sunnuntai 18. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 18082019 - III



18082019

...
  • 1

  • Häkämies varoittelee palkansaajaliittoja tavoittelemasta liian suuria palkankorotuksia

    Ilkka Luoma 
    Entä palkka-ale, jos se koskisi Jyri Häkämiestäkin? 

    Palkka-ale oli tapetilla ponnekkaasti jo vuosia sitten, 

    … kunnes kuuluisa Fortum – Mikael Lilius kirjautti paljolti moraalisesti ansaitsemattomat optiot tililleen – kuuluisassa Fortum optiosyndroomassa, joka synnytti kammiovärinää eduskuntaa myöten – taisi joku valtakunnan selvitysmieskin aihetta kaivella. Lilius oli kuulemma pätevä mies – saneerasi Fortumistakin henkilökunnan lomamökit pois – ydinliiketoimintaan kuulumattomina. Tähän loppuivat palkka-ale teoretisoinnit |*. Herää kysymys – ulosmittasimmeko jossain vaiheessa liiaksi palkkojamme, ja keiden/ minkä haitaksi?|** 
    … 

    Mitä palkka-ale todellisuudessa merkitsisi? 

    Yksinkertaista, palkka-ale käy ostovoiman päälle, sitä vähennetään – reaalisesti. Tänään Suomikin elää markkinataloudessa, ja kysynnän hiipuessa markkinointi ja myynti keksivät hinnanalennukset. Otan esimerkin myös toisenlaisesta hintojen alentumisesta:

    Tuiki tarpeellinen automaattipesukone, edestä täytettävä ja aivan hyvin toimivana koneena erikoistarjouksessa maksoi Expert nimisenä ja romanialaisvalmisteisena vuonna 1981 tasan 1.260 markkaa – siis markkaa. Hyvä, nyt eräs suuri kodinkoneketju tarjosi hullun halpa tarjouksessaan Whirlpool merkkistä – puolalaisvalmisteisena ja Expert vastaavaa konetta hintaan 199 euroa, siis euroa. Nythän eletään vuotta 2019, siis 38 vuotta myöhemmin kuin 1981. Tosin Whirlpool painaa 35 kiloa vähemmän ja siinä on 500 kierrosta nopeampi linkous. Vastaavia hinnan alentumia reaalisesti on paljon muitakin. 

    Palkka-alen kompensaatiot 


    Jos palkkaa alennetaan, voidaan sitä kompensoida veroalennuksilla ja palkkasivukuluja säätämällä siten, että kokonaispalkkakulu pienenee eli sataa työnantajan laariin – tuoden toivottavasti sitä kilpailukykyä. Usein nämä saavutetut hyödyt kohdistuvat sinne osinkolaariin, tai sitten sellaisiin investointeihin, joilla johtajisto komeilee erinomaisuudellaan – vertailutalouden pinnallisina ilmentyminä. ”Työ miehen tiellä pitää” – sanotaan.
  • 2 - 2

  • Vanha hakuteos auttaa ymmärtämään, miksi kahdella maailman merkittävimmällä itsehallintoalueella on viime viikkoina protestoitu

    Ilkka Luoma 
    2 - Tuo läntisyys hegemoniana kumpuaa aiemmasta kolonialismista, jonka isäntämaat ovat suurimmaksi osaksi nykyisen EU' n jäsenmaita. 

    Tänään toisaalta HS' sta kumpuaa sana "propaganda", jonka kiinalainen ministeri olisi nostanut keskiöön, kun kertoi mikä on kiinalaisen informaatiopolitiikan ytimessä - tässä kohdin pyytäisin tutkimaan alkuperäisen mandariininkielisen alkuperän ja katsoa sen käännös suomeksi uudestaan. 

    Kiina ei markkinoi HK' n yhden valtion ja kahden järjestelmän mallia, koska se päättyy tehdyn sopimuksen myötä lähivuosikymmeninä - toisen järjestelmän haihtuessa pois (kuten kävi Vietnamissa). Ehkä tämä väliaikaisuus kiihdyttää läntistä ajatus- ja mediamaailmaa jopa lietsomaan, kuitenkin manipuloimaan HK' lle itsenäistymishenkeä? 

    Tässä kohdin olisi viisasta perehtyä kaikin näkökulmin niin Ahvenanmaan, HK' n kuin Kashmirinkin historiaan, kullakin on piirteensä - mutta yhteistä kyllä löydetään - kaikki ovat osa tätä maailmaa, jossa "idän valtakunnat" edustavat demokraattisesti ajatellen suurta enemistöä. 

    Läntisen kulttuurin katsotaan edustavan suhdelukua 1,3/7,9, kun jo pelkästään Kiina on 1,394/7,9, josta HK edustaa noin 0,007/1,394 suhdetta itse mannerkiinalaisiin. Voisin olla varma, etteivät enontekiöläiset kaukaa Lapista tule neuvomaan Helsinkiä, kuinka se ongelmansa ratkaisee. 

    Jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 toveria, kaveria tai ystävää, jos maltamme keskittyä omiin asioihimme ja siihen, että olemme hyviä kauppiaita - emmekä sekaannu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin. 

    Sen voi meiltä täältä Suomesta todeta, että kiinalaisuus, Kiinan yhteiskuntamalli, itse Kiina ja sen pitkä historia (sanotaan Kiinan historian olevan pisin tai pisimpiä korkeakulttuurin historioita - jatkuvana ilmiönä) ovat lähes tuntemattomia. 

    Läntisen median suosikkisana kommunismi Kiinassa on lyhytjaksoinen aika, eikä ole enää Karl Marxin määrityksissä, vaan omanlainen yhteiskuntakehityksen kiinalaispainos, joka on jo vientituote (Kiinan presidentin toteamana).
  • 2 - 1

  • Vanha hakuteos auttaa ymmärtämään, miksi kahdella maailman merkittävimmällä itsehallintoalueella on viime viikkoina protestoitu

    Ilkka Luoma 
    Kelpo analyysi -läntisen tavoiteasetannan kannattajan näkökulmasta ... ensin kiinnittyi huomio tähän: " ... Erityistä huolta herättää mahdollinen luovutussopimus Manner-Kiinan kanssa. ... " -ote HS-jutusta. Tässä olisi voinut täsmentää, että luovutus, kun kyseessä raskas rikosepäily, josta tuomiona vähintään vapausrangaistus - mielenosoitus rauhallisesti jotain järjestelmää vastaan ei ole edes rikos! 

    Verranto Ahvenanmaahan osin ontuu, sillä se ei ole ole ollut vaikuttavia aikoja erossa manner-suomalaisuudesta. Ahvenanmaa saa enemmän rahavirtaa mantereelta kuin toisinpäin - se rauhoittaa. HK' ssa eroa löytyy kielestä - Ahvenanmaalla ei puhuta suomea, vain ruotsia. HK' ssa puhutaan kantonin kiinaa, joka eroaa mandariinin kiinasta - ollen kuitenkin läheinen sukulaiskieli, merkistö on monin osin sama - myös mantereen puolella puhutaan kantonia. Ahvenanmaa ei ole ollut osa kolonialismia, kuten HK. Ruotsin vallan aikana ruotsalaiset eivät hyökkäilleet suomalaisten kimppuun, kuten englantilaiset kiinalaisten - Oopiumsodat. 

    Suurin ero on siinä, ettei kiinalaiset puutu ja sekaannu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin. HK on Kiinan sisäinen asia - varsinkin kun Pekingin Keskushallinnolle kuuluu HK' n ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoito. 

    Ulkoa vähänkin edesautettu ja ministerituettu sekaantuminen HK' n sisäisiin asioihin (Englanti) on jo ulkopolitiikkaan liittyvä asia - ja varsinkin mielenosoitusten muuttuminen mellakoiksi uhkaa enemmistöhongkongilaisten turvallisuutta - näin tuon yhteiskuntarauhan palauttaminen on osa turvallisuuspolitiikkaa, jonka Kiinan Keskushallinto joka tapauksessa tekee. 

    Näyttäisi nyt olevan meneillään laatumedian hienostunut niin sanottu West trolling manipulation ilmiö, jossa maailmallisesti pieni länsivähemmistö koettaa ylläpitää läntisen yhteiskuntamallin hegemoniaa - nyt maailman suurinta kansakuntaa kohtaan, joka jo IMF' n tilastojen mukaan siirtyi myös maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP*) >2 
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti