyttä kymmenillätuhansilla – SAK: ”Suomen kasvu ei voi olla ilmaisen työn varassa”

    Ilkka Luoma 
    Kiky oli ja on sisäinen devalvaatio - yksinkertainen keino saada samalla palkkakustannuksella vähän enemmän yritystuottoa - jos oltaisiin vuosilomilla vain 10 päivää - siis kaikki palkkakuluja aikaansaavat työlliset, niin PM Antti Rinteen hallitus saisi excelöijien kalkyyleissa 60 000 uutta työllistä ... teoreettisesti. 

    ... 
    [2013] Pelastaako palkka-ale meidät? 

    Suomalaiset toverit ja valkokaulusvirkamiehistö kuin insinöörikuntakin ulosmittasivat 2000–luvun ensimmäisellä vuosikymmellä itselleen noin 25 prosentin reaalipalkkojen nousun – myös reaaliostovoimana, noin keskimäärin. Nyt tuo etukäteen imaistu palkkarepäisy lyö korville – olemme liian kalliita ja lähinnä itäiset kehittyvien maiden toverit tekevät halvemmalla, enemmän. 

    Meillä työn teetättäminen on arvokasta – olemmehan hyvinvointiyhteiskunta, joka haluaa ylläpitää heikkojen ja ahdingossa olevien eloa pystyssä – se maksaa, ja vaatii verovaroja. 

    Veroja pitäisi kerätä entistä enemmän tai sitten ottaa velkaa. Olemme vähävelkainen maa (toistaiseksi, mutta nousevasti), mutta korkeasti verotettu. Pitäisikö verotus siirtää kokonaan kuluttamiseen ja työ vapauttaa veroista kokonaan? 

    Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa – ensin meni Salcompin laturit, sitten peruspaperi, nyt ”pöyryn insinöörit” ja Nokian kännykät – mitähän me teemme, kun esimerkiksi Kiinassa voidaan tehdä kaikkea sitä mitä meilläkin – halvemmalla, enemmän ja kohta vielä laadukkaamminkin. Insinöörejäkin Kiinassa valmistuu eniten maailmassa. 

    Palkkajousto on kirosana, vaikka myyntimiehet ovat ikänsä ymmärtäneet, että provisio laittaa yrittämään, ellei kauppaa, ei palkkaa – jos paljon tuottoisaa kauppaa, paljon palkkaakin. 

    Kilpailussa hinta, laatu, imago ja ympäristöarvot ratkaisevat, ehkä vähän kotimaisuuskin. Hintaan vaikuttaa suuresti palkkakustannukset, kaikkinensa. Meillä työn hinta on korkea. Me saamme vähämmän netolla kuin länsinaapurimme, vaikka bruttomme olisi enemmän >2 
  • 7

  • Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

    Ilkka Luoma 
    Nyt varmaankin monissa savuissa mietitään, että HS tekaisi manipulatiivisen yritysmainoksen - näinkin se tietysti voidaan kokea, mutta todellisuudessa HS-juttu oli erinomainen buffi uuden keksimiselle, käytännön oivalluksesta tehdä menestys, joka työllistää tänä automaation, robotiikan kuin tekoälyn aikakautena.

    Juttu antaa ajatuksia yritteliään sinnikkäille ideoida jotain uutta, sillä perinne ei saata kohta kantaa, koska maailma muuttuu nyt peruuttamattomasti - varsinkin ympäristönäkökulmasta katsottuna.

    Laatu ja hyvin valikoitu asiakaskunta, jonne kohdistetaan täyttä luottamushenkeä - tuottaa ja toimittaa varmasti sellaista, mitä ostaja olettaa saavansa. Vanhan sanonnan mukaan - "ei niinkään mikä tahansa määrä, vaan laatu, joka tuottaa enemmän vähemmästä". Tässä se toteutuu hyvin.

    Verkkokauppamenetelmät ulottuvat lännestä itään ja idästä länteen rajattomasti, vain kuljetuslogistiikka jarruna - Maailman Postiliitto?

    Tarkkaan mietitty markkinointi perkaa asiakaskandidaateista vain he ja ne, joilla on riittävä ostovoima. Tuo ostovoima on vaatelias, ja se asettaa aivan uudet odotukset itse toiminnasta ja laatulupauksesta. "Lupaa 95 prosenttia ja toimita 100 ja aikaansaa 110 prosentin asiakastyytyväisyys!".

    Erinomaisen hieno teksti laatumeidalta, joka hienostuneesti osasi valikoida monile lukijoille yllätyksen miten Suomestakin voidaan menestyä - on aivan selvää, että niin kauan kuin ihmismaailmaa on olemassa - ovat he, joilla on paljon ostovoimaa.

    Menestystä yrittäjille ja sitkeyttä ideoijille, jotka kehittävät uutta - uuden maailman edessä, jossa ympristönäkökulmat ovat aina etusijalla!

    Miksi sveitsiläisillä mekaanisjuoksuisilla kelloilla on vankka laatu- ja haluttavuuden maine - entä miksi suomalaisten Nautor -yhtiön Swan purjeveneet ovat jotain sellaista, jopa käytettyinä, mitä halutaan. "Maailma tarvitsee esikuvia" (by Mercedes-Benz).
  • 8

  • Erkki Tuomioja lämmittää vanhaa ideaansa

    Ilkka Luoma 
    Kansanedustaja Erkki Tuomioja teki odotetun ehdotuksen kansakunnan eheyttämiseksi

    [2016] Uutisointi kertoi* edustaja Erkki Tuomiojan Seinäjoella – kauas ulottuvilla lakeuksilla – esittäneen räväkän vedon; nyt on julkituotu ajatus yhdistää ensi alkuun kolmen merkittävän puolueen eduskuntatavoiteohjelmat, seuraaviin vaaleihin mennessä. 

    [ … kansalainen Matti on pitkään pohtinut miksi Suomessa, näin pienessä maassa on niin paljon puolueita. Suurin osa suomalaisista ei osaa tarkemmin eritellä mitä eroa on esimerkiksi demareilla, Vasemmistolla ja vihreillä. Silti eduskunnassa saadaan eripurakeskustelua ja kansa kärvistelee kasvavien tuloerojen maassa, jossa de facto työttömiä on paljon enemmän kuin virallinen tilastointi haluaa kertoa … 

    … kansalainen Liisa on ihmetellyt, miksi kaikki eri puolueet yrittävät pönkittää omaansa, vaikka itse kansa, joka edustajat valitsee – epätietoisina luottamuksesta, miten kukin pitää vaalilupauksia – tuskailee monien käytännön ongelmien parissa, joita voisi eduskunta kerrankin yhdessä ratkoa, ilman turhaa suuren salin pulinaa … ] 
    … 
    |* ~ http://www.hs.fi/kotimaa/a1471747364969

    Vähemmän keskenään riidelleet – kertaa kolme 

    Erkki Tuomiojan yhteisohjelmaesiintymisen nosto ei ole vieras ajatus kansalaisille, siis äänestäjille, jotka seuraavat tapahtumia – niin moni on ihmetellyt juuri demareiden, vasemmistolaisten ja vihreiden blokkeja, kun heillä kuitenkin on yhteinen perussävel, jonka nyt Tuomioja toi esityksessään kirkkaasti esille. Onko yhdistämisen aika – kansakunnan edun ja hyödyn nimissä? Nyt olisi tilaus! 


    Nyt on yhteen hiileen puhaltamisen aika – aika on kypsä 

    [ … on niin paljon puoluekannastaan tietämättömiä ja äänestysprosenttikin on vain noin 70 prosenttia … ] 

    Tämän yhteispuhalluksen voi aloittaa yhteinen eduskuntavaaliohjelma nyt oppositiossa olevilta suurimmilta puolueilta. Tuomioja on täysin oikeassa tuodessaan kaivatun ajatuksen kansakunnan luettavaksi.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti