lauantai 3. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 03082019 - VI



IJL HS-kommentit 03082019

...
  • 1

  • Hongkongin mielen­osoitusten pelätään kärjistyvän, ja jopa ”kiinalaisen mafian” epäillään sekaantuneen yhteen­ottoihin – mitä ovat paha­maineiset triadit?

    Ilkka Luoma 
    Kiinan keskushallinto on Pekingistä varoittanut ulkomaalaisia puuttumasta Kiinan sisäisiin asioihin. Tuo puuttumattomuuden vaade saa perusteita siitä, ettei Kiina sekaannu itse muiden ulkoisten sisäisiin asioihin - se on vanha kiinalainen tapa kunnioittaa vieraita itsenäisiä valtioita. 

    Peking tietää jo, että Hongkongin mellakoihin on värväytynyt vieraiden valtioiden toimijoita - yksityisinä tai ohjattuina jostain koneistosta palkattuina tai muina provokaattoreina. Tässä saattaisi vertailukohdaksi sopia Pinochetin Chile tai Ukrainan Kiovan Maidan-aukion mellakat, joista teki arvostetun dokumentin amerikkalainen huippuohjaaja Oliver Stone - voi googlettaa Youtube' sta, jos kiinnostaa. 

    Samoin on hyvä perehtyä Hongkongin historiaan ja sen pitkään englantilaismiehitykseen - vuokra-alueena. Nyttemmin Hongkong on palautunut Kiinaan ja Kiina on hyväksynyt pitkäksi siirtoajaksi yhden valtion ja kahden järjestelmän politiikan, kunnes toinen järjestelmä haihtuu pois. Vietnamissa tapahtui lopulta pitkän sodan päätteeksi yhtenäinen Vietnam, vaikka länsi koetti kaikin keinoin rankalla US-sotimisella taltuttaa kommunismin leviämistä. 

    Hongkong on verisukulaisuutta salmen takana olevaan Kiinaan. Englanti on taas maapallon toiselle puolella useamman meren takana - ollen joskus kolonialisti ja miehittäjä, aikaan saaden kiinalaisia vastaan muun muassa Oopium-sodat 1 ja 2. 

    On varmaa, että Peking taltuttaa mahdollisesti ulkoa osin johdetun ja provosoidun mellakoinnin. On yhtä vakuuttavaa perustella provosointia Kiinan ulkopuolelta kuin tässä HS-jutussa Kiinan omaa (puoli)rikollisuutta - tilattuina rähinöitsijöinä - luoden vastamellakointia. 

    Hongkongissa pelaa nyt myös idän ja lännen vastakkainasettelu, jossa media esittää osaltansa tärkeää roolia hienostuneen oikeutettuna lännen yhteiskuntajärjestyksen äänitorvena ... Ellei sitten ... hongkongilaiset ole aivan tosissaan, mutta millaisella enemmistöllä, jos demokratiaksi aiheen muutamme?
  • 2

  • Stalinin suosio tasoittaa Putinin tietä yksinvaltiaaksi

    Ilkka Luoma 
    Tässä ilmenee voimakas ja hienostunut laatumedian viljelemä Venäjän ja lännen välinen vastakkainasettelu, aina historian muistamiseen, tuntemiseen ja todelliseen osaamiseen saakka tiedostaa sieltä todellisuus. Voisimme venäläisten "tietämättömyyteen" nähden kysyä miten läntisen eurooppalaisen historiantuntemus omasta kolonialismistaan on ja miten se tunnistetaan? 

    Samalla lailla voisimme kysäistä valkoiselta - lähinnä Euroopasta olevalta muutto-amerikkalaiselta miten olivat Intiaanisodat, reservaatit ja maanryöstö "alkuperäväestöltä". 

    Ehkä niin eurooppalaiset kuin amerikkalaiset valkoiset ovat halunneet nämä ikävät asiat unohtaa - niistähän ei löydy sellaista glamouria, kuin venäläisille Saksan kolmannen valtakunnan voittamisesta. Tuossa Isänmaallisen sodan alun Adolf Hitlerin Operaatio Barabarossassa olivat mukana myös aseveljinä suomalaiset, jotka hakivat revanssia menetyksilleen idässä - uskoen jopa Suur-Suomen syntyyn. 

    Miten onkaan historian tuntemus, kun tiedämme, että tunnettaessa eilinen huomataan tänään helpommin huomisen mahdollisuudet - virheenkorjaavana tapahtumana - tai sitten ei. Intiaanisodat jatkuivat amerikkalaisten osalta Vietnamista, Serbian ja Grenadan kautta Irakiin, Libyaan ja Syyriaan. 

    EU-Eurooppa oman kolonialismiperintönsä myötä kärvistelee heidän entisistä alusmaistaan tulevista pakolaisista, ollen joko elintaso- tai oikeasti hädänalaisia pakolaisia. Miten olisi historian opista tuo kausaliteetti - ja sen suomennoksen - syyn ja seurauksen lain omaksuminen ja ymmärtäminen? 

    Miksi tässä HS-kolumnissa liki manipuloidaan vastakkainasettelua idän (lähinnä Venäjän) ja lännen välille? Eikö meillä juurikin voitaisi tuntea historiaa hyvin ja tarkastella kaikkinensa Venäjän tsaarien autonomian aikaamme? 

    Autonomia toi meille itsenäisyysheräämisen, suomenkielen, oman rahan - postimerkin, Saimaan kanavan ja rautatiet - muutamia mainitaksemme. Olisiko siis hyvä perehtyä omaan historiaan? 

    Kaikissa valtioissa tehdään yhteiskuntavirheitä.
  • 3

  • Trump ilmoitti peruvansa nimityksensä Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden johtoon

    Ilkka Luoma 
    Miksi Yhdysvalloissa on 16 tiedustelu- ja vakoilulaitosta (lienee maailmanennätys - yhden valtion osalle?), jotta niiden yläpuolelle tarvitaan kattojärjestö, joka koordinoi kaikkea tätä vakoilua ja tiedustelua? 

    Jos Kiinassa olisi suhteessa sama määrä vakoilulaitoksia - olisi siellä niitä noin 42 - ei kuitenkaan ole - vain yksi, ja sillä toki alaosastot, noin kuusi. 

    Miksi US on niin aktiivinen uteliaisuudessaan ja intohimossaan tietää mitä muissa heille kuulumattomissa maissa tapahtuu - miksi pitää vakoilla ja tiedustella niin nitensiivisesti? Miksi USA haluaa sekaantua liki jatkuvasti muiden sisäisiin asioihin? Tätä harmillista sekaantumista tapahtuu toki muistakin valtioista. 

    Niin, sanotaanhan, että tieto ratkaisee? Mutta millainen tieto? Onko niin, että näillä 16 vakoilulaitoksella on jo oma elämä ja tavoite/ päämäärä, ja ne haluavat omalla manipuloivuudellaan vaikuttaa valtion linjauksiin - esimerkiksi Venäjää ja Kiinaa kohtaan ... kuka kertoo?
  • 4

  • Trumpin uusimman tulliuhkauksen taustalla on monimutkainen uhkapeli – Seuraukset voivat heijastua Suomeen monella tavalla, sanovat ekonomistit

    Ilkka Luoma 
    USA' sta trumppismi jatkaa uusnormaaliaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -filosofiana. Varsinainen diilimies toki hakee konkretiaa ja pakottaminen kiristyksen lisukkeena on aitoa tapahtumavirtaa ja se aikaansaa jotain - mutta emme tiedä mitä. Nyt pelataan köyhää ja rikasta - US pr. Donald Trump ei tiedä miten vahva Kiina todellisuudessa on - sen Trump tietää, että Kiinan osuus maailmastamme populaationa on 1,4/7,9 ja US' n vastinsuhdeluku on noin 0,32/7,9. 

    Kiina on jo noussut maailman suurimmaksi kansantaloudeksi, suurimmaksi vientivaltioksi ja osin maailman suurimmaksi sisämarkkinaksi - unohtamatta valtavaa määrää patentteja ja tavaramerkkejä ... Kiinassa valmistuu joka vuosi noin 340 000 ylempää insinöörä - onkin uskottavaa jo sanoa Kiinan omaavan yhden maailman suurimmista suunnitteluvoimista. 

    Kiina ottaa ympäristöjohtajuuden. Äskettäin päättynyt Deng Xiaopingin käynnistämä "Menkää ja rikastukaa"* talouden voimareformi on illassaan. Kasvaa ei voi loputtomiin - on aika kääntää kelloa ympäristön suuntaan. Kiina tekee sen, nyt alkaa uusi reformi, jota voidaan kutsua Vihertyvä Kiina, jossa Kiina korjaa kaikki ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykymuotoinen Kiina täyttää 100 vuotta. 

    US on ymmärtänyt jo laatumedioidensa myötä (The Newsweek), että elämme kiinalaisten vuosisataa - edellisen ollessa Yhdysvaltojen ja sitä ennen eurooppalaisen kolonialismin, jossa alusmaat - nykyiset - lähinnä kehitysmaat - joutuivat rankan ryöstön ja hyväksikäytön uhreiksi. Ehkä edelleenkin. 

    USA pitää kiinni omasta käsityksestä olostaan maailmanpoliisina ja kaupallisena pakotehegemoniana, jossa US on valtava ostaja, joka taas luo jättimäisen ulkomaankaupan alijäämän - kiristys tapahtuu juuri tuon "suuren ostajaroolin" avulla - markkinatalous ei halua menettää suurta asiakasta, ja US käyttää tämän edukseen uhkaamiskäytännöissään. 

    Trumppistinen kiristäminen tukeutuu osaltansa maailman voimakkaimpaan käytännön armeijaan, joka kykenee operoimaan ympäri maailman.
  • 5

  • Trumpin tullitwiitti sysäsi Euroopan pörssit yli kahden prosentin laskuun

    Ilkka Luoma 
    Trumppismi tarjoilee uusnormaaliaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa. Mutta, sillä on myös toinen vähemmän keskusteltu merkitys - jokainen uhkaus on signaali pörssipelureille. Kun on suuret kapitaalit, niin yhde-kolmen prosentin muutokset ovat merkittäviä - suurissa summissa. Nyt laskee, ja kohta Donald twiittaa - neuvottelut sujuvat hyvin, ja kas - kurssit kohoavat - on siis myynnin paikka, kun uhkaustwiitistä ostettiin ... Näinkö diilimies jukailee diilejä "kavereilleen" - pörssipelureille? 

    Tuon pörssipelin sijasta Trumpin olisi viisasta kääntyä amerikkalaisten talousasiantuntijoiden puoleen ja kysyä miten vahva tuo Kiina lopulta on. Trump ei saata ymmärtää mitä merkitsevät maailman suurin sisämarkkinapotentiaali, maailman suurin liukuhihna, maailman suurin valuuttavaranto, täysi velattomuus ulkomaille, maailman suurin vientivaltio ja vielä kaiken kukkuraksi maailman suurin kansantalous (bkt/PPP - IMF ~ https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ohitti-yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan-kiinasta-maailman-suurin-talous/86dd77f5-e793-3645-b75f-33ce60dfcc1c - T&t ). 

    Vai olemmeko nyt todistamassa kaikkien aikojen diilivalmistelua, jossa Donald ensin uhkailee, kiristelee (kuten Korean niemimaalle - Kimille; kummalla suurempi nappula) - sitten syntyy Kiinan pr. Xi Jinping' in kanssa loistava palaveri, ja Xi onkin nice guy, ja diili voi syntyä - fifty-sixty. Diilimies on edelleen tv-ohjelmansa lumoissa - ja harrastaa miniatyyristä maksimaalisuutta. Kiina? 

    Donald kuiskasi Xi' n korvaan Floridan residenssissään: "Aloitin juuri ohjushyökkäyksen Syyriaan" - ... eikö olekin hyvää jälkiruokaa, se on vaimoni myötä Balkanilta lähtöisin. Kuiskaus tapahtui, kun Xi oli valtiovierailulla USA' ssa joku aika sitten. Tuon kuiskauksen jälkeen Xi oivaksi, että hän on pelin voittaja - ja ajatteli: "Meillä ei koskaan kehuskella noin". Trumpilla oli pienempi nappula ja Trumpille kerrottiin Xi' n vierailun jälkeen, että Kiina edustaa maailmaa 1,4/7,9 voimalle - meille jääden 0,32/7,9.
  • EXTRA

6

Hitlerin operaatio Barbarossan aikaiseen päämajaan halutaan houkutella lisää turisteja, asiantuntija varoittaa rakentamasta ”natsiteema­puistoa”



Ilkka Luoma 
Nyt on aika ottaa Saksan kolmenteen valtakuntaan, sen kansallissosialistiseen järjestelmään ja jopa itse Adolf Hitleriin neutraali asenne - parempi on kertoa asiat asioina, mitään liioittelematta, mitään pois jättämättä tai mitään värittämättä. Tuo värittömyys on varma tae, ettei kansallissosialismista ja Hitleristä tule palvonnan kohdetta. 

Nyt asenne on niin rankasti värittävä, että uteliaat ihmiset tutkivat tavallansa mitä "oikeasti" tapahtui ja ovat näin alttiita väärälle informaatiolle ... nyt on aika paikata aiemmat virheet, ja perehtyä asiaan, vaikkapa tuolla Puolassa - todellisuuden pohjalta ... Puola sopii hyvin, sillä se kantoi suhteellisesti kovimman uhrin II Maailmansodassa - se marssittiin yli kahteen kertaan. 

Samalla
Operaatio Barbarossan osalta olisi meidän suomalaisten osattava katsoa todellisuutta silmiin - Meidän Jatkosota oli Barbarossan kiinteä osa, alun välissä oli kikkailua taholtamme - todellisuus oli kalavelat ja monien huulilla karehtinut Suur-Suomi. 

Voisimmeko olla rehtejä kansalaisiamme kohtaan - nyt ilmeisesti puolalaiset haluavat. Ei meitä Suomessa sillä huononneta, että olimme sotaliitossa Saksan kolmannen valtakunnan kanssa, jos ei muuta, niin saatiin viljaa ja maistaa Syvärin vettä ja pitää Petroskoita hetki Äänislinnana. 

Liitän tähän otteen prof. Markku Kuisman tekstistä - liittyen Jatkosodan valmisteluihin: " ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu. 

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi ... " -Seura 9.11.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti