perjantai 9. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 09082019 - VII




09082019

...
  • 1

  • Perheemme lihankulutus pieneni, kun aloimme syödä kiinalaisittain kokattua arkiruokaa

    Ilkka Luoma 
    Lihansyönti kasvaa tunnetusti - kaikissa maissa kaikkialla maailmassa. USA johtaa tilastoja - noin 100 kilolla vuosittain per nenä [ ~ https://www.maailma.net/uutiset/lihansyontia-vahennettava-etenkin-rikkaissa-maissa - ]. Tosin tilastot vaihtelevat ja usein erotellaan vielä valkoinen siipikarja-, punainen porsas- kuin naudanliha. Kuitenkin US' ssa syödään noin 10 miljardia hampurilaista vuodessa. 

    Kiina on jo saavuttanut kasvussaan huiman lukeman - vastaavasti noin 63 kg ja sen ollen vielä 1982 noin 13 kiloa [ ~ https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3562879-kiina-aikoo-vahentaa-lihansyonnin-puoleen - ]. Kiina tähtää "Vihertyvä Kiina-reformissaan lihankulutuksen puolitukseen! 

    Suomalaiset yltävät jo kilomäärään 77 (v. 2014), sen ollen EU-tasolla keskiarvon alapuolella [ ~ https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/liki-sata-kiloa-vuodessa-taalla-syodaan-ylivoimaisesti-eniten-lihaa/5327198 - ]. 

    Kiinalainen on biomassakiloja syötäessä vihenneksen purija - varsinkin pitkässä juoksussa. Aiemmin Kiinassa ei ollut ylipaino-ongelmaa, nyt se kolkuttelee jo ovia. Amerikkalaistyyppiset hampurilaiset ovat nousseet maihin "mäkkäreinä". 

    Kiina valtava väestömäärä tekee kuitenkin sen, että Kiina kokonaisuutena on maailman suurin lihan kuluttaja, siksikin tuo lihansyönnin puolituksen ohjelma. Mainittakoon, että toinen väestöjättiläinen Intia syö lihaa vastaavasti vajaa 10 kiloa per nenä - vuosittain. 

    Kiinassa vihannesten käyttö on todella monipuolista - juhlava pyörivä päivällispöytä saattaa sisältää reilusti 10 erilaista vihertuotetta - kalan ollessa kuitenkin se arvostetuin ravintolaji. 

    Meilläkin voitaisiin syödä kalaa enemmän, mutta entä kalan riittävyys, kun jo nyt sanotaan, että "kohta" valtamerissä on enemmän muovia kuin kalaa - liikakalastus ja muovin syytäminen lopulta vesistöihin syinä.
  • 2

  • Ilmastoahdistus johtaa virheisiin metsissä

    Ilkka Luoma 
    Metsä on Suomen kulta 
    ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006093030.html

    Metsä on Suomen kulta - kerrottiin aikana jolloin olimme lopputuotteen - paperin suurvalmistaja. Paperi ei mene enää vauhdikkaasti kaupaksi - se korvautuu sähköisillä alustoilla - arkistotkin ovat kohta binäärijonoja. 

    Nyt paperintuotannon korvaa puolijaloste selluloosa, koska lähinnä Kiina tarvitsee "kaikki maailman pahvit" miljardeihin paketteihin, kun koko maailma tilaa halpaa tavaraa maailman suurimmalta liukuhihnalta. 

    Sellu hakataan metsistä, yhä kiihtyvällä tahdilla, jos esitetyt "biotuotetehtaat" saavat rakennusluvat. Kiina ei hakkaa omia metsiä selluksi, ei juuri miksikään muuksikaan ja näin Kiina vihertyy maailman nopeinta tahtia Intian ohella! (Nasa). 

    Suomessa metsä olisi erinomainen "vientituote" - se toimisi hiilinieluna, kunhan sen annettaisiin kasvaa rauhassa ja samalla eliöstöltään monipuolistua, jolloin meilläkin tämä pohjoisen biosfäärillinen biodiversiteetti saataisiin tasapainoon. 

    Miten kauan Kiina ja muut suuret pahvin ja takapuolipehmon kuluttajat saavat käyttää nykymuotoista sellupohjaista tuotetta - eikö vesipesukin olisi armeliaampaa kuin jatkuva "hinkkaaminen"? 

    Kiina saattaa kieltää nykymuotoisen pahvin pakkauksissaan - näin olisi oltava valmius tuotekehittää jotain muuta pakkaustavaksi tai vähentää roimasti kulutusta. 

    Entä puun käyttö rakantamiseen? Kiina on tukenut Siperiaa mekaanisen puunjalostuksen osalta. Puutalo on erinomainen hiilivarasto -sanoi jo aikanaan prof. Eero Paloheimo. 

    Metsä on Suomen turva. Me menemme usein rauhoittumaan tuuheaan ja humisevaan metsään - kun kulutus ei aina maistu ja rauhaton ostosmieli tarvitsee tuntua vahvasta läsnäolosta siellä, mistä kaikki on saanut maan päällä alkunsa. 

    Metsä on tuki mielenterveydellemme - puitakin kuulemma saa halata, sen tuottaessa mielihyvää. Metsä on elävä monimuotoisuusbiomassakierto - meillä on lahoa liian vähän - sekin on osa biokiertoa. Lahoa on tuon sijasta enemmän jossain muualla.
  • 3

  • Näillä keinoilla Suomi voisi saada maankäytön päästöt kuriin, asiantuntija sanoo – HS kysyi, kelpaavatko ne hallitukselle

    Ilkka Luoma 
    [MTT Elo 1/2013] Elinehtomme hiili - katoaa johonkin! 

    [2013] Atomit ovat ihmisen aikatauluissa ikuisia ja käytännössä rauhallisessa universumissa muuttumattomia; ainakin ne osaset, joista atomit muodostuvat. Mystiset ja vielä teoreettiset säikeet ovat ikuisesti muuttumattomia; koska niillä ei ole aikaa eikä ulottuvuutta – stringejä, joilla ei ole halkaisijaa, ymmärtämällämme tavalla. 

    Molekyylit tunnetusti muodostuvat atomeista 

    Molekyylirakenteet vaihtavat muotoaan ja ”keräytyvät ja hajoavat” - molekyyleistä muodostuvat suuremmat osaset, kuten ihmisen solut ja puiden kyky yhteyttää. Elämme tänään ihmisen ja biosfäärin aikana niin kutsuttua ”hiilielämää” 2]. - tämähän oli itsestään selvää meille kaikille. 

    Hiili on tunnetusti orgaanista kemiaa – ja koko elämämme ajatuksineen, kuvitelmineen, onnen - ja surun tunteineen ovat täyttä kemiaa, varustettuna myöskin vielä mystisellä ”minä kuvalla” ja olevaisuuden kokemuksella (”ajattelen, siis olen”); joka voisi olla myös täyttä mielikuvitusta. 

    Elämänvirrat 

    Maapallollinen elämä on mikrosiru suuremman koneiston ”elämänvirroissa”. Kaikkea elämää emme edes näe, emmekä koe. Ajatuskoneistomme kemia on viritetty fysiikan- ja kemian lakien alle – lämpötilammekin loppuu absoluutissa. 

    Elämämme siis ammentuu hiilestä, vedestä ja hengitettävästä hapesta sekä joukosta hiukkasia, jotka ovat rakenteellemme välttämättömiä. Näinhän me evoluutiossa muodostuimme, jonkin suuremman antaman rakennekaavan mukaisesti. Onko nyt paljastumassa oleellinen virheohjelmointi – tarkoituksella vai sattumalta? 

    Mihin hiili häviää? 

    Tänään metsien ja peltojemme hiilimäärät ovat vähentymässä, merkittävästi. Ja mikä merkittävintä – emme tiedä syytä (MTT Elo 1/2013). On ollut jo pidempään ihmiskunnalle selvää, että tietomme kasvaessa epätietoisuutemme määrä myöskin lisääntyy – kiihtyvästi. Emme osaa ratkaista niitä ohjelmointikäskyjä, jotka luovat elämän, aikaansaavat suvun jatkumisen ja ennen kaikkea miksi elämme ja mitä se on? 
  • 4

  • Kumpi on lännelle suurempi uhka, Isis vai al-Qaida? Unholaan painunut terroristijärjestö on levittänyt vaivihkaa lonkeroitaan ja vahvistunut

    Ilkka Luoma 
    Kausaliteetti - syyn ja seurauksen laki 

    Herää vääjäämättä kysymys miksi al-Qaida perustettiin, kysymys miksi iskettiin kiistatta väärin ja raukkamaisesti 9/11 USA' han - herää vielä sekin kysymys missä maissa näitä ISIS-kaltaisia lännessä nimettyjä terroristijärjestöjä perustetaan, ylläpidetään ja toimintaa tuetaan sekä keiden ryhmittymien toimesta. 

    Suoraviivaisin tapa poistaa lännen pelko iskuista omia kansalaisia kohtaan, omissa läntisissä maissa - on yksinkertainen: 

    Vetäytyä läntisinä yhteiskuntavaikuttajina ja jopa - manipulatiivisesti määrääjinä ja läntisen ylivertaishegemonian ylläpitäjinä. Samalla voidaan siirtyä rehtiin kauppatapaan, jossa maksetaan sellaisia summia raaka-aineista, joiden myötä usein entisissä eurooppalaisten kolonialistien alusmaissa - usein nykyisinä kehitysmaina, tultaisiin kohtuudella toimeen. 

    Oleellista olisi poistaa läntinen sekaantuminen näihin mielestämme "väärän yhteiskuntamallin" maihin, joita syytämme ja osin tiedämme olevan terroritekojen lähtömaita. Annettaisiin heidän elää omaa elämäänsä, mutta käyden kauppaa ehdoin, jotka ovat reiluja puolin ja toisin. 

    Terrori tuomitaan, samoin vieraiden sisäisiin asioihin sekaantuminen - varsinkin sellaisten asioiden osalta, jotka eivät millään lailla liity lännenmiehen omiin yhteiskuntamalleihin. On hyvä muistaa syyn ja seurauksen lait. Sen sijaan jos pyydetään, niin tällöin voimme opastaa, jos niin tahdotaan. 

    Maailma ei ole enää läntisen miehen ylihegemoniaa - jo pelkästään siksi, että heidän/ meidän osuus on vähemmistössä nykymaailmassa - ihmispopulaationa. 

    Kun emme sekaannu muiden enemmistöisten sisäisiin asioihin ja lopetamme yksipuolisen hyödyntämisen - pilkkahintaisina raaka-aineina yms. - on odotettavissa terrori-iskujen loppuminen läntisissä maissa, vieläpä nopeasti. 

    Maailmallinen yhteiskuntamalli ei ole vain läntinen, vaan kukin itsenäinen ja tavallaan järjestäytynyt yhteiskunta valitsee itse mallinsa elää ja toimia. 

    Kannattaisi kokeilla sekaantumattomuutta - eikö?
  • 5

  • Lontoon kauppa­keskuksista ja juna-asemilta löytyi huolestuttavan paljon super­bakteereja

    Ilkka Luoma 
    Huhutaan keksityn tuomiopäivän virus 1]. Ensinnäkin ei ole varmaa, että juuri ihminen laboratorioissaan olisi tällaisen oivalluksen saanut ja kehittänyt ”kaiken tappavan yksinkertaisen nanobotin”. Saattoi olla niin, että itse virus, prioni tai bakteeri edesauttoivat omaa pikaevoluutiota ja rakentuivat häijymmäksi kuin kemistit suunnittelivatkaan. 

    Emme tiedä, mistä virukset ja muut mikrobit ovat lähtöisin – joka tapauksessa ajoilta ennen meitä, ennen muita nisäkkäitä ja vieläpä ennen mitään kasveja – ehkäpä olivat ne ensimmäiset, jotka kantavat meidän kaikkien lähtökohtageenejä tai ”syntysanoja” – siispä siellä voi ”asustaa” kaiken tieto – tieto myös tuhoutumisesta, jos se niin halutaan tapahtuvan. 

    Emme tiedä sitäkään, mistä mikrobit saavat ohjauksensa, vai ovatko ne täysin itsellisiä toimijoita – mikäli eivät, niin olisi otaksuttavaa, että alkuräjähdyksen ”kantoaalto” saattaa olla tiedonsiirtäjä jostain, mitä emme tiedä. Avaruudessa vellovat neutriinomyrskytkin saattavat kantaa tietoa, miten toimia – siis mikrobien toimia --- 

    1] Kumpi kehittää – ihminen vai virus itsessään ulkoa tullein ohjein ~ http://www.sciencemag.org/content/early/2013/05/01/science.1229455 

    … 
    [2005] Kaikki alkoi pienen pienestä häiriöstä täydellisessä harmoniassa. Lähes olematon painovoimahäiriö synnytti alun maailmalle, jossa jatkamme luonnon ja evoluution muutostaistelua elosta, tasapainosta ja sen järkyttämisestä. Lintuinfluenssa on saanut valtavat mittasuhteet sen muunnosvoimaan nähden. 

    Likainen vesi ja siinä elävät mikrobit tappavat miljoonia ihmisiä. H5N1/HX/NZ saa/ saavat suhteettoman palstamäärän, koska se lähestyy lintukotoamme ja uhkaa mielenrauhaamme. 

    Virus on pienin muuntumiskykyinen reagoiva kohde, 

    jolle voidaan tehdä vastatoimenpiteitä. Virukset ilmestyivät ennen monisoluisia eliöitä; virukset ovat harjoitelleet evoluutiota ja ohjailleet tasapainoa vuosimiljoonien ajan tappaen ympäriltään, ollen itse yleensä kaikkein haavoittuvin.
  • 6

  • Saksalla olisi sekä syy että mahdollisuus höllätä vähän

    Ilkka Luoma 
    Saksa on EU' n talousveturi, valtava vientivaltio ja teknokraattinen ylivertaisosaaja - myös ahkera ja systemaattinen talouskone, joka lienee edelleen EU' n suurin nettomaksaja absoluuttisesti - ei ehkä per nenä? 

    Saksa on monille esikuva, malli ja kirittäjä. Samalla se on Länsi-Euroopan EU-maiden tasapainottaja - Ranskaan nähden, varsinkin nyt, kun Englanti eroaa EU' sta, jolloin se toiseksi suurin EU-talous lähtee omille teilleen - Brexittinä. 

    IPCC julkaisi veret seisauttavat madonluvut kohtalostamme, jos emme juuri nyt tee sellaista konkretiaa, jossa päästömme ja toimemme ratkaisevasti vähentävät ympäristö- ja ilmastorasitetta. 

    Saksa on suuri kuluttaja, niin kansalaisina kuin tuotantokoneena, sen paljolti hiilikäytteinen energiasektori on tapetilla ja ydinvoima tulee sittenkin pitää käyttövoimana, eikä purkaa sitä kuten on päätös. 

    Ratkaiseva keino on vähentäminen - kautta linjan totaalinen kulutuksen ja tuotannon vähentäminen (järkeistäminen), mutta se käy mitattavan maallisen elintason ja bruttokansantuotteen niskoille. 

    Saksa menettäisi näin ylivertaisen johtoasemansa EU-Euroopassa, ja loisi Ranskalle ikiaikaisen mahdollisuuden nostaa omaa roolia Länsi-Euroopassa, mikä taas voisi nostaa vanhoja ajatusmalleja esille - haitaksi koko EU' lle. 

    Saksa on vahva talous, ja sen velanottokyky on väkevä. Eräs mahdollisuus on suunnata velalla massiivinen ympäristönkorjausmobilisaatio - rahalla, osaamisella ja tahdolla torpata osaltansa esimerkkinä uhka mikä muodostuu ympäristörasitteiden hallitsemattomasta kasvusta. 

    Saksa voisi olla pioneeri, onhan nyt ympäristövitsit lopussa ja on tekojen aika. Saksa voisi suunnata vaikutusvoimallaan koko EU-alueelle suhteellisen vähennysohjelman - kunkin jäsenvaltion talouskoon suhteellisuutena. 

    Pelkoa Kiinan ylijuoksemisesta ei ole, sillä Kiina on aloittanut oman "Vihertyvä Kiina -ohjelman", jossa se tulee korjaamaan aiheuttamansa ympäristöongelmat vuoteen 2049 mennessä. 

    Nyt kaikki puhaltamaan henkeä yhteiseen biosfääriin!
  • 7

  • Suomi ei halua vaikeuttaa venäläisten matkailijoiden tuloa Suomeen

    Ilkka Luoma 
    Erinomainen esimerkki siitä, miten EU-Bryssel (Schengen) kahlehtii jäsenmaitaan - yleisohjeilla ja -määräyksillä, joilla tavoitellaan laajaa turvallisuuden tunnetta ja kulkemisen vapautta (?) ja tässä reviiripuolustusta Schengen-alueen nimissä - tässähän on mukana myös ei eu-jäseniä! 

    Suomelle venäläisturistit ja ostosmatkailijat ovat yksi merkittävimpiä matkailueurojen tuojia maahamme (vuodesta toiseen) - ei niin paljon per venäläinen, mutta matkailijoitakin on niin paljon, jolloin rahantulo summana on suuri. 

    Meille olisi edullista saada jatkaa vanhaa viisumikäytäntöä, mutta EU ja Schengen sitoo meidät laajempiin ratkaisuihin, jotka juuri tässä ovat meille haitallisia. 

    Toinen meille haitallinen pakottautumisen esimerkki on EU-pakotteet Venäjälle, joiden myötä Venäjä teki omat vastatoimet, ja meidän maatalous- ja elintarviketeollisuus ovat kärsineet satojen miljoonien menetykset - ja vie aikaa korvata tuo elintarvikkeiden vientimenetys Venäjälle - muihin maihin. 

    EU tuo hyvää, mutta myös haitallisuutta. Asiantuntijatkin sanovat jo suoraan, että liittyminen euroon oli virhe, mutta siitä ei voida enää erota. 

    Niin tai näin, mutta me menetimme Suomen omalla perustuslailla turvatut - markan ja Suomen Pankin, kun kansa noista menetyksistä tietämättä äänesti pienellä erolla meidät EU' hun. 

    Miten olisi käynyt jos EU-kansanäänestyksen ohessa olisi selvästi tiedetty ja informoitu, että EU-liittymisen myötä menetetään oma valuutta ja itsenäinen valtionpankki - Suomen Pankki. 

    Suomi voisi hakea kilttinä EU-mallioppilaana yhden kokeilutestin - luodaan viisumivapaa rajankäynti Venäjän ja Suomen välille - se samalla parantaisi suhteita meidän suurimpaan rajanaapuriin - olemmehan me täällä niemellämme idän ja lännen vedenjakajalla!

...

3 kommenttia:

  1. 8
    .
    HS: Teknologiajätti Huawei julkaisi uuden käyttöjärjestelmän

    Ilkka Luoma 9.8.2019 - 14:06
    ~ https://www.hs.fi/teknologia/art-2000006199403.html -

    Tämä oli odotettua, eikä maailman suurimmalle mobileverkkolaitevalmistajalle - kuin älypäätelaitteiden kakkoselle maailmassa ole ylivoimainen temppu tuottaa näinkin nopeasti valmis käyttöjärjestelmä - US-kiristämisen päätteeksi.

    Google tulee ajattelemaan kahdesti, ellei kolmesti vetääkö se Androidin pois Huaweilta. Android on avoimen Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän viritys, kuten oli Nokian erinomainen Meego ja Jollan* Sailfish.

    Onkin ajateltavissa, että jotain yhteistä näillä kolmella on - eikä olisi yllättävää, jos käy ilmi, että Huawei on ostanut vaikkapa Sailfishin, joka on jo kelpuutettu Venäjälle ja kohta Intiaan.

    Saattaa olla jopa koko maailmalle eduksi, että päätelaitteiden käyttöjärjestelmämonopoli ei ole kohta amerikkalaisilla, sillä se vie osaltaan trumppistisen uusnormaalin - "Uhkaa, kiristä ja pakota -filosofian" tältä osin romukoppaan.

    On olemassa jo tieto Kiinasta, että tämä uusi käyttöjärjestelmä sisältää jotain sellaista, mikä yllättää - sen ollen prototyyppinä esillä jo Nokia Mobilen laboratorioissa yli 10 vuotta sitten - ja joita ei syystä tai toisesta laskettu markkinoille! Kukahan omistaa Meegon oikeudet tänään?

    US-väitteisiin vakoilusta ja kytköksistä Kiinan valtioon Huawein osalta voidaan vastata F-securen tietoturvajohtaja Mikko Hyppösen tavoin:

    " ... – Varmasti Huaweilla on yhteyksiä Kiinan hallitukseen. Mutta niin on myös Ericssonilla Ruotsin hallitukseen ja Nokialla Suomen hallitukseen, tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo. Mitään konkreettista yhteistyötä ei ole pystytty osoittamaan.

    Yhdysvaltojen kannalta kyse on Hyppösen mielestä ainakin osin kaupankäynnistä ja kauppapolitiikasta. Sikäläistä valtionjohtoa pelottaa Kiinan nousu.

    – On eletty Amerikan imperiumin aikaa sata vuotta, ja nyt aika vahvasti näyttää, että seuraavaksi nousee Kiinan imperiumi. Vastaan voi pyristellä ja imperiumin nousua voi hidastaa. ... "

    [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10546742 - ].

    ...
    ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82326/huawei-julkaisi-odotetun-kiristysvapaan-kannykkakayttojarjestelman?changed=1565354293 -
    .

    VastaaPoista
  2. 9
    .
    HS:
    Ulkoministeriön viestintä­johtaja Jouni Mölsä presidentti Niinistön viestintä­päälliköksi
    ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006199574.html -

    Ilkka Luoma 9.8.2019 - 15:25 kommentti

    Savonlinnan oma poika sai arvoisensa aseman ja toimen. Kaveri osaa näkökulmat, eikä haahuile tiedotuksen rajamailla luoden vähäisintäkään vastakkainasettelua kuin kallellaan oloa puolueellisuuteen kuin yksipuolisuuteenkaan, vaan pyrkii aitoon journalismiin.

    Saanut ja huomioivasti omaksunut Hesarilla erinomaisen opin tavoitella diplomaattisesti todellisuutta.

    Sopii suorastaan erinomaisesti presidentin tiedotuspäälliköksi. Presidentti Sauli Niinistö osaa itsekkin toimia hienostuneesti laatupolitiikassaan täältä idän ja lännen vedenjakajalta - Suomenniemeltä, kansansa tahtoa herkästi kuunnellen.

    ...

    VastaaPoista
  3. 10
    .
    HS - Näillä keinoilla Suomi voisi saada maankäytön päästöt kuriin, asiantuntija sanoo – HS kysyi, kelpaavatko ne hallitukselle
    ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006198892.html -
    .
    Ilkka Luoma 9.8.2019 - 18:26 kommentti

    2 - Elämme hiilielämää –

    … alkuaine C määrittää biosfäärin peruskoostumukset. Biosfäärin kokonaisbiomassa on osasiensa ja lajiensa summa. Evoluutio loi soputumisen kautta tasapainon, jossa jatkuva kilpailu ylläpitää mahdollisuuksia elämän kuolemattomuudelle; voimme sanoa, että evoluutio on kuolematon; se ylläpitää lajikirjoa elämisen katkeamattoman varmuuden saavuttamiseksi. Onko sittenkin niin, että maapallollamme on vain yksi elävä olento, jota nyt kutsutaan biosfääriksi?

    Miksi hiilen määrä vähenee?

    Onko se merkki meidän ihmisten liiallisesta kulutuksesta – siitä biomassasta, jonka kiertokulku on tarkoitettu kaikille suhteutettuna kunkin eliölajin biomassaan? Tiedämme, että muurahaispopulaatiot ovat suunnilleen biomassaltaan ihmiskunnan kokoiset. Merten palanktonien määrä lienee biomassaltaan merkittävin ja kokonaiseloa ylläpitävin ravintokiertokulun lähde – entä maaperän triljoonat pieneliöt ja niiden merkitys biomassana huipulla elävään ihmiseen? Emme tiedä.

    Pitäisikö hälytyskellojen soida,

    kun olemme innoissamme ja vihreydessämme polttamassa biomassoja metsätähteinä, biojätteinä ja muina yhdisteinä, joiden hiilitasapaino saattoi säätyä jo miljoonia vuosia sitten. Olemmeko rikkomassa harmonian, tuon evoluution mestarituotteen – jonka ohjelmoitumiseen saattoi mennä satoja miljoonia vuosia? Mikä olisi suhteellinen osuutemme biomassojen elämänkiertokäytöstä – ajatellen juuri meile ohjelmoitua suvunjatkantaa?

    ...
    Hiili karkaa pelloiltamme - ~ 0,4% vuodessa – ollen noin 220 kiloa per hehtaari” ~ http://issuu.com/mttelo/docs/mtt_elo_1_2013?e=2189930/2161400 - [MTT _ELO 1/2013]

    ...

    VastaaPoista