keskiviikko 7. elokuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 07082019 - VIII



07082019
...
  • 1

  • Poliisi ei tutki kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Husseinin twiittejä

    Ilkka Luoma 
    "Husulla" saattoi olla pätevä lakimies apunaan, ... jo lausuntoja persuista antaessaan ---

    HS: Perussuomalaisten kansanedustaja teki tutkintapyynnön Abdirahim ”Husu” Husseinista, joka väitti kaikkien perus­suomalaisten olevan rasisteja 

    Ilkka Luoma 26.7. 9:55 - Suomessa ei ole rasismia sen varsinaisessa merkityksessä ja jos hiukan onkin - ovat nuo rasistit hyvin harvinainen pienvähemmistö. Maassa eletään maan tavoilla, kaikkialla - niin Somaliassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Kiinassa kuin Suomessakin. Suomalaiset ovat epäluuloisia ja varauksellisia tuntemattomia kohtaan. Olemme reviiripuolustuksessa. 

    Reviiripuolustus on kaikkialla ja se kumpuaa miljoonien vuosien takaa. Reviirit ovat meillä kaikilla; me puolustamme itseämme, arvojamme ja koskemattomuuttamme - emmekä kovin helposti halua uusia meille tuntemattomia vaikutteita. Olemme silti uteliaita - varovaisella tavallamme. 

    Reviirillinen yhteiskunta pohjautuu vuosisataisista maaseudun kehäasutuksista - kehässä oltiin suojassa pedoilta ja naapurikehäläisiltä - välillä haettiin vierasta geenistöä, jottei olisi syntynyt liiaksi vajaamielisyyttä. 

    Kiltti ja sinisilmäinen kansa ...
  • 2

  • Kauppasodan horjuttamat pörssikurssit toipuivat Yhdysvalloissa maanantain rajun laskun jälkeen

    Ilkka Luoma 
    Trumppismi tarjoilee uusnormaaliaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa. Mutta, sillä on myös toinen vähemmän keskusteltu merkitys - jokainen uhkaus on signaali pörssipelureille. Kun on suuret kapitaalit, niin yhde-kolmen prosentin muutokset ovat merkittäviä - suurissa summissa. Nyt laskee, ja kohta Donald twiittaa - neuvottelut sujuvat hyvin, ja kas - kurssit kohoavat - on siis myynnin paikka, kun uhkaustwiitistä ostettiin ... Näinkö diilimies jukailee diilejä "kavereilleen" - pörssipelureille? 

    Tuon pörssipelin sijasta Trumpin olisi viisasta kääntyä amerikkalaisten talousasiantuntijoiden puoleen ja kysyä miten vahva tuo Kiina lopulta on. Trump ei saata ymmärtää mitä merkitsevät maailman suurin sisämarkkinapotentiaali, maailman suurin liukuhihna, maailman suurin valuuttavaranto, täysi velattomuus ulkomaille, maailman suurin vientivaltio ja vielä kaiken kukkuraksi maailman suurin kansantalous (bkt/PPP - IMF ~  https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - T&t ).

  • Vai olemmeko nyt todistamassa kaikkien aikojen diilivalmistelua, jossa Donald ensin uhkailee, kiristelee (kuten Korean niemimaalle - Kimille; kummalla suurempi nappula) - sitten syntyy Kiinan pr. Xi Jinping' in kanssa loistava palaveri, ja Xi onkin nice guy, ja diili voi syntyä - fifty-sixty. Diilimies on edelleen tv-ohjelmansa lumoissa - ja harrastaa miniatyyristä maksimaalisuutta. Kiina? 

    Donald kuiskasi Xi' n korvaan Floridan residenssissään: "Aloitin juuri ohjushyökkäyksen Syyriaan" - ... eikö olekin hyvää jälkiruokaa, se on vaimoni myötä Balkanilta lähtöisin. Kuiskaus tapahtui, kun Xi oli valtiovierailulla USA' ssa joku aika sitten. Tuon kuiskauksen jälkeen Xi oivalsi, että hän on pelin voittaja - ja ajatteli: "Meillä ei koskaan kehuskella noin". Trumpilla oli pienempi nappula ja Trumpille kerrottiin Xi' n vierailun jälkeen, että Kiina edustaa maailmaa 1,4/7,9 voimalle - meille jääden 0,32/7,9.
  • 3 - 2

  • Aiemmin valtiot toivat vakautta talouteen, mutta nyt niistä on itse tullut riskien lähde

    Ilkka Luoma 
    2 - Kiina ei kärsi pidemmässä ajassa tästä trumppistisesta "uhkaa, kiristä ja pakota" politiikasta - juurikaan, koska sillä on valtava sisämarkkinapotentiaali. 

    Muistamme Kiinan edustavan maailmallisesta ihmispopulaatiosta noin 1,4/7,9, kun US' lle lohkeaa suhdeluku 0,32/7,9! Btw. EU' n vastinarvo on englantilaiset vielä mukana 0,52/7,9 - siis US + EU eivät ole edes yhdessä Kiinan mittaisia - ihmispopulaatioissaan. 

    Kiina sisämarkkina kehittyy koko ajan ja bkt' n kasvuprosentti vääjäämättä hyvinkin mennessään laskee "Menkää ja rikastukaa" -reformin alun noin 13 prosentista noin 3-4 prosenttiin ja lopulta nollaan, koska loputonta kasvua ei Kiinassakaan voi olla. 

    Tässä on hyvä muistaa, että Kiina on ulos velaton maa, kun taas muun muassa US-liittovaltio on velkaa Kiinalle yli 1000 mrd USD. Kiina on muuten yksi maailman suurimmista kullan ostajista - miksiköhän? 

    Kiina on voittaja, mutta miksi? Siksi, että se on jo aloittanut ilman suurta mediamyllytystä uuden suurreformin - "Vihertyvä Kiina", joka tulee korjaamaan kaikki ne ympäristöongelmat, jotka ensimmäinen 40-vuoden Dengin "Menkää ja rikastukaa" reformi tuotti. 

    Nykyinen Kiina presidentti Xi Jinping käynnisti vihertyvän Kiinan ja se on valmis vuonna 2049, jolloin Mao Zedongin perustama vuosituhantinen kiinalaisuus täyttää Kiinan Kansantasavaltana (P.R.O.C) 100 vuotta. 

    Kiina on ilmoittanut kaksi merkittävää asiaa Xi' n johdolla: "Otamme vastaan ympäristökorjaajan johtajuuden ja meidän yhteiskuntajärjestys on jo vientituote". Nyt jokainen voi miettiä, mitä nuo merkitsevät maailman suurimmalta kansakunnalta - nyt ajassa, jossa maailma on syöksymässä ympäristökriisiin - hallitsemattomine ilmastonmuutoksineen! 

    Kiinalaiset miettivät nyt yhä tiiviimmin mitä Deng lopulta tarkoitti kehotteellaan: "Menkää ja rikastukaa!" Tuota kehotetta edelsi arvoituksellinen toinen kehote: "Kun ylitätte tuntemattomia jokia, tunnustelkaa varpaillanne pohjan tuntemattomia kiviä" ... ".
  • 3 - 1

  • Aiemmin valtiot toivat vakautta talouteen, mutta nyt niistä on itse tullut riskien lähde

    Ilkka Luoma 
    1 - Nappinosto tähän päivään! On syytä katsoa noin 40 vuoden taakse, jolloin Kiina aloitti silloisen vahvan miehensä Deng Xiaopingin johdolla "Menkää ja rikastukaa" reformin. 

    Reformi tuotti Kiinasta jo vuonna 2015 maailman suurimman talouden (bkt/PPP - IMF), tuo "rikastumisen tie" tuotti suunnattomat ympäristöongelmat, ja sitä vauhditti läntisten tuotantolinjastojen siirtyminen halvan ja ahkeran toverin, maailman suurimman sisämarkkinapotentiaalin ja olemattomien ympäristölakien vuoksi - Kiinaan. 

    Länsikoneiston siirtäminen nopeutti Kiinan "rikastumista", toki tuottaen länsiyhtiöille suuremmat voitot! 

    Ehkä Dengin todellinen rikastumiskehote oli tavoitteeltaan jotain muuta kuin kuluttamisen mantra - siis kaupankäynti, jonka kuulemma pitää olla jatkuvalla kasvukäyrällä. Nyt Kiina on maailman suurin viejävaltio - ohitti Saksan joitain vuosia sitten. 

    US' ssa on taas jättimäinen liittovaltiovelka, hyvin suuri ulkomaankaupan vaje ja maatalouden osalta vahva riippuvuus Kiinan ostoista - ja Kiina ehkä suurimpana vajeen aiheuttajana. 

    Amerikkalaiset haluavat ostaa (vapaaehtoisesti) halpoja ja yhä laadukkaampia kiinalaistuotteita, vaikka US-pr. Donald Trump koettaa ohjata kulutuskäyttäytymistä kieltämällä esimerkiksi kiinalaisen Huawein edistyksellisimpien matkaviestimien myynnin. Huawein verkkotuotteet ovat myös kieltolistalla. 

    Lisäksi Trump nostattaa tulleja, siis verottaa US-liittovaltiolle lisää rahaa, kun amerikkalaiset jatkavat edullisten kiinalaistuotteiden ostamista - onhan US vapaan markkinatalouden luvattu maa. Siis Trump aloitti tämän kauppasodan, tosin väitteillä Kiinan vääryyksistä, joita ei täysin ole edes kyetty todistamaan. 

    Nyt US innostui havaitsemaan pitkässä juoksussa rauhallisesti käyttäytyvän Kiinan valuutan liikahduksen yli länsimaagisen seitsemän juanin rajan (yhdellä USD' lla). Kyse on devalvaatiosta, joko tieten tai markkinaohjattuna. US hoksasi, että Kiina vastasi US-lisätulleihin vastalääkkeellä, mitä devalvaatio tunnetusti on >
    2
  • 5

  • Pääministeri Rinne täsmensi Puolustusvoimain komentajan arvosteluksi tulkittua lausuntoaan: ”Halusin vain muistuttaa”

    Ilkka Luoma 
    Suomen Puolustusvoimien ylikomentaja on yksiselitteisesti Tasavallan presidentti - Sauli Niinistö

    Niinistölle tuli pm. Antti Rinteen puheiden mukaan ilmataisteluharjoitukset US kansalliskaartin ilmavoimien kanssa yllätyksenä (tuli luetuksi mediasta). 

    Amerikkalaiset tulivat Suomeen itse itsensä kutsuen - F-15C taistelukonein (ed. um. Timo Soinin sanoin) Kuopion Rissalaan lentämään taisteluharjoituslentoja muun muassa itää kohden - Venäjän rajalle. Kääntö tehtiin juuri ennen rajavyöhykettä ärjyvien suihkumoottoreiden jälkipoltot päällä - ikään kuin uhitellen: "Täällä ollaan valmiina". 

    Puolustuspolitiikka on osa turvallisuuspolitiikkaa, jossa ulkopolitiikka on ensisijaista. Suomessa presidentti johtaa TP-UTVA' aa (tasavallan preisdentillä täydennetty ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta), jossa päätetään ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksista; ja tässä sotilaspoliittisesti puolueettomana maana Suomi on erityisasemassa täällä idän ja lännen vedenjakajalla. 

    Varsinkin, kun Nato/US (se toinen ydinasesuurvalta) tulee "jatkuvasti" harjoittelemaan Suomeen - maihinnousuja Hankoon ja Lappiin taistelukentän harjoituksia - Lapin osalta tuonne aivan Venäjän Kuolan niemimaan viereen - on se TP-UTVA asia, ei pelkästään puolustusministerin ja armeijan komentajan. 

    Muistamme Venäjän olevan se toinen ydinasesuurvalta ja Kuolan niemimaan olevan Venäjän Pohjoisen laivaston tukialue Borei-strategisine ydinsukellusveneineen - monikärkisine mannertenvälisine Bulava-ydinohjuksineen. 

    Näiden syiden vuoksi tulee presidentin tietää etukäteen mitä armeija tekee/harjoittelee ja keiden kanssa ja eduskunnan tietää miten linjataan taisteluharjoituksia US' n kanssa - täällä Venäjän vierellä, joka on jo ilmaissut, että Nato/US on se ensisijainen uhkatekijä Venäjän yleisturvallisuudelle. 

    Pm. Rinne otti aiheellisesti asiasta kiinni ja ilmaisi sen rehdisti suoraan ja etukäteen, kun seuraavia taisteluharjoituksia suunnitellaan. Olisiko aika harjoitella myös Venäjän kanssa?
  • 6

  • Katajanokalla on ankkurissa sheikin poikkeuksellisen näyttävä luksusjahti

    Ilkka Luoma 
    Näyttö- ja vertailutalouden huipputapaus - jotain sellaista, josta arkikansalainen ei näe edes unta. 

    Toisille keräytyy, tosille periytyy ja toisille ahkeroituu näyttö- ja vertailureliikkejä - kohentamaan myös itsetuntoa ja paremmuuden tunnetta. Eikä ehkä paremmuuden, mutta jotenkin tuota mieskuntoisuutta pönkittämään - muistammehan, että urosleijonallakin on komea harjas tai riikinkukkouroksella korskean mahtava pystypyrstö - herättämään jotain sellaista, mihin evoluutio meidät vain ja ainoastaan loi. Lisääntymään. 

    Naaras katselee eläinkunnassa, kun uros taistelee reviiristään - puolustajana tai hyökkääjänä (joskus raukka menettäen henkensäkin), usein naaras parittelee sitten voittajan kanssa ... Joskus leijonalauman naaraat ajavat kilpakosijan tiehensä, kun vaistoavat, että nykyisen reviirin isihaltijauros on vielä riittävän kyvykäs. Luonto ja hajuaistit ohjaavat. 

    Maallinen business ja säkä kuin perintöoikeus tuottavat myös komeusreliikkejä - jopa huipulleen näitä 140 metrisiä rikkauden ja loistokkuuden osoittimia, joita sitten arkikansa voi käydä ihailemassa, nyt muun muassa Helsingin Katajanokalla. 

    Näinköhän baylaineristit ja sunseekkeristit ajavat nyt kunnioittavasti mahtavampansa ohi - kun vähän aiemmin Kaivopuiston salmessa saivat kokea ylemmyyttä busteristeja ohitellessaan. 

    Lievällä kieliposkessa huumorilla - Ferrarillakin on pakoputkensa, ja komea leijonamainen murahdus kääntää viehkeänkin morsion pään ;-) 

    Eräitä näyttö- ja vertailutalouden reliikkejä kutsutaan jatkeiksi, kun oma murahdus ei saata herättää riittävää ja/tai haluttua vastakaikua. 

    Nyt Katajanokalle herkuttelemaan, ihastelemaan ja tyydyttämään uteliaisuutta, sillä tuollaista herkkua on harvoin nähtävillä - ellei jo ole lähtenyt Pietariin, josta voi ehkä löytyä vastaavia näyttökapistuksia ;-)
  • 7

  • 26-vuotiaalla Lindalla on kaappi täynnä nettikaupoista tilattuja vaatteita eikä mitään päällepantavaa: ”Jos tavara on alennusmyynnissä, minun on pakko ostaa se”

    Ilkka Luoma 
    Suomi on tyypillisesti läntinen kasvuhokemallinen kulutusyhteiskunta, jo 1970-luvun aluilta lähtien - ainakin monien osalta. Noista ajoista vapaa-aikamme on lisääntynyt ja tekemisen järkevä ja kehollisesti hyödyllinen tekemisen puute on rieponut mieliämme. Olemme samalla lihoneet ja syöneet itsemme monien osalta epäterveelliselle elon linjalle. 

    Tekemisen puutetta on korvattu muun muassa ostamisella, tavaroiden hipelöimisella ja tutkimalla esineitä, joita emme todellisuudessa tarvitse. 

    Kiinalaiset suunnittelu- ja tuotantolinjat ovat järkyttävän tehokkaasti tyydyttäneet ostohalujamme ja luoneet paljon apuvälineitä, huvitusvälineitä ja järkivälineita - meidän ostaa, ostaa ja vielä kerran ostaa. 

    Olemme kulutusyhteiskunta, jonka tulee kasvaa. Loputonta kasvua ei ole - rajallisuudesta missä elämme. Emme kykene siirtymään Mars-planeetalle jatkamaan kulutustamme, kun Maapallo loppuu altamme. 

    Verkkokauppa on infosäikeistyneen maailman huipputuote - se vähentää liikkumistamme. Emme enää edes aja autolla ostoskeskuksiin - hipelöimään ja tutkimaan, vaan näppäimistöllä saamme sellaista vieläkin enemmän mitä emme lainkaan todellisuudessa tarvitsisi. 

    On kiva kuluttaa ja elää näyttö- ja vertailutaloutta, joka alkaa jo päiväkodeista, kun lapsemme esittelevät uusia lelujaan, joita niitäkin keksitään Hollywoodin - ja kiinalaisten liukuhihnojen tahdissa. 

    Tavaroiden hinnat halpenevat verkkokaupoista - varsinkin ulkoa, vaikkapa Kiinasta, jossa tuotantokustannukset ovat vähäiset meihin nähden, kun nostattelimme liian vauhdikkaasti palkkojamme. 

    Välikäsiäkin on tullut lisää, ja nyt verkkokauppa työntää turhan välikädellisyyden työttömyystoimistoon tai uusiin kulutuksen tehtäviin. 

    Markkinatalous on vapaakaupallisen lännenmiehen kasvuhokemallinen mantra, jota nyt istutetaan vauhdilla kehittyviinkin maihin - ja seuraavaksi kehitysmaihin, kunnes raaka-aineet loppuvat. 

    Loputonta kasvua ei ole - edessämme siintää minimalismi, joka - usko tai älä - rauhoittaa levottoman mielemme!
  • 8

  • Ilmastopaneeli varoittaa uudessa raportissa: metsien ja maan käytön pitää muuttua – ”Suomi ei ole tehnyt mitään”

    Ilkka Luoma 
    Ei vain ilmastonmuutos, vaan laajemmin ympäristönmuutos, jossa elämän monimuotoisuuden kaventuminen on selvä uhka koko eliökunnalle, jossa ihmiskunta on kokonaisbiomassana häviävän pieni osanen - ehkä noin muurahaispopulaatioiden kokoinen. 

    Meidän haitta- ja muutosjälki luontoomme ja meitä kaikkia elättävään biokiertoiseen ympäristöön on rankasti suurempi kuin suhteellinen osuutemme kokonaisbiosfääristä. Tätä asiaa meillä ei tahdota ymmärtää, vaan koetaan ihminen luomakunnan kruunuksi, mitä se ei ole - ainakaan evoluution näkökulmasta, joka on määrittänyt meidätkin tällaiseksi kuin olemme - ehkä valuvikainen prototyyppi, ohjelmaloopissa ollen virheellinen hyppykäsky? 

    Metsien merkitys ravinnemaaperineen on kokonaisuus monimuotoisuudessaan ja keskinäisissä yhteyksissään herkkä järjestelmä, joka sai elää 99,99 prosenttia esiintymisajastaan täysin rauhassa kehittyen, evoluution "ohjauksessa" - ilman ihmisen laji-itsekästä ryöstökäyttöä - muun muassa metsien ylihakkuina. 

    Metsä on eräs suurimpia biomassoja, ja sille on kehittynyt kaksi merkittävää ominaisuutta, nykyään paljon puhuttu hiilinieluominaisuus ja vähemmän puhuttu hapentuotanto esimerkiksi meille ihmisille hengittää. Ilman ilma-happiseosta emme elä kuin joitain minuutteja! 

    Emme tunne biomassojen kiertoja massaperiaatteiden suhteellisuuksina. Sen me saatamme ymmärtää, että evoluutiolta meni jotain satoja miljoonia vuosia saattaa se siihen monimuotoisuuteen, mistä me ihmiset aloimme sitä kaventaa ja nakertamalla tuhota. Kaupungeissakin puistoja jyrsitään reunoiltaan, tosin ruotsalaiset Tukholmassa ymmärsivät laatia määräykset, että puistot ovat koskemattomia. 

    On aika tutkia ja omaksua biomassojen suhteelliset kierrot - elosta kuolemaan ja kuolleesta elämään - mehän elämme aiemmin eläneiden "jätöksistä". 

    Symbioosi metsistä on vielä meille suurelta osin tuntematonta - metsä on biomassa, jonka keskinäinen systemaattisuus on häkellyttävää - jo informaation siirtoina. 

    Kumuloituva ympäristöjälkemme per nenä?

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti