sunnuntai 11. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 11082019 - IX




11082019
...
  • 1 - 2

  • Lännen Media: Tuomioja kannattaa Sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistämistä, Andersson tyrmää

    Ilkka Luoma 
    2 - [2016] Moni olisi tyytyväinen – näin voisi äänestää, jos mieltymys syttyy tähän tavoiteltuun kolmen yhtenäisohjelmaan – Suomen ehdottomasti suurinta keskittymää, jolloin voisi syntyä jopa 35 prosentin ”puolue”, tai oikeastaan kansallinen ohjelmaliike ratkomaan liian suuriksi kasvaneita kansallisia kipukohtia. 

    Miten tämä yhdistäminen voi onnistua? 

    Helposti, jos istuvat puheenjohtajat – Antti Rinne (SDP), Ville Niinistö (Vihreät) ja juuri valittu uusi pirteä Li Andersson (Vasemmisto) – voisivat nyt katsoa henkilökohtaista tavoitettaan pidemmälle – olisihan kyse merkittävästä muutoksesta – kansaa, ja nimenomaan äänestävää kansaa ajatellen. 

    Mikä voisi olla este yhdistymiselle? 

    Kansalaisen näkökulmasta – ei mikään! Mahdollinen este voisi tulla vain puolueaktiivien keskuudesta, joille jotkin ”pyhät poliittisen pelin mantrat” ovat saavutuksia tai tavoitteita, joista ei luovuta. 

    Nyt yhdistävä luopuminen voisi luoda uutta toivoa äänestystuloksiin pettyneihin äänestäjiin, toisi jopa uusia ihmisiä vaaliuurnille. Mahdollisesti poliittisen tavoiteohjelman kolmikannasta syntyisi uuden kansalaisliikkeen aihio, joka voisi kasvaa jopa lähelle 101 edustajaa Arkadianmäelle! 

    Tuomiojan veto on loistava esimerkki kokonaisuuksia ajattelevasta politiikan hoidosta 

    Nyt kansalaisetkin ovat hoksanneet ajattelun tielle, siksi rujosti vaalilupauksia on petetty – vedoten sovittuihin hallitustavoitteisiin ja – ohjelmaan. Kumpi on tärkeämpää – epävarma ”yhteinen” natiseva hallitusohjelma vai valitsemiinsa edustajiin luottava yhtenäinen kansa? 

    Nyt toimeksi, ja kolmikantaohjelmaneuvosto kasaan. Kolmikanta loisi mahdollisuudet vieläkin ytimekkäämpään uuteen hallitukseen 

    Tarvitaan vain kolmikanta uutena kansalaisliikkeenä ja joku muu liimaamaan eduskuntaenemmistö. Mukaan voisi tulla täysin uusia salamana nousseita uudistajia tai sitten koko maata puolustava Keskusta
  • 1 - 1

  • Lännen Media: Tuomioja kannattaa Sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistämistä, Andersson tyrmää

    Ilkka Luoma 
    Kansaedustaja Erkki Tuomioja teki odotetun ehdotuksen kansakunnan eheyttämiseksi 

    [2016] Uutisointi kertoi* edustaja Erkki Tuomiojan Seinäjoella – kauas ulottuvilla lakeuksilla – esittäneen räväkän vedon; nyt on julkituotu ajatus yhdistää ensi alkuun kolmen merkittävän puolueen eduskuntatavoiteohjelmat, seuraaviin vaaleihin mennessä. 

    [ … kansalainen Matti on pitkään pohtinut miksi Suomessa, näin pienessä maassa on niin paljon puolueita. Suurin osa suomalaisista ei osaa tarkemmin eritellä mitä eroa on esimerkiksi demareilla, Vasemmistolla ja vihreillä. Silti eduskunnassa saadaan eripurakeskustelua ja kansa kärvistelee kasvavien tuloerojen maassa, jossa de facto työttömiä on paljon enemmän kuin virallinen tilastointi haluaa kertoa … 

    … kansalainen Liisa on ihmetellyt, miksi kaikki eri puolueet yrittävät pönkittää omaansa, vaikka itse kansa, joka edustajat valitsee – epätietoisina luottamuksesta, miten kukin pitää vaalilupauksia – tuskailee monien käytännön ongelmien parissa, joita voisi eduskunta kerrankin yhdessä ratkoa, ilman turhaa suuren salin pulinaa … ] 
    … 
    |* ~ http://www.hs.fi/kotimaa/a1471747364969

    Vähemmän keskenään riidelleet – kertaa kolme 

    Erkki Tuomiojan yhteisohjelmaesiintymisen nosto ei ole vieras ajatus kansalaisille, siis äänestäjille, jotka seuraavat tapahtumia – niin moni on ihmetellyt juuri demareiden, vasemmistolaisten ja vihreiden blokkeja, kun heillä kuitenkin on yhteinen perussävel, jonka nyt Tuomioja toi esityksessään kirkkaasti esille. Onko yhdistämisen aika – kansakunnan edun ja hyödyn nimissä? Nyt olisi tilaus! 

    Nyt on yhteen hiileen puhaltamisen aika – aika on kypsä 

    [ … on niin paljon puoluekannastaan tietämättömiä ja äänestysprosenttikin on vain noin 70 prosenttia … ] 

    Tämän yhteispuhalluksen voi aloittaa yhteinen eduskuntavaaliohjelma nyt oppositiossa olevilta suurimmilta puolueilta. Tuomioja on täysin oikeassa tuodessaan kaivatun ajatuksen kansakunnan luettavaksi. >2
  • 3 - 2

  • Arvostus hoitajia kohtaan kasvoi sairaalassa

    Ilkka Luoma 
    2 - [2004] - jatkoa 1' stä - Ensikertalaisena alkoi kiinnostamaan koko osaston toiminta ja on yksinkertaisesti todettava, että niinä seitsemänä päivänä näin henkilökunnan, joka selvästi osasi ja tiesi tehtävänsä ja lisäksi muisti kaikki ne asiat, mitä piti tehdä. Logistiikka ja menetelmät olivat täsmällisiä ja toimivat saksalaisen kellon mukaan. Tuosta toimintamallista olisi monilla siviilielämän asiakaspalvelu-järjestelmillä paljon oppia otettavanaan. 

    Tehdessäni lähtöä osastolta halusin keskustella hoitohenkilökunnan kanssa heidän mieltämistään ongelmista; otos keskusteluille oli pieni, mutta kertomukset yksiselitteisiä: tarvittaisiin lisää henkilökuntaa ja tämä meni selvästi ohi oman henkilökohtaisen tarpeen esim. palkan yli. Uskonkin tuon, kun seurasin huonona yönukkujana toimintaa: vain kaksi sairaan-hoitajaa hoiti yli 35 asiakasta, joista kaikki eivät olleet niin hyvässä kunnossa kuin minä. Haluan kiittää tämän osaston henkilökuntaa saamastani hoidosta sekä ennen kaikkea Veteraanin hoivaamisesta, Veteraanin puolesta. 

    Lopuksi tulee muistaa, että sairaalan henkilökunta ei valitse asiakkaitaan ja lainlaatijan tulee miettiä, minne minkäkinlaisia potilaita ohjataan laatimalla lait, jonka pohjalta terveydenhoito pystyy kokonaistehokkaimmin ja huomioonottavimmin järjestelemään hoitorakennetta kuin myös siihen liittyviä kuluja. Tämä asia tulee olemaan erittäin vaikea pulma, johon olemme vääjäämättömästi ajautumassa tai itseasiassa olemme jo ajautuneet. 

    ... 
    Aikaa on nyt kulunut tuosta vuoden 2004 tapahtumasarjasta - ja tuon jälkeen on SOTEa väännetty kaikkien puolueiden kanssa eduskunnassa - vuosikausia, syntymättä juuri mitään (Apotti?). Silti systeemi toimii, ehkä kitisee, kirskuu, mutta toimii kuitenkin. Kaikkien sotelaisten suunnittelijoiden ja poliittisten päättäjien olisi tehtävä viikon ekskursio terveyden- ja sairaanhoidon maailmaan.
  • 3 - 1

  • Arvostus hoitajia kohtaan kasvoi sairaalassa

    Ilkka Luoma 
    Terveyden- ja sairaanhoito on hyvässä kunnossa, keskimäärin -kertomus elävästä elämästä 

    [2004] Suomessa on tehokas ja toimiva terveydenhoito-järjestelmä; ongelmana on enempikin eettinen perinne ja nykyisyyttä vastaamaton lainsäädäntö. 

    Näinä päivinä tuntuu, että olemme kovin tyytymättömiä järjestelmiimme, missä meitä rekonstruoidaan uudelleen toimiviksi yhteiskuntaihmisiksi. 

    Yleisönosastot lehdissä, kadunkulma-keskustelut ja muutoinkin valitukset toimimattomasta terveyden-hoidosta ovat tyytymättömien ihmisten puheenaiheita. Ja jos ei ole valituksia, niin sitten selostetaan ylittyneitä budjetteja. 

    Minulla olisi toisenlainen esimerkki: 

    En ole aiemmin juurikaan käyttänyt terveydenhoitopalveluita. Jouduin erääseen suureen Espoon Bembölen lähellä olevaan sairaalaan kipujen takia tutkimuksiin. 

    Olin kuullut pitkistä jonoista ja odotuksesta. Harvoin käyneenä tuo odotus ei aiheuttanut ongelmia, koska henkilökunta ystävällisesti järjesti huonon kuntoni vuoksi makuupaikan. 

    Tutkimukset olivat nopeita, täsmällisiä ja näin jälkeenpäin todettuna oikeaan ja onnistuneeseen hoito-ohjelmaan päätyneitä. Eli uskaltaisin sanoa, että rekonstruktointi kohdallani meni hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiveen: 

    Minut saatettiin takaisin työelämään suorittamaan se velvollisuus, joka mahdollistaa nämä yhteiskunnalliset palvelut. 

    Itse sairaalassa osastolla sain maallikon näkökulmasta ammattitaitoista ja systemaattista hoitoa. Hoitohenkilökunta sai täydet kymmenen pistettä. He pystyivät selvästi alimiehityksellä hoitamaan uskomattoman määrän hyvinkin vaikeita potilaita ja pystyivät osoittamaan yksilöllistä hoivaa asiakkaillensa. 

    Osastolla vieressäni ollut yli 90-vuotias sotavetaraani oli niin iloinen saamastaan kohtelusta ja hoivasta, että hellyttävästi kiitti häntä hoitaneita ihmisiä sanomalla yksinkertaisesti: ”Täällä on niin hyvä olla” Kuriositeettina voisin mainita, että hoitohenkilökunta ei tiennyt kyseessä olleen Talvisodan ratkaisutaistelujen panssarintorjuja >2
  • 5 - 2

  • Israelin armeija ampui neljä palestiinalais­taistelijaa Gazan rajalla

    Ilkka Luoma 
    2 - [2006] Hamas kykenee turvaamaan järjestyksen Palestiinassa. Hamas ei ole asettanut kyseenalaiseksi Mahmud Abbasin presidenttiyttä. Israelin uudella pääministerillä Ehud Olmertilla pitää olla kyky hillitä omia äärijuutalaisia aineksia. Äärijuutalaiset eivät ole sen enempää Jumalan valitsemia kuin palestiinalaisetkaan. Jumala on luvannut maan kaikkien ihmisten asuttavaksi. Noin 3000 vuotta sitten Egyptin suuret faaraot hallitsivat nykyisiä palestiinalaisten ja israelilaisten alueita. Nykyiseltä Turkin alueelta tulleet heettiläiset olivat egyptiläisten vakiovastustajia päätettäessä kaupallisista eduista ja rajankulusta. 

    Venäjä näkee tasapainoittajan aseman uutena ratkaisijana valtariidassa. Presidentti Putin ymmärsi kutsua Hamasin vierailulle Moskovaan ja järjestää rahoitusta Palestiinan hallinnon ylläpitämiseksi. Venäjän asema on mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Israelissa on suuri Venäjältä/entisestä Neuvostoliitosta tullut juutalaisvähemmistö. Israelissa on ollut havaittavissa jännitteitä uusmaahanmuutajien ja aiemmin alueelle tulleiden välillä. 

    Israelilla ei ole mitään etuoikeutta muurien pystykseen, kuin ei myöskään valloitettuihin alueisiin. Palestiinalla ei ole myöskään mitään etuoikeuksia, vaan yhteistoiminta säätää rinnakkaiselon, jossa toivottavasti taloudelliset aktiviteetit estävät myöhemmät väkivaltaiset välienselvittelyt. Molemmat osapuolet kansalaisina pelkäävät vallitsevaa jännitettä. Israel ylläpitää alueen vahvinta asevoimaa "itsetodisteluna" vastineeksi sotaiselle retoriikalle, mihin arabimaat useasti ilmaisuissaan pyrkivät. Länsimaalainen tulkinta ei aina ymmärrä retoriikan luonnetta. 

    Myötämielisyys, valloitettujen alueiden luovutus takaavat parhaiten rauhan alueelle, sillä palestiinalaiset ovat yhtä väsyneitä jatkuvaan sotaan, murhiin ja väkivaltaan. Ihmiset haluavat rauhassa elää arkielmäänsä; syödä, jatkaa sukua ja harjoittaa uskontoansa sekä tyypillisä tapojaan >3
  • 5 - 1

  • Israelin armeija ampui neljä palestiinalais­taistelijaa Gazan rajalla

    Ilkka Luoma 
    Tapahtumilla on historiansa 

    [2006] Israel ja USA pääosissa ovat onnistuneet lyhytnäköisessä politiikassaan asettamaan vastakkain palestiinalaiset. Rahan valta on suuri. Nälän koittaessa ollaan valmiit taisteluun vaikka maamiehiä vastaan. EU säesti parlamentarismin ylimpänä ystävänä rahahanojen sulkemista demokraattisesti valitulle Palestiinan Hamas-johteiselle hallitukselle. 

    Hamas ei ole tunnustanut Israelia, ...vielä. Saavuttaessaan laillisissa vaaleissa enemmistön palestiinalaishallintoon, ei Israelin tunnustus ollut päällimmäisiä asioita. Voittajan täytyy aina purkaa ylimääräinen tunnekuohu ennen kuin palataan arkeen. Hamas on kuitenkin koko vallassoloaikansa välttänyt ja estänyt omat iskut israelilaisia kohtaan. Hamas opettelee hovikelpoiseksi. 

    Israel ja USA:n George W. Bushin hallinto päällimmäisinä näkivät aikansa tulleen ja vaikeuttavat kaikin keinoin demokraattisesti Palestiinan kansan valitseman hallituksen toimintaedellytyksiä. USA uhraa omia, pahasti vajeellisen liittovaltion, varoja Irakiin pontimena demokraattisesti valittava uusi Irak, jossa kansa vapailla vaaleilla valitsee hallintonsa. Palestiina teki näin ja USA osoittaa suurta kaksinaamaisuutta näiden kahden eri maan asioissa. USA:n edut ja valvottavat etupiirit ovatkin hyvin erilaiset. USA pelaa aina Israelin päätyyn ja Irakissa politiikkaa ohjaa energia. Palestiinalla ei ole mitään, ainoastaan kansallistunteensa, jota nyt murennetaan Hamasin ja Fatahin vastakkainasettelulla. 

    Israelin yksipuolisesti rakentama muuri eristää myös sen itsensä. Muuri on ajattelujäänne turvasta, ymmärtämättä, että lopullinen rauha tulee rinnakkain- ja sisäkkäinelosta, jossa kumpikin tunnustaa toisensa. Ihmisinä, muurin molemmin puolin, kummallakin on samanlainen nahka ja ruoansulatus kuin myös toiveet hyvästä elämästä. Molemmin puolin peruskansalaiset ovat väsyneitä loputtomaan kahinointiin. Ääriainekset rapauttavat tavallisen kansan orastavat toiveet uteliaisuudesta kokea toisen erilainen maailmankatsomus >2
  • 7 - 2

  • Lukevia lapsia yhdistää se, että kotona on kirjahylly ja ruutuaikaa rajataan

    Ilkka Luoma 
    2 - Kirjasto ei maksa suoranaisesti käyttäjälleen mitään, 

    ja tästä lahjasta saa vielä hyötyä – hyllyistä löytyy kaikille jotain. On kiva tietää ja on mukava tyydyttää uteliaisuutta. Uteliaisuus tiedon janona on hyve. Kirjastosta löytyy tiedon nälkään apu – ohjatusti, saat juuri sen opuksen, mitä etsit – ellei se löydy juuri Lassilan kirjastosta, niin se varmasti löytyy jostain Helsingin kirjastosta, kaukolainana. 

    Työtön on herkkä vaipumaan 

    Vaipumiselle erinomaista helpotusta saa kirjastosta, sieltä voi löytyä se uusi virikekin. Uusi ajatus huomisesta saattaa ideoitua selaillessa lehtiä, joita kirjastoihin tulee runsain määrin. Tässäkin voidaan sanoa, että jokaiselle jotain. 

    Verovaroin mielenvirkeyttä - pyyteettä 

    Kirjastotoimi ylläpidetään verovaroin ja henkilökunnan palkat sivukuluineen operoidaan kaupunkien/ kuntien kukkaroista. Emme voi sanoa kirjastoväkeä palkka-ahneiksi, sillä korkeasti koulutetut ihmiset, asiakaspalvelijoina, saavat hämmästyttävän pientä palkkaa – voidaankin sanoa, että kirjasto on kutsumus. 

    Tähän kutsumukseen tarvitaan ilo ja into itsekin tietää enemmän, ja palkkioksi saa kansalaisten varauksettoman kiitoksen ja sinnikkään kansalaispuolustuksen 3], jos sattumalta kunnanisät ovat höyläämässä kirjastoa. 

    On syytä edesauttaa kirjastoväen kehityspyrkimyksiä, 


    sillä olohuoneen jatkolle on taattu kysyntä – Suomi onkin eräs aktiivisimmista kansakunnista kirjastonkäyttäjinä. Arvaan sanoa, että yksinäisyyden lisääntyessä kirjastojen arvo entisestään kasvaa – sillä sieltä se toivottu voi löytyä, niin kirjana, tapahtumana kuin seuralaisenakin. 

    Yhdessä lukeminen on turvallista ja kahvikin maistuu kaksin paremmalta. Kirjasto on tätä päivää – vaikka digitaalisuus ja ’kaukoläsnäolo’ lisääntyvät valvontana ja robotiikkana. Kirjastoväki on sen sijaan eläväisiä ihmisiä, juuri Sinua palvelemassa. Suosittelen lämpimästi käymään Lassilan kirjastossa!
  • 7 - 1

  • Lukevia lapsia yhdistää se, että kotona on kirjahylly ja ruutuaikaa rajataan

    Ilkka Luoma 
    Kansallinen olohuoneen jatke – kirjasto yhdistää 

    (”Lukeminen kannattaa aina” – Jörn Donner. Kirjasto yhdistää, monipuolistaa ja kierrättää tietoa ja nykyään jo paljon muutakin. Kirjasto kansalaisten kokoontumispaikkana ehkäisee yksinäisyyttä ja tuo ystävyyden likemmäksi) 

    [ … kahvikupposen ääressä tietokoneella selailee ’seuraa haetaan’ -palstoja elämää nähnyt ja kokenut mies, vieressään toistaiseksi tuntematon nainen, joka haaveilee vielä kerran ystävästä jakamaan iltoja ja viikonloppuja kuin arkista elämääkin – ehtoo on menossa ja vieressä saattoi istua se sopiva … -todellinen tapahtumatilanne Lassilan kirjaston ikkunanvierustietokonerivistössä! … ] 

    Helsingin Lassilan sivukirjasto innostaa innostavan henkilökunnan voimalla. Kirjasto tarjoaa erinomaisia klassikkoja poistoina hintaan 0,2 euroa per kappale. Valikoima on laaja ja jokaiselle löytyy iltojen iloa lukemisharrastuksensa kehittämiseksi tai peräti aloittamiseksi. Kirjastossa on myös kansalaisten oma kierrätyskirjasto – ota ilmaiseksi ja tuo ilmaiseksi. 

    Kirjasto Lassilassa (Pohjois-Haaga - Helsinki) on osannut hienosti asetella uutuudet ja ajankohtaisuudet omaksi hyllykökseen. Jos haluat tietää enemmän kuin iltapäivälehdistön lööpit huutavat kissan kokoisesti, astu kirjastoon, selaa ja mieluummin lainaa taustoitusta väitteisiin, mitä pinnalta voit ruokakaupan kassajonossa lehtitelineestä lukea. Lukeminen avartaa

    Äitiys- ja isyyslomalaiset ja hoitovapaalaiset saavat mielenvirkistystä – kirjastosta löytyy myös lastennurkkaus ja ”hys hiljaa” on kirjastojen menneisyyttä. Kirjasto on osa elämää. Kirjasto kannattaa verokohteena aina – niinpä kansalaiset käyvät sankoin joukoin kirjastojen lakkauttamista vastaan. Kirjasto on suomalaisena kehitysilmiönä miltei vientituote!
  • 9

  • Pelko on Unkarissa monitasoista ja vaihtelevaa

    Ilkka Luoma 
    Kerrotaan, että unkarilaiset olisivat meille suomalaisille veljeskansa - ehkä, kieliopissakin on paljon sijamuotoja, jopa enemmän kuin meillä suomenkielessä. 

    Entä muuten? Näyttää siltä, että demokraattisesti valittu Unkarin enemmistöhallinto pm. Viktor Orbanin johdolla on hiukan herkempää reviiripuolustuskansaa kuin monet muut eu-kansakunnat, vaikka itsenäisyys- ja isänmaa-aatteet ovat useissa maissa nousussa - niin Suomessakin. 

    Perussuomalaiset ovat nyt suosituinta yhteiskuntapolitiikkaa ja aaltonsa harjalla, ehkä jopa 25 prosentin kannatukseen saakka - reviiripuolustajien ajatushautomoista - halla-aholaisten filosofiana. 

    Niin tai näin - mutta evoluutio loi satoja miljoonia vuosia sitten reviirit, niiden puolustamisen ja aika-ajoin niiden koettelemisen - ulkoa käsin. 

    Nyt lähinnä kehitysmaista eli paljolti entisistä kolonialistien alusmaista on aaltoina tullut ja ehkä tulossa merkittäviä määriä ilmasto- yms. pakolaisia - entisiin isäntämaihin - Unkari eikä Saksa olleet merkittäviä kolonialisteja. Kuitenkin Unkari haluaa olla reviiripuolustaja - oma maa omilleen jne. 

    Työvoimaakin tarvitaan, myös Unkarissa, koneisto käy täysillä. EU on ollut käenpoikaansa kohtaan armollinen ja tulovirta juuri Unkariin on ollut riittoisaa. Entä vastapalvelukset? Tulisi olla kiltti EU-Brysselin direktoraatin ja direktiivien edessä. Ilmaisia lahjoja ei ole! 

    USA' kin elää monin osin halpatyövoiman voimin - kts. meksikolaiset kalifornialaisilla maatiloilla ja vihannestarhoilla. 

    Entä yhteiskuntamalli? Pitääkö EU-jäsenistön tanssia EU-Brysselin pillin tahdissa? Kyllä, ainakin niin kauan, kun nautitaan EU' n etuisuuksia. 

    Suomi on nykyään nettomaksaja ja näin PS' llä on oikeus olla kriittinen EU-järjestelmää kohtaan ja näin PS saa demokraattisesti nauttia omasta mallistaan ja jopa viedä sitä vähemmistösäännöin eteenpäin - laatumedian sitä yksipuolisesti arvostelematta. Enemmistö ei ole demokratiassa diktatuuria ja vähemmistöillä on myös sananvapaus - niin myös unkarilaisilla!


...

1 kommentti: