maanantai 5. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 05082019 - VIII



IJL 05082019 

...
  • 1

  • Levottomuudet kiihtyivät Hongkongissa iltaa kohden – HS seurasi, kun metallikepein varustautuneet mielenosoittajat marssivat poliisiasemalle, josta ammuttiin kyynelkaasua

    Ilkka Luoma 
    Nämä mielenosoitukset voisivat tuottaa tulosta - rauhallisina ja systemaattisina, ja rouva Hongkongin aluejohtaja Lam saisi "yllättäen" paremman tehtävän Pekingistä - ilman kasvojen menetystä. 

    Mutta, nyt kun mielenosoitukset muuttuvat mellakoksi -jopa ulkoa ohjatuiksi - astaloin, pommein ja rautatangoin - niin on varmaa, että Peking puuttuu nyt tiukemmin - yleisen rauhan ja järjestyksen nimissä. 

    Peking tietää, että honkongilaisetkin kiinalaisina arvostavat turvallisuutta ja järjestystä. Näin enemmistö vetää sympatiansa mielenosoittajilta, jotka valitsivat väärin ryhtyessään mellakoimaan ja laittomiin lakkoihin. 

    Lakko on Kiinassa harvinaista ja tämä jos mikä lietsoo väkivaltaa ja epäsopua kansalaisten keskuuteen - ja näinkin asiamuutosta haluavat menettävät suuren kansanosan sympatiat ja tuen. 

    Kiina tunnustaa hitaan kiiruhtamisen, ja sen tulee edetä sopusoinnussa yleisen rauhan ja järjestyksen moodissa. Mikäli rauha ja järjestys järkkyvät, tapahtuu takaisinveto, sillä kaikkiaan 1400 miljoonaista kansakuntaa ei ohjastella lepsuin käsin. 

    Peking tunnustaa yhden valtion ja kahden systeemin järjestelmän - niin Honkongissa kuin Taiwanille - menetelmä toi onnistumisen Vietnamissa ja on oletettavaa, että hitaasti se etenee myös Korean niemimaalla - kuin myös Hongkongissa. 

    Kiina on tuhansia vuosia vanha korkeakulttuuri, josta Mao Zedongin perustama Kiina täyttää 100 vuotta vuonna 2049. Kiina keskittyy vahvasti ympäristöongelmiin ja tämän suuren ongelmakokonaisuuden hoitamisen esteeksi ei siedetä vähemmistöjen mellakointia ja tämän myös mellakoitsijat tietävät! 

    Samoin Peking itse esimerkkiä näyttäen ei puutu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin - eikä halua myöskään, että Kiinan omiin sisäisiin asioihin puututaan. Tästä Peking on varoittanut painokkaasti. 

    Kiina tietää muun muassa CIA sekaantumisen aikanaan Chileen, myöhemmin Serbiaan, jopa pommittaen Kiinan Belgradin suurlähetystöä. Kiina saattaa jo tietää ketkä ulkomaalaiset ovat Hongkongissa!?
  • 2

  • Kaupan liitto: Lähes puolet kaupoista uhkaa kadota vuoteen 2030 mennessä

    Ilkka Luoma 
    Verkot yhdistävät; tämän tietää erinomaisesti kiinalainen Jack Ma - Alibaban perustaja ja suuri omistaja. Alibaba on nyt maailman suurin verkkokauppa - odotamme Venäjän Karjalaan Muurmannin radan varteen Alibaban Pohjois-Euroopan logistiikkakeskusta ja Suomeen myös radan varteen suurta - vielä meiltä puuttuvaa kiinalaista datakeskusta - vaikkapa Alibaban tarpeisiin. 

    Meillä tuttu markkinatalous on kasvuhokeman vallassa - pitää kasvaa, myynnin pitää lisääntyä entisestään - katettakin pitäisi tulla, mutta Suomessa palkkakustannukset kaupan logistiikassa ovat liian korkeat. Verkkokauppa on ylivertainen - jopa kaukaa Kiinasta, jossa työvoimakustannukset kohta robotoiduilla maailman suurimmilla liukuhihnoilla ovat murskaavan kilpailukykyiset. 

    Katukauppa edellyttää pitkää logistiikkaketjua ja välissä on monta kättä ottamassa "leipää" - verkkokauppa toimii suoraan netissä, ja ostava asiakas on aktiivinen - myyjää ei enää laittalle tarvita ... asiakaspalvelukin on kohta robotoitu. 

    Mihin kaikki myyjät joutuvatkaan? Seuraa työttömyyttä, jolla on yhteiskunnallinen merkitys - sosiaaliset tukisiirrot lisääntyvät ja näin ostovoima kokonaisuutena vähenee - siis tulemme jo ylihuomenna ostamaan yhä vähemmän ... hyvä niin, sillä ympäristö kiittää. Emmekä enää hoe kasvua - vaan kestävyyttä. 

    Luonnon, ympäristön ja tuotteiden laadun kestävyyttä. Olisiko niin, että kilpaileva verkkokauppa joutuu oikeasti mietimään mitä ostetaan - yhä vähemmän ja yhä harvemmin. 

    Kiinalaistyyppinen miljoonien tuotteiden tuotekehitys loputtomasti kyltymättömille ostajille so. kuluttajille ei ole enää merkitsevää, koska ihminen herää ja kokee, että ympäristön kestokyky on ylitetty - enkä minä enää niin paljon tarvitse - minmalismi tuntuukin mukavalta - on tilaa hengittää. 

    Elämme nyt kulutushuippua - ainakin meillä kehittyneissä kulutusjuhlamaissa, ja sielläkin epätasaisesti, mutta vähäistenkin osalta huomattavasti enemmän kuin kehitysmaissa. Onko meidän aika näyttää kulutusvähenemän esimerkkiä!
  • 3

  • Britannian pää­ministerin paljastuminen hilpeäksi tapa­valehtelijaksi on brittien ongelma

    Ilkka Luoma 
    Eng PM Boris Johnson harrastaa aika-ajoin ylilyöden liioittelua, tai sitten liki merkityksettömien etukäteen informoitujen muun muassa EU-huhujen ja - suunnitelmien puentaa "toden tielle" ... Joskus joku sanoi, että ei se niin nuukaa, vaikka pienet jutut ovat todelle täyttä tunnistetta vailla, olihan itse juttu kokonaisuutena hyvä ja herättävä. Puhutaan metsän näkemisestä puilta ... Käyrä kurkkukin oli huhu, joka eli myös Suomessa - sille oli itu olemassa, kun EU suunnitteli maatalousuudistusta ;-) ... 

    US pr. Donald Trump harrastaa samaa liki kaikkien tietämää liioittelua - ilman täyttä todennusta todellisuuteen ... samaa sarjaa: Itse kokonaisuus tuntuu mukavammalta, kun sitä väritetään sillä tavoin, että on helppoa huomata liioittelut ja asiavääristelyt. 

    Brexit ratkeaa lokakuun 2. päivään mennessä - Boris lupaa viedä kansansa enemmistötahdon mukaisesti EU' sta pois - vaikka kovana Brexittinä, ilman etukäteissopimusta jäljelle jäävän EU' n kanssa. 

    Voimme olla varmoja, että liukkaasti liikkuva markkinatalous löytää kysynnälle nopeasti tien brittien pöytiin, siksi suurta ostovoimaa ja kysyntää Englanti edustaa ---
  • 4

  • Kiinan juan laski alimmilleen sitten vuoden 2010

    Ilkka Luoma 
    Kiinan valuutta on ollut hyvin rauhallinen liikkeissään, vaikkapa US-dollariin nähden. Sen vaihtokurssi oli vuonna 2010 ja myös vuonna 2017 (vuotuinen keskiarvo) 6,8 CNY per yksi USD. 

    Nyt tänään 5.8.2019 viimeisin sulku klo 10:12 oli 6,93 [ ~ https://fi.investing.com/currencies/usd-cny - ]. 

    Vaihteluväli vuosina 2009 - 2019 oli 6,1 - 6,8 [ ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - ]. 

    Mainittakoon, että vuonna 2005 kurssi oli 8,2 (SP/BOFIT). Ja kokonaisen vuoden 2018 keskiarvo oli 6,6. Näin huomaamme, että Kiinan juan eli renmimbi on rauhallinen liikkeissään, toki uutisoida voidaan monin eri tavoin ja löytää superlatiiveja ja "syytöksiä" valuuttapelistä - juuri Kiinan puolelta operoituna! 

    Nyt HS-uutinen sisälsi arvon 7,1, joka oli tuon mittauspäivän huippuarvo, kun tänään klo 10:12 viimeinen sulku oli 6,93 CNY per yksi USD. 

    Todellisuutta voidaan niin monin tavoin kertoa - silti valehtelematta, mutta piewntä manipulaatiota uutinen sosältää - sanoisinko laatumedian hienostunutta värittämistä.
  • 5

  • Lehdet: Itämeren kaasuputki ei valmistu aikataulussa – hankkeen eteen kasautuu esteitä

    Ilkka Luoma 
    EU tarvitsee yhä enemmän väliajaksi vähän vähemmän hiilidioksidia aikaansaavaa energiaa - putkimaakaasu on sitä - erityisesti Saksalle. Se on vähemmän ympäristöhaitallista kuin kaukaa valtamerien takaa laivakuljetettu LNG-kaasu, joka pakataan nesteytetyksi. 

    US ajaa voimallisesti, jopa pakoteuhkauksin, että EU ostaisi siltä tätä vesisäröytettyä LNG' tä, siksi Trump sättii venäläiskaasua ja Nordstream 2 putkea. Venäläiskaasu on liian kova kilpailija amerikkalaiselle LNG' lle ja siksi se pitää saada pois markkinoilta - tämäkö on sitä vapaata kilpailua, johon ainakin ilmeisesti EU pyrkii? 

    Väitetään, että NS 2 on turvallisuusuhka. Entä Nordstream 1, jota pitkin on virrannut Saksaan jo vuosikausia häiriötöntä ja kiristämätöntä maakaasua - sovittuun hintaan, joka lienee edullisempaa kuin mitä amerikkalaiset tarjoavaisivat, jotta LNG olisi kannattavaa laivata Atlantin yli EU-Eurooppaan. 

    Nyt EU saa osan venäläiskaasusta vielä ainakin tämän vuoden - Ukrainan läpi. Aiemmin Ukraina on kiristänyt tuolla kauttakululla ja ottanut omaan käyttöön EU-valtioiden kaasua, kun oma kaasulasku oli jäänyt maksamatta. EU on tiettävästi maksanut osaksi näitä Ukrainan kaasurästejä - suoraan Venäjän Gazpromille. 

    Nyttemmin kaasun kulku on ollut vakaampaa, arvattavasti EU on kovistellut Kiovaa, ettei sulkuhanoihin kosketa, eikä EU' n kaasua oteta ukrainalaisten omaan käyttöön, ilman erillistä sopimista. 

    EU kantaa huolta, etei Ukraina menettäisi kauttakulkupalkkioitaan kaasuputkistoista, jotka rakennettiin ja maksettiin aikanaan Moskovasta - Ukrainan ollessa osa Neuvostoliittoa. 

    Pitääkö EU' n maksaa omasta kaasusta enemmän, jotta Ukraina ei menettäisi kauttakulkusopimustaan Venäjän kanssa. Kun NS 2 valmistuu, ei Venäjä tarvitse Ukrainan kauttakulkuputkistoja. Näin EU ja erityisesti Saksa saa kiristysvapaata kaasua edulliseen hintaan. Mainittakoon, että vielä vuonna 2008 Ukraina sai omaa kaasua Venäjältä noin puoleen hintaan siitä, mitä läntiset EU-maat omastaan maksoivat.
  • 6 - 3

  • Microsoft osti Nokian puhelimet ja joutui vaikeuksiin – sitten uusi toimitusjohtaja keksi keinon nousta huipulle

    Ilkka Luoma 
    3 - Miten Nokia nyt vuonna 2019, kun Huaweikin Kiinasta on trumppistisen - uhkaa, kiristä ja pakota -politiikan kourissa. Onko se Nokialle eduksi? Mainittakoon, ettei US ole esittänyt mitään todisteita väitteilleen Huawein väärinkäytöksistä - vain syytöksiä ja arveluja --- 
    ... 

    [2016] Looginen ratkaisu on yhdistyä kiinalaisen Huawein kanssa, ”ostaa” takaisin vapaassa purjehduksessa oleva Jolla – yhdistää siihen huippuosaaminen Huawein päätelaitepuolelta ja tuottaa täysin avoimen koodin päätelaite ominaisuuksilla, mistä emme vielä näe edes unta. 

    Lopulta joskus tulevaisuudessa Nokia-Huawei saa kiinalaisen pääjohtajan – 
    Ollilan arvoituksellisten puolilupausten mukaisesti. Kerrotaan Jorma Ollilan suunnitelleen Elop´in tuonnin Nokiaan juuri myyntimieheksi eli troijalaiseksi, jotta Microsoft lankeaa ”ansaan” ja Nokia pääsee väärin tuotekehitetyn päätelaitesukupolvensa ikeestä eroon, kertaheitolla – kuitaten vielä mukavat käteisvarat! 

    ... 
    [Nyt] Nokia on nyt valinnankauhassa. Kääntyäkö itään vai länteen ellei olla "keskellä". Kiina on tänään maailman suurin mobiilimarkkina ja Huawei maailman suurin verkkojärjestelmien toimittaja, vaikka US-pr. Donald Trump on kieltänyt Huawein laitteiden myynnin Yhdysvalloissa ja kannustanut myös EU' ta samaan ostoboikottiin. 

    Huawei on jo myös maailman toiseksi suurin mobilepäätelaitteiden valmista - ohitti amerikkalaisen Applen. Huawei lanseeraa oman Linux-pohjaisen mobilekäyttöjärjestelmän, ja aika näyttää miten se pärjää trumppistisia pakotteita ilmeisesti asettelevalle Alphabet Inc' in Google Androidille. Sovellustorit (ecosystems) ratkaisevat - ja kiinalaiset ovat jo nyt yksiä innokkaimpia mobilesovelluskäyttäjiä ... Whatsapp on saanut kovan kilpailijan - Wechat -palvelun Kiinasta, noin miljardi käyttäjää. 

    Se on kuitenkin selvää, että Ollilan Jorman Nokia takoi suurimmat voitot juuri Kiinasta. Entä nyt? Nokia kännykät tehdään Taiwanissa HMD-liiketoimintana ja alihankintana.
  • 6 - 2

  • Microsoft osti Nokian puhelimet ja joutui vaikeuksiin – sitten uusi toimitusjohtaja keksi keinon nousta huipulle

    Ilkka Luoma 
    2 - Pilvipalvelut lisääntyvät räjähdysmäisesti 

    [2016] Pilvet haastavat, varoittavat ja säilyttävät. Lisäksi 'kauas pilvet karkaavat' – ne eivät ole teknologisesti kuluttajan ulottuvilla, vaan sitovat päätelaitekäyttäjiään ja altistavat yksilötietojen leviämiseen markkinoinnillisilla ja turvallisuuteen uhkaavalla/vetoavalla tavalla. 

    Suurin tuotekehitys tulee tapahtumaan verkkokeskuksissa ja niiden ulokkeissa eli tukiasemissa. Keskus on ikäänkuin ihmisen aivot ja tukiasemat hermopäätteitä, joihin kuluttajien kännykät ovat orjallisesti ja orjana yhteydessä. Kuka voittaa verkkokeskuksien tuotekehityksen – on maailman verkkojen haltija ja suuren tietomäärän haltija ja suvereeni käyttäjä. 

    Verkko- ja tietovarastokeskukset tulevat olemaan hakkereiden, terroristien ja manipulaattoreiden pääkohteita. Kun ajetaan alas esimerkiksi Google´n ”hamina” - tekee se rujoa jälkeä käyttäjien keskuudessa, sillä verkkokeskuksia ei loputtomiin voida kahdentaa. Nyt uusnokia on hermoverkkojen ytimessä, eikä päätelaitemarkkina sitä heilauta, mutta on eduksi, että edelleen Nokialla on hieno tietämys päätelaitteista eli nokialaiset osaavat synkronoida kuluttajan ja keskuksen! 

    Ihminen ei tule toimeen ilman aivoja, samoin kuluttajan kännykkä sammuu ilman verkkokeskusta. Tieto liikkuu yhä vikkelämmin ja tietoturva asettuu aivan uusien vaateiden eteen – ei olekaan haitaksi, että F-Secure´n suuri omistaja Risto Siilasmaaon Nokian hallituksen puheenjohtaja. Voimme odottaa jonkinlaista liittoa ”keskuksien ja turvajärjestelmien” kesken. 

    ... 
    Nyt Nokiaa johtaa maltillinen, miltei vaatimaton, mutta teknologisissa vaateissaan vaativa toimitusjohtaja – Rajeev Suri. Suri teki 1500 vatsalihasliikettä poistaakseen olemattoman ”kaljamahan” - voimme vain arvata, kun hän omalla ystävällisen vaativalla ja pedantilla tavalla johdattaa suomalaista insinööriä tuotekehitykseen – niin saamme Nokian joka nousee yrityskauppojen jälkeen maailman suurimmaksi – kuten oli aikanaan kännykkänokiakin, verkkoineen >3
  • 6 - 1

  • Microsoft osti Nokian puhelimet ja joutui vaikeuksiin – sitten uusi toimitusjohtaja keksi keinon nousta huipulle

    Ilkka Luoma 
    Vallitsiko jo vuonna 2014 harhautunut tilannetaju, kun Microsoft toteutti haaveensa Nokiasta? Olihan Nokian pääjohtaja Jorma Ollila hylännyt vuosituhannen vaihteessa Bill Gates kutsun tulla osaksi Microsoft leiriä, ja tämä kieltäytyminen oli nöksäyttänyt Gatesin --- 

    [2014] Pehmopapereiden ja kumisaappaiden jälkeen maailmojen verkoiksi – Nokia on käynyt viimeisten vuosien aikana myllerryksen vailla vertaa Suomen taloushistoriassa. Nokia sai lottovoiton Kanadasta – uusi jo poistunut toimitusjohtaja, Microsoft´lta ”lainattu” vauhtiseppo” Stephen Elop tuuletti päätelaitteet so. kännykät isännälleen – Bill Gates´in ”ikkunayhtiölle” - Microsoft´lle. 

    Verkkonokia NSN sai jo vuosia sitten merkittäviä tilauksia Kiinasta, maailman suurimmilta mobiilimarkkinoilta, tosin Nokia verkkoliiketoiminta jäi miltei aina pienemmäksi kuin maailman suurin – ruotsalaisten Ericsson. Muistamme Ericssonin luopuneen kännyköistä Sonylle jo vuosia sitten. Päätelaitteet ovatkuluttajakauppaa – verkot sen sijaan b to b eli yritysten välistä kauppaa. 

    Nokia sai kännyköistään suurimmat voitot Kiinasta, jossa eräässä vaiheessa noin 250 miljoonaa kiinalaista käytti jotain Nokian kännykkää, nyttemmin Lumioiden myötä määrä on suorastaan romahtanut ja läntistä kulutuskulttuuria ja brändiajattelua matkiva kiinalainen ”nuoriso” suosii Omenoita ja ”veljeskansan” Samsungeja. 

    Nokia suuruuden aikana, kun Kiina oli Nokian suurin yksittäin markkinamaa – oli nykyinen Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, saatuaan Pekingin kunniakansalaisuuden 2] – lohkaissut, että jonain kauniin päivän aamuna Nokian toimitusjohtaja voisi olla kiinalainen. No, nyt toimitusjohtaja on intialainen, kuten on myös Microsoft´ kin uusi toimitusjohtaja! 

    Nokia sai Elop´sta lottovoiton! 

    ”Seppo” myi huolellisen suunnittelun tuloksena tuottamattomat, väsyneen tuotekehityksen ja uupuneen markkinoinnin myötä elinkaarensa iltaan joutuneet kännykät ohjelmistojätille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti