sunnuntai 25. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 25082019 - XII





25082019
...
  • 1

  • Eurojackpotin yli 90 miljoonan euron voitto pelattiin kimppa­kupongilla: ”Saadaan 50 iloista miljonääriä Siilin­järvelle”

    Ilkka Luoma 
    Tuo 90 miljoonaa on melkoinen rahavirta maahamme vastaten aika suurta vientikauppaa. Olisikin kiintoisaa tietää miten paljon suomalaiset ovat työntäneet pelirahaa (ostovoimaansa) kaikkiaan Eurojackpottiin ja kuinka paljon tästä ylikansallisesta pelijärjestelmästä on tuloutunut kaikkiaan suomalaiseen yhteiskuntaan - 

    ... jos vielä jatkaisimme mihin nuo voittovarat on sitten kulutettu ("mersut"), sijoitettu (rannat ja maat) ja säästetty (pankissa käteisenä!?) - olisikin kiinnostava talousnäkökulma käsissämme. 

    Uutisoinnin myötä Suomeen on tullut "poikkeavan paljon" suurvoittoja - vai olisiko se sittenkin peliin käytettyjen varojen suhteen osalta normaalijakauman piirissä. Ehkä ei kuitenkaan mistään ihmeestä ole kysymys? 

    Varsinkinkin Siilinjärvelle tuo on suurpotti, jos sieltä ilmaantuu yhtäkkiä 50 miljonääriä - yli miljoonan kulutusvoimalla ... aika näyttää. Tutkimusten mukaan suuria voittoja saaneet ovat hyvin hiljaa, eivät rehentele, vaan kätkevät "onnensa" - näinkö?
  • 2

  • Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota huolestuttaa G7-maiden johtajia: ”Viimeinen hetki palauttaa poliittinen yhteisömme raiteilleen”

    Ilkka Luoma 
    Maailmalla seurataan US-johteista ja trumppistista uusnormaalia "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa, jonka ponne on yksinkertainen: "Kiina on kasvanut liian suureksi ja se peittoaa US' n taloushegemonian, joka olikin jatkunut liki koko viime vuosisadan ja alun tätä meneillään olevaakin. ... 

    Nyt puhaltavat uudet tuulet - Kiina on maailman suurin talous vuodesta 2015 (bkt/PPP [ostovoimakorjattuna] - IMF 2014-15), Kiina on maailman suurin vientivaltio - ohitti Saksankin. 

    Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto (yli 3000 mrd USD) ja se on ulos velaton valtio. Tosin toisinpäin ajatellen Kiina hallitsee US-liittovaltion jvk-papereita aina reiluun 1000 mrd US-dollariin saakka. Tuo on se puristusvoima, joka käy US-presidentti Donald Trumpin kunnialle. Kiina on yksinkertaisesti liian suuri. Kiina hallitsee maailmallista populaatiota suhdeluvulla 1,4/7,9. US' n osalta lukusuhde on 0,32/7,9. EU' n 0,52/7,9 - britit vielä mukana. 

    Trumpin epätoivo kasvaa, kun hän huomasi, ettei hän voi haitata amerikkalaisten joulukauppaa, kun suuri osa amerikkalaisten kotitalouskulutuksesta on kiinalaisperäistä. 

    Apple ei taas voi tuoda tehtaita Kiinasta pois, koska sen tuotteiden hinnat pompsahtaisivat liian korkeiksi, ja kun vielä Huawei on mennyt teknologisestikin jo menojaan - niin näin Applen toimintamahdollisuudet kriisiytyisivät. Trumpilla ei ole kuin huonoja työkaluja parantaa asemiaan. Paras olisi hakeutua Kiinan kanssa yhteistyöhön. 

    US ajautuu nyt omaan mahdottomuuteensa. Kiina on jo liian suuri ja vaikuttava. Eikä tässä vielä kaikki - näyttäisi siltä, että tämä Kiina - mailman suurimpana tuotekehitys- ja tuontantokoneena on lähentymässä Venäjää - maailman suurinta raaka-aine-esiintymää, peltopintapotentiaalia ja energiavarantoa - myös sotilaallisesti, niin näin USA' n sotainen maailmanhegemonia joutuu jo tälläkin saralla väistymään. 

    Viime vuosisata oli amerikkalaisten juhlaa, nyt jo eletään kiinalaisten vuosisataa! Kiinan yhteiskuntajärjestys on jo vientituote.
  • 3

  • Hoitajien palkankorotusvaatimukset voivat olla kovia ensi keväänä

    Ilkka Luoma 
    Sari Sairaanhoitajan jälkeen ... Lasse Lastentarhaopettaja - tärkeää kuin puutarhanhoito! --- 

    [2018] Varhaiskasvatus on ratkaiseva aikakausi (3-6 vuotiaat) lapsen ja ihmisen kehityksessä. Tänään yhteisöllisyys kiihtyvän kaupungistumisen myötä ohjautuu oleelliseksi selviytymisen tiekartaksi – ja näin yhteiskunnallinen (julkinen ja/tai yksityinen) varhaiskasvatusohjelma on mitä tärkein huomisen viitoittaja ja peruspohjan rakentaja --- 

    Otsikolla halutaan viitata niin lastentarhanopettajiin kuin lastenhoitajiinkin (usein lapsiin erikoistuneita lähihoitajia). Näillä kaikilla on työn vastuullisuuteen nähden aivan liian pieni palkka – kuten aikanaan huomattiin Sari Sairaanhoitajan osalta – tilanne korjattiin; tosin monet jälkeenpäin sanoivat, että tasokorjaus johti laajaan yleiseen ansiottomiin palkkojen nostoon [?] 

    --- EKSTRA - Voimme myös arvata, että kolmas tasokuoppa on kirjastojen henkilökunta – meillä eräs maailman hienoimmista – kirjastotoimi ja tämän henkilöstön alamittainen palkkataso – olisivat seuraava ryhmä, joka ansaitsee enemmän, siksi tärkeäksi meille suomalaisille kirjastotoimi on jo muodostunut – monille olohuoneen jatkeeksi. --- 

    Varhaiskasvatus 

    [Professori Jaakko Hämeen-Anttila osuu täydellisesti napakymppiin kirjoituksessaan varhaiskasvatuksen aliarvostuksesta … ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005652352.html - ] [3 

    Pääkaupunkiseudulla tilanne on huolestuttava – henkilöstö painii jatkuvien sijaisongelmien kimpussa – säännöt ovat selvät, tietty määrä lapsia per työntekijä. Nyt varhaiskasvatushenkilöstö teki täysin kannatettavan mielenilmausryntäyksen eduskuntamme eteen – väitän, että lapsiperheet seisovat kaikkien näiden mielenosoittajien takana. 

    [3 ” … Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta. Osasyy varhaiskasvatuksen arvon väheksymiseen on siinä, että nyky-yhteiskunta arvostaa vain rahan tekemistä ... - Hämeen-Anttila kolumnissaan … ”.
  • 4 - 1

  • Tutkijat laskivat: Suur­valtojen välinen ydin­sota pimentäisi auringon seitsemäksi vuodeksi

    Ilkka Luoma 
    1 - Suurydinsota – ja mitä todellista vaaraa se Suomelle aiheuttaa 

    Tilastot kertovat USA' lla ja Venäjällä - paljolti Neuvostoliiton perua, olevan yhteensä noin 15 000 ydinräjähdettä (-kärkeä) ohjuksissa, tykistön ammuksissa, torpedoissa, risteilyohjuksissa - kiistellyissä keskipitkän kantaman ohjuksissa ja erityisesti sukellusveneissä, jopa monikärkisinä ja mannertenvälisinä. 

    Nuo sukellusveneiden monikärkiohjukset - muun muassa venäläisten Bulavat - ovat niitä kaikkein vaarallisimpia niiden lähtöhavaittavuusvaikeuden takia. US' lla on omat vastineet Bulavoille - teknologinen ja toimivuusvertailu on tässä hyvin vaikeaa. 

    Epäilemättä, jos nuo kaikki 15 000 räjähtävät - mukaan lukien muiden maiden ehkä noin 1 000 kärkeä, olisi tuho liki totaalinen. Siperiassa, Australiassa ja Kanadan erämaissa olisi elämän mahdollisuuksia, jos sielläkään. 

    Mutta! Kukaan ei todellisuudessa yhtenä tiedä miten paljon noista 15 000' sta ovat käytännössä toimintakuntoisia. Lukumäärä halutaan pitää suurena, jotta pelotevaikute säilyisi. 

    Se on varmaa, että noilla ydinohjuksilla ja -räjähteillä on oma elinkaari, ja niitä ei voida loputtomasti ylläpitää ja huoltaa, vaan loppu tulee. Onkin kysymys mitä käytännössä noille arsenaalista poistuneille ydinräjähteille on tapahtunut ja tapahtuu! Sekä tietysti se, miten noita poistuneita on korvattu uusilla ja aina moderneimmilla. 

    Suomelle tämä totaaliydinsota olisi hyvin kohtalokas; olemmehan kiinni rajassa, josta alkaa se toinen ydinasesuurvalta - noin 7 000 ydinlatausta - Venäjä. 

    Eikä tässä vielä kaikki, vaan meissä aivan kiinni on Kuolan niemimaa, jossa ovat strategisten ydinsukellusveneiden - Boreiden - tuki- ja varustelutukikohdat - syvällä kallioluolissa, suojassa konventionaalisilta trotyyliräjähteiltä. 

    Nuo Borei-kallioluolat särkyvät vain taktisella ydinaseella, joita voidaan kutsua lyhyen/keskipitkän kantaman ydinohjuksiksi/ risteilyohjuksiksi. Tässä piilee meille Suomelle se 
    suuri vaara, jopa ratkaiseva - juuri suurydinsodassa. Miksi?
  • 5

  • Kommentti: Putinia vastaan ei Suomessa osoiteta mieltä, ja maassa asuvat vähemmistötkin ovat ehkä ymmärtäneet reaali­politiikan

    Ilkka Luoma 
    Mielenosoitukset kulminoituivat näin jälkikäteen katsottuna ja ajassaan paikan päällä molemmat todettuna - 1. Kokoomusnuoriin, jotka esimerkiksi syyttivät Venäjää sen sekaantumisesta Syyriaan - unhotaen US-teot, jo vuodesta 2013 lakaen. Venäjähän tuli Syyriaan vasta vuonna 2015 - Syyrian laillisen hallinnon pyynnöstä. USA' ta ei pyydetty - eikä YK antanut minkäänlaista sekaantumismandaattia. Mielenosoituksessa oli Espan puistossa 10-15 kokoomusnuorta. 

    Toinen mielenosoitus oli yhden Amnestyn keltaisen lakanan teksti: "
    Mitä pelkäät Putin?" (osapuilleen) - mukana ollen lakanat kannattelijat - kaksi + muutama muu. Mielenosoituksia ei siis niiden varsinaisessa tilanteessa ollut. 
  • 5 - 2

  • Työajan pituudesta on väännetty Suomessa kättä yli sata vuotta: Nyt virallista työ­aikaa ei ole lyhennetty pitkään aikaan, mutta eläkkeellä vietetty vapaa-aika on lisääntynyt

    Ilkka Luoma 
    2 - Me tuhlaamme työaikaa – olemmeko aikavarkaita? 

    Jokainen voi rehellisesti itselleen laskea päivittäisen todellisen tehotyöajan. Vai merkitseekö se sitä, että ”kun on sopeuduttu johonkin” - ei sitä muuttaa voi. Kuuluvatko työajalliset luppotauot pelin henkeen? 

    Pitääkö työnantajan maksaa tyhjäkäynnistä? Onko tyhjäkäynti sosiaalista seurustelua, joka parantaa työilmapiiriä, jolla on taas kiistaton yhteys työn tuottavuuteen ja työssä viihtyvyyteen! 

    Mitä siis työaika merkitsee? 

    Se merkitsee päivittäistä työaikaa, se merkistee viikottaista – ja vuosittaista sekä ennen kaikkea elinaikaista työaikaa – tehollisena. Mikä on se määrä työtä, että voi kunniallisin mielin lähteä eläkkeelle ja minkä kokoisella eläkkeellä – viittaus vuorineuvoksien uutisoituihin Portugaliin eläkepakomuuttoihin? E
  • 5 - 1

  • Työajan pituudesta on väännetty Suomessa kättä yli sata vuotta: Nyt virallista työ­aikaa ei ole lyhennetty pitkään aikaan, mutta eläkkeellä vietetty vapaa-aika on lisääntynyt

    Ilkka Luoma 
    1 - [ … kansalainen Erkki/Liisa häärii toimistossa littunäyttönsä edessä, on jo iltamyöhä, mutta iltapäivän kokousmuistio pitää saada jakoon – ennen aamu kahdeksaa; työstä ei makseta ylityökorvausta eli se ei kirjaudu mihinkään. Kansalainen Liisa/Erkki istuu kahvilla työtoverinsa huoneessa ja käyvät läpi edellisen ”iltalomansa” saavutuksia – aika kuluu, palkka juoksee ja työt eivät etene ja kohta yt-riipii ja ”ulkoistaa” vapaaksi työvoimaksi … ] 

    Työ on aikaa, josta maksetaan palkkaa ja jota vasten annetaan oma aika työnantajan käyttöön. Me myymme siis itseämme – palkka ja/tai palkkio muodostuu sadoille tuhansille satojen erilaisten työehto- ja työsopimusten puitteissa. Näitä sopimuksia sorvataan koneistoissa, joissa on satoja virkakauluslaisia, kukin ajaen edunvalvontansa ytimiä, eli jäsenistönsä etuja ja oikeutta omaan byrokratiatehtävään. 

    Todellisuudessa työ on ajankäyttöä 
    [ … 'toiselle minuutti on toisen viisiminuuttinen' … - olemme erilaisia, ja jälkemme vaihtelee … ] 

    Ajankäyttö on taas tehokasta tai tehotonta, ellei sitten jotain siltä väliltä. Meillä on keskimäärin 7,5 tunnin päivittäinen työssäoloaika. Tuosta ajasta tehdään sitten sitä kuuluisaa tehokasta ja tuottavaa työtä, jota määritellään kymmenin eri kriteerein. Nyt emme ole enää tehokkaita, näin kerrotaan 3] 

    Yksi työn kriteeri on tehollinen aika, jonka todellisuudessa teet; 


    ... päivittäisiin rutiineihin menee osa ajasta, osa menee juoruiluun, odottamiseen ja käskyjen selvittämiseen, jotta syntyisi yhteinen ymmärrys mitä tehdään. Osa menee tehottomaan työnohjaukseen – siis työnohjauksen puuttumiseen. Me emme aina ole osaavia työnohjaajia – työnjohtajuudesta puhumattakaan. 

    Itse työprosessien suunnittelu on jatkuvassa kehityksessä ja sieltä on puristettavissa lisätehoa. Herää vain kysymys kuinka kauan pitää puristella ja miksi – lopulta. Kiire lakkaa viimeistään kuuden kannossa viimeiseen yksiöaravaan – hautausmaalle.>2
  • 7

  • Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

    Ilkka Luoma 
    Nyt kun on aikaa jäänyt pohdinnalle, ja pahimmat sylkivaahdot ovat haihtuneet tois- ja yksipuolisena arvioilmiönä niin Venäjää, Kremliä kuin Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan. 

    Voidaan todeta, että meidän presidentti Sauli Niinistö on oivaltanut vähentää vahvasti sellaista esiintymistä, jossa hän puuttuu vieraan omiin sisäisiin aisoihin, jotka eivät meille suomalaisille kuulu. Tätä kutsutaan diplomatiaksi. Silti meidän ei tarvitse olla samaa mieltä. Maltti omassa mielipidekiihkossa on valtti. 

    Näin toimien Niinistö tuottaa uusia mahdollisuuksia Suomelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle - saamme lisää kauppaa, saamme lisää luottamusta ja ennen kaikkea saamme tunnustuksen sotilaspoliittiselle puolueettomuudellemme. 

    Saamme oikeita tilaisuuksia tarjota presidenttimme sanoin "hyviä palveluksia" maantieteellisesti ja geopoliittisesti keskinäiskriisiytyneille valtioille - tuottamaan mieluummin rauhaa, ratkaisuja ja näin tahdikkuudellamme loitontaisimme sotien uhkia. 

    Meille hyöty on kiistaton - emme ole millään muotoa muille uhka (erityisesti maassamme olevien vieraiden sotavoimien osalta) - varsinkin, jos osaamme poistaa kaikki ne sotilaalliset tekijät, jotka ovat tuoneet viholliskandidaattiuhkaa rajanaapureillemme. Se on meidän paras rauhan tae!
  • 8

  • Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

    Ilkka Luoma 
    Miksi Kiina maailman suurimpana kansantaloutena (bkt/PPP - IMF 2014-15) ei ole mukana G7' ssä?
  • 9

  • AfD-puolueen suosio ja turvapaikanhakijan tekemä puukotus kiristävät yhä tunteita Saksassa: kymmenettuhannet kerääntyivät vastustamaan äärioikeistoa

    Ilkka Luoma 
    Alkaako nyt voimakas kansallisvaltioiden kehitys? 

    EU – Eurooppa sai briteiltä siipeensä; syntyi Brexit – irtautumisprosessi Euroopan Unionista – Iso-Britannian osalta. Entä nyt kun useista EU – valtioista kuuluu kansallista heräämistä, halua omaan itselliseen päätöksen tekoon, omaan rahaan ja yhteiseurooppalaiseen ja kokonaisvaltaiseen puolustukseen – sisällyttäen radikaaleimmillaan Venäjä mukaan ottaen. 

    Nyt hajotetaan Euroopan Unionia – keinotekoista liian aikaista ideaalijärjestelmää! 


    Jos haluamme enemmän toiminnallisen ja rauhallisemman Euroopan, hajotamme keinotekoisen Euroopan Unionin ja keskitymme purkamaan vastakkainasettelun idän ja lännen osalta. Mikäli purkaminen onnistuu, niin palkkioksi voisimme saada kokonaisvaltaisen ja kansallisten valtioiden yhteenliittymän, yhdistettynä Venäjällä. Näin toimien saamme väli - eurooppalaiset slaavitkin mukaan yhteiseen hankkeeseen. Mutta! Mikä olisi kokonaisvaltaisen eurooppalaisuuden yhdistävä ominaisuus? Tässäpä on pähkinää kerrakseen. 
    ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005011263.html – 
    … 
    Ranskassa jyrisee – ja jyriseekö ensi vuonna itse ranskalaiset äänestäjät? 

    Ranskasta kuuluu eheää ja kokonaisvaltaista analyysia, jossa osataan ottaa huomioon muutakin kuin lännenmiehen yksipuolinen näkemys ja torven toitotus. Marine Le Pen oivaltaa Euroopan jatkuvan Uralille asti ja lisäksi hoksasi, että lännettynyt toimintamalli vastakkainasetteluna idän kanssa ajaa Venäjää Kiinan syliin. On ilmeistä, että USA' n tuleva presidentti on oivaltanut saman. Toisaalta Kremlistä suoraan kuultua: "Emme petä BRICS -maiden orastavaa yhteenkuuluvuutta!" – 
    ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005011226.html – 

    Elämme suurien muutoksien aikakautta. Mahoutunut ja liian ideaaliseksi huomattu Euroopan Unioni kouristelee. 

    AfD Saksasta nostaa kansallisena toimijana suuresti henkeä saksalaisten keskuudessa. Saksa tarvitsee Venäjän kanssa yhteistoimintaa ja pakotteet lyövät pahasti saksalaisen tuotantokoneen korville.
  • 10

  • Eläköön klikkiotsikko!

    Ilkka Luoma 
    Laatumedian hienostunutta informaatioviestintää harjoittavat journalistit tietävät otsikon merkitsevyyden - se näkyy esimerkiksi selvinä lukijoidenkin havaitsemina ylilyönteinä iltapäivä-, numerolehdissä ja sensaatiouutisoinnissa. Otsikko avaa lukijan mielenherkkyyden ... asiauutisoinnissakin. 

    Toimittajat tietävät myös sen, ettei moni lukija etenä juurikaan otsikosta, varsinkin, jos se ei ole jossain muodossa innostava ja uteliaisuutta herättävä. Valitettavasti onnettomuuden kiinnostavat. Otsikkonikkarit ovat saattaneet katsoa paljon Hollywood-elokuvia? 

    Juorut, vahingot, seksi ja ikävät uutiset julkkiksista ja erityisesti Matti olivat/ ovat juttujen avaajia - räväkkä otsikko saattaa aikaansaada jopa ingressin luennan, mutta usein se sitten jääkin siihen. 

    Otsikko on monesti vihjaava ja sen tyyppinen, että se kääntää lukjan automaattisesti lehden sisäsivuille (tai klikkaamaan linkkiä tms.), jossa sitten juttu saattaa laimentaa itse otsikon, jolla räväytettiin lukija sisäsivuille. Miksi näin? Siksi, että lopulta toimittajien on pyrittävä totuudellisuuteen ja otsikon vihjaava sensatisointi on palautettava vaihtelevan/ suuntaavan totuuden kaidalle tielle - tässä jälleen iltapäivämedia on aivan omaa luokkaansa. 

    Silti otsikon muotoilu on taidokkaankin journalistin yksi tärkeimmistä tehtävistä - olen kuullut, että päätoimittaja seuraa varsinkin digialueella olevien tykkäysten ja lukuavausten määriä - ehkä sieltä lopulta muodostuu bonukset ja jopa provisiot. Voiko toimittaja saada provikoita? Provikat ovat myyntihenkilöille arkipäivää - jopa ilman pohjapalkkaa! 

    Tässä kasvuhokeman kiireellisessä kulutusjuhlaelämässä otsikotkin lyhenevät - elämme kiireen vuosisataa. Otsikko pitää tehdä, vaikka uutinen ei olisi säällisesti edes pohditusti ja kattavasti valmis!
  • 11

  • Nuuka isoäitini kävisi ilmasto­sankarista, jos hän ei olisi tehnyt neljää ratkaisevaa ”virhettä”

    Ilkka Luoma 
    On tietenkin selvää, että ihmisperäisen ympäristönmuutoksen syyllinen on itse ihminen ja sekin on selvää, että jos nykyisten sukupolvien jälkeen ei synny yhtään lasta - päättyy välitön ihmisperäinen ilmaston- ja ympäristönmuutos siihen, mutta jatkaa kehittymistään vielä vuosikymmenet - ja tässä makaa se suurin dilemma, mitä varsinkin lännen kulutus- ja kasvuhokemavaltioissa ei haluta tunnustaa tai edes esille tuoda! 

    Ympäristöhaitat ilmastonmuutoksineen ovat pitkäkestoinen prosessi, joka jatkuu vaikka ihminen lopettaisi nyt juuri ja heti kaiken kuluttamisensa ja kaikki ympäristömuutoksien tekijät "sammuisivat" tällä sekunnilla. 

    Prosessi on ensinnäkin kumulatiivinen eli meidän isoisovanhempien päästöt "leijailevat" ilmakehässä - emmekä edes tiedä miten paljon viimeisen 150 vuoden läntinen teollisuusvaltioiden kulutusjuhla on jo muuttanut maaperää, meriä, vesistöjä - pohjavesiä ja erityisesti elollista monimuotoisuutta. 

    Voimme siis sanoa aivan rehellisesti, että me nyt kannamme erityisesti länsimaissa vanhempiemme ja heidän vanhempiensa kuormaa, joka sälyttyy erityisesti nyt syntyville ja kohta päätösprosesseihin saaapuville nuorille, joilla se onkin suurin ajankohtaishuoli, jo muutoinkin. 

    Kumulatiivisuusvastuu ja laskentamalli per capita periaatteella on ainoa rehellinen, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen tapa nähdä tilanne eilen, nyt ja huomenna. 

    Ympäristökuorma ja sen kasvu etenee hitaan varmasti - emme pysyty sitä pysäyttämään yhtäkkisesti lainkaan, vaan prosessi kiehuu vaikka koko ihmiskunta kuolisi just nyt tähän paikkaan! 

    Vastuuta kannetaan, ja se vastuu ulottuu ~150 vuoden päähän, jolloin alkoi merkittävän voimakas läntinen kulutusjuhla - alussaan pienen joukon osalta ja lopulta kiihtyen koko kansan juhlaksi, mikä näkyy Suomessakin hervottomina ostoskeskittyminä - pitää ostaa vaikka ei tarvitsisisi. 

    Pitää kuluttaa, jopa enemmän ja enemmän - siis kasvuhokema jylisee - niin poliitikoilta kuin talousviisailta. Miksi. Ketkä lopulta kantavat vastuun?
  • 12

  • Ydinvoimaa pitää puolustaa ilmaston takia

    Ilkka Luoma 
    2 - Energia ei lopu – energian ja materian häviämättömyyden laki 
    [2007]

    Rajallisesti energia voi loppua, varsinkin sellainen, jota on osattu käsitellä. Ihminen ei osaa käsitellä aineen syvimpiä ja loputtomimpia energialähteitä – eikä luonto anna sinne pääsyä. Siellä on lukitus, joka estää maailmojen luhistumisen, sillä energia ja materia ovat yhtä – 

    … tosin tietämättömyytemme huippuna on scifimäinen pelko maailmojen paosta eli kuroutumisesta takaisin lähtökuoppiinsa – joista meille raottavana tietolähteenä ovat mustat aukot – joiden energiavirta äärettömän kapealla reunalla on hidastuen mittaamaton. 

    … 
    Tänään käytämme energiaa enemmän kuin koskaan 

    Ihminen on käyttänyt käyttämästään energiasta 99 prosenttia viimeisten 250 vuoden aikana. Energia on meille apuväline – me olemme ainoa eliölaji, joka käyttää apuvälineitä säännöllisesti, tietoisesti ja edistääkseen elämänsä helppoutta ja kiihdyttääkseen kulutusta. Me olemme dynaamisesti kasvuhuutoisia. Muu eliökunta on staattisesti tasapainoon pakottuva. 

    Oletko tutkinut kotitalouttasi – 

    … laske huviksesi kuinka monta sähköpistoketta taloudestasi, kesähuvilaltasi ja laskettelukeskuksen hiihtomökiltäsi löytyy. Laske käytössäsi olevien liikkumavälineiden moottoreiden sylinterimäärä. Laske taloudestasi jätteidenkeruuseen menevien pussukoiden määrä on … Laske ulkomaanmatkailuun käyttämiesi kilometrien määrä – laske myös autosi/ autojesi ajokilometrimäärät. Sitten pohdi mitä nuo edellä mainitut luvut olivat 20, 40, 80 ja 160 vuotta sitten. Jäitkö väkisinkin miettimään? 

    Kasvua ja sen hokemaa ei ole loputtomiin!

....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti